Izbor pesmi

Vrabec Anarhist, 5. junij 2021 ― Noč, noč, noč v nebesih, naj se ve, da je prišla ženska v nebesa. Služabnica sem. Luč telesa je oko. The post Izbor pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.

Stephen King: Pomlad, poletje, jesen in smrt

Koridor, 5. junij 2021 ― Te zgodbe sicer niso grozljivke kot velika večina Kingovih drugih zgodb, pa vendar imajo z njimi skupnega veliko več, kot kažejo na prvi pogled. The post Stephen King: Pomlad, poletje, jesen in smrt appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Vabilo k pisanju – Razpotja 45: Mediteran

Razpotja, 5. junij 2021 ― Foto. Wikimedia Commons Uredništvo »Meje Sredozemlja niso le zemljepisne. Niso vrisane ne v prostoru ne v času. Niso ne zgodovinske ne državne, še nacionalne ne: podobne so krogu s kredo, ki se nenehno izrisuje in briše, širi in oži. Tu so potekale in se prepletale poti olja in vina, žita in začimb, svile in jantarja, znanja in znanosti. Z Vzhoda so prihajala sporočila modrecev in prerokov, molitve in oznanila apostolov. V Sredozemlju se je začela Evropa.«~Predrag Matvejević, Mediteranski brevir Mediteran, prostrano območje okoli največjega zaprtega morja, je izmuzljiv koncept – tako s stališča geografije kot tudi iz zgodovinskega ali antropološkega pogleda. The post Vabilo k pisanju – Razpotja 45: Mediteran appeared first on Razpotja.
Branje kot intervencija v javnem prostoru

Branje kot intervencija v javnem prostoru

MMC Drugo, 5. junij 2021 ― Na letošnjem festivalu Vstop prost izvajalci v Celju prevprašujejo pojem svobode. Kje so mesta, kjer se posameznik znotraj družbe lahko udejanji popolnoma svobodno? Odgovor iščejo s performativno intervencijo v prostoru - javnimi branji v mestu.
Branje kot intervencija v javnem prostoru

Branje kot intervencija v javnem prostoru

MMC Drugo, 5. junij 2021 ― V letošnji ediciji festivala Vstop prost izvajalci v Celju prevprašujejo pojem svobode. Kje so mesta, kjer se posameznik znotraj družbe lahko udejanji popolnoma svobodno? Odgovor iščejo s performativno intervencijo v prostoru - javnimi branji v mestu.

Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 9, številka 1

SLOGI, 5. junij 2021 ― Prva letošnja številka je posvečena temi skupnosti v gledališču. Kako gledališče oblikuje skupnost? Ima na širšo družbo kak vpliv? Kako je skupnost vpisana v samo dramsko besedilo? To so le nekatera vprašanja, ki se jih lotevajo domači in tuji avtorji ob analizi primerov iz gledališke zgodovine 20. in 21. stoletja. Številko je spodbudila 50-letnica Gledališča […] The post Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 9, številka 1 appeared first on SLOGI.
1969 Rakek – Vozne karte

1969 Rakek – Vozne karte

Stare slike (Cerknica), 5. junij 2021 ― Na sliki so vozne karte za vlak, ki jih je shranil Andrej Gregorič. Poleg je tudi vozovnica za tramvaj in listek za prostovoljni mus. Zadaj je napisal datum dveh potovanj v Ljubljano. Obe je opravil decembra 1969. Kot železniška nečakinja, vnukinja in hči sem druge otroke farbala, da A in R na povratni karti pomenita […]
"Sosed tvojega brega je premalo"

"Sosed tvojega brega je premalo"

MMC Knjige, 5. junij 2021 ― "Pisatelji, ki pišejo v svojem jeziku, težko pridejo v kulturni prostor Slovenije. Imamo recimo delavnice. Ampak ena dveurna delavnica na leto in eno srečanje sta bistveno premalo. Javni sklad se trudi, ampak je vse to premalo," pravi Zoran Knežević.
Festival Fabula z nemško avtorico Enis Maci še v Medani

Festival Fabula z nemško avtorico Enis Maci še v Medani

Misli, 5. junij 2021 ― Z nemško avtorico Enis Maci, ki se bo nocoj predstavila v Medani, se bo zaključil letošnji festival literatur sveta Fabula. Ta je potekal v hibridni obliki, s češkim pisateljem Marekom Šindelko pa se je odprl tudi občinstvu v živo. Organizatorji si medtem že ogledujejo goste za naslednji festival, še prej pa jih septembra čaka teoretični fokus.
IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021)

IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021)

Časnik, 5. junij 2021 ― France Pibernik je bil član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN ter častni član Slavističnega društva Slovenije in Celjske Mohorjeve družbe. Za literarno raziskovanje je leta 2009 prejel Trubarjevo priznanje, ki ga Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani podeljuje za skrb za gradivo, ki tvori slovensko pisno kulturno dediščino. The post IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021) appeared first on Časnik.
še novic