TEATER, ki pride tudi NA DOM!

Ana Monro, 27. april 2020 ― Nedelo, 25.4.2020 (str. 32) Avtorica: Urša Izgoršek Goro Osojnik je sinonim za Ano Monro, ulično gledališče, ki v Sloveniji deluje že skoraj 40 let. Ker ima sam, kakor pravi, le eno glavo in eno čepico, težko ločuje svojo zasebnost od svojega dela, pa čeprav je to trenutno zastalo. Nasprotno ima Ana Monro simpatično razcepljeno festivalsko ... The post TEATER, ki pride tudi NA DOM! appeared first on Ana Monro.
Zadnji let

Zadnji let

LUD Literatura, 27. april 2020 ― Zbudim se, kaj zbudim – celo noč nisem spal –, samo predramim se v celoti. Srce mi razbija, čutim ga v vratni žili, kako pumpa po levi strani vratu v možgane in potem po desni nazaj nekam proti želodcu, tresem se, zunaj je sivo nebo.
Zadnji let

Zadnji let

LUD Literatura, 27. april 2020 ― Zbudim se, kaj zbudim – celo noč nisem spal –, samo predramim se v celoti. Srce mi razbija, čutim ga v vratni žili, kako pumpa po levi strani vratu v možgane in potem po desni nazaj nekam proti želodcu, tresem se, zunaj je sivo nebo.
Jaz je izmišljotina

Jaz je izmišljotina

Vrabec Anarhist, 27. april 2020 ― Na splošno je Jaz izmišljotina. Jaz je bil lahko en sam, sta bila dva ali več. Zjutraj po ugodju noči, se je Jaz ponovno sestavil, vstal iz postelje, se sprehodil zunaj in se imel za glavnega. The post Jaz je izmišljotina appeared first on Vrabec Anarhist.

Jaz in svet, Jaz in drugi, Jaz in jaz

Vrabec Anarhist, 27. april 2020 ― Jaz tudi ne prenese istospolnih, temnopoltih, tujcev, drugače mislečih, nikogar. Jazu dopovedati, da je v raznolikosti bogastvo, je nemogoče, saj je Jaz edini kriterij zase in za svet. The post Jaz in svet, Jaz in drugi, Jaz in jaz appeared first on Vrabec Anarhist.

Nemški Theatertreffen letos na spletu

Borštnikovo srečanje, 27. april 2020 ― Osrednji nemški gledališki festival Theatertreffen, ki vsako leto maja poteka v Berlinu, je bil letos zaradi aktualnih razmer odpovedan. Organizatorji so se vendarle odločili, da festival delno izvedejo na spletu. Od prvega do devetega maja bo tako mogoče spremljati spletno platformo "Berliner Festspiele on Demand". Iz letošnjega izbora desetih najboljših predstav bo predvajanih šest, ostali posnetki ne ustrezajo želenim umetniškim in tehničnim standardom. Festival se pričenja 1. maja ob 20. uri z uvodnim nagovorom direktorice festivala in nadaljuje s posnetkom Hamleta v režiji Johana Simonsa, ki ga je nemška 3sat realizirala kot del serije "Starke Stücke". V naslednjih dnevih se bodo zvrstile gledališke predstave, vsaka bo imela tudi angleške podnapise. Posnetkom predstav, ki bodo dostopni 24 ur, bodo sledili pogovori z ustvarjalci predstave in člani strokovne žirije. V spletni obliki bo potekal tudi del festivalskega strokovnega programa. Pripravljajo tri panelne diskusije na temo digitalnih praks v gledališču – katere gledališke oblike so primerne za splet? Sedmega maja bo niz praktičnih predavanj, ki bodo ponudila vpogled v elemente "spletnega gledališča" - od postavitve prenosa v živo do interaktivnih in participativnih formatov.  Festival se bo sklenil 9. maja z zaključno sejo strokovne žirije (Margarete Affenzeller, Cornelia Fiedler, Wolfgang Höbel, Georg Kasch, Andreas Klaeui, Shirin Sojitrawalla in Franz Wille), ki bo analizirala izbor desetih produkcij letošnjega leta. Javna prireditev s podelitvijo letošnjih nagrad bo najverjetneje sestavni del festivala v letu 2021. Theatertreffen se je uveljavil kot srečevališče gledaliških ustvarjalcev in gledaliških navdušencev z vsega sveta, platforma za mreženje in pogovore ter odprt prostor za gledališko umetnost. Več na: tej spletni strani.

Občine in zavodi za kulturo in turizem že razmišljajo o dejavnostih po epidemiji

SiGledal Novice, 27. april 2020 ― Zaradi epidemije koronavirusa so morali vsi hrami kulture čez noč zapreti vrata, umetniki in umetniški kolektivi pa skušajo s svojimi občinstvi stike ohranjati prek spleta. Občine, bogate s kulturo, ter zavodi za kulturo in turizem že razmišljajo o kulturi in kulturnem turizmu po karanteni ter obenem opozarjajo na škodo, ki pa je še ni moč oceniti.

Ukrepi v podporo uprizoritvenim umetnostim v (in po) času epidemije

SiGledal Novice, 27. april 2020 ― Splošni paketi pomoči. – Štipendije. – Odpis plačila prispevkov in davkov. – Finančna podpora zaradi odpovedanih aktivnosti. – Nadomestila zaradi izpada dohodkov. – Ustanovitev posebnih skladov, namenjenih samozaposlenim na področju kulture. – Zasebne pobude zbiranja sredstev za pomoč umetnikom. – Podaljšanja razpisnih rokov. – Objava natečajev za projekte, ki se tematsko navezujejo na krizo. Posebne pobude, ki bodo po koncu krize ljudi spodbudile k obisku kulturnih dogodkov. – Univerzalni temeljni dohodek.

Slovenska gledališča na spletu: Gledališče Koper

SiGledal Novice, 27. april 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Gledališča Koper.

Olafur Eliasson z interaktivnim projektom podaja nov pogled na svet

Misli, 27. april 2020 ― Umetnik Olafur Eliasson je ob dnevu Zemlje zagnal interaktiven umetniški projekt Earth Perspectives, v katerega se lahko vključijo ljudje z vsega sveta. Na Instagramu objavlja devet oranžnih in rožnatih podob Zemlje, s piko v središču. Posamezniki morajo deset sekund strmeti v piko, nato pa preusmeriti pogled, da uzrejo novo podobo sveta.
023 Tranzistorij: Društvo mrtvih pesnikov

023 Tranzistorij: Društvo mrtvih pesnikov

Marsowci Tranzistorij, 27. april 2020 ― Po predolgem premoru se spet poganjamo v nov glasbeni brlog – in to znova na dolenjski konec! Ne v zidanico, čeprav bi po začetku pogovora lahko sklepali tako, pač pa v zaklonišče bloka, kjer v slovenski starobendovski maniri “trenira” tudi zdaj že staroselski bend – Društvo mrtvih pesnikov. Pogovor je bil posnet tik pred izidom […]
Orgelske improvizacije Rudolfa Lutza II.

Orgelske improvizacije Rudolfa Lutza II.

ARS Obiski kraljice, 27. april 2020 ― V župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem je kljub naslovu Improvizacije v Bachovem slogu improviziral na različne teme in v različnih slogih, v katere je vtkal tudi – Bachovega duha Tudi v tokratni oddaji bodo v ospredju orgelske improvizacije Rudolfa Lutza, organista, ki se je avgusta leta 2019 že drugič predstavil na Festivalu Radovljica. V župnijski cerkvi Velesovo (Adergas) je kljub naslovu Improvizacije v Bachovem slogu improviziral na različne teme in v različnih slogih, v katere je vtkal tudi – Bachovega duha. »Z Bachom je človek vedno boljši kot pa brez njega,« pravi Lutz, ki slovi kot mednarodno uveljavljen pianist, organist, čembalist, skladatelj, dirigent in seveda – improvizator.
Iz moje poslušalnice: Vladimir Hrovat

Iz moje poslušalnice: Vladimir Hrovat

SIGIC - Novice, 27. april 2020 ― Današnjo poslušalnico bo obarval sicer profesionalni violinist s še nekaterimi glasbenimi talenti. Leta 2019 je kot predstavnik Slovenije s svojo skladbo Človek ni sam za moški zbor (prvotno napisano za Slovenski oktet) sodeloval na Svetovnih glasbenih dnevih v Talinu.
še novic