Petra Hrašćanec: SKUPAJ (30.6.2021 20:00)

Španski borci, 25. maj 2021 ― SKUPAJ, predstava izbrana na javnem razpisu mreže Pan-Adria, je plesni dogodek šestih plesalk, ki so skozi kultiviranje abstraktne forme dela ustvarile gibajoče se podobe. S predstavo so si lani prislužile nagrado za najboljšo koreografijo, ki jo na Hrvaškem dodeljuje Združenje profesionalnih plesnih umetnikov.
Video portreti nominirank in nominirancev za desetnico 2021

Video portreti nominirank in nominirancev za desetnico 2021

Društvo slovenskih pisateljev, 25. maj 2021 ― Borut Gombač: Skrivnost lebdeče knjige. Ilustrirala Neda Hafner. Maribor: Litera, 2020. Zgodbe Boruta Gombača so očarljive, osupljive, inovativne, nepredvidljive, bralca popeljejo v brezmejnost avtorjeve bogate domišljije, ki jo odlikujeta dovršen izpovedni slog in duhovitost. Nemalokrat avtor v svoji pripovedi suvereno zakoraka na področje nonsensa in s tem vabi bralca, da prestopi okvire racionalnega, da razmisli […]

Čez most

Vrabec Anarhist, 25. maj 2021 ― Kakšno olajšanje je reka pesmi Urše Majcen: išče v snu, po robovih postelje, pada v praznino, sprašuje, išče luč pod ledom. Ne manipulira, ona je, kjer je in kar je. The post Čez most appeared first on Vrabec Anarhist.

Čez most

Vrabec Anarhist, 25. maj 2021 ― Kakšno olajšanje je reka pesmi Urše Majcen: išče v snu, po robovih postelje, pada v praznino, sprašuje, išče luč pod ledom. Ne manipulira, ona je, kjer je in kar je. The post Čez most first appeared on Vrabec Anarhist.

KONFERENCA IV 2021

Kurja polt, 25. maj 2021 ― AKTIVISTIČNA GROZLJIVKA: ŽANR KOT GIBALO SPREMEMB 11. junij / 14:00 Predava dr. Johnny Walker Strokovnjaki in novinarji vse pogosteje izpostavljajo potencial grozljivke, da se loteva družbeno-političnih vprašanj in s tem prepoznava hude družbene krivice. V tem predavanju zagovarjam tezo, da se moramo za pravo oceno, koliko lahko grozljivke vplivajo na družbene spremembe, ozreti k aktivističnim [...] The post KONFERENCA IV 2021 appeared first on Kurja Polt.

Jaka Čop, fotografski poet slovenskih gora

Gornjesavski muzej, 25. maj 2021 ― Jaka Čop, fotografski poet slovenskih gora Razstava Jaka Čop, fotografski poet slovenskih gora in fotomonografija Fotografska pesem Jaka Čopa sta luč sveta ugledali leta 2011, ob 100. obletnici njegovega rojstva. V zadnjem desetletju je razstava prepotovala dobršen del Slovenije, obiskala je tudi naše sosede na avstrijskem Koroškem in Hrvaškem. Ob 110. obletnici rojstva pa smo [...]

KONFERENCA III 2021

Kurja polt, 25. maj 2021 ― METAMODERNI SLASHER 10. junij / 14:00 Predava dr. Steve Jones Slasher – imenovan tudi "stalk and slash" ali "slice and dice" film (film "zalezovanja in rezanja" ali film "mesarjenja") – je eden glavnih podžanrov grozljivke. Od konca 70. let je šel njegov razvoj skozi različne faze, vključno z obdobjem nadnaravnih slasherjev in nadaljevanj v 80. [...] The post KONFERENCA III 2021 appeared first on Kurja Polt.

KONFERENCA II 2021

Kurja polt, 25. maj 2021 ― MRTVI PLEŠEJO: FILMSKI DUHOVI POSTPUNK MELBOURNA 9. junij / 14:00 Predava dr. Alexia Kannas Melbournska postpunk scena iz sredine 70. in 80. let velja v mednarodnem prostoru za pomemben, ključni moment, zanimivo pa je, da ne najde mesta v številnih "uradnih" kulturnih zgodovinah, napisanih v Avstraliji. Scena, iz katere so izšli priznani glasbeniki, kot so [...] The post KONFERENCA II 2021 appeared first on Kurja Polt.

KONFERENCA I 2021

Kurja polt, 25. maj 2021 ― DUHOVI V (VHS) MAŠINI: VIDEO, GROZLJIVKA IN MRTVI MEDIJI 8. junij / 14:00 Predavata dr. Shellie McMurdo in dr. Laura Mee Žanr grozljivke in videokultura sta že dolgo prepletena. V sodobni grozljivki pa se video uporablja na različne načine: kot predmet nostalgije, kot spoštljiv poklon preteklosti žanra, za poudarjanje zrnate analogne estetike ali za vključevanje [...] The post KONFERENCA I 2021 appeared first on Kurja Polt.

V Gledališču Celje premiera komične drame Cipe

SiGledal Novice, 25. maj 2021 ― V Gledališču Celje bodo v petek premierno uprizorili komično dramo Ifeyinwe Frederick Cipe v režiji Mojce Madon. Predstava prinaša subtilno, grenko-komično zgodbo o ženskem prijateljstvu. Po besedah upravnice gledališča Tine Kosi je predstava "močna in dinamična ter fizično izjemno naporna za igralke Mašo Grošelj, Beti Strgar in Lino Akif".

Predstavitev dveh del Mirana Rustje

Kamra.si, 25. maj 2021 ― V četrtek, 27. maja 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitev kratke povesti Vidko in pesniške zbirke Hrup tišine. Miran Rustja, glasbenik, pesnik in pripovednik bo v pogovoru z dr. Tanjo Badalič predstavil svoji najnovejši deli, ki sta nastali kot odziv njegovega dojemanja sedanjega časa. Ogled dogodka bo mogoč na Facebook profilu Goriške knjižnice ter na knjižničnem YouTube kanalu (na tej povezavi). Posnetek dogodka bo na obeh platformah dostopen tudi kasneje. Lepo vabljeni k spremljanju.

Alojz Kodre, fizik in prevajalec: »Opravičujemo se za nevšečnosti«

OUTSIDER, 25. maj 2021 ― »Leta 1982 sem potoval v Združene države Amerike. V Londonu sem prespal in čakajoč na jutranji let sem v bližnji knjigarni kupil knjigo, ki jo je krasila neobičajna psihedelična naslovnica, Štoparski vodnik po Galaksiji. V hotelski sobi sem jo prebral na mah, naslednje jutro pa sem hitro kupil še drugi del, Restavracijo ob koncu vesolja,… The post Alojz Kodre, fizik in prevajalec: »Opravičujemo se za nevšečnosti« appeared first on OUTSIDER.

Zaključek projekta NOČ KNJIGE – Ustvarjalno tekmovanje Brati in ne spati!

Knjižnica Postojna, 25. maj 2021 ― V Knjižnici Bena Zupančiča Postojna se je v okviru mednarodnega projekta za otroke Noč knjige 2021 (s podporo Javne agencije za knjigo RS) uspešno zaključilo ustvarjalno tekmovanje Brati in ne spati.  Letos so ta tradicionalni bralni projekt, ki je potekal v aprilu in začetku maja, postojnski knjižničarji zastavili malo drugače in sicer kot spodbudno tekmovanje pod sloganom Preberi in fotografiraj.

Začenja se spletna Slowindova pomlad

Misli, 25. maj 2021 ― Prek spleta se bo danes začela 8. Slowindova pomlad, festival sodobne glasbe, ki ga pripravlja istoimenski pihalni kvintet. Prvi koncert so posvetili tolkalom in tolkalcem, na spored pa uvrstili dela skladateljev, kot Giacinto Scelsi, Steve Reich in Alojz Ajdič. Drugi del festivala bo v jesensko-zimskem terminu.

Pričetek študija uprizoritve To noč sem jo videl

SNG Maribor, 25. maj 2021 ― Na novinarski konferenci pred uvodno vajo je Drama SNG Maribor predstavila veliko mednarodno koprodukcijo z dunajskim Burgteatrom, s srbskim Jugoslovenskim dramskim pozorištem in s Cankarjevim domom Ljubljana po romanu Draga Jančar To noč sem jo videl v režiji Janeza Pipana, ki je tudi avtor odrske priredbe.
1962 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – III.

1962 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – III.

Stare slike (Cerknica), 25. maj 2021 ― 3. SMUČARSKI SKOKI   Skakalca Edo Otrin in Tone Urbas v Delah. Tone Urbas: njegova poklicna novinarska pot se je začela kot novinar pri Kmečkem glasu, bil je odgovorni urednik TV 15 (danes Svobodna beseda), urednik revije Ribič, bil je tudi član uredniškega odbora Bloški koraki.. Poznamo ga tudi kot vsestranskega športnika in organizatorja športnih […]
še novic