Nevenki Koprivšek v spomin

Inštitut za politike prostora, 3. marec 2021 ― Sredi februarja nas je globoko pretresla novica, da je umrla Nevenka Koprivšek, ustanoviteljica in dolgoletna direktorica zavoda Bunker. Bila je tudi naša prijateljica, zaveznica in dragocena sopotnica, pogosto smo se srečevali z njo in tudi za IPoP je Nevenka bila in ostaja velik navdih.   Prvič smo se kot IPoP z njo in z ekipo... The post Nevenki Koprivšek v spomin appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Velikonočna juha /RECEPT/

ZZMS, 3. marec 2021 ― Ena najstarejših velikonočnih jedi na Slovenskem je aleluja. Pripravljali so jo v mnogih slovenskih krajih, tudi v zgodovinskih mestih Idrija, Žužemberk, Šentjur in Novo mesto, vsak pa jo je pripravil malce drugače. Aleluja, prva jed velikonočne nedelje, je bila hrana za siromašne, ki naj bi nastala v času velike lakote, zato še danes simbolizira skromnost. […] The post Velikonočna juha /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Tržiška prata /RECEPT/

ZZMS, 3. marec 2021 ― Ena od značilnih jedi Tržiča je »tržišk kosiv«. Sestavljajo ga pečenka oz. mesna štruca (prata, budl), solata in pražen krompir. Prata se na tržiških prazničnih mizah znajde prav za veliko noč, natančneje za velikonočni zajtrk. Stari Tržičani so jed takole zabavno opisali: »Kukr pove ime, je to nrjen iz mesa pa iz kruha. Za veliko […] The post Tržiška prata /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža)

ZZMS, 3. marec 2021 ― Sestavine: Testo -60 dag moke -3 dag kvasa -2 dcl mleka -14 dag sladkorja -14 dag masla (mehkega) -4 rumenjaki -1 vaniljev sladkor -sol Nadev -15 dag masla -18 dag drobtin -2 dl kisle smetane -4 beljaki -12 dag sladkorja -pehtran (ali drobnjak) – približno 10–15 gramov posušenega pehtrana   Priprava:  Najprej pripravimo nadev. Iz beljakov stepemo trd(en) sneg. Maslo stopimo. V […] The post PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža) appeared first on ZZMS.

Velikonočne jedi zgodovinskih mest

ZZMS, 3. marec 2021 ― Približuje se eden najpomembnejših slovenskih praznikov, velika noč, in ker je Slovenija v letošnjem letu nosilka prestižnega naslova evropska gastronomska regija 2021, v tokratnem zapisu predstavljamo avtentične velikonočne jedi, ki so jih skrbno pripravljali v preteklosti. Odkrijte, kako so veliko noč in prihod pomladi zaznamovali v zgodovinskih mestih Idrija, Žužemberk, Šentjur, Novo mesto, Škofja Loka, […] The post Velikonočne jedi zgodovinskih mest appeared first on ZZMS.

Zapisi iz brloga: Barbara Zemljič

SiGledal Novice, 3. marec 2021 ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Barbara Zemljič: "Iščem te, Gledal-išče. Gledala bi te, živa, v živo."

Ulične ZVEZDE bodo zasijale tudi na malih zaslonih!

Ana Monro, 3. marec 2021 ― Veseli in ponosni smo, da so ustvarjalci dokumentarnega filma NNNP (Nič nas ne sme presenetiti), ki bo junija predvajan na RTV Slovenija, k sodelovanju povabili tudi naše “borce” iz predstave Ljubljanske zgodbe! Hvala Amir Muratović, snemalna ekipa in (igralci) Rada Kikelj, Luka Korenčič, Matjaž Ocvirk, Tea Vidmar ter Silvia Viviani!             The post Ulične ZVEZDE bodo zasijale tudi na malih zaslonih! appeared first on Ana Monro.

Hvala, ker nas spremljate že 7 let!

Koridor, 3. marec 2021 ― Danes praznujemo že 7 let delovanja! Hvala, ker nas spremljate. Lep mahajoč pozdrav od vseh nekdanjih in sedanjih piscev, urednikov, lektorjev in soustvarjalcev kolektiva Koridor - križišča umetnosti. The post Hvala, ker nas spremljate že 7 let! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Instrumentalizacija zvoka

Odzven, 3. marec 2021 ― Instramentals se sliši bolj ali manj kot zbirka instrumentalov, ki ga, poleg poglobljenega zvokovnega raziskovanja in sintetizirane improvizacije, pogojujejo tudi (iz)brani citati in pamfleti.

Kratki zgodbi

Vrabec Anarhist, 3. marec 2021 ― Oporišče 43. armade vre. Posadka ne pozna končnega cilja izstrelitve, je pa seveda tudi zadnjemu vojaku jasno, da bo raketa SS-20 z jedrsko konico, katerikoli bo pač njen cilj, povzročila katastrofo. The post Kratki zgodbi appeared first on Vrabec Anarhist.

Iz prve vrste: Priključi se!

Asociacija, 3. marec 2021 ― V Asociaciji že nekaj let vsak mesec v Kulturosferi predstavljamo naše številne članice in člane. Z njimi se pogovarjamo o delu, pa tudi aktualnih kulturnih politikah na neodvisni sceni. V tem času se je nabralo ogromno pogovorov, zamisli, idej in nasvetov. Predvsem pa zbirka pogovorov kaže širino in znanje, ki jo imamo kot vsebinska mreža … Preberi več o Iz prve vrste: Priključi se!

Poletje ’85

Kinodvor, 3. marec 2021 ― Film Françoisa Ozona, postavljen na obalo Normandije sredi osemdesetih let, je grenko-sladka zgodba o prvi ljubezni, polna sonca, glasbe in prekipevajočih čustev. Od 11. marca v spletnem Kinodvoru.

Asistentka in pogovor z režiserko Kitty Green

Kinodvor, 3. marec 2021 ― Film, ki nas za devetdeset minut postavi v kožo mlade asistentke mogočnega filmskega producenta, ni zgodba o Harveyju Weinsteinu, pač pa zadržan in minimalističen portret sistema, ki tiho podpira nasilje nad ženskami. Premiera v spletnem Kinodvoru in pogovor v živo z režiserko 8. marca ob 19:00.

Nov bilateralni sporazum

Fakulteta za dizajn, 3. marec 2021 ― Sporočamo vam, da je Fakulteta za dizajn podpisala nov bilateralni sporazum z Quasar Institut for Advance Design iz Rima, ki omogoča študentom mobilnost v okviru programa Erasmus+. Več Informacij lahko najdete na spletni strani […] The post Nov bilateralni sporazum appeared first on Fakulteta za dizajn.

Razpisne priložnosti (marec 2021)

Asociacija, 3. marec 2021 ― V tokratni Kulturosferi smo pripravili predvsem seznam za priložnosti individualne umetniške mobilnosti. Vrača se namreč evropska shema i-Portunus. Za različne kreativne poklice pa je na voljo tudi nekaj domačih pozivov in razpisov. Domači razpisi Priložnost za modne oblikovalce. Do 18. marca oziroma 18. aprila se lahko prijavite na poziv, ki ga pripravljata Vili Van Style … Preberi več o Razpisne priložnosti (marec 2021)

Gregor Turnšek, Finska

OUTSIDER, 3. marec 2021 ― Gregor Turnšek se je pred nekaj leti preselil na Finsko. Je sodelavec v arhitekturnem biroju JKMM, kjer deluje na vseh področjih: od idejnih zasnov do tehničnih detajlov. Leta 2020 je vodil projekt za Guoshen Museum na Kitajskem, od leta 2018 pa vodi načrtovanje finskega paviljona za svetovno razstavo Expo v Dubaju. Finska in Slovenija imata veliko podobnosti:… The post Gregor Turnšek, Finska appeared first on OUTSIDER.

DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR AGLAJA ALI: »KDOR POJE, ZLO NE MISLI.«

Revija Primus, 3. marec 2021 ― Piše: Manja Žugman   Dekliški pevski zbor Aglaja prepeva že dobro desetletje. Deluje od oktobra 2010 in letos šteje že enajsto pevsko sezono. V zboru je trenutno osemnajst članic, ki delujejo v Radljah ob Dravi in prihajajo iz različnih krajev Dravske in Mežiške doline. Njihova zborovodkinja in ustanoviteljica je profesorica glasbe Kerstin Pori, pod taktirko ...

Markus Zusak: Fant, ki je postal most

Koridor, 3. marec 2021 ― To je Clayev most – čuti dolžnost, da ga zgradi, saj bo s tem premagal občutek krivde in pomagal očetu, da se ponovno poveže in zbliža s svojimi sinovi. The post Markus Zusak: Fant, ki je postal most appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

VABILO k sodelovanju v programu Povabimo besedo 2021

Društvo slovenskih pisateljev, 3. marec 2021 ― Društvo slovenskih pisateljev vabi uporabnike programa; osnovne in srednje šole, dijaške domove, splošnoizobraževalne oziroma podružnične knjižnice v Republiki Sloveniji in zamejstvu ter vrtce, da se prijavijo za sodelovanje v programu Povabimo besedo 2021, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije Program se izvaja do 31. decembra 2021.   VABILO in PRIJAVNICA (PDF) VABILO in […]

Edvard: Preprosto, a močno

OUTSIDER, 3. marec 2021 ― Pred nekaj leti je televizijska serija Mad Men o oglaševalski agenciji na newyorški aveniji Madison prevzela širno publiko s hip retrospektivo poznih šestdesetih let, ko so sestanki minevali v meglicah nikotinskega dima, za kosilo pa so bili dovolj trije martiniji. Eden izmed glavnih razlogov za uspeh te serije je izredno všečna, izpiljena retronostalgična scenografija (Camille… The post Edvard: Preprosto, a močno appeared first on OUTSIDER.

Goriška kuga v 17. stoletju

Razpotja, 3. marec 2021 ― Naslovna stran rokopisa Poročilo o goriški okužbi z risbo goriškegagradu. FOTO: arhiv avtorice Martina Delpiccolo Vsaka kuga ima svoje mesto. Epidemije, ki so zaznamovale človeško zgodovino, so se še posebno rade spravljale na urbana središča, torej kraje z največjo gostoto prebivalstva in največ možnostmi za stike in širjenje, pa tudi s slabimi higienskimi razmerami, tako da so po mestih pogosto tudi dobile imena. Epidemiji iz leta 1348 zato rečemo tudi firenška kuga, tisti iz leta 1630 pa milanska. Kuge smo poimenovali tudi po slavnih pisateljih, ki so pisali o njih. Tako je firenška kuga postala znana kot »Boccacciova«, milanska pa kot »Manzonijeva kuga«. The post Goriška kuga v 17. stoletju appeared first on Razpotja.

Ljubljanska Drama s prvim delom zvočne uprizoritve Zajčeve Kalevale

Misli, 3. marec 2021 ― Ljubljanska Drama bo danes premierno predvajala prvi del zvočne uprizoritve igre Kalevala Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec. Studijski posnetek bo predstavljen po delih in bo ostal brezplačno dostopen v zvočni knjižnici na spletni strani gledališča. Nadaljevanja bodo objavljena vsako sredo do prvega tedna aprila.

Nekaj pisem, cel svet

LUD Literatura, 3. marec 2021 ― Založbe Chiara doslej nisem povezovala s knjižnim programom za otroke ali mladino, morda še najbolj s priročniško literaturo. A kot kaže prelet njihove spletne strani, se nekaj naslovov pojavlja tudi s tega literarnega področja, med njimi še posebej pade v oči knjižica Pisma Božičku, ob kateri sem zastrigla z ušesi že zaradi imen na platnici – avtorja sta namreč uveljavljena in nagrajevana domača pisateljica in ilustrator, Janja Vidmar in Peter Škerl.

Spike Lee ustvarja dokumentarec ob obletnici 11. septembra

Misli, 3. marec 2021 ― Režiser Spike Lee za HBO ustvarja dokumentarni film ob 20. obletnici terorističnega napada Al Kaide na newyorški World Trade Center 11. septembra 2001, ki je terjal skoraj 3000 žrtev. V filmu bo režiser predstavil, kako je mesto okrevalo od napada in tudi, kako se spopada z aktualno pandemijo, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Slovenski filmi so v zadnjih dveh letih prejeli finančno podporo italijanskega Ministrstva za kulturo v višini 657.000 evrov

BSF, 3. marec 2021 ― Italijansko ministrstvo za kulturo (MIBACT) je na nedavno zaključenem razpisu finančno podprlo slovenske filme v skupnem znesku 277.000 evrov, in sicer celovečerni igrani film režiserja Janeza Burgerja z naslovom Opazovanje v višini 150.000 evrov ter dve manjšinski dokumentarni koprodukciji; Izgubljeno sanjsko moštvo hrvaškega režiserja Jureta Pavlovića v višini 68.500 evrov ter Fiume o morte prav tako hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića v višini 58.500 evrov.
še novic