Kuunatic

Radio Študent, 6. junij 2022 ― V tokratnem RŠ intervjuju gostimo Kuunatic, japonski tribal-psych projekt, ki je del letošnjega programa festivala MENT. Gre za unikaten bend, ki so ga leta 2016 v Tokiu ustanovili klaviaturistka Fumie Kikuchi, bobnarka Yuko Araki in basistka Shoko Yoshida.

Dej no (C´mon, C´mon)

Koridor, 6. junij 2022 ― Film o iskrenosti in iskrivosti, o bridki sladkobi življenja in kako ga dojemajo otroci – od katerih se lahko tudi odrasli še kaj naučimo. The post Dej no (C´mon, C´mon) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Vprašalnik Filmska srečanja ob kavi

Kinodvor, 6. junij 2022 ― Spoštovani abonenti, ker si želimo, da bi bil program Filmskih srečanj ob kavi čim bolj po meri obiskovalcev, vas prosimo, da si vzamete nekaj minut in z nami delite vaše izkušnje, želje, pripombe in predloge. Hvala!

Miha Gantar

Radio Študent, 6. junij 2022 ― Miha Gantar je pianist in skladatelj, ki je bil ob prihajajočem izidu box seta petih albumov kot umetnik povabljen v rezidenco Jazz Festivala Ljubljana. Introducing Miha Gantar, kot se glasi naslov box seta petih albumov, izide v času festivala pri založbi Clean Feed Records.   

SOBA POBEGA

Knjižnica Postojna, 6. junij 2022 ― V naši knjižnici smo razvili inovativno pustolovščino namenjeno vsem, ki bi se radi preizkusili v miselnih igrah in detektivskih izzivih. Soba pobega je namenjena tako mladim kot starejšim pustolovcem, primerna pa je za manjše skupine od 4-8 ljudi.

11. kloštrski večer na Ptuju: Mladi glasbeniki pričarali lep večer klasične glasbe

Štajerski tednik, 6. junij 2022 ― Za lep in doživet večer klasične glasbe so na 11. Kloštrskem večeru poskrbeli mladi glasbeniki: Marin Bilić (harmonika), Ariel Vei Atanasovski (violončelo) in Teodor Trampuš (harmonika). Zasebna glasbena šola v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj ga je organizirala v sodelovanju z glasbeno akademijo v Pulju in Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Najboljšim so bile podeljene 9. zlate ribice

Kamnik.info, 6. junij 2022 ― V organizaciji Mladinskega centra Kotlovnica se je v soboto, 4. 6. 2022, v prostorih Doma kulture Kamnik odvil že 9. Festival svobodne video produkcije. Na festivalski projekciji se je od prejetih 36 predvajalo 35 izbranih video del, ki so bili razdeljeni v kategorije šolski, dokumentarni, eksperimentalni in videospoti, ter igrani. Festival svobodne video produkcije je ... Prispevek Najboljšim so bile podeljene 9. zlate ribice je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Na 21. Lirikonfestu že znani trije od četverice lavreatov

Misli, 6. junij 2022 ― Na 21. Lirikonfestu, ki se bo v Velenju pričel v torek, sklenil pa v četrtek, so že znani trije od četverice lavreatov. Mednarodno Pretnarjevo nagrado bo tako prejel Nemec Matthias Goritz, krilato želvo Irena Cerar, Lirikonov zlat 2022 pa Aleš Mustar. Prejemnik osrednje festivalne nagrade Velenjica-časa nesmrtnosti pa bo znan v četrtek.

V Pavlovčevi galeriji tokrat grafike Polone Pečan

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. junij 2022 ― V Pavlovčevi galeriji tokrat grafike Polone Pečan Featured Ilirska Bistrica, 3. junij 2022 – Junija so v Pavlovčevi galeriji na ogled postavili sila zanimive in že nekajkrat nagrajene grafike slikarke, grafičarke in kiparke Polone Pečan iz Ljubljane. Prireditev ob odprtju razstave, ki nosi naslov Neprekinjeno hrumenje strojev, ki je bila 3. junija, je vodil kustos galerije Rajko Kranjec. Grafike so na ogled do 30. junija. Razstava Neprekinjeno hrumenje strojev, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 3.–30. junij 2022 Foto: Petar Nikolić Razstavljene grafike so nastale ob misli na citat iz dela Anti-Ojdip: Kapitalizem in shizofrenija dveh francoskih avtorjev Gillesa Deleuza in Felixa Guattarija: »Vse je stroj, nebesni stroji, zvezde in mavrica, alpski stroji, vsi se sklapljajo s stroji njegovega telesa. Neprekinjeno hrumenje strojev.« Umetnica je del sistema, del krogotoka, ki ga kreirajo stroji. V tem kontekstu je tudi ona sama mišljena kot stroj. Umetnica in njeno delo delujeta v sistemu, kjer so vse stvari razvrednotene in se kot zavržene obleke kopičijo na masovnem smetišču. Ob visoki produktivnosti Pečanovi slika in grafika nista več pomenili veliko, produkti so hitro zastarali in jo začeli obremenjevati s svojo kratko življenjsko dobo. Tako so se ji kopičile grafike, za katere se ji je zdelo, da umirajo. Umetnost je začela dojemati kot sokrivko za nasičenost sveta z materialno navlako. Istočasno se je poglabljala v izumiranje živalskih in rastlinskih vrst zaradi krčenja habitata kot posledice nenasitnega kapitalističnega sistema. Pridružila se je gibanju Mladi za podnebno pravičnost, ki so ravno organizirali javno intervencijo, s katero so opozarjali na dotično tematiko. Edini smiselni korak, ki ga je lahko naredila, je, da je stare risbe, grafike in slike, kmalu pa tudi račune, škatle, zvezke, skratka vse papirnate ´odpadke´, ki so ji prišli pod roke, zmlela in iz njih ustvarila ročno narejen papir. Nato je nanj natisnila rastline, ki so v

Ministrica dr. Asta Vrečko na odprtju 57. Festivala Borštnikovo srečanje

Ministrstvo za kulturo, 6. junij 2022 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je v petek, 3. junija, zvečer v Mariboru udeležila otvoritvenega dogodka 57. Festivala Borštnikovo srečanje. V govoru je izrazila veliko čast in veselje, da je njen prvi nastop kot ministrice za kulturo ravno na tem osrednjem slovenskem kulturnem dogodku, ki med drugim pomembno prispeva tudi k decentralizaciji kulture in umetnosti.

Poletni večeri s filmi na prostem

Kinodvor, 6. junij 2022 ― S poletnimi večeri prihaja čas filmskih projekcij na prostem. Tudi letos bomo v Kinodvoru sezono filmov na prostem pričeli s Kinodvoriščem, letnim kinom v atriju Slovenskih železnic, s katerim bomo v mestnem kinu na Kolodvorski poskrbeli za poletno vzdušje od 9. junija do 10. julija s projekcijami vsak večer ob 21.30.

Vse povsod naenkrat

MMC Film, 6. junij 2022 ―  V zadnjih mesecih so vzporedne resničnosti oziroma filmska večvesolja vroča tema, saj je bil ta koncept v središču dveh največjih uspešnic leta, Spider-man: Ni poti domov in Doktor Strange in multivesolje norosti.

Več obrazov ene zgodbe

Literatura v živo, 6. junij 2022 ― Zgodbe o sencah in njihovi odsotnosti so seveda obstajale že pred to, a tale je lepo samosvoja. Lučka je prikrajšana za svojo senco, kar z drugimi besedami pomeni, da ji nihče ne počiva v naročju, kadar je ugasnjena ...

Cerknica 1974/75 – 4. b razred

Stare slike (Cerknica), 6. junij 2022 ― Razredničarka Milka Manfreda in njen 4. b razred, slikan pred vhodom v osnovno šolo Cerknica, v šolskem letu 1974/75. Z njimi je slikan tudi njen sinček Aleš, ki je bil večkrat pri njih tudi med poukom. Razred je povezovalo pristno prijateljstvo. Nikoli ni bilo čutiti razlik med kmečkimi in meščanskimi otroci. Kar osem učencev je […]

Delavnica: konS ≡ Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja

SIGIC - Novice, 6. junij 2022 ― Pri ustvarjanju glasbe prevladuje prepričanje, da je zanj potrebne veliko tehnične opreme in sredstev, kar pa ni nujno – glasbo lahko ustvarjamo tudi na druge kreativne načine. Cilj delavnice je mladim prikazati, kako z minimalnimi sredstvi in dostopno tehnologijo (pametni telefon) ustvariti lastno skladbo.
še novic