Beletrinin trubadur Feri Lainšček

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. oktober 2022 ― Beletrinini trubadurji nadaljujejo svoje popotovanje po slovenskih knjižnicah, tudi naši. V torek, 11. oktobra 2022, se je v Občinski knjižnici Žalec ustavil pesnik, pisatelj, scenarist in dramatik Franc Feri Lainšček. V pogovoru z direktorico Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolando Železnik je tekla beseda o njegovem pisanju in delu. Več kot sto objavljenih knjig, med katerimi je kakih trideset romanov, več pesniških zbirk, filmskih in gledaliških scenarijev, besedil za pevce in skupine, tekstov za radio … Za tako bogat opus si je Feri Lainšček leta 2021 prislužil Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Rdeča ...

Zelenski za vpis Odese na Unescov seznam svetovne dediščine

Misli, 11. oktober 2022 ― Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes uradno zahteval, da Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) doda ukrajinsko pristaniško mesto Odesa na seznam svetovne dediščine, da bi ga tako zaščitili pred ruskimi zračnimi napadi. Unesco bo zahtevi proučil.

Poziv MOM: Začnite znova in se odločneje postavite za kulturo.

Asociacija, 11. oktober 2022 ― V društvu Asociacija smo se odzvali na predlog Strategije razvoja kulture v Mestni občini Maribor v obdobju 2022-2026, ki so ga odločevalci v javno razpravo oddali 1. septembra 2022. V društvu Asociacija prepoznavamo pomembnost obstoja tako temeljnega dokumenta, kot je lokalni program kulture, v primeru MOM poimenovan z Strategija razvoja kulture v Mestni občini Maribor … Preberi več o Poziv MOM: Začnite znova in se odločneje postavite za kulturo.

Pravljični kotiček v rožnatem

Knjižnica Postojna, 11. oktober 2022 ― Naša knjižničarka Gordana je poskrbela, da je v oktobru ponovno zaživel naš knjižni pravljični kotiček v rožnatem, ki skozi simbolično barvo sporoča najlepše misli in spodbude vsem ženskam, ki mislimo nanje in jih imamo radi. Otroci, mladina in starši lepo povabljeni na ogled.

ART YARD – umetnost, ki gradi skupnost! (2. dan)

Ana Monro, 11. oktober 2022 ― Drugi dan (11. 10.) smo v okviru projekta sosedskega gledališča Art Yard za stanovalce naselja Španski borci v Kašlju v Ljubljani organizirali šahovski turnir in klepetalnico – z namenom, da jih spodbudimo k druženju in spoznavanju. Namen projekta, ki ga letos izvajamo v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji in njihovim Skupnostnim centrom BORC, je (iz)gradnja trdne(jše) skupnosti ljudi, ... The post ART YARD – umetnost, ki gradi skupnost! (2. dan) appeared first on Ana Monro.

Predstavitev SIMS-a na ARNES-ovi MREŽI ZNANJA 2022! (11.10.)

Ana Monro, 11. oktober 2022 ― V torek, 11. 10., smo na povabilo našega partnerja ARNES (Akademska raziskovalna mreža Slovenije) na konferenci Mreža znanja 2022 predstavili platformo za večkanalne neposredne spletne prenose SIMS 2.5, in novo produkcijsko formo #StreamWalks, ki jo razvijamo v okviru te. Odzivi na našo ”neklasično” predstavitev so bili zelo dobri, in potrdilo se je, da je SIMS zelo uporaben tudi ... The post Predstavitev SIMS-a na ARNES-ovi MREŽI ZNANJA 2022! (11.10.) appeared first on Ana Monro.

CZK pomemben doprinos, KKS pa nujno razvijati dalje

Asociacija, 11. oktober 2022 ― Asociacija se je kot del Partnerske mreže CZK udeležila dogodka Dan za kreativni sektor, ki se je v organizaciji Centra za kreativnost 29. septembra odvil v mariborskem Sodnem stolpu. Dogodek je ob zaključku projekta CZK ponudil temeljit pregled stanja aktivnosti in dosežkov platforme, razvoja kulturno-ustvarjalnega sektorja pri nas ter očrtal izzive, ki jih bo potrebno … Preberi več o CZK pomemben doprinos, KKS pa nujno razvijati dalje

Naposled! Temeljit pregled priložnosti za mobilnost ustvarjalcev in kulturnikov na Balkanu.

Asociacija, 11. oktober 2022 ― V Asociaciji smo se med 26. in 28. septembrom udeležili tridnevne delavnice Workshop for Cultural Mobility Developers in the Balkans, ki ga je organizirala mreža On the Move v sodelovanju z zavodom Motovila in ki smo jo 28. septembra zaključili z obiskom mednarodnega foruma Ustvarjalnost ZA trajnost, ki se je v organizaciji Motovile odvil v … Preberi več o Naposled! Temeljit pregled priložnosti za mobilnost ustvarjalcev in kulturnikov na Balkanu.
Romi pri nas in po svetu

Romi pri nas in po svetu

Anglunipe, 11. oktober 2022 ― Spoštovane poslušalke in poslušalci, v naslednji oddaji bomo spregovorili o dogodkih in dogajanju pri nas in po svetu. Več v naši oddaji v četrtek, 13. 10. 2022 ob...
Razstava Uteha spomina v Fotografskem muzeju Maribor

Razstava Uteha spomina v Fotografskem muzeju Maribor

Galerija Photon, 11. oktober 2022 ― Otvoritev razstave bo v petek, 14. oktobra ob 18. uri v Fotografskem muzeju v Mariboru. 14. 10. - 3. 12. 2022 Od petka, 14. oktobra, bo v Fotografskem muzeju v Mariboru na ogled razstava Uteha spomina, ki smo jo v Galeriji Photon premierno predstavili lani jeseni, nato pa je bila predstavljena tudi na Dunaju v okviru festivala Rotlicht. ...
Lokalni načrt hodljivosti za Mestno občino Velenje

Lokalni načrt hodljivosti za Mestno občino Velenje

Inštitut za politike prostora, 11. oktober 2022 ― Izdelan je Lokalni načrt hodljivosti za Mestno občino Velenje (v nadaljevanju LNH oziroma LNH Velenje). Dokument celovito poroča o delu, ki je potekalo med zimo in poletjem 2022, ko je v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, potekala priprava načrta. LNH Velenje smo izdelali sodelavci IPoP... The post Lokalni načrt hodljivosti za Mestno občino Velenje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mednarodni simpozij Svetovna dediščina 20. stoletja

Ministrstvo za kulturo, 11. oktober 2022 ― Ministrstvo za kulturo bo skupaj s partnerji 20. oktobra v Ljubljani organiziralo mednarodni simpozij Svetovna dediščina 20. stoletja. Simpozij bo posvečen izzivom in izkušnjam pri upravljanju in presoji vplivov posegov na arhitekturno dediščino v kontekstu Konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine. Obvezne prijave do 14. oktobra, omogočen bo tudi videoprenos v živo.

Tkanje niti, tkanje zgodb, delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 11. oktober 2022 ― Dragi otroci, spoštovani starši,  v soboto, 15. oktobra 2022, vas med 10. in 13. uro vabimo na Ptujski grad, na Muzejski vikend TKANJE NITI, TKANJE ZGODB.Udeleženci si bodo v Ptujskem gradu ogledali razstavo VEŠČINE IN SKRIVNOSTI MOJSTROV IN MOJSTRIC TKANJA ter tapiserije iz zapuščine rodbine Leslie, prebrali zgodbo o Odiseju in Polifemu in se preizkusili v tkanju.  […] The post Tkanje niti, tkanje zgodb, delavnica za družine appeared first on PMPO.

V 76. letu je odšel režiser in scenarist Tugo Štiglic

Društvo slovenskih režiserjev, 11. oktober 2022 ― Tugo Štiglic na snemanju mladinskega filma Poletje v školjki, vir: Slovenska kinoteka Dober mesec pred dopolnjenim 76. letom je odšel režiser in scenarist Tugo Štiglic, član Društva slovenskih režiserjev in režiserk, prejemnik Badjurove nagrade za življenjsko delo l. 2018 in mdr. režiser kultnega mladinskega filma Poletje v školjki, ob katerem so odraščale generacije poznejših filmoljubov […]

USTVARJALNI PREPLETI 2021/2022

Fakulteta za dizajn, 11. oktober 2022 ― Odprtje razstave v Galeriji DLUL, Breg 22, Ljubljana. Razstava je umeščena v dogodke znotraj  Meseca oblikovanja 2022, Dizajn v mestu. Ideje prostorov. Oblike vizualnih zapisov. Vizije tekstilij Izbrana dela študentov […] The post USTVARJALNI PREPLETI 2021/2022 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Veliko kokakolo brez ledu, prosim

Literatura v živo, 11. oktober 2022 ― Toplina drugih nikoli zares ni zapustila sveta, le skriva se, včasih za tančico našega cinizma, golega nerazumevanja sočloveka ali v neodkritih kotičkih naše okolice. V prijaznosti prodajalk, ki svetujejo, kateri cvetovi so sveži, ali mimoidočemu, ki se pretvarja, da tvojega padca ni videl in se ne pusti motiti pri ogledovanju vsebin svojega majhnega ekrana. Na drugem koncu sveta, kjer je kokakole toliko, da se ljudje skoznjo lahko vežejo v skupni krog.

14. oktober ob 18. uri: Prvi osvajalci Everesta pripovedujejo 1921, 1922, 1924; Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 11. oktober 2022 ― Ob stoletnici prvih odprav na Mount Everest v Slovenski planinski muzej prihaja razstava britanskega Alpinističnega kluba z naslovom Prvi osvajalci Everesta pripovedujejo 1921, 1922, 1924. Njihove zgodbe so zbrane iz arhivskih zapisov Alpinističnega kluba in besed udeležencev odprav, kot so jih zapisali v svojih dnevnikih, pismih in spominih. Odprtje razstave bo v petek, 14. 10. [...]

V Avstriji s finančnimi spodbudami za podnebno nevtralnost v kulturi

Misli, 11. oktober 2022 ― Avstrijska vlada želi z novim programom financiranja podpreti prehod na podnebno nevtralnost tudi v kulturnem sektorju. Skupaj s podnebno-energetskim skladom so tako na Dunaju vzpostavili 15 milijonov evrov vreden program, podprt s sredstvi EU, ki naj bi olajšal ustrezne naložbe. Posamezni projekti bodo lahko prejeli do največ 250.000 evrov.
Umrl je filmski režiser Tugo Štiglic

Umrl je filmski režiser Tugo Štiglic

BSF, 11. oktober 2022 ― V 76. letu nas je zapustil režiser in scenarist Tugo Štiglic. Da bo film njegovo poslanstvo, je spoznal šele kasneje. Najprej se je vpisal na arhitekturo, potem se je prepisal na umetnostno zgodovino in sociologijo na ljubljanski filozofski fakulteti, kjer je diplomiral v prvem roku. Že kot desetletni deček je odigral eno glavnih vlog v Dolini miru (1956), enem najpomembnejših in tudi mednarodno najuspešnejših slovenskih filmov. Režiral ga je Tugov oče France Štiglic, pri katerem je Tugo kasneje delal kot asistent režije. O svojem odnosu z očetom je povedal: »Da sem odraščal pod okriljem priznanega režiserja, se mi je včasih štelo v plus, včasih pa mi je bilo tudi v breme. Oče mi ni toliko pomagal, kot so mislili. Ni se vmešaval v moje delo. Pustil me je pri miru. Ni hotel vplivati name. Ko sem mu rekel, da bom režiser, je odgovoril le: 'Boš že videl.'«
25. FSF Portorož se poklanja velikanom slovenskega filma

25. FSF Portorož se poklanja velikanom slovenskega filma

BSF, 11. oktober 2022 ― Med 25. in 30. oktobrom 2022 se bo v Portorožu začel jubilejni, 25. Festival slovenskega filma Portorož. Na novinarski konferenci pred začetkom festivala so direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović in vodja projekta Tjaša Smrekar predstavili novosti in poudarke letošnjega festivala.
še novic