DR. GAŠPER TROHA: »RAZPRAVA O LJUBITELJSKEM GLEDALIŠČU JE ZELO AKTUALNA.«

DR. GAŠPER TROHA: »RAZPRAVA O LJUBITELJSKEM GLEDALIŠČU JE ZELO AKTUALNA.«

Revija Primus, 27. avgust 2020 ― Piše: Katja Gorečan   Dr. Gašper Troha se profesionalno udejstvuje na področju sociologije literature, zgodovine gledališča, teorije drame in analize uprizoritve, poleg tega pa je tudi urednik revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater. Tokrat sva spregovorila o njeni najnovejši številki, ki se tematsko posveča ljubiteljskemu gledališču v Sloveniji in tujini.     Kaj je spodbudilo ...

Globalne politične implikacije ljubljanskega heglovstva

Razpotja, 27. avgust 2020 ― Ilustracija: Saša Kerkoš Jernej Kaluža Po ulicah Beograda so ob koncu osemdesetih in v začetku devetdesetih letih strašile trenirkarske dizelaške mafijske tolpe. V istem času so v podalpskem raju, čigar osamosvojitev je morda bolj kot katerikoli drugi politični projekt povezana s filozofijo (kar sicer ne pomeni, da je ta povsem nepovezana z mafijo), potekali povsem drugačni spopadi; spopadi med heglovci, heideggerjanci, postmodernisti, marksističnimi silami kontinuitete, itd. Z današnjega gledišča, ki ga zaznamuje post-vsebinska piarizacija javnega, družbeno-političnega prostora, se zdijo tovrstne sektaške identitarne delitve, ki so se oblikovale glede na pripadnost določenemu filozofskemu sistemu, povsem nadrealistične. The post Globalne politične implikacije ljubljanskega heglovstva first appeared on Razpotja.
An American Pickle (2020)

An American Pickle (2020)

Deseta umetnost, 27. avgust 2020 ― Ali ste se kdaj spraševali, kako bi se vaši predniki znašli v sedanjosti? Kako bi se soočili z vsemi čari 21. stoletja? Bi bili navdušeni? Zgroženi? Kakšen odnos bi imeli z vami? In vi do njih? Samostojni režiserski prvenec An American Pickle (2020) Brandona Trosta, ki je nastal ob pomoči scenarista Simona Richa in njegove […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Barton Fink (1991)  Stand By Me (1986)  [Pozor, hud prizor] - Saving Private Ryan (1998)  Kingsman: The Golden Circle (2017)  Križanje Copyright © Deseta umetnost [An American Pickle (2020)], All Right Reserved. 2020.

Jesen v Domu kulture Kamnik

Kamnik.info, 27. avgust 2020 ― Kaj prinaša podaljšek sezone?        Dom kulture Kamnik je bil zaradi razglasitve pandemije v mesecu marcu primoran zapreti svoja vrata. Ponovno jih, vendar žal (še) ne na široko, odpira v septembru. »Jesen prinaša kar nekaj novosti – prva med njimi je podaljšana abonmajska sezona. Predstave, ki so odpadle v spomladanskem terminu abonmajskega programa, bodo izvedene v ... Prispevek Jesen v Domu kulture Kamnik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

KONCERT V VAŠI ŠOLI – Koncert, ki pride k vam

Glasbena mladina, 27. avgust 2020 ― Glasbeni programi, s pomočjo katerih pripravite kulturni dan v šoli! POMEMBNO! Če bodo zaradi epidemiološke slike povezane s koronavirusom veljali drugačni pogoji in priporočila za izvedbo koncertov, jih bomo pri izvedbi v celoti upoštevali. Naša prva skrb bo namenjena zdravju obiskovalcev koncertov.  PROGRAMSKA KNJIŽICA 2020-2021 v PDF formatu:GM-program-2020-2021-28-08 *** Pripravljate glasbene vsebine za svoje učence?Povabite […]
Ptuj: Do ptujskih zgodb peš in s kolesi

Ptuj: Do ptujskih zgodb peš in s kolesi

Štajerski tednik, 27. avgust 2020 ― Festival Ptujskih zgodb je najmlajši ptujski festival. O letošnji zgodbi, drugi po vrsti, smo se pogovarjali z Jano Gerl iz Zavoda Tura, ki je tudi organizator festivala. Pripravili so zanimiv in privlačen program novih (starih) ptujskih zgodb, ki jih bodo udeleženci spoznavali na inovativen način, s tem pa se še bolj povezali z mestom, njegovo preteklostjo in sedanjostjo.
Ormož: »Deca fküp na knjižni küp!«

Ormož: »Deca fküp na knjižni küp!«

Štajerski tednik, 27. avgust 2020 ― Letošnja pomlad je bila s covid omejitvami zaznamovana tudi v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož. Dobro utečena dolgoletna praksa dela z najmlajšimi je namreč zaradi sistemskega zaprtja knjižnic na ravni države povsem zastala. V zadnjih dneh šolskih počitnic pa se pravljični svet pridno vrača v otroški vsakdan.
Krpanova prodajna galerija se je preselila na čudovit vrt

Krpanova prodajna galerija se je preselila na čudovit vrt

Notranjsko primorske novice » Kultura, 27. avgust 2020 ― Cerknica – V času, ki je kulturi in ustvarjalcem po spletu okoliščin zelo nenaklonjen, po epidemiji koronavirusa počasi oživlja kulturno življenje, čeprav v zelo okrnjeni obliki. Ustvarjalci in izvajalci iščejo inovativne pristope in rešitve, da bi preživeli te težke čase. Nič drugače ni z galerijo Krpan v Cerknici in Društvom notranjskih kulturnikov Krpan. »V časih, ko se zdi, da kulture nihče več ne potrebuje, se v društvu na svoj način prilagajamo danim razmeram,« pravi predsednica Liza Vipotnik. Galerija Krpan, Krpanova prodajna galerija, julij, avgust 2020 Foto: arhiv galerije Krpan Za letos je društvo imelo velike in široko zastavljene cilje, saj praznuje 30-letnico svojega delovanja. A so se morali prilagoditi in močno oklestiti načrtovane aktivnosti.  Klub temu so poletje s pridom izkoristili tako, da so vse sončne sobote obiskovalce vabili v Krpanovo prodajno galerijo, ki so jo v poletnih dneh iz pritlične sobice prestavili na zrak, na čudovit vrt za galerijo Krpan. »Stalno umetniško ponudbo, ki jo prispevajo člani društva, je v prodajni galeriji izdatno popestrila ponudba rokodelcev in drugih ustvarjalcev združenih pod imenom ART-ish,« pravi Vipotnikova. V Krpanovi prodajni galeriji je mogoče dobiti dela in izdelke več kot desetih akademskih umetnikov ter več kot 15 drugih članov Društva notranjskih kulturnikov Krpan, s sejmom ART-ish pa so v svojo resnično pestro in raznoliko ponudbo vključili še prek 20 umetnikov in rokodelcev iz širše regije. »Tako smo v prijetnem okolju vrta galerije Krpan vsako poletno soboto pripravili prodajno razstavo te bogate in ves čas spreminjajoče se ponudbe.« V njej je najti marsikaj, od velikih umetniških del in unikatnih daril do keramike, nakita  in spominkov. Za vsak žep nekaj, torej, in, kar mogoče niti ni najmanj pomembno, z nakupom v Krpanu podprete domače ustvarjalce in umetnike. Avgustovske sobote so v galeriji na prostem popestrili še z dnevnimi  razstavami umetniških del, večinoma so razstavljal

V.S.S.D. in Alen Ožbolt: Baročna oblika prehajanja

OUTSIDER, 27. avgust 2020 ― V preteklih desetletjih smo se navadili, da se osnovne koordinate naših življenj in družbe ne spreminjajo kaj dosti. Človeku, ki se je rodil v poznih osemdesetih, se je čisto lahko zdelo, da je svet okrog njega vedno bil in vedno bo enak: sestavljen iz bolj ali manj brezbarvnih nasprotij v parlamentu, ki vsa skupaj zagovarjajo… The post V.S.S.D. in Alen Ožbolt: Baročna oblika prehajanja appeared first on OUTSIDER.

Prva DEGUSTACIJA gledaliških izobraževanj je za nami!

Ana Monro, 27. avgust 2020 ― V četrtek, 27. avgusta, se je v Studiu GAM odvila prva Degustacija gledaliških izobraževanj za otroke, mladino in odrasle. Pripravile smo jo štiri nevladne kulturne organizacije (Lutkovno gledališče FRU–FRU, Hiša otrok in umetnosti, Društvo IMPRO in Gledališče Ane Monro), ki smo se združile v konzorcij Umetnost – način življenja, in se podale na skupno misijo: vzpostaviti ... The post Prva DEGUSTACIJA gledaliških izobraževanj je za nami! appeared first on Ana Monro.

Učinkovita organizacija kuhinje

OUTSIDER, 27. avgust 2020 ― Naj kuhinjsko – jedilni prostor postane srce vašega doma Ob hitrem tempu vsakdana je še toliko bolj osvežujoče, če si lahko doma vzamemo čas in prostor za izvrsten obrok, hkrati je ta rutina odlična priložnost za preživljanje kakovostnega časa z drugimi člani gospodinjstva. Priprava in uživanje hrane lahko postane dejavnost brez stresa, če že v… The post Učinkovita organizacija kuhinje appeared first on OUTSIDER.

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav

Fakulteta za dizajn, 27. avgust 2020 ― Mobilna aplikacija za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav je pripomoček, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe. Več: TUKAJ The post Mobilna aplikacija #OstaniZdrav appeared first on Fakulteta za dizajn.

Pripombe strokovnih združenj s področja produktivne kinematografije na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS-B)

Društvo slovenskih režiserjev, 27. avgust 2020 ― Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev se je odzvala na javno razpravo-poziv h komentiranju predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o AvMS-B in posredovala svoje pripombe v roku (3. 8. 2020): Pripombe Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (ZDSFU) k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS-B) Zveza društev slovenskih filmskih […]

Arhitektura iz zemlje: Bazen v mestu Toro

OUTSIDER, 27. avgust 2020 ― Javni pokriti bazen v španskem mestu Toro je zgrajen iz zbite zemlje. Zasnovali so ga v arhitekturni pisarni Vier Arquitectos. Arhitekti so stavbo novega bazena razumeli kot javno stavbo, ki se mora samozavestno in reprezentativno umestiti v obstoječe mestno tkivo. Ne da bi pozabila na sodobne arhitekturne smernice, mora po svojih najboljših močeh zastopati tradicionalno… The post Arhitektura iz zemlje: Bazen v mestu Toro appeared first on OUTSIDER.

Potujoča knjižnica spet na poti

Knjižnica Postojna, 27. avgust 2020 ― Spoštovani bralci! Tudi za našo potujočo knjižnico se počasi zaključujejo počitnice. Sporočamo vam, da se bo bibliobus spet podal na pot v ponedeljek, 31. avgusta, po pivški občini po ustaljenem urniku. Rok in Senja vam bosta pripeljala precej novih knjig za male in velike bralce. Dobrodošli k izposoji in prebiranju dobrih in zanimivih knjig.

Mladi, neznani, avantgardni

Kamra.si, 27. avgust 2020 ― Ob 100-letnici novomeške pomladi vabljeni na odprtje razstave Mladi, neznani, avantgardni, ki bo v petek, 28. avgusta 2020, ob 20. uri v Mali dvorani Dolenjskega muzeja Novo mesto.   Mladi, neznani, avantgardni je spremljevalna razstava osrednje razstave z naslovom Lèt novomeške pomladi. Na razstavi bodo v zgodovinskem in ustvarjalnem kontekstu predstavljeni vsi sodelujoči akterji novomeške pomladi: Božidar Jakac, Anton Podbevšek, Miran Jarc, Marij Kogoj, Marjan Mušič, Zdenko Skalicky, Jože Cvelbar, Ivan Čargo, Fran Zupan, Boris Grad, Franjo Ančik in Ferdo Avsec.   Število obiskovalcev je omejeno. Obvezna je predhodna potrditev udeležbe na 07 373 11 11 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloakead7bad36db70b592a4534224c1264fb').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addyead7bad36db70b592a4534224c1264fb = 'dolenjski.muzej' + '@'; addyead7bad36db70b592a4534224c1264fb = addyead7bad36db70b592a4534224c1264fb + 'dolenjskimuzej' + '.' + 'si'; var addy_textead7bad36db70b592a4534224c1264fb = 'dolenjski.muzej' + '@' + 'dolenjskimuzej' + '.' + 'si';document.getElementById('cloakead7bad36db70b592a4534224c1264fb').innerHTML += ''+addy_textead7bad36db70b592a4534224c1264fb+''; .  

Društvo Mesto žensk objavlja javni poziv za programsko vodenje društva in festivala

SiGledal Novice, 27. avgust 2020 ― Mesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi spada med prve slovenske nevladne organizacije s področja umetnosti, feminizma in enakosti spolov v kulturi. Od leta 1996 si prizadeva za prepoznavnost in promocijo umetnic, njihove boljše delovne in življenjske pogoje ter enakost spolov v kulturnem sektorju na splošno. Članstvo Mesta žensk je zavezano umetnosti, kritični teoriji, študijam spolov ter feminističnim, kvirovskim in postkolonialnim študijam. Zavzema se za enakost, raznolikost in solidarnost. Društvo zagotavlja organizacijsko in finančno podporo ter vidnost tistim umetniškim, aktivističnim in teoretskim praksam ter diskurzom, ki so v sozvočju z jedrnimi vrednotami Mesta žensk.
Airbeletrinin podkast: beremo z Urbanom Vovkom

Airbeletrinin podkast: beremo z Urbanom Vovkom

Airbeletrina, 27. avgust 2020 ― Skoraj dokončan rokopis takrat še zapornika Felixa Plohla je urednik Urban Vovk v roke dobil lani. In tako kot vsak, je bil tudi ta zgodba zase. A, kot je povedal v podkastu, je bil le pri redkokateri zgodbi tako soudeležen, kot je bil pri nastajanju biografskega romana Vsi moji grehi.

Jenkret je biv… Začenja se 9. Križnikov pravljični festival

Kamnik.info, 27. avgust 2020 ― 9. Križnikov pravljični festival se bo zaradi posledic novega koronavirusa letos odvil v mesecu avgustu in septembru. V Motniku in Kamniku bosta potekali pripovedovalski delavnici, osrednji kraj dogajanja pa ostaja Motnik. Organizatorji (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik, Me4) tudi letos uvajajo nekatere novosti. 9. Križnikov pravljični festival bo namreč zaznamoval ... Prispevek Jenkret je biv… Začenja se 9. Križnikov pravljični festival je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Katarina Stegnar kot Alkestida nocoj na Ljubljana festivalu

SiGledal Novice, 27. avgust 2020 ― Gledališče Marina Držića iz Dubrovnika bo nocoj v preddverju Križank v okviru 68. Ljubljana festivala uprizorilo dramo Alkestida antičnega pisca Evripida v režiji Livije Pandur. V naslovni vlogi bo nastopila članica Slovenskega mladinskega gledališča Katarina Stegnar. Drama išče odgovore na vprašanja o smrti, izgubi in vlogi ženske v moški družbi.

1813 – Konec bitke pri Dresdnu

Zgodovina na dlani, 27. avgust 2020 27. avgusta 1813 se je v okviru napoleonskih vojn (vojna t.i. Šeste koalicije), končala bitka pri Dresdnu, ki se je začela dan prej. V vojaškem spopadu je številčno manjša francoska armada premagala združene sile avstrijskega, pruskega in ruskega cesarstva. Leto 1813 se za Napoleona ni začelo dobro in vojaški cilji… Preberi The post 1813 – Konec bitke pri Dresdnu appeared first on Zgodovina na dlani.
Noči v stari Ljubljani letos s pretežno domačimi glasbeniki

Noči v stari Ljubljani letos s pretežno domačimi glasbeniki

Misli, 27. avgust 2020 ― V starem mestnem jedru prestolnice se bodo danes začele Noči v stari Ljubljani, tradicionalni festival ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije ob izteku poletja. Največja poulična prireditev v glavnem mestu bo ponudila pretežno domače glasbenike, ki v času koronakrize nimajo veliko možnosti za koncertiranje.

Skrivnost med nama, Thrity Umrigar. Hiša knjig, 2019, prevod: Ljubica Karim Rodošek / Aleksandra Gačić

Trubarjeva hiša literature, 27. avgust 2020 ― Ameriško-indijska pisateljica in novinarka Thrity Umrigar je knjigo Skrivnost med nama (2018) zasnovala kot nadaljevanje njenega sicer bolj znanega romana Prostor med nama (Space between us), ki je izšel leta 2006. Knjigi, ki nas preko glavne protagonistke Bhime seznanita z življenjskimi preizkušnjami, s katerimi se hišne pomočnice premožnega sloja v večmilijonskem Bombaju pogosto srečujejo, lahko beremo skupaj, čeprav knjigi povsem suvereno stojita tudi kot samostojni knjižni deli.
Na Ptuju se bodo začeli Dnevi poezije in vina

Na Ptuju se bodo začeli Dnevi poezije in vina

Misli, 27. avgust 2020 ― Na Ptuju se bodo danes začeli 24. dnevi poezije in vina. Z javnim branjem Odprtega pisma Evropi jih bo odprla madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Toth. V njem je presodila, da je z Evropo nekaj narobe, in pozvala k temeljitemu razmisleku o tem, kako živimo. Festival bo do sobote zvečer gostil več kot 30 domačih in tujih pesnikov.
še novic