Irresistible (2020)

Irresistible (2020)

Deseta umetnost, 25. avgust 2020 ― Zadnje desetletje (ali celo več) se zdi, da je politična satira v svetu sedme umetnosti postala podložnica številnih motečih elementov, še posebej ob pogledu na čezlužniško produkcijo. Slednja ima na tem področju že vrsto let težave, še posebej zaradi vse bolj razgretega političnega ozračja in ideološko razdeljene javnosti, za katero se zdi, da nima posluha […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Vinyan (2008)  Under the Skin (2013)  Guardians of the Galaxy (2014)  Kdo je najboljši Joker?  The Happytime Murders (2018) Copyright © Deseta umetnost [Irresistible (2020)], All Right Reserved. 2020.

ŠUGLA, več kot šola uličnega gledališča!

Ana Monro, 25. avgust 2020 ― Do 10. septembra se lahko prijavite na ŠUGLO, Šolo sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, na kateri se bo 15. oktobra začel program izobraževanja in usposabljanja za 9. generacijo udeležencev. Namesto povabila tokrat objavljamo vtise dveh udeleženk 8. generacije, ki to poletje blesti(ta) na ulici v predstavi Zadnji ulov. »ŠUGLA je the best! Poleg tega, da podpira najpomembnejše elemente performinga, mi je pomagala razviti ... The post ŠUGLA, več kot šola uličnega gledališča! appeared first on Ana Monro.

Ne Gnjavi prinašajo nov demo!

SPRP, 25. avgust 2020 ― Demo 2020 by Ne Gnjavi Demo 2020 direktno iz hlevskega podzemlja. Skupina Ne Gnjavi se je brcnila v tazadnjo ter posnela album hrupa in obupa. DIY produkt. Ob poslušanju nas spomin vrže na začetno dobo punka, ko zvok še ni bil najbolj prepoznaven in razločen, a takšen je pač punk bil, takrat. Prvinski odtis punka prinašajo Tarik na basu in vokalu, Ivan na bobnih in Tinch mašina na kitari. Naj še omenimo, da najraje igrajo na veselicah, prisluhnimo in se začudimo! Piše: Matej Urbanč

Parnepar - Dober dan, izvolite!

SPRP, 25. avgust 2020 ― Zagrebška skupina Parnepar je izdala album z naslovom “Dobar dan, izvolite“. Ta nosi 12 štiklov post punk forme in new wave duha iz konca 70-tih in začetka 80-tih let, ko je post punk šele dobival prvi zagon v svet glasbe. Izdaji lahko prisluhnite na njihovi bandcamp strani, kjer si jo lahko pretočite na svoje elektronske naprave. Za prvinski zvok pa je na voljo tudi na kaseti. Dobar dan, izvolite by Parnepar         Izdaja je svoje mesto našla pri Doomtown records. Album je bil posnet v vadbenem prostoru skupine, za miksanje pa so poskrbeli v Kramasonik studiju, za naslovnico pa Bodež. Skupina Parnepar ima v načrtu tudi turnejo po Evropi, ko bodo razmere (in politika) to dopuščale.  Vir: Parnepar

22. Cmakajne

C.M.A.K. Cerkno, 25. avgust 2020 ― Po lanskoletnem (nepotrebnem) rušenju Tinčkove bajte, bomo 22. festival Cmakajne po dolgem času izvedli na Cerkljanskih ulicah. 28. in 29. avgusta Vas zato vabimo, da skupaj pomladimo Star plac pri fontani. Več na: https://www.cmakajne.net/ Se ga! The post 22. Cmakajne appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

V Murski Soboti 15. Front@ sodobnega plesa

SiGledal Novice, 25. avgust 2020 ― V Murski Soboti se v sredo začenja 15. festival sodobnega plesa Front@, ki bo tradicionalno naselil različna prizorišča v mestu, v znamenju protikoronskih ukrepov pa sporoča, da je umetnost cepivo, ki ohranja človečnost. Letošnja izdaja bo potekala pod geslom Zaščitite sebe in druge, predvsem pa ne pozabite na umetnost.
Obračun pogrebnih stroškov Josefa Bračiča

Obračun pogrebnih stroškov Josefa Bračiča

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 25. avgust 2020 ― V rubriki Iz hiše pisanih spominov razkrivamo nov dokument: Obračun pogrebnih stroškov za upokojenega postajenačelnika Josefa Bračiča, umrlega 18. junija 1908. (SI_ZAC/1228 Pogrebni zavod Celje, sig. 4) Objavo zanimivega dokumenta dopolnjujemo s spodnjim transkriptom in prevodom, ki ga je opravil dr. Aleksander Žižek Opravilo Kron Helerjev Umivanje in oblačenje umrlega 6   Čevlji in sveča […] The post Obračun pogrebnih stroškov Josefa Bračiča first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Slovesna predaja zbornika s Simpozija 2019 županu Marku Matajurcu in Kobariškim soorganizatorjem

Slovesna predaja zbornika s Simpozija 2019 županu Marku Matajurcu in Kobariškim soorganizatorjem

Društvo Slovenski staroverci, 25. avgust 2020 ― S  slovesno predajo zbornika s Simpozija 2019 županu Marku Matajurcu in Kobariškim soorganizatorjem, smo ob obredni lipi ob Mrzlem studencu v Kobaridu  zaključili prvi tročan treh strokovnih dogodkov, simpozijev na temo poznega pokristjanjevanja slovenskega ozemlja in ponovnega uveljavljanja predkrščanskih kozmologij. Zbornika s simpozijev 2017 in 2018 sta dostopna v elektronski obliki na naših spletnih straneh […]
KUNI INTERVJU: Alicia Edelweiss

KUNI INTERVJU: Alicia Edelweiss

Kunigunda, 25. avgust 2020 ― Velenje, 25. 8. 2020 KUNI INTERVJU: Alicia Edelweiss Z nami se je pogovarjala Alicia Edelweiss, britansko-avstrijska glasbenica iz Dunaja. Kot ulična glasbenica s cirkusantsko žilico je prepotovala Evropo, prav v iskanju svobode in potovanju brez denarja pa je odkrila svojo strast in talent do glasbe – takrat oborožena le s kitaro. The post KUNI INTERVJU: Alicia Edelweiss appeared first on Kunigunda.
Koširjev sveti Jurij

Koširjev sveti Jurij

Loški muzej, 25. avgust 2020 ― V Loškem muzeju hranimo več slik loškega slikarja Franceta Koširja, ki je slovenski likovni publiki dokaj nepoznan. Med njegovimi do zdaj znanimi deli izstopa slika svetega Jurija v boju z zmajem.

Nika Leskovšek je selektorica tekmovalnega programa 56. FBS

Borštnikovo srečanje, 25. avgust 2020 ― Nika Leskovšek je gledališka teoretičarka, kritičarka in dramaturginja. Diplomirala je iz dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani pa iz filozofije in primerjalne književnosti. Na UL AGRFT, kjer trenutno zaključuje doktorsko disertacijo iz Študijev scenskih umetnosti, deluje kot asistentka-raziskovalka in članica raziskovalne skupine. Več kot deset let je pisala gledališke kritike ter poročala iz festivalov v tujini za dnevni časopis Dnevnik ter različne alternativne medije, festivalske in spletne publikacije. Je avtorica številnih strokovnih in znanstvenih prispevkov o uprizoritvenih umetnostih in je objavljala v različnih publikacijah (Amfiteater, Maska, Sodobnost, Dialogi, Literatura). Kot praktična dramaturginja je sodelovala z različnimi gledališkimi režiserji. Napisala je več spremnih besed in študij o slovenskih dramatikih ter prispevala številna strokovna besedila h gledališkim listom slovenskih gledališč. Bila je selektorica za 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2019 in članica v mednarodnih strokovnih žirijah na gledaliških festivalih (46. in 47. festival Teden slovenske drame v žiriji za Šeligovo nagrado, v mednarodni žiriji za 9. bienale lutkovnih ustvarjalcev). Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Redno se udeležuje mednarodnih znanstvenih konferenc in simpozijev iz področja teatrologije doma in v tujini.  Kontakt: nika.leskovsek@borstnikovo.si
Betonske Sanje II – zaključno javno vodstvo po razstavi

Betonske Sanje II – zaključno javno vodstvo po razstavi

Galerija Photon, 25. avgust 2020 ― Vodstvo bo potekalo v četrtek, 27. julija 2020 ob 17. uri, v manjši skupini. Po raztavi bo vodila kuratorica Špela Pipan. Razstava mednarodnega natečaja na temo industrijske dediščine Z natečajem postavljamo vprašanje, v kakšnem smislu zmore fotografija prispevati k našemu razumevanju preteklega industrijskega razvoja, ki se danes kaže v širokem razponu pojavnih oblik; od stavbne ...
Vavčerji na Krasu

Vavčerji na Krasu

Radio Študent, 25. avgust 2020 ― Ko po eni uri vožnje iz prestolnice pri Divači padeš z avtoceste, se pred tabo razpre zelena tekstura gričev in globeli. Medtem ko avto prisesan na cesto sledi topografiji terena, se ti nad glavo plete mreža ravnih linij daljnovoda, katerih koordinatno središče je transformatorska postaja v Divači.
Andersson v Kinodvoru in Kinoteki

Andersson v Kinodvoru in Kinoteki

Kinodvor, 25. avgust 2020 ― Predvajanje filma O neskončnosti v Kinodvoru bo v Slovenski kinoteki spremljala retrospektiva režiserjevih del: z vstopnico za film lahko v Kinoteki uveljavljate 50 % popust pri nakupu vstopnice za retrospektivo, z vstopnico za katerikoli film, ki se bo v Slovenski kinoteki odvrtel v okviru retrospektive, pa si lahko v Kinodvoru ogledate film O neskončnosti po znižani ceni 3,80 €.

Anton Podbevšek Teater s Talko gostoval na Korčuli

SiGledal Novice, 25. avgust 2020 ― Anton Podbevšek Teater je 22. avgusta 2020 uprizoril Paul Claudelovo Talko v režiji Matjaža Bergerja na otoku Korčula. Gre za četrto zaporedno tradicionalno mednarodno gostovanje APT-a - po uprizoritvah predstav: Čas je otrok, ki se s kamenčki igra, otrok na prestolu (leta 2017), Trojnem življenju Antigone (leta 2018) in Gnusu, besedah in rečeh (leta 2019) -, na Korčuli, v soorganizaciji s Centrom za kulturo Korčula.

T Studio: Trg Vatroslava Lisinskega, Osijek

OUTSIDER, 25. avgust 2020 ― “Trg Vatroslava Lisinskega je izveden v do nedavnega edinem neurejenem javnem prostoru znotraj kompleksa baročne trdnjave, ki kljub svoji zgodovinski slojevitosti, o kateri pričajo številni arheološki dokazi, nikoli ni imel definiranega značaja v strukturi mesta Osijek,” pravijo arhitekti. Projekt je nastal na podlagi natečaja iz leta 2013. Naloga je obsegala ureditev tega do tedaj zapuščenega… The post T Studio: Trg Vatroslava Lisinskega, Osijek appeared first on OUTSIDER.

Mineva 120 let od Nietzschejeve smrti

Misli, 25. avgust 2020 ― Mineva 120 let od smrti velikega filozofa Friedricha Nietzscheja. Med njegovimi deli sta Tako je govoril Zaratustra ter Onkraj dobrega in zlega. Vzgojen je bil v luteranskem duhu, a ga je vera razočarala in je postal ateist. Še danes odmeva njegova misel, da je bog mrtev, po njegovi razlagi pa naj bi ga ubili z vztrajanjem pri veri v religijo samo.
V Novem mestu začetek festivala kratke zgodbe

V Novem mestu začetek festivala kratke zgodbe

Misli, 25. avgust 2020 ― V Novem mestu se drevi začenja petdnevni festival kratke zgodbe Novo mesto short, ki ga pripravlja založba Goga. V njegovem okviru bodo po pogovoru z nominiranci v petek zvečer razglasili nagrajenca za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta. Za nagrado novo mesto se potegujejo Ana Svetel, Sergej Curanović, Veronika Simoniti in Zarja Vršič.
še novic