Šest poslednjih pesmi njej

Vrabec Anarhist, 22. oktober 2021 ― Bo odslej najina ljubezen živela le v pesmih? Bo samo še v mojih, tvojih, najinih pesmih pel glas, prisluhnile so mu celo nočne živali? Jih bo kdo bral, pesmi? The post Šest poslednjih pesmi njej first appeared on Vrabec Anarhist.
Branko Lenart: HAND:WORK

Branko Lenart: HAND:WORK

Koridor, 22. oktober 2021 ― Kdaj: 24. 9–30. 10. 2021 Kje: Galerija Gong, Nova Gorica Prvo, kar opazimo na razstavi, je monotonost oziroma ponavljajoča se […] The post Branko Lenart: HAND:WORK appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Работна посета со претседателката на Управниот одбор на ФСК, Маја Гојковиќ

Работна посета со претседателката на Управниот одбор на ФСК, Маја Гојковиќ

Forum slovanskih kultur, 22. oktober 2021 ― Др. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури, во Вила Златица се сретна со Маја Гојковиќ, претседателката на Управниот одбор на ФСК, вицепремиер на Република Србија и министерка за култура и информирање. Разговараа за стратешките ориентации на меѓународната фондација и за настаните што ќе се организираат во Србија во наредните месеци во рамките на … Работна посета со претседателката на Управниот одбор на ФСК, Маја Гојковиќ Read More »
POČITNIŠKA LIKOVNA DELAVNICA

POČITNIŠKA LIKOVNA DELAVNICA

Galerija Murska Sobota, 22. oktober 2021 ― V sredo, 27. oktobra 2021, od 10. do 12. ure  in od 14. do 16. ure, vabljeni na grafični likovni delavnici, ki bosta potekali v Galeriji Murska Sobota. Po ogledu grafičnih del na trenutnih razstavah Bogdana Borčića ter Nataše Mirtič bomo tudi sami ustvarili matrice in odtisnili svoje grafike. Cena likovne delavnice: 1 EUR Prosimo […]

Razstava likovnih del KUD Žalec v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. oktober 2021 ― Od 22. oktobra do 30. novembra 2021 je v Občinski knjižnici Prebold v času njene odprtosti na ogled razstava z naslovom V dvoje gre lažje. Svoje izvirne stvaritve s tematiko čevljev predstavljajo člani likovne sekcije Kulturno-umetniškega društva Žalec. Svoje videnje sveta spretno prelivajo na slikarska platna, in to organizirano počnejo že od leta 2003. Ustvarjalnost in zavzetost članov sta razloga, da so likovniki v 18 letih dosegli vrh amaterskega slikarstva. Ustvarjajo v različnih tehnikah in raziskujejo mnoga stilska področja, vsak zase pa razvija svojo likovno pot. Akademski slikar in likovni pedagog ...
Dvajset let od legendarnega dogodka v središču Benetk

Dvajset let od legendarnega dogodka v središču Benetk

Center in Galerija P74, 22. oktober 2021 ― P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti se vrača na mesto zločina Umbəlla. Dvajset let aktivizma pod rdečimi dežniki Casa Punto Croce, Benetke 24. – 30. 10. 2021 Tadej Pogačar, CODE:RED, Pohod rdečih dežnikov, Benetke, 2001 Dvajset let mineva od prve mednarodne predstavitve projekta CODE:RED v okviru 49. beneškega bienala sodobne umetnosti. Publika je lahko v Paviljonu prostitutk […]
Poezija Tadeje Logar govori v jeziku globoke ekologije

Poezija Tadeje Logar govori v jeziku globoke ekologije

Notranjsko primorske novice » Kultura, 22. oktober 2021 ― Poezija Tadeje Logar govori v jeziku globoke ekologije Featured V Slovenj Gradcu so 15. oktobra slovesno razglasili zmagovalca 20. Festivala mlade literature Urška. Uršljan 2021 je Alex Kama Devetak, med petimi finalisti, ki so se potegovali za laskavi naziv uršljan oziroma uršljanka pa je bila tudi Tadeja Logar z Bistriškega, ki je na festival poslala poezijo pod šifro prezimovanje. Na letošnjem natečaju javnega sklada za kulturne dejavnosti je sodelovalo 86 mladih literatov. Tadeja Logar, Ilirska Bistrica Foto: osebni arhiv Tadeja Logar je rojena leta 1994 in živi blizu Ilirske Bistrice. Kot so zapisali na Facebookovem profilu revije Mentor se je po zaključenem študiju slovenistike in anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaposlila kot profesorica slovenščine na srednji šoli. »S poezijo si odgovarja na vprašanja in si vedno znova postavlja nova.« Logarjeva je na letošnji, jubilejni festival Urška poslala šest pesmi, ki jih je naslovila novi svet, rojene, stopnja ogroženosti, potovanje, nihče ni govoril o posledicah in dediščina. »Poezija, ki jo beremo od novega sveta do dediščine, govori v razkošnem, jasnem in elementarno vključujočem jeziku globoke ekologije,« je komisija zapisala v obrazložitvi. »Govori brezčasno in zdaj, kajti nič od tega, kar se nam bo zgodilo jutri, ni od včeraj, pač pa od vekomaj, kolikor trajajo ustaljene hierarhije in ustoličene nepravičnosti, in mi sedimo na vlaku s kovčki in vozovnicami, rečemo, da je nekaj treba spremeniti, in vagon kar noče speljati z mesta. Samo poezija, ki vrača besedo bitjem, ki nikoli niso pisale uradne zgodovine (»potovali sta vdova in hči brez otrok«), lahko tako vrvi in brbota od življenja. Obenem je to poezija, ki natančno razume banalnost zla:  […] »udobno se namestimo / in zdaj nam pentlja v laseh / nekoga pred nami / zakriva pogled na oder / nagibamo se na levo / nagibamo se na desno / med iskanjem večjih lukenj / trošimo čas nekoga / ki v vrsti za nami počne isto« […]. Moramo si za
Začasna prekinitev nakupa vstopnic po spletu

Začasna prekinitev nakupa vstopnic po spletu

Kinodvor, 22. oktober 2021 ― Obveščamo vas, da bo zaradi nujnih nadgradenj informacijskega sistema v Upravi Republike Slovenije za javna plačila danes do 22. ure onemogočen nakup vstopnic preko spleta. Vstopnice lahko v tem času kupite pri naši blagajni. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
Zeleni vitez (The Green Knight)

Zeleni vitez (The Green Knight)

Koridor, 22. oktober 2021 ― Izmed vseh arturjanskih filmov je Zeleni vitez Davida Loweryja estetsko najmočnejši primerek, ki pa se v svoji temačni misterioznosti morda jemlje nekoliko preresno. The post Zeleni vitez (The Green Knight) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Matic Lašič: Glasbena šola Šoštanj

OUTSIDER, 22. oktober 2021 ― V centru Šoštanja so Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Matic Lašič prenovili in dozidali objekt glasbene šole, ki se drži lokalnega kulturnega doma. S projektom so ustvarili zanimiv ambient ob reki v sicer industrijskem mestu ter točko medgeneracijskega srečevanja in povezovanja. Naloga arhitektov je bila zagotoviti prostor uporabnikov treh različnih generacij: pihalni orkester Zarja je…
Working meeting with President of FSK Board, Maja Gojković

Working meeting with President of FSK Board, Maja Gojković

Forum slovanskih kultur, 22. oktober 2021 ― Dr. Andreja Rihter, Director of the Forum of Slavic Cultures, met with Maja Gojković, President of the FSK Board, Deputy Prime Minister and Minister of Culture and Information of the Republic of Serbia, in Villa Zlatica. They talked about the international foundation's strategic orientation and events to be organized in Serbia in the framework of FSK projects in the following months.
Mesta mestom: Zeleno javno naročanje

Mesta mestom: Zeleno javno naročanje

Inštitut za politike prostora, 22. oktober 2021 ― Mesta lahko s premišljenim in strateškim javnim naročanjem naslavljajo svoje gospodarske, družbene in okoljske izzive. Z zavestno izbiro trajnostnih in lokalnih ponudnikov dobrin in storitev mesta zapirajo tokove in pripomorejo h krepitvi lokalnega bogastva, kar prinaša koristi za lokalno prebivalstvo, skupnosti in okolje. Zeleno javno naročanje je lahko močno orodje pri doseganju ciljev okoljske politike... The post Mesta mestom: Zeleno javno naročanje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Vodstvo po razstavi Memento mori

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 22. oktober 2021 ― Ob prihajajočem Dnevu spomina na mrtve napovedujemo vodstvo po razstavi Memento mori: smrt in odnos do nje v arhivskem gradivu. Razstava, ki zaradi znanih razmer nikoli ni bila slovesno odprta in je natančno leto dni že na ogled individualnim obiskovalcem in vnaprej najavljenim skupinam v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje, z izvrstnim naborom razstavljenega gradiva kliče […] The post Vodstvo po razstavi Memento mori first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ ZA ŠTUDIJSKO LETO 2021/2022

Fakulteta za dizajn, 22. oktober 2021 ― RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ ZA ŠTUDIJSKO LETO 2021/2022 Na podlagi odobrenih sredstev Evropske komisije je Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na […] The post RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ ZA ŠTUDIJSKO LETO 2021/2022 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Tekmovanje POPRI

Fakulteta za dizajn, 22. oktober 2021 ― Popri je nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih od 12 do 29 leta starosti. Z udeležbo na POPRI razvijaš ustvarjalnost, podjetnost, se naučiš timskega dela, navezovanja stikov z različnimi ljudmi. […] The post Tekmovanje POPRI appeared first on Fakulteta za dizajn.

Mestno jedro v šestdesetih letih

Kamra.si, 22. oktober 2021 ― Vabljeni k ogledu razstave v izložbi Čokoladnice Olimje na Rozmanovi ulici v Novem mestu. Fotografije stavb, pogledov, dejavnosti in dogajanja ter v objektiv ujetega mestnega utripa iz obdobja šestdesetih let dvajsetega stoletja v mestnem jedru Novega mesta hrani Knjižnica Mirana Jarca v Posebnih zbirkah Boga Komelja.
Pesmi

Pesmi

Literatura v živo, 22. oktober 2021 ― tudi danes / pred vrata odložim smeti // jih bo že nekdo pospravil / nekdo ki je zadolžen za to / ali pa tisti ki mu bodo šle / na živce / nekdo pač
1965 Slivnica – Dom na Slivnici

1965 Slivnica – Dom na Slivnici

Stare slike (Cerknica), 22. oktober 2021 ― V počastitev občinskega praznika leta 1963 so člani Planinskega društva Cerknica slovesno odprli dom na Slivnici. Predsednik Skupščine občine Cerknica Jože Telič je v nekaj kratkih stavkih opisal gradnjo doma. Poudaril je razumevanje in sodelovanje gospodarskih organizacij in posameznikov. Leta 1974 ali pa 1975, bili smo še v osnovni šoli, se je pokojni Bogdan Urbar […]

Predavanje MATJAŽA MASTNAKA O POMENU IN NEGI DREVES V POSTOJNI

Knjižnica Postojna, 22. oktober 2021 ― Društvo Drobnovratnik Postojna in Knjižnica Bena Zupančiča Postojna vabita na voden sprehod z ogledom dreves v Postojni in na predavanje MATJAŽA MASTNAKA z naslovom O POMENU IN NEGI DREVES V POSTOJNI, v četrtek, 28. oktobra: • ob 17. uri na parkirišču pred Primorko v Postojni - voden sprehod in pogovor o stanju dreves v središču Postojne in • ob 18. uri predavanje v čitalnici knjižnice
MI2 premierno v Cankarjevem domu

MI2 premierno v Cankarjevem domu

Misli, 22. oktober 2021 ― Rockovska zasedba MI2 bo po lanski odpovedi zaradi epidemije drevi vendarle izvedla akustični koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD). Po napovedi bo to njihov premierni nastop v slovenskem hramu kulture in glasbeni vrhunec jesenske sezone. Mi2 so aprila lani prek spletnega koncerta predstavili svoj najnovejši album Črno na Belem.
Marjanci Mihelič bodo v Hrastniku podelili Sovretovo nagrado

Marjanci Mihelič bodo v Hrastniku podelili Sovretovo nagrado

Misli, 22. oktober 2021 ― V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik bodo drevi Marjanci Mihelič podelili Sovretovo nagrado za vrhunske prevode leposlovja iz tujih jezikov v slovenščino. Komisijo za nagrado Društva slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) je prevajalka iz madžarščine prepričala s prevodom Svet gre naprej Laszla Krasznahorkaija.

22. oktobra 1862 se je v Ljubljani rodil Dragotin Hribar, slovenski tiskar, založnik, novinar, urednik in industrialec

Kamra.si, 22. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. oktobra 1862 se je v Ljubljani rodil Dragotin Hribar, slovenski tiskar, založnik, novinar, urednik in industrialec. Umrl je 10. septembra 1935 v Ljubljani.Dragotin Hribar je po osnovni šoli v Ljubljani obiskoval gremijalno in nato višjo trgovsko šolo na Dunaju. Po končanem študiju se je vrnil v Ljubljano in se pri znanem tiskarju Blazniku izučil tiskarstva. Postal je pomočnik, leta 1887 pa tudi aktivno vstopil v svet časnikarstva, saj je prevzel odgovorno uredništvo Slovenskega naroda in postal upravitelj Narodne tiskarne. Leta 1890 se je preselil v Celje, kjer je leto kasneje ustanovil lastno tiskarno s knjižno in papirno trgovino. Njegov prihod v Celje je imel za kulturno in politično delo celjskih Slovencev velik pomen. V njegovi tiskarni so začele nastajati številne knjige v slovenščini, leta 1891 pa je začel izdajati tudi Domovino, političen časnik za spodnještajerske Slovence in vsako leto tudi priljubljeni Ilustrovani narodni koledar. Tiskana beseda iz njegove tiskarne je obdobju najhujših slovensko–nemških nacionalnih sporov pomagala na Spodnjem Štajerskem v boju proti vse bolj agresivni germanizaciji. Hribar se je tudi sam na političnih zborovanjih uveljavil kot govornik in zlasti kot zastopnik narodno obrambne Družbe sv. Cirila in Metoda. Zaradi nesoglasij s celjskimi Slovenci se je leta 1902 vrnil v Ljubljano in se usmeril v podjetništvo. Po prvi svetovni vojni je postal predsednik Kranjske hranilnice, srečamo pa ga tudi med ustanovitelji Zveze industrialcev in v upravnih ter nadzornih svetih več slovenskih podjetij. Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/hribar-dragotin-karel/ Avtor gesla: mag. Branko Goropevšek, objavila: Osrednja knjižnica Celje
še novic