Živa Agrež že drugič v Pavlovčevi galeriji

Živa Agrež že drugič v Pavlovčevi galeriji

Notranjsko primorske novice » Kultura, 20. julij 2020 ― Ilirska Bistrica – Pavlovčeva galerija do 18. avgusta gosti slikarko Živo Agrež iz Ljubljane, ki je v tej galeriji že razstavljala in sicer maja leta 2015. Takrat se je predstavila s svojim ciklom Krka, tokrat pa si Bistričani in drugi obiskovalci lahko ogledajo njeno obsežno razstavo 38 platen iz cikla Istra – ostanki časa in cikla Zgodbe valov, ki so jo odprli 18. julija. Živa Agrež pred istrskimi ostanki časa – Razstava, Živa Agrež, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 18. julij 2020 Foto: Petar Nikolić Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Pri njeni slikarski poti in razvoju ji s svojim znanjem pomagajo akademski slikarji Nuša Lapajne Čurin in Slađana Mitrović iz Zasebne šole risanja in slikanja Likovni atelje, ter Janez Zalaznik, Tone Rački in Miran Erič, katerih delavnice in tečaje obiskuje občasno. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše  z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja. Cikel slik Istra – ostanki časa je nastajal v letih 2014 in 2015. Pritegnila jo je istrska arhitektura, pročelja starih hiš, okna, oboki in pogledi skozi priprta vrata za Istro značilnih prostorov, kjer se zdi, da ne prebiva nihče. Akademska slikarka Nuša Lapajne Čurin pravi, da te slike kažejo nov slikarkin pogled pri prikazovan
Počitnice kot v risanki!

Počitnice kot v risanki!

Kinodvor, 20. julij 2020 ― Kinobalonova počitniška delavnica animiranega filma bo potekala v Kinodvoru med 17. in 21. avgustom med 9. in 14. uro. Prijave so odprte od 22. julija za člane Kluba Kinobalon, za vse ostale pa od 1. avgusta.
Pešec.si koraka naprej!

Pešec.si koraka naprej!

Inštitut za politike prostora, 20. julij 2020 ― Pešec.si je platforma za povezovanje organizacij, ki delujejo na področju spodbujanja in zagovorništva hoje kot prometne prakse. Sodelovanje organizacij in deležnikov je ključni dejavnik za izvajanje akcijskega načrta zagovorništva, pripravljen v okviru projekta Pešec. Pešec.si koraka naprej kot del projektnih aktivnosti LIFE CARE4CLIMATE. Zakaj zagovorništvo pešcev? Hoja je najbolj naraven in praktičen način premikanja na kratke... The post Pešec.si koraka naprej! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

MOSTE OPEN (12.9.2020 14:00)

Španski borci, 20. julij 2020 ― Ponovno se bo zgodil dan, ko se naša umirjena četrt prebudi in vabi vse bližnje in daljne na dan druženja ob kulturnem, ekološkem, kulinaričnem, glasbenem, otroškem in mladinskem programu. Že tretja edicija dogodka MOSTE OPEN, ki ga organizirata Zavod EN-KNAP in Mladinska postaja Moste, se bo zgodila v soboto, 12. septembra na ploščadi Centra kulture Španski borci.
Vodna forenzika na PIFcampu

Vodna forenzika na PIFcampu

PIFcamp, 20. julij 2020 ― Projekt aqua_forensic 2.0, avtorjev Robertine Šebjanič in Gjina Šutiča, se osredotoča na DIY analizo vode in učinkov nevidnih farmacevtskih onesnaževal v vodi. #ocean #morje #forenzična_oceanografija #aqua_forensic #nevidna_antropogena_onesnaževala #kemična onesnaževala (farmacevtski izdelki, antibiotiki, težke kovine, olja) #morski_habitati #morska_ekologija #forenzična_oceanografija #nevidno_vidno #makro mikro #terraforming #aquaforming #aquafarming #pošasti Projekt aqua_forensic obravnava očem nevidno, a vseprisotno onesnaževanje svetovnih voda z … Preberi več o Vodna forenzika na PIFcampu The post Vodna forenzika na PIFcampu appeared first on PIFcamp.

Javni razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju, ki jih bo v letu 202 0sofinancirala Republika Slovenija iz proračun

Asociacija, 20. julij 2020 ― Ime: Javni razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju, ki jih bo v letu 202 0sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo (JPR-REZ-2020). Razpisuje: Ministrstvo za kulturoDatum objave: 4. 10. 2019 Povezava na predlog Odziv Asociacije: Komentarje na objavljeni predlog uredbe je Asociacija … Preberi več o Javni razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju, ki jih bo v letu 202 0sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo (JPR-REZ-2020)
V Mariboru že četrtič nekoliko okrnjeni Letni oder Minoriti

V Mariboru že četrtič nekoliko okrnjeni Letni oder Minoriti

Misli, 20. julij 2020 ― Lutkovno gledališče Maribor bo skupaj z Društvom za razvoj filmske kulture, GT22 in Mariboxom kljub aktualnim razmeram znova gostilo Letni kino Minoriti, ki bo potekal med 24. julijem in 19. avgustom. Nekoliko okrnjena četrta različica ob sredah, petkih in sobotah prinaša dvanajst filmov ter pogovore z gosti in štiri otroške matineje.
Koronavirus zarezal v kontinuiteto slovenske filmske produkcije

Koronavirus zarezal v kontinuiteto slovenske filmske produkcije

Misli, 20. julij 2020 ― Novi koronavirus je dodobra zarezal v slovensko kinematografijo. Produkcija se je v času epidemije popolnoma ustavila, Slovenski filmski center pa ima že od februarja oteženo črpanje sredstev iz državnega proračuna za projekte. Posledično prihaja tudi do zastoja pri izplačevanju sredstev za filme, ki so že v realizaciji.
SVOBODA JE GLAGOL

SVOBODA JE GLAGOL

Društvo slovenskih pisateljev, 20. julij 2020 ― Spoštovani vsi kolesarji, pešci, sprehajalci, ljubitelji poezije in prijetnih petkovih večerov, pa tudi vsi ostali … VSE VAS VABIJO slovenski pesniki in pisatelji – v petek, 24. julija, ob 21h na četrti večer poezije, glasbe in druženja! Program četrtega večera: Aljaž Koprivnikar, Vesna Lemaić, Gašper Malej, Brane Mozetič, Milan Šelj, Suzana Tratnik Glasba: Filip Vurnik Vljudno […]

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (#PK4)

Asociacija, 20. julij 2020 ― Ime: Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (#PKP4) Predlagatelj: Vlada Republike Slovenije Datum objave: 28. 06. 2020 Povezava na predlog: #PKP4 Odziv Asociacije: Komentarje na objavljeni predlog zakona je Asociacija poslala 6. julija 2020 in so dostopni na tej povezavi.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP)

Asociacija, 20. julij 2020 ― Kratko o razpisu:  Vlada RS je v času razglašene epidemije 2020 sprejela interventni zakon z namenom omilitve posledic epidemije COVID-19 za državljanke in državljane RS. S tem zakonom se je določalo začasne ukrepe na področju dela in plačevanja prispevkov za socialno varnost, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, socialnega varstva, pravic iz javnih sredstev in uveljavljanja … Preberi več o Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP)

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (#PK3)

Asociacija, 20. julij 2020 ― Ime: Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (#PKP3) Predlagatelj: Vlada Republike Slovenije Datum objave: 29. 05. 2020 Povezava na predlog: #PKP3 Odziv Asociacije: Komentarje na objavljeni predlog zakona je Asociacija poslala 22. maja 2020 in so dostopni na tej povezavi.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (#PKP2)

Asociacija, 20. julij 2020 ― Ime: Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (#PKP2) Predlagatelj: Vlada Republike Slovenije Datum objave: 21. 04. 2020 Povezava na predlog: #PKP2 Odziv Asociacije: Komentarje na objavljeni predlog zakona je Asociacija poslala 23. aprila 2020 in so dostopni na tej povezavi.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (#PKP1)

Asociacija, 20. julij 2020 ― Ime: Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (#PKP1) Predlagatelj: Vlada Republike Slovenije Datum objave: 28. 03. 2020 Povezava na predlog: #PKP1 Odziv Asociacije: Komentarje na objavljeni predlog zakona je Asociacija poslala 30. marca 2020 in so dostopni na tej povezavi.
še novic