Solinarska hiša – materialnost

OUTSIDER, 17. junij 2020 ― Na natečaju Solinarska hiša je zmagal projekt arhitektke Victorie Tsygankove. Zasnova predvideva termično obdelavo lesenih CLT plošč. Film prikazuje test termične obdelave, ki bo omogočil želeno površinsko strukturo. Poleg tega pa termična obdelava zaščiti les pred propadanjem. Test smo izvedli v podjetju Alfa Natura, ki je uradni izvajalec natečajne rešitve. Več o natečaju na tej… The post Solinarska hiša – materialnost appeared first on OUTSIDER.
Samo majhen, majhen sprehodek

Samo majhen, majhen sprehodek

Vrabec Anarhist, 17. junij 2020 ― Tako je javknila gospa Adela in povsem neznačilno zanjo samo, zdrknila na kolena. Zajokala je s strašnimi solzami osamljenega, starega človeka. S čelom je udarila po kockah med tračnicami, zatem nekoliko privzdignila glavo, a ni ji uspelo vstati, začela je z obema rokama ljubkovati tračnice. The post Samo majhen, majhen sprehodek appeared first on Vrabec Anarhist.
Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 17. junij 2020 ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave: Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj, Tadeja Pungerčar: Nebo nad menoj (Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Univerza v Ljubljani, Center urbane kulture Kino Šiška) Carlo Collodi, Matteo Spiazzi: Ostržek (Lutkovno gledališče Maribor) Peter Kus, Tery Žeželj: Ponočnjaki (Lutkovno gledališče Maribor, […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.

Redni občni zbor DSP

Društvo slovenskih pisateljev, 17. junij 2020 ― VABILO NA REDNI OBČNI ZBOR Spoštovane članice, spoštovani člani! Vabimo Vas na redni občni zbor Društva slovenskih pisateljev, ki bo v  ČETRTEK, 02.07.2020, ob 17.30 uri v Mestnem muzeju Ljubljana (Projekcijska dvorana, Gosposka 15). Dnevni red: Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in overovateljev Potrditev zapisnika prejšnjega občnega zbora Vsebinsko poročilo predsednika, nadzornega odbora, društvenih komisij, sekcij […]
Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

SLOGI, 17. junij 2020 ― Kaj nam, Slovencem v Trstu in v matični domovini, pomeni ta palača? Zakaj so v preteklem stoletju označili Trst za pljuča slovenstva? Komu je Cankar predaval v Delavskem domu? Kako so se naši predniki uveljavili v tem velemestu? Kako jim je uspelo, da so povezani z drugimi Slovani, imeli 4 banke, Paroplovni konzorcij, plavž v Škednju, nekaj arhitekturno pomembnih stavb v mestnem središču in prvo stalno profesionalno gledališče? Poznamo našo slavno preteklost? The post Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos appeared first on SLOGI.

Ministrstvo po akciji kulturnikov: Zanikamo, da kulturna panoga po pandemiji ne bo preživela

SiGledal Novice, 17. junij 2020 ― Na ministrstvu za kulturo so v odzivu na torkovo akcijo aktiva delavcev v kulturi ponovno zanikali njihove izjave, da je po epidemiji novega koronavirusa kulturna panoga tako prizadeta, da ne bo preživela. Poudarili so, "da je kulturni sektor v času koronakrize prejel že ogromno dodatnih finančnih sredstev", vse pa pozvali "k dialogu in strpnosti".

Triptih: sozvočje misli antropocentrizma

Kriterij.si, 17. junij 2020 ― Triptih: sozvočje misli antropocentrizma Triptih::: Urednik Wed, 06/17/2020 - 13:31 Triptih: sozvočje misli antropocentrizma   Danes ni mogoče kritizirati prevlade avtoritarnih politik in kratenja demokratičnih svoboščin z namenom krepitve trga, ne da bi ob tem upoštevali povezavo med večjo pojavnost virusov, tudi covid-19, in globalnim kapitalističnim industrijskim agroživilskim sistemom. V času pandemije pa so se razkrile še druge pomanjkljivosti kapitalističnega ustroja, ki temelji na gospodarski rasti, predvsem prepad med javnim in zasebnim interesom, Slednji je desetletja vztrajal pri uničevalnih varčevalnih ukrepih javnega sektorja, storitev ter zaničevanju najpomembnejših poklicev in skrbstvenega dela. Izkazalo se je, da je "normalnost" problem, ker ravno ta povzroča krize vseh vrst, sistem "normalnosti", temelječ na rasti, pa krizo vseh kriz. Transformativne politike zahtevajo posebne oblike repolitizacije, ki so v skladu s trenutnim stanjem sveta. V literaturi o odrasti ni soglasja o politiki in političnih strategijah, s katerimi bi alternativne institucije in družbene skupine, prežete s praksami, načeli in vrednotami odrasti, lahko nadomestile sedanje institucije kapitalizma. Edini konsenz, če ta obstaja, znotraj mednarodne skupnosti odrasti je, da je prehod lahko le posledica številnih strategij in bojev; gibanje gibanj, ki lahko spreminja tako vsakdanje prakse kot državne institucije (Demaria et al. 2013). Politično vprašanje se tako nanaša na družbeno dinamiko, akterje, zavezništva in procese, ki bodo ustvarili prehod v družbo odrasti. Družbena sprememba je proces (so)ustvarjanja, ki pa ga je nemogoče predvideti, in pot samoiznajdbe je zdaj odprta. In tu igrata kultura in gledališče ključno vlogo. Gledališče kot sredstvo tranzicije in predvsem kot način sporočanja, kako si lahko lažje predstavljamo drugačen, boljši svet. Kot pojasnjuje filozofinja Marie-Jose Mondzain, braniti kulturo ne pomeni braniti kulturno politiko, ampak bojevati se pro

»This machine kills fascists«

Razpotja, 17. junij 2020 ― Foto: John Gillespie / Flickr Igor Bijuklič Let je trajal 8 ur, brez posebnosti. Potniki so bili mirni. Reguliran zrak v kabini ima manj kisika, to se čuti. Vsak od nas je imel pred seboj svoj zaslon in večina se je kmalu zatopila vanje, potem so pocepali. Tako bo kmalu tudi v avtomobilih, ko bodo ti postali samovozeči. Gledam skozi okno. Na desetih kilometrih višine to nima kaj dosti smisla. Nerazločna belina. Dan pred odhodom sem pred trafiko srečal znanca, ki mi je povedal, da na določenih linijah letalsko osebje naroči potnikom naj zastrejo okna, in sicer zato, da lahko nemoteno spuščajo chemtrailse, s katerimi pasivizirajo prebivalstvo. Naročil mi je, naj v takem primeru ne ubogam in zadevo slikovno dokumentiram.
Ptujski festivali določenimi prilagoditvami ostajajo

Ptujski festivali določenimi prilagoditvami ostajajo

Misli, 17. junij 2020 ― Na Ptuju bi moral konec tega tedna potekati Operni večer na Panorami, ki zadnja leta naznanja glasbeni festival Arsana, a bo zaradi omejitev zaradi covida-19 odpadel. Namesto tega bo v soboto Tango Story v Ormožu, osrednji del festivala pa bo potekal julija. Na sporedu ostajajo tudi drugi ptujski festivali, a z določenimi prilagoditvami.
Ptujski festivali z določenimi prilagoditvami ostajajo

Ptujski festivali z določenimi prilagoditvami ostajajo

Misli, 17. junij 2020 ― Na Ptuju bi moral konec tega tedna potekati Operni večer na Panorami, ki zadnja leta naznanja glasbeni festival Arsana, a bo zaradi omejitev zaradi covida-19 odpadel. Namesto tega bo v soboto Tango Story v Ormožu, osrednji del festivala pa bo potekal julija. Na sporedu ostajajo tudi drugi ptujski festivali, a z določenimi prilagoditvami.

POLETJE V ŠIŠKI 2020

Kino Šiška, 17. junij 2020 ― Napovedujemo brezplačen koncertni cikel Poletje v Šiški! Enajst koncertov žanrsko raznolikih izvajalk in izvajalcev vsako sredo med 24. junijem in 2. septembrom ob 20.00 na letnem vrtu Kavarne Kina Šiška.

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je srečala z italijanskim veleposlanikom v Sloveniji, vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti v Državnem zboru in kulturnim ata

Ministrstvo za kulturo, 17. junij 2020 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je srečala z italijanskim veleposlanikom v Sloveniji, vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti v Državnem zboru in kulturnim atašejem Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.
ERIK LOVKO: MOŽ IN SONCE

ERIK LOVKO: MOŽ IN SONCE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 17. junij 2020 ― Razstava Mož in sonce predstavlja manjši pregled Lovkove ustvarjalnosti. Izpostavlja tako njegovo slikarsko kot kiparsko izražanje. Razstava prikazuje značilnosti in posebnosti Lovkovega dela in ga potrjuje kot precej samosvojega ustvarjalca. V svojem delu je v vsem obdobju ohranjal figuralno formo. Njegovo slikarstvo je skoraj realistično, izvedeno na nek poseben, avtorski način. Njegove slike so polne historičnih citatov, predvsem iz italijanskega prostora, kjer se je tudi šolal. Zanj je značilen izraziti kolorit in posebna oblika figur. Vsebina vseh njegovih del so medčloveški odnosi, kar se na njegovih slikah kaže v prepletanju figur, kjer skoraj ni prostora za kaj drugega, razen še za simbolne predmete, ki jih postavlja v soodnose z njimi in prostorom. Erik Lovko (Postojna, 1953-2009) je svojo študijsko pot začel leta 1972 na umetnostni akademiji v Benetkah, smer slikarstvo. Po končanem prvem letniku (pri profesorju Edmondu Bacciju) je beneško akademijo zapustil in odšel v Firence. Študij je nadaljeval na tamkajšnji Akademiji lepih umetnosti. Leta 1976 je pri profesorju Silviu Loffredu tudi diplomiral. Po končanem študiju v Italiji je vpisal specialistični študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in ga leta 1979 pri profesorju Slavku Tihcu končal.

DANS arhitekti: Počitniška hiša BNKS

OUTSIDER, 17. junij 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. DANS arhitekti so izbrali projekt počitniške hiša BNKS v Istri. “Koncept bivanja v hiši sledi zabrisanim mejam med zunanjim in notranjim prostorom. Hiša je sestavljena iz štirih malih stavb in iz štirih… The post DANS arhitekti: Počitniška hiša BNKS appeared first on OUTSIDER.

ITA RINA IZ PRETEKLOSTI V SEDANJOST

Fakulteta za dizajn, 17. junij 2020 ― Vljudno vabljeni na odprtje in ogled razstave v Divačo, kjer se s svojimi deli predstavljajo študenti Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem. Razstava bo na ogled od sobote, 20. junija 2020 v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, razstava bo na ogled do 30. avgusta 2020. Razstava ITA RINA IZ PRETEKLOSTI V SEDANJOST predstavlja dela  študentov vizualnih […] The post ITA RINA IZ PRETEKLOSTI V SEDANJOST appeared first on Fakulteta za dizajn.
V Mestni hiši razstava Nonument Group o nekdanji Pionirski progi

V Mestni hiši razstava Nonument Group o nekdanji Pionirski progi

Misli, 17. junij 2020 ― Ekipa Nonument Group danes med 19. in 22. uro vabi k ogledu razstave Od nikoder do nikamor, Pionirska proga v Zgodovinskem atriju Mestne hiše. Pionirski progi se je skupina lani poklonila že s performativnim sprehodom po njeni nekdanji trasi, na razstavi pa o pozabljeni mestni železnici razmišljala skozi film, arhiv in prostorsko postavitev.
Jure Kastelic: It’s ok until it’s not

Jure Kastelic: It’s ok until it’s not

Koridor, 17. junij 2020 ― Posebej vznemirljivo je tudi delo, ki nosi enak naslov kot celotna razstava. It's ok until it's not upodablja ovna, katerega zavit rogelj se mu z rastjo počasi vrašča v ličnico. The post Jure Kastelic: It’s ok until it’s not appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Na slovenske ulice prihaja ZADNJI ULOV!

Ana Monro, 17. junij 2020 ― Vabljeni v soboto, 27. junija ob 19.00 na Glavni trg v Kamnik, na premierno uprizoritev naše nove ulične produkcije, interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov! O PREDSTAVI   Ogled dogodka je brezplačen, pri njegovi izvedbi pa bomo upoštevali vse obstoječe ukrepe za preprečevanje širjenja virusa COVID-19.            The post Na slovenske ulice prihaja ZADNJI ULOV! appeared first on Ana Monro.
V Kinodvoru začenjajo z večernimi projekcijami na Kinodvorišču

V Kinodvoru začenjajo z večernimi projekcijami na Kinodvorišču

Misli, 17. junij 2020 ― Z nocojšnjo projekcijo slovenskega dokumentarnega filma Siniše Gačića Hči Camorre se bodo začeli filmski večeri na Kinodvorišču Kinodvora. Do 11. julija bodo na Kinodvorišču, ki se nahaja v atriju Slovenskih železnic, vsak večer ob 21.30, z izjemo ob nedeljah, pripravili večerno projekcijo. Drugi del projekcij bo v avgustu.

Ob slavnostni podelitvi nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2020

Ministrstvo za kulturo, 17. junij 2020 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je bil v torek, 16. junija, slavnostni govornik na podelitvi največje nacionalne nagrade za likovno umetnost, nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2020. Izpostavil je, da ''Rihard Jakopič ni zaznamoval slovenske umetnosti le s svojim slikarskim opusom, ampak tudi kot kulturni načrtovalec, kot postavitelj prvega slovenskega likovnega razstavišča in soustanovitelj Narodne galerije. Kot umetnik pa tudi kot organizator in spodbujevalec na področju slovenske kulture in umetnosti je bil torej ena osrednjih osebnosti prve polovice 20. stoletja.''
1960 Vrhnika – Palščov Lojze vozi gnoj, Antončičeva mama pa nametajo krompir

1960 Vrhnika – Palščov Lojze vozi gnoj, Antončičeva mama pa nametajo krompir

Stare slike (Cerknica), 17. junij 2020 ― Te slike sem bila vesela kot cigan špeha, kakor se reče. V trenutku me je prestavila kakih šestdeset let nazaj, tako nazorno prikazuje živahno spomladansko delo na njivah pred Vrhniko in na hrbtni strani ima celo zapis: “Palščov Lojze vozi gnoj, Antončičeva mama pa nametajo krompir.” Tako je vse jasno. Tudi drugi vaščani so na […]

V Ljubljani festival Spider o plesni umetnosti in trgu

SiGledal Novice, 17. junij 2020 ― V naravnem okolju parka Tivoli se bo danes začel festival radikalnih teles Spider. Festival je posvečen plesu, gibu in glasu, poleg umetniškega programa pa bo ponudil tudi teoretsko misel in izkušnje s trga v evropskih državah, ki jih je koronavirus manj oplazil. Do sobote bo združil več deset umetnikov, teoretikov in profesionalcev.
V Ljubljani festival Spider o plesni umetnosti in trgu

V Ljubljani festival Spider o plesni umetnosti in trgu

Misli, 17. junij 2020 ― V naravnem okolju parka Tivoli se bo danes začel festival radikalnih teles Spider. Festival je posvečen plesu, gibu in glasu, poleg umetniškega programa pa bo ponudil tudi teoretsko misel in izkušnje s trga v evropskih državah, ki jih je koronavirus manj oplazil. Do sobote bo združil več deset umetnikov, teoretikov in profesionalcev.
Jazz festival Ljubljana tokrat v živo in na daljavo

Jazz festival Ljubljana tokrat v živo in na daljavo

Misli, 17. junij 2020 ― V Ljubljani se bo danes začel 61. jazz festival, najstarejši neprekinjeni evropski festival jazza. V letu, ko je kulturno življenje "na distanci", so ga pripravili v obliki prehodnega formata in podpore nadaljnji ustvarjalnosti. Poleg slovenskih glasbenikov bodo z ekskluzivno produkcijo na daljavo nastopili tudi izvajalci iz tujine.
Sukanje v Mostah

Sukanje v Mostah

SIGIC - Novice, 17. junij 2020 ― Če te zanima organizacija dogodkov, rolaš musko, pomagaš pri promociji neodvisno organiziranih dogodkov ali pa vse od naštetega in bi rad-a izvedel več od mlajših in starejših koleg-ov/ic ter nadgradil svoje znanje, je Sukanje v Mostah napisan zate!
še novic