Med dobitniki Župančičevih nagrad tudi Dunja Zupančič, Dragan Živadinov in Nino de Gleria

SiGledal Novice, 12. junij 2020 ― Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana (Mol) za umetnost, bo za življenjsko delo letos dobil akademik arhitekt Stanko Kristl. Podelili jo bodo septembra, ko bodo izročili še tri nagrade za dveletno ustvarjanje. Te bodo prejeli tandem Dunja Zupančič in Dragan Živadinov, pesnica Nina Dragičević ter skladatelj Nino de Gleria.

Prihaja kmalu: novi Outsider!

OUTSIDER, 12. junij 2020 ― Kmalu bo izšla nova številka revije Outsider! Naročite svoj izvod ali si privoščite letno naročnino in konec naslednjega tedna v nabiralnik prejmete čisto novo številko, tematsko posvečeno samooskrbi. Naročnina je lahko tudi imenitno darilo! V novi številki smo s skrbno izbranimi strokovnjaki z različnih področij pripravili konkretne predloge izboljšav, »manifeste« za različna področja urejanja prostora:… The post Prihaja kmalu: novi Outsider! appeared first on OUTSIDER.

A propos: Kultura in turizem; Težko pričakovani mednarodni dogodki, tudi koncerti brez zaukazane socialne distance.

Radio Kaos, A propos, 12. junij 2020 ― To je oddaja A propos: Kultura in turizem, četrta iz niza osmih v tem letu – vse v sodelovanju in s pomočjo – no, vsaj upamo, da bo temu tako – javnih sredstev, ki jih pričakujemo iz obsega, kot je določen z javnim medijskim razpisom Ministrstva za kulturo Republike Slovenije; V odpovedi prejšnje, tretje oddaje, […] The post A propos: Kultura in turizem; Težko pričakovani mednarodni dogodki, tudi koncerti brez zaukazane socialne distance. first appeared on Radio KAOS.

Ulična umetnost za PREOBRAZBO DRUŽBE!

Ana Monro, 12. junij 2020 ― V petek, 12. junija, je v okviru mednarodne iniciative v podporo uličnim umetnostim, ki so jo sprožili katalonski ulični umetniki, v mnogih španskih (Barcelona, Bilbao, Burgos, Castellon, Donostia, Girona, Irunea, Lanzarote, Lleida, Madrid, Mataro, Palma Mallorca, Sineu (Mallorca), Tarragona, Valencia, Vitoria-Gasteiz, Zaragoza) in drugih evropskih mestih (Lille, Montpellier, Toulouse, Vilnius, Sassari, Viena, Maputo) potekala javna ... The post Ulična umetnost za PREOBRAZBO DRUŽBE! appeared first on Ana Monro.

Za dobre ukrepe je nujno konstruktivno usklajevanje

Asociacija, 12. junij 2020 ― Predstavniki Društva Asociacija so se 11. 6. 2020 skupaj s kolegi Kolegija direktorjev slovenskih gledališč in Zveze kulturnih društev Slovenije udeležili sestanka na Ministrstvu za kulturo, kjer sta bila prisotna tudi državna sekretarka dr. Ignacija Fridl in direktor direktorata za ustvarjalnost Damjan Damjanovič. Sestanka smo se udeležili skupaj, saj se zavedamo povezanosti kulturnega ekosistema in … Preberi več o Za dobre ukrepe je nujno konstruktivno usklajevanje
Mesija s peščenega planeta: trojanski konj, ki to ni

Mesija s peščenega planeta: trojanski konj, ki to ni

Konteksti (Tomaž Bešter), 12. junij 2020 ― vir slike:emka.si Štiri leta po tem, ko je Frank Herbet izdal svoj prvenec Dune, Peščeni planet, je objavil nadaljevanje z naslovom Mesija s peščenega planeta. Vzbudi premislek o teh nadaljevanjih. Zgodbe včasih terjajo svoje nadaljevanje, včasih tudi ne. Marsikateri pogovor bi bil boljši, če bi ga ustavili kak stavek prej in marsikatera jed bi bila bolje pripravljena brez tistega dodatnega ščepca začimba. A nekatere potrebujejo prav to. Herbert je v Peščenem planetu naredil ogromno, postavil nastavke za mnoge pogovore in razmisleke o trenutkih, ko se prelamljajo politične, verske, ekološke in eksistenčne odločitve. Neverjetno je predvsem, kako je pred več kot pol stoletja vpel te mnoge prvine v eno samo  delo, ki bi ga morali prebrati mnogi - dasiravno je zaklenjeno v žanr, ki po mojih izkušnjah veliko ljudem ni tako blizu. A vprašanje je, ali bi se to zgodbo dalo povedati kako drugače.  Po branju Mesije ostajam pri enakih mislih, kot sem jih imel po branju Peščenega planeta. Arrakis še vedno dojemam kot simbol. Tisto, kar v luči kvalitetne znanstveno fantastične proze vedno presega trenutno situacijo, beži konkretni opredmetenosti in napotuje na širša obzorja razumevanja družbe in zgodovine. Še vedno v sebi združuje pogovor o klasičnem boju med dobrim in zlim, o pogumu doseganja novih spoznanj in o vedno aktualni nepreseženosti različnih plasti človekove grabežljivosti. Le, da je Mesija za mnogo manj pompozno delo. Delo, v kateri je v ospredju osebnost Paula, njegov razvoj in notranje bitke, prevpraševanje eksistencialnih dilem in umeščanje teh v vladavino, ki jo imata s sestro na domovanju na Arrakisu. V to se vpletajo tako notranji pritiski po ohranjanju vladavine, še vedno so tu tudi bitke tudi z Bene Gesseritom in poskusi sovražnikov, da ga pahnejo s prestola. Mesijo s peščenega planeta so v prevodu Matjaža Juričaka lani izdali pri založbi Sanje. In zasluži si pozornost. Še vedno gre za političen in akcijski roman, ki pelje v razvoj Paulovega k

Mentorji

Glasbena mladina, 12. junij 2020 ― Violistka Maja Rome je docentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi sama študirala, najprej pri prof. Svavi Bernhardsdottir, diplomirala pa pri prof. Milu Kosiju, pri katerem je končala tudi podiplomski študij. Na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov je prejela več nagrad, med drugim pa je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo za leto […]
Objava petih vicev enainštiridesetega izbora

Objava petih vicev enainštiridesetega izbora

SEM, 12. junij 2020 ― Uredniški odbor je izbral enainštirideseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Prodam zaščitno masko, belo z gumico. Maska je vrhunska, med epidemijo smo jo nosili trije, pa noben se ni okužil! Leto 2020 je isto kot reklama za Top Shop: "Počakajte, to pa še ni vse"... Mene zanima, a bodo tudi morje razkuževali za vsakim turistom? Priporočilo dneva: Spodnjice niso obvezne, so pa priporočljive. Vaš NIJZ Kaj, če jeseni butne drugi val, pol bomo dobili bone za smučanje?! Seznam vseh izbranih vicev  

Poletni glasbeni tabor GMS 2021

Glasbena mladina, 12. junij 2020 ― Murska Sobota, 7.–14. julij 2021 V Murski Soboti bomo na 27. poletnem glasbenem taboru Glasbene mladine Slovenije gostili skladatelje, harmonikarje, violiste in godalne komorne zasedbe. Tečaji so odprti za vse, ki želijo izpopolniti svoje znanje in pridobiti nove izkušnje, ne glede na stopnjo dosežene izobrazbe. Mentorica in mentorji:Maja Rome (viola)Luka Juhart (harmonika, interpretacija sodobne glasbe)Dušan […] The post Poletni glasbeni tabor GMS 2021 first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

Objavljen razpis za nagrado mira

SiGledal Novice, 12. junij 2020 ― Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira je objavil razpis za istoimensko literarno nagrado, ki jo podeljujejo izključno ustvarjalkam. Predlagane kandidatke morajo odlikovati izjemni dosežki na področju literarne ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža. Predloge zbirajo do 31. avgusta. Nagrajenka bo razglašena na slovesnosti oktobra.

Mednarodni fotografski natečaj: LOKALNI (IZ)VIRI GLOBALNIH SPREMEMB

OUTSIDER, 12. junij 2020 ― Mednarodni fotografski natečaj LOKALNI (IZ)VIRI GLOBALNIH SPREMEMB Razpisujemo natečaj za fotografsko zgodbo (KATEGORIJA A) in natečaj za posamično fotografijo (KATEGORIJA B). Navodila in prijave: www.zelenacentrala.eu/blog in outsider.si ZADNJI ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ JE 1. 9. 2020. Nagrade KATEGORIJA A: 1. nagrada (1000,00 evrov bruto), 2. nagrada (500,00 evrov bruto), 3. nagrada (300,00 evrov bruto). KATEGORIJA… The post Mednarodni fotografski natečaj: LOKALNI (IZ)VIRI GLOBALNIH SPREMEMB appeared first on OUTSIDER.

Ulična umetnost za PREOBRAZBO DRUŽBE!

Ana Monro, 12. junij 2020 ― Katalonski ulični umetniki so sprožili mednarodno iniciativo v podporo uličnim umetnostim Street arts for social transformation.  V okviru te je v petek, 12. junija, v mnogih španskih (Barcelona, Bilbao, Burgos, Castellon, Donostia, Girona, Irunea, Lanzarote, Lleida, Madrid, Mataro, Palma Mallorca, Sineu (Mallorca), Tarragona, Valencia, Vitoria-Gasteiz, Zaragoza) in drugih evropskih mestih (Lille, Montpellier, Toulouse, Vilnius, Sassari, ... The post Ulična umetnost za PREOBRAZBO DRUŽBE! appeared first on Ana Monro.

Domače knjižnice: Renata Zamida in Gorazd Trušnovec

OUTSIDER, 12. junij 2020 ― Piše: Agata Tomažič, fotografira: Jošt Franko »Imava več knjig, kot jih v življenju lahko prebereva« Knjig imava več, kot jih lahko v življenju prebereva, je ugotovitev, ki jo izreče Gorazd nekje na polovici našega obiska. Prikimavamo, češ, vsi vemo, kako je to. »Pa vendar jih še vedno kupujeva!« se zareži Gorazd in spet mu vsi… The post Domače knjižnice: Renata Zamida in Gorazd Trušnovec appeared first on OUTSIDER.
Pred 130 leti se je rodil avstrijski slikar Egon Schiele

Pred 130 leti se je rodil avstrijski slikar Egon Schiele

Misli, 12. junij 2020 ― Mineva 130 let od rojstva avstrijskega slikarja Egona Schieleja (1890-1918). Poleg Oskarja Kokoschke je bil eden tistih umetnikov, ki so se iz formalnega okvira secesije in simbolizma razvili v ustvarjalce ekspresionizma z realističnimi elementi. Kljub kratkemu življenju je ustvaril približno 330 oljnih slik ter več kot 2500 risb.
S solom PLI začetek festivala plesnih perspektiv Ukrep

S solom PLI začetek festivala plesnih perspektiv Ukrep

Misli, 12. junij 2020 ― S solom plesalca in koreografa Viktorja Černickyja PLI se bo drevi začel 7. festival Ukrep, ki bo do ponedeljka postregel z več projekti. Posebej pestro bo v nedeljo, ko bo plesno dogajanje na temo Nova realnost zaživelo med Plesnim teatrom Ljubljana (PTL) in Špico, v ponedeljek pa se bo ples spojil tudi s svetlobnimi instalacijami.
Iz moje poslušalnice: Luka Markus Štajer

Iz moje poslušalnice: Luka Markus Štajer

SIGIC - Novice, 12. junij 2020 ― Nekateri so ga po študiju v Veliki Britaniji prvič zasledili na šovu talentov, spet drugi v muzikalu Briljantina... Kmalu pride na velika platna muzikalni film Tim, mladi glasbenik pa razvija tudi solo kariero. Luka Markus Štajer vas danes razvaja s svojim izborom TOP 5.
še novic