60 let ustanovitve Hmezada

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. september 2021 ― V Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Žalec je v petek, 24. septembra 2021, Društvo upokojencev Hmezad v soorganizaciji z Medobčinsko splošno knjižnico Žalec organiziralo dogodek ob počastitvi 60-letnice ustanovitve Hmezada. Prireditev so s svojo navzočnostjo počastili tudi hmeljski starešina Milan Lesjak, hmeljska princesa Tea Pustoslemšek in predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset, povezovala pa jo je Karmen Kreže, vodja domoznanskega oddelka Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Na vhodu v ekomuzej je goste z lepimi pesmimi pozdravil in jih pospremil v dvorano ansambel Slovenski p’jebi, ki je zrasel iz okvirja Veselih hmeljarjev, ene izmed ...

Minister dr. Simoniti: "Na izkušnji preteklosti in priznavanju kulturne dediščine se obetata vitalna sedanjost in obetavna prihodnost."

Ministrstvo za kulturo, 24. september 2021 ― Dr. Vasko Simoniti je 23. septembra 2021 v Benetkah v vlogi slovenskega ministra za kulturo in predsedujočega Svetu Evropske unije za kulturo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu agore, ki je potekala v okviru vrha evropske kulturne dediščine, se je na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem. Dan pred tem se je minister udeležil podelitve nagrad za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine Europa Nostra 2021. V nadaljevanju objavljamo govor ministra v celoti in kratek povzetek bilateralnega srečanja.

Kulturna dediščina kot skupna vrednota obeta vitalno sedanjost in obetavno prihodnost

Ministrstvo za kulturo, 24. september 2021 ― Dr. Vasko Simoniti je 23. septembra 2021 v Benetkah v vlogi slovenskega ministra za kulturo in predsedujočega Svetu Evropske unije za kulturo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu agore na vrhu evropske kulturne dediščine se je na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.

CEDilke, september 2021

CED, 24. september 2021 ― CED novice obveščajo o vsem, kar zadeva program EU Ustvarjalna Evropa: aktualni razpisi, nasveti, vabila na dogodke, ki jih izvajajo slovenske organizacije s podporo Ustvarjalne Evrope ipd.

Častitljivi jubilej Mohorjeve družbe in 170 let organiziranega slovenskega knjižnega založništva

Ministrstvo za kulturo, 24. september 2021 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je 23. septembra v Celjskem domu nagovorila zbrane na slavnostni prireditvi ob 170-letnici Mohorjeve družbe, prve slovenske založbe. Kot je povedala državna sekretarka, se ob 170-letnici Mohorjeve družbe "ne poklanjamo samo najstarejši slovenski založbi, ampak tudi vsem tistim rodoljubom, ki so se zavedali, kako pomembno je krepiti bralno kulturo in bralno pismenost".

Strukture narave, razstava

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 24. september 2021 ― Odprtje razstaveSTRUKTURE NARAVE29. september 2021 ob 18. uriPtujski grad, Palacij Na ogled bo produkcija 35. tematske likovne delavnice, ki je v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti potekala med 1. in 5. septembrom 2021 v Narodnem domu na Ptuju. Mentor: Dušan Fišer Razstavljajo: Alenka Ana Stante (Ljubljana), Danijela Milašinović (Nova Gorica),Danila Krpič (Murska Sobota), Mateja Pogačnik (Škofja Loka), Katarina Celič(Medvode), Mojca Velikonja (Maribor), Pika Seničar (Sveti Štefan), Rowena […] The post Strukture narave, razstava appeared first on PMPO.

Državna sekretarka dr. Fridl Jarc o kulturnem udejstvovanju in izobraževanju starejših

Ministrstvo za kulturo, 24. september 2021 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je skupaj s strokovnimi sodelavkami Ministrstva za kulturo 22. septembra 2021 srečala s predstavniki organizatorjev Festivala za tretje življenjsko obdobje. Pogovarjali so se o predstavitvi kulturnega področja na festivalu ter pomenu kulturnega udejstvovanja in izobraževanja starejših.
Stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo

Stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 24. september 2021 ― Knjiga z naslovom #receptiizarhiva: stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo, ki izhaja v partnerstvu Zgodovinskega arhiva Celje, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje in Mestnega muzeja Krško je po zasnovi in vsebini izvrsten dokaz, kako lahko originalen vir arhivskega gradiva postane osnova za vpeljavo v sodobne gastronomske trende. Povod za izdajo knjige je razglasitev […] The post Stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije

Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije

SEM, 24. september 2021 ― Potujoča razstava od 23. septembra 2021 gostuje v Muzeju Severne Makedonije v Skopju. Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine je v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za zunanje zadeve RS leta 2018 pripravil potujočo panojsko razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije. Razstava trenutno gostuje Muzeju Severne Makedonije  v Skopju. Na razstavi je s pomočjo fotografij in kratkih opisov predstavljeno bogastvo nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Na 24 panojih so predstavljene enote, ki so bile do konca leta 2017 vpisane v nacionalni register, razglašene za nesnovno dediščino državnega pomena in vpisane na Unescov Reprezentativni seznam. Dodan je še pano o  20. maju – svetovnem dnevu čebel, ki so ga na pobudo Slovenije razglasili Združeni narodi. Leta 2003 je Unesco sprejel Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki naj bi prispevala k boljšemu varovanju nesnovne kulturne dediščine, njenemu spoštovanju, dvigu zavedanja o njeni pomembnosti in zagotavljala mednarodno sodelovanje in pomoč. Slovenija je Konvencijo ratificirala  leta 2008, ko je začel nastajati tudi Register nesnovne kulturne dediščine, v katerega je bilo do konca leta 2017 vpisanih 61 enot, od katerih so bile nekatere razglašene za nesnovno kulturno dediščino državnega pomena. Škofjeloški pasijon je bil leta 2016 kot prvi  element iz Slovenije vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, leta 2017 pa so se mu pridružili še Obhodi kurentov. V zadnji treh letih je razstava gostovala v Moskvi, Prištini, Podgorici, Münchnu, Washingtonu, Teheranu, Sarajevu, Sofiji, Braziliji in še kje.   Avtorici razstave sta dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin, kustodinji v Slovenskem etnografskem muzeju.  

Umrl je britanski režiser Roger Michell

SiGledal Novice, 24. september 2021 ― V 66. letu starosti je umrl britanski filmski, televizijski in gledališki režiser Roger Michell, je ki je bil najbolj znan po romantični komediji Notting Hill. Ustvaril je še veliko drugih filmskih uspešnic, kot sta Sestrična Rahela in Jutranje veselje. Njegov najnovejši film The Duke bo na velika platna prišel v letu 2022.

Mobilnost in zdravje – peš se daleč pride!

Inštitut za politike prostora, 24. september 2021 ― Letos je največja evropska kampanja za promocijo trajnostne mobilnosti potekala pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno./Safe and Healthy with Sustainable Mobilty. Izbira teme ni naključje. Cel svet se že drugo jesen zapored pod vplivom epidemije COVID-19 ukvarja predvsem z zdravjem, hkrati je v strokovni javnosti aktivna mobilnost že dalj časa prepoznana kot daleč najbolj učinkovita rešitev... The post Mobilnost in zdravje – peš se daleč pride! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Objava petih vicev triinsedemdesetega izbora

Objava petih vicev triinsedemdesetega izbora

SEM, 24. september 2021 ― Uredniški odbor je izbral triinsedemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Imam PCT potrdilo. Lahko peljem vaš avto na pumpo. Cena 0,50€ od litra. Ej iz prve roke. Tip cepljen – magneten, šu mim Dinosa na Jesenicah ... pizdarija. Stara vilca se mu je u kolen zapičla, zdj more še po tetanus! OŠ Prebold – predmetnik 2021/2022, 6. Razred -  uroki in priklici 2 (180h) -  merjenje avre 1 (150h) -  homeopatija in alternativna medicina 1 (150h) -  zgodovina čudežev in prikazovanj 2 (180h) -  molitve in priporočila 3 (120h) -  3x izbirni predmet (360h) Strokovni izlet: Muzej Baba Vanga Dolenjski PCT sistem: Pijemo Cel Teden... Bliža se kurilna sezona, pa sem v dilemi. A naj kupim cepljena ali necepljena drva. Seznam vseh izbranih vicev

7th Edition of the Živa Award will be hosted by Belgrade and Novi Sad

Forum slovanskih kultur, 24. september 2021 ― Based on the signed agreement with the Ministry of Culture and Information of the Republic of Serbia, the 7th Živa Award with an international conference will take place in Belgrade and Novi Sad, at the time when the official opening of the European Capital of Culture will take place, at the time when the latter hosts the opening ceremony of the European Capital of Culture.

V mariborski Drami premierno To noč sem jo videl

SiGledal Novice, 24. september 2021 ― V Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bodo premierno uprizorili veliko mednarodno koprodukcijo To noč sem jo videl. Odrska postavitev romana Draga Jančarja v režiji in dramatizaciji Janeza Pipana je nastala v sodelovanju z Burgtheatrom, Jugoslovenskim dramskim pozorištem in Cankarjevim domom.

Na Muljavi premiera predstave o življenju Josipa Jurčiča

SiGledal Novice, 24. september 2021 ― V letnem gledališču ob Jurčičevi domačiji na Muljavi bodo drevi premierno izvedli predstavo Sin slovenskega naroda. Igro, v kateri bodo ljubiteljski gledališčniki in drugi ustvarjalci orisali življenje pisatelja ter urednika Josipa Jurčiča, je napisala ambasadorke kulture Občine Ivančna Gorica Dragica Šteh, režiserka je Simona Zorc Ramovš.

Razstava del, nastalih na likovnem ekstemporu “Mekinje 2021”

Kamnik.info, 24. september 2021 ― Slikovito okolje Samostana Mekinje je bilo v soboto, 18. septembra, znova prizorišče tradicionalnega kamniškega likovnega ekstempora, (o)beleženja tovrstne ustvarjalnosti v aktualnem času, likovna dela, ki so nastala tekom extempora, pa si je do konca leta mogoče ogledati v atriju Samostana Mekinje. Več kot dvajset udeležencev dogodka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – ... Prispevek Razstava del, nastalih na likovnem ekstemporu “Mekinje 2021” je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Šest pesmi

Vrabec Anarhist, 24. september 2021 ― ko udariš udari skozi mojo lobanjo polno metuljev ki čakajo da se lahko raz le ti jo kot cvetje akacije The post Šest pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.
Premiera To noč sem jo videl

Premiera To noč sem jo videl

SNG Maribor, 24. september 2021 ― Stara dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 24. septembra 2021, prizorišče premiere To noč sem jo videl, brezčasne zgodbe o času, ki nekatere spremeni v ljudi, nekatere pa v pošasti. Odrska postavitev romana To noč sem jo videl je eden najambicioznejših umetniških projektov v zgodovini samostojne Slovenije. Nastal bo kot koprodukcija Drame SNG Maribor, dunajskega Burgtheatra (pod vodstvom Martina Kušeja), Jugoslovenskega dramskega pozorišta Beograd in Cankarjevega doma Ljubljana.

Nov literarni festival žanrske literature posvečen slovenski kriminalki

Misli, 24. september 2021 ― Pri Založbi Pivec so pripravili nov literarni festival žanrske literature, ki ga zaradi velike popularnosti letos posvečajo slovenski kriminalki. "Ta je predvsem v zadnjem desetletju doživela pravi razcvet, kar dokazuje izjemna branost slovenskih kriminalk kot tudi televizijske adaptacije, ki dosegajo rekordno gledanost," izpostavljajo v založbi.
1912 Cerknica – Bolgarski propagandni letak

1912 Cerknica – Bolgarski propagandni letak

Stare slike (Cerknica), 24. september 2021 ― Na sliki je bolgarski propagandni letak iz leta 1912. Na njem so zavezniške države Balkanske lige s svojimi predstavniki in zastavami. Prvi z leve je črnogorski vladika Nikola Petrović Njegoš, za njim srbski Miloš Obrenović Peter I. Karađorđević 1 , nato bolgarski Ferdinand I. Maximilian Karl Leopold von Saxe-Coburg-Gotha in slednji Konstantin I. grški. Bolgarska […]
Galerija Cukrarna odpira vrata za širšo javnost

Galerija Cukrarna odpira vrata za širšo javnost

Misli, 24. september 2021 ― Po celoviti prenovi danes ob 10. uri vrata za javnost odpira Galerija Cukrarna, ki jo upravlja zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML). Kot prvo predstavljajo mednarodno skupinsko razstavo Čudovitost spomina. Sodelujoči umetniki se vsak na svoj način ukvarjajo z vprašanji spomina kot kolektivne in individualne izkušnje.

Premiera Divjakove Vročine na festivalu Štajerska jesen

Misli, 24. september 2021 ― V sklopu festivala Štajerska jesen bo drevi ob 19. uri premierno uprizorjena predstava Vročina v režiji Žige Divjaka, ki je nastala v koprodukciji priznanega avstrijskega festivala, Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in zavoda Maska. V Gradcu bosta ponovitvi na sporedu še v soboto in nedeljo, so sporočili iz SMG.
še novic