Umrl je pianist Hinko Haas

Umrl je pianist Hinko Haas

MMC Glasba, 21. julij 2020 ― Nekaj dni pred svojim 64. rojstnim dnem je umrl Hinko Haas, ki ga je stroka uvrščala med vodilne domače pianiste srednje generacije. Njegov repertoar je obsegal solistična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij.

Oprosti, Srebrenica!

Vrabec Anarhist, 21. julij 2020 ― Gospod bivši tovariš ne čivka v našem imenu, v imenu državljanov, ki nam je mar. Ki smo z lastnimi očmi gledali kri, dim in razdejanje, a ko smo gledali, kako se koljejo bratje, je on služil denar. The post Oprosti, Srebrenica! appeared first on Vrabec Anarhist.

Izšel je strip o požigu Narodnega doma v Trstu

Misli, 21. julij 2020 ― Ob 100. obletnici fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu so pri založbi ZRC s tržaškim Primorskim dnevnikom izdali strip Črni plamen: Požig Narodnega doma v Trstu. Scenarij sta spisala Ivan in Zoran Smiljanić, ki je tudi avtor slik. Delo ponuja zmes izmišljenih dogodkov in oseb ter zgodovinskih dejstev o požigu 13. julija 1920.
Mladinska knjiga razpisala sedmi natečaj za nagrado modra ptica

Mladinska knjiga razpisala sedmi natečaj za nagrado modra ptica

Misli, 21. julij 2020 ― Skupina Mladinska knjiga je sedmič razpisala nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo, tokrat za roman za odrasle, znotraj tega pa je natečaj odprt za vse žanre in vsebine. Avtorji in avtorice lahko svoja dela, ki niso krajša od sedmih in daljša od 15 avtorskih pol, do 1. julija 2021 pošljejo po e-pošti na modraptica@mkz.si.

Miloš Kosec: Delovno sobo pa plača služba …

OUTSIDER, 21. julij 2020 ― Bilo je na začetku marca, ko sem slišal govorice, da so nekatere multinacionalke v Veliki Britaniji v strahu pred paralizo, ki bi jo s sabo lahko prinesla epidemija koronavirusa, svoje zaposlene že razdelile v več skupin, najele hotele v odmaknjenih predelih dežele in jih začasno preselile iz londonskega Cityja. Tako so upale, da bodo ušle… The post Miloš Kosec: Delovno sobo pa plača služba … appeared first on OUTSIDER.
Blaž Pavlica: DIY ambisonična kupola

Blaž Pavlica: DIY ambisonična kupola

PIFcamp, 21. julij 2020 ― Ambisonics je sferični prostorsko-zvočni format, ki poleg horizontalne ravni vsebuje tudi zvoke nad in pod poslušalcem. Za razliko od drugih formatov njegovi kanali ne nosijo signalov za posamezne zvočnike, temveč reprezentacijo sferičnega zvočnega polja, ki je neodvisno od števila dejanskih zvočnikov. Zaradi tega omogoča ustvarjalcu, da razmišlja o zvezni sferi izvora zvokov in se ne … Preberi več o Blaž Pavlica: DIY ambisonična kupola The post Blaž Pavlica: DIY ambisonična kupola appeared first on PIFcamp.

MILK Voices (12.9.2020 18:00)

Španski borci, 21. julij 2020 ― V soboto, 12. septembra 2020 Španski borci začenjajo novo sezono z mednarodnim glasbeno-plesnim dogodkom MILK Voices v koprodukciji Zavoda EN-KNAP in Goethe-Instituta. Projekt, ki se bo predstavil v Ljubljani, Reki in Berlinu, v ljubljanski različici gosti Ireno Z. Tomažin in edino slovensko stalno sodobno-plesno skupino EN-KNAP Group.

PREMIERA: MILK Voices (12.9.2020 18:00)

Španski borci, 21. julij 2020 ― V soboto, 12. septembra 2020 Španski borci začenjajo novo sezono z mednarodnim glasbeno-plesnim dogodkom MILK Voices v koprodukciji Zavoda EN-KNAP in Goethe-Instituta. Projekt, ki se bo predstavil v Ljubljani, Reki in Berlinu, je v ljubljanski različici nastal v sodelovanju edine slovenske stalne sodobno-plesne skupine, EN-KNAP Group, ženskega pevskega zbora Kombinat in Irene Z. Tomažin.
Na gradu Grm uradno odprtje Novomeških poletnih večerov

Na gradu Grm uradno odprtje Novomeških poletnih večerov

Misli, 21. julij 2020 ― V atriju gradu Grm v Novem mestu bodo z monokomedijo Levo, desno, igralec in bosanskim igralcem Zijahom Sokolovićem drevi uradno odprli prireditve Novomeških poletnih večerov 2020. Ti bodo na grmskem gradu in v mestni Knjigarni Goga potekali do vključno 22. avgusta, zatem pa tam načrtujejo utečeni novomeški festival kratke zgodbe.

Ivan Antić: Membrane, membrane

Koridor, 21. julij 2020 ― Membrane, membrane prinašajo številne slogovne inovacije ter opozarjajo na komunikacijske zmožnosti besedila, ki segajo dlje od uporabljenega besedišča in vsebine. The post Ivan Antić: Membrane, membrane appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Rezidenčni program DSP v Ljubljani/Sloveniji 2020

Rezidenčni program DSP v Ljubljani/Sloveniji 2020

Društvo slovenskih pisateljev, 21. julij 2020 ― VABILO   Rezidenčni program DSP za tuje literarne posrednike v Ljubljani/Sloveniji 2020   Rezidenčni program DSP je v letu 2020 prednostno namenjen tujim literarnim posrednikom, tj. prevajalcem, ki so zaključili študij in so prevedli in objavili vsaj dve prevodni deli (program ni namenjen študentom), oziroma založnikom, ki so objavili in promovirali vsaj eno prevodno delo, […]
Beneški filmski festival bo počastil Tildo Swinton in Ann Hui

Beneški filmski festival bo počastil Tildo Swinton in Ann Hui

Misli, 21. julij 2020 ― Nagradi za življenjsko delo bosta na septembrskem 77. filmskem festivalu v Benetkah prejeli britanska igralka Tilda Swinton in hongkonška režiserka Ann Hui, so v ponedeljek sporočili organizatorji. Tilda Swinton je prejemnica že okoli 40 filmskih nagrad, Ann Hui pa je zelo spoštovana in plodovita azijska režiserka.

Proarh: Issa Megaron

OUTSIDER, 21. julij 2020 ― Počitniška hiša na otoku Vis svojo arhitekturno zasnovo utemeljuje z mediteranskim kontekstom in željo po približevanju tradicionalnim načinom bivanja. Hiša stoji na vrhu brega, ki se razgleduje čez otok Vis in okoliški Jadran. Bivalni prostori so vkopani pod nivo terena, s čimer hiša vzbuja občutek primitivnega zatočišča. Tloris je razdeljen v dva nivoja: na zgornjem… The post Proarh: Issa Megaron appeared first on OUTSIDER.

Dialoške skupine nujno potrebne

Asociacija, 21. julij 2020 ― Z nastopom nove vlade v marcu 2020 so na podlagi internega pravilnika kot ponavadi prenehale delovati dialoške skupine za samozaposlene v kulturi in za nevladne organizacije, ki so vezane na vsakokratno ministrico oziroma ministra za kulturo. V društvu Asociacija menimo, da so dialoške skupine za samozaposlene in nevladne organizacije nujen mehanizem za ohranjanje sodelovanja med … Preberi več o Dialoške skupine nujno potrebne
1974 Nadlesk – 30. obletnica partizanskega letališča na Nadleškem polju

1974 Nadlesk – 30. obletnica partizanskega letališča na Nadleškem polju

Stare slike (Cerknica), 21. julij 2020 ― Septembra 1974. leta je bila na Nadleškem polju velika slovesnost v počastitev 30. oblet­nice ustanovitve prvega partizanskega letališča v Nadlesku. Udeležili so se jo mnogi člani ZB iz vse Slovenije in bližnje Hrvaške, krajani Loške doline, mnogi prebivalci iz bližnje okolice ter vplivni ljudje Loške doline in občine (takrat Občina Cerknica), slovenske vlade in vojske. Slovesnost […]

21. julija 1892 je v Šmarju pri Jelšah umrl Franc Skaza, tiskar in gospodarstvenik

Kamra.si, 21. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. julija 1892 je v Šmarju pri Jelšah umrl  Franc Skaza, tiskar in gospodarstvenik. Rodil se je 11. februarja 1838 v Šmarju pri Jelšah.  Franc Skaza se je rodil kot tretji otrok Franca Jakoba Skaze in Johanne, rojene Vodopivec, ki sta bila gostilničarja in veleposestnika v Šmarju pri Jelšah. Že v mlajših letih je Francu oče vcepil izjemen odnos do slovenstva, saj je bil tudi sam politično aktiven. Po očetovi smrti je Franc podedoval posest in gostilno ter se leta 1863 poročil s premožno Ano Ratej, ki je v zakon prinesla bogato doto. S prostranim zemljiščem in veliko nepremičninami je nastala močna veleposestniška družina Skaza. V zakonu se jima je rodilo pet otrok: Ana, Franc, Sofija, Götfrid in Aleksander. 
Priznanji iz tujine

Priznanji iz tujine

SIGIC - Novice, 21. julij 2020 ― Miha Brodnik je zmagovalec na natečaju pionirja elektronske glasbe Jean-Michela Jarra. Kristijan Krajnčan je prejel posebno nagrado, poimenovanem po poljskem jazzovskem violinistu Zbigniewu Seifertu.
Sozvočje akvarelov

Sozvočje akvarelov

Odzven, 21. julij 2020 ― Album Amoretti Jane Beltran zrcali podobe življenja, ki se poslušalcu prikazujejo kot poteze čopiča na platnu. Na trenutke nežne in tanke, drugič pa masivne in mastne, a vselej polne iskrenih in iskrivih emocij.
še novic