Petek!

Petek!

PIFcamp, 10. avgust 2020 ― Petek je?! Soparno dopoldne je otvoril tradicionalni in obvezni PIFcamp sprehod. Skakanje v tolmune (skoraj) ledeno mrzle Soče je bilo rezervirano za najbolj pogumne in razgrete glave. Njihova cenjena imena hranimo v uredništvu!  Popoldne so PIFovci nadaljevali z delom. Rob Canning razvija orodje za glasbeni performans, ki se nanaša na geološke procese v dolini Soče.  … Preberi več o Petek! The post Petek! appeared first on PIFcamp.
Španski igralec Antonio Banderas praznuje 60 let

Španski igralec Antonio Banderas praznuje 60 let

Misli, 10. avgust 2020 ― Španski igralec, filmski producent in režiser Antonio Banderas praznuje 60 let. Prejemnik številnih nagrad je upodobil zamaskiranega jezdeca Zorra, že desetletja pa sodeluje z rojakom Pedrom Almodovarjem. Zaradi gledališkega nastopanja je bil večkrat aretiran. Na začetku kariere ni znal angleško, zato se je svojih vrstic naučil fonetično.
Repriza v čast nogometnim državnim prvakom

Repriza v čast nogometnim državnim prvakom

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 10. avgust 2020 ― Ob osvojitvi letošnjega naslova državnih nogometnih prvakov smo v čast Nogometnega kluba Celje ponovno obudili panojsko razstavo »Hej, bratje čili, židane volje, hitro le ven, na zeleno polje«, ki je nastala ob lanskoletnem praznovanju stoletnice nogometa v Celju. Muzej novejše zgodovine Celje in Zgodovinski arhiv Celje dajeta tokrat na Krekovem trgu od 10. avgusta ponovno […] The post Repriza v čast nogometnim državnim prvakom first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Sound Explicit 2020

Sound Explicit 2020

Center in Galerija P74, 10. avgust 2020 ― 7. – 8. 9. 2020 Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana Sound Explicit je ciklus zvočnih eksperimentalnih dogodkov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav in improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Zasnovali smo ga v letu 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju sodobnih zvočnih umetnosti.   Program […]
Kino Otok navkljub razmeram z obsežnim filmskim programom

Kino Otok navkljub razmeram z obsežnim filmskim programom

Misli, 10. avgust 2020 ― Mednarodni filmski festival Kino Otok v svoji 16. izdaji, ki bo v osrednjem delu zaživela v Izoli med 26. in 30. avgustom, ponuja 36 celovečercev in 67 kratkih filmov. Po besedah direktorice festivala Tanje Hladnik se je zaradi epidemije koronavirusa spremenil način izvedbe festivala, medtem ko obseg filmov ostaja primerljiv minulim izdajam.

Žarko Vrezec – Zapisi

Medobčinski muzej Kamnik, 10. avgust 2020 ― Odprtje slikarske razstave v Galeriji Pogled. Žarko Vrezec (1950) že od sedemdesetih let dalje aktivno posega v okvir sodobnega slovenskega slikarstva, kjer se jasno vidi njegov neprestano analitičen pristop, v katerem raziskuje osnovne likovne elemente- barvo, prostor, kompozicijo, črto- ki vse ostajajo edine vrednosti pri uresničevanju slikarjevih hotenj. Na tej poti dosledno ostaja zvest svojemu […] The post Žarko Vrezec – Zapisi appeared first on MM:K.

Svetovni dan poezije 2020

Društvo slovenskih pisateljev, 10. avgust 2020 ― Prijateljice in prijatelji poezije (torej ne le avtorice ali avtorji)! Vabimo vas na  letošnji  S  V  E  T  O  V  N  I       D  A  N       P  O  E  Z  I  J  E L  j  u  b  l  j  a  n  a  2   0   2   0 sobota 22.08.2020 od 12.00 do 24.00 […]

Vabilo na nacionalni medresorski posvet "Branje kot vrednota?"

Javna agencija za knjigo, 10. avgust 2020 ― Torek, 8. september 2020 Cankarjev dom v Ljubljani, Prešernova cesta 10 Več o dogodku  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo, Andragoški center RS, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Cankarjev dom ter Bralno društvo Slovenije kot izvršni producent, vabimo na celodnevni nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota? Namen posveta Ker si ustanove z različnih področij prizadevamo, da bi o pomenu bralne pismenosti in bralne kulture informirali čim širši krog strokovne in širše javnosti, bo na mednarodni dan pismenosti organiziran nacionalni medresorski posvet. Posvet bo namenjen skupnemu razmisleku o ozaveščanju širše javnosti o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. V dopoldanskem delu so predvidena predavanja in okrogle mize/pogovori na temo branja, bralne pismenosti, razvoja bralne kulture, aktivne vloge mladih, medpredmetnega povezovanja, družinske pismenosti, pomenu branja za gospodarstvo ipd. Popoldanski del je namenjen predstavitvam projektov, dobrih praks ter podpornega okolja. Organizatorji posveta želimo s posvetom prispevati k povezovanju vseh pomembnejših ustanov in posameznikov, ki delujejo na tem področju, hkrati pa spodbuditi zavedanje o pomenu branja na vseh področjih (zdravje, družina, gospodarstvo …). Z nacionalnim posvetom Branje kot vrednota? se bo uradno pričel Nacionalni mesec skupnega branja 2020 (NMSB 2020). Vabilo > Program posveta > Pomembno! Vse prijavljene bomo najkasneje do 4. septembra 2020 seznanili z navodili in priporočili za varen obisk posveta oziroma morebitnimi spremembami glede izvedbe. Prijavite se z e-prijavnico od 20. julija do 4. septembra 2020, s čemer si zagotovite udeležbo na posameznih programskih sklopih. Število udeležencev je omejeno, zato pohitite s prijavami. Kotizacije ni. Udeleženci prejmete potrdila o udeležbi. Organizacijski odbor: mag. Nataša

Znani nominiranci za Veronikino nagrado

Misli, 10. avgust 2020 ― Strokovna žirija je za letošnjo Veronikino nagrado občine Celje nominirala pet pesniških zbirk: S konico konice jezika Boruta Gombača, Roko razje Vesne Liponik, Oko očesu vrana Jane Putrle Srdić, Točke izginjanja Lucije Stupica in Sanjska knjiga Uroša Zupana. Nagrajenko oziroma nagrajenca bodo naznanili 25. avgusta.

Sezona ZADNJEGA ULOVA je na vrhuncu!

Ana Monro, 10. avgust 2020 ― V nedeljo, 9. avgusta, smo z interaktivno ekološko predstavo Zadnji ulov gostovali na Kamfestu (Kamnik), 24.8. bomo zadnjo ribo v Jadranu lovili na Ani Desetnici na Lentu (Maribor), 25.8. na festivalu Zmaj ‘ma mlade (Postojna) in od 17. do 20.9. na mednarodnem festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del (Ljubljana). Vabljeni, da ... The post Sezona ZADNJEGA ULOVA je na vrhuncu! appeared first on Ana Monro.

Vabilo na nacionalni medresorski posvet BRANJE KOT VREDNOTA?

Ministrstvo za kulturo, 10. avgust 2020 ― Torek, 8. september 2020 Cankarjev dom v Ljubljani, Prešernova cesta 10 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo, Andragoški center RS, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Cankarjev dom ter Bralno društvo Slovenije kot izvršni producent, vabimo na celodnevni nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?

Španski igralec Antonio Banderas praznuje 60 let

Misli, 10. avgust 2020 ― Španski igralec, filmski producent in režiser Antonio Banderas praznuje 60 let. Prejemnik številnih nagrad je upodobil zamaskiranega jezdeca Zorra, že desetletja pa sodeluje z rojakom Pedrom Almodovarjem. Zaradi gledališkega nastopanja je bil večkrat aretiran. Na začetku kariere ni znal angleško, zato se je svojih vrstic naučil fonetično.
Ptuj: Premiera kabareta Lunapark Kuga

Ptuj: Premiera kabareta Lunapark Kuga

Štajerski tednik, 10. avgust 2020 ― Mestno gledališče odpira vrata z novo premiero, peto v sezoni 2019/2020. Tokrat so pod režisersko taktirko Matjaža Latina na oder postavili kabaretsko predstavo Lunapark Kuga. Njena vsebina se skozi glasbeno-satirično-kabaretni koncept navezuje na kugo v različnih obdobjih. Ko so se zaradi zaradi koronavirusa močno spremenile planetarne razmere, so se spremenili tudi načrti Mestnega gledališča Ptuj za to poletje.

Galerija Hest: Pomembni sta tako dostopnost kot kakovost umetniških del

OUTSIDER, 10. avgust 2020 ― Za galerijo Hest stoji Emil Šarkanj – človek, ki se je pred enaintridesetimi leti odločil, da bo postal galerist, prodal svoje premoženje in skočil v neznano. Prvi prostori galerije so se odprli v Mariboru, od leta 1993 pa ima Hest podružnico tudi v Ljubljani. Gre za zasebno prodajno galerijo, ki je namenjena predvsem posredovanju pri… The post Galerija Hest: Pomembni sta tako dostopnost kot kakovost umetniških del appeared first on OUTSIDER.

DOGODEK ODPOVEDAN! Zdravje in bolezen na Pohorju

Kamra.si, 10. avgust 2020 ―  DOGODEK ODPOVEDAN! V sklopu letošnjih Jezernikovih dni vas v četrtek, 13. avgusta 2020, ob 18. uri vljudno vabimo na Ladejenkovo domačijo, najstarejšo hišo v Lovrencu na Pohorju, ki datira v 15. stoletje, na pogovor o knjigi Zdravje in bolezen na Pohorju. Avtorica monografije je etnologinja in kulturna antropologinja dr. Mojca Ramšak. Z njo se bo pogovarjala etnologinja in bibliotekarka dr. Jerneja Ferlež. Veselimo se srečanja z vami!
Ob obletnici rojstva Prežihovega Voranca tokrat o koroškem plebiscitu

Ob obletnici rojstva Prežihovega Voranca tokrat o koroškem plebiscitu

Misli, 10. avgust 2020 ― Pri Prežihovi bajti nad Kotljami vsako leto ob 10. avgustu, na obletnico rojstva pisatelja in politika Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca, poteka spominsko srečanje. Tokratno 18. srečanje bo zaradi epidemioloških okoliščin potekalo drugače, osrednja tema pa je 100. obletnica koroškega plebiscita, o katerem govori tudi Prežihov roman Požganica.

Umrl je pisatelj Ladislav Črnologar

SiGledal Novice, 10. avgust 2020 ― V 86. letu starosti je umrl pisatelj Ladislav Črnologar, so sporočili iz družinskega kroga. Črnologar, ki se je podpisal pod več kot ducat romanov in nekaj radijskih iger, je eden redkih, ki se je v Sloveniji sistematično ukvarjal z miniaturkami - majhnimi knjižicami, ki jih je sam tudi izdelal.
Umrl je pisatelj Ladislav Črnologar

Umrl je pisatelj Ladislav Črnologar

Planet Siol.Net, 10. avgust 2020 ― V 86. letu starosti je umrl pisatelj Ladislav Črnologar, so sporočili iz družinskega kroga. Črnologar, ki se je podpisal pod več kot ducat romanov in nekaj radijskih iger, je eden redkih, ki se je v Sloveniji sistematično ukvarjal z miniaturkami – majhnimi knjižicami, ki jih je sam tudi izdelal.

10. avgust - praznik sv. Lovrenca

Kamra.si, 10. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. avgust - praznik sv. Lovrenca Bil je eden od sedmih diakonov v času papeža Siksta II. Ker je leta 258 cerkveno premoženje, ki mu je grozila zaplemba, razdelil med siromake, ga je dal cesar Valerijan prebičati, nato pa na žareči rešetki mučiti do smrti (v koledarju 10. avgusta).  Sv. Lovrenc je zavetnik ubogih, gasilcev, steklopihalcev, kuharjev, likalk. Varuje pred opeklinami, bolečinami v hrbtu, vročico. Priporočajo mu verne duše v vicah in ga prosijo za dobro letino. Upodabljajo ga kot diakona s pravokotnim ražnjem, z evangelijsko knjigo in s križem, delečega miloščino, ali z mučeniško palmo. Utrinke perzeid, ki okoli njegovega goda letijo na naš planet, so ljudje poimenovali svetega Lovrenca solze. Te naj bi pretakalo nebo zaradi strašne smrti mučenca. V Sloveniji je 50 cerkva sv. Lovrenca. Vir: https://katoliska-cerkev.si/sv-lovrenc
Knjiga za katastrofo, ki jo doživljamo

Knjiga za katastrofo, ki jo doživljamo

Airbeletrina, 10. avgust 2020 ― Za AirBeletrino je Camusovo Kugo v luči aktualne epidemije koronavirusa prebrala Ana Geršak.»Brati Kugo v prvi polovici leta 2020 se ni zdelo nič drugače kot brati dnevne novice z resneje prizadetih območij. Dolgi opisi izpraznjenih ulic, v sobe zaprtih posameznikov in družin, podobe zaprtih lokalov so se mi v tistem kontekstu zdele skoraj stereotipne,« pravi rezenzentka.

10. avgusta 1934 je v Ljubljani umrl kipar Ivan Jurkovič

Kamra.si, 10. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. avgusta 1934 je v Ljubljani umrl kipar Ivan Jurkovič. Rodil se je 4. novembra 1893 v Ljubljani. Kljub temu, da je že mlad umrl, je ustvaril nekaj vidnih stvaritev, med katerimi izstopa naturalistično zasnovan celopostavni kip Ivana Cankarja na Vrhniki, odkrit na slovesnosti 10. avgusta 1930. Oblikoval je med drugim tudi spomenik žrtvam prve svetovne vojne v Škofji Loki ter figuri dajanja in varčevanja nad vhodom v poslopje nekdanje Poštne hranilnice v Ljubljani (zdaj sedež Ministrstva RS za finance). Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ivan_Jurkovi%C4%8D_(kipar)
še novic