Razstava v Občinski knjižnici Prebold: Mini, maksi – cvetje je veselje

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. februar 2023 ― V Občinski knjižnici Prebold je do 4. marca 2023 na ogled razstava likovnih del članov likovnega krožka Univerze za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) Žalec. Odprtje razstave je bilo v četrtek, 2. februarja 2023. Ob tej priložnosti so spregovorili predsednica UTŽO Žalec mag. Cvetka Mastnak Čulk, mentor likovnega krožka Oskar Sovinc in animatorka Marija Studnička, pogovor z njimi je vodila knjižničarka mag. Lea Felicijan. Dogodek sta glasbeno obogatila Božo Trnovšek in Januš Grobelnik iz zasedbe Ubrane strune. UTŽO Žalec skozi več kot dvajsetletno delovanje spodbuja ustvarjalnost svojih članov, povezuje njihove skupne interese, ...

Študijsko bralno druženje v februarju – v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. februar 2023 ― Ko bi si vzeli dovolj časa, bi slišali in videli, kaj nas lahko naučijo drevesa, živali, stare duše, kam nas skuša umakniti narava pred podivjanim svetom, pred neznosno težo bivanja večino časa. Morda je dovolj, da preberemo tu in tam kakšno knjigo v to smer in si dovolimo presoditi svoje življenje, svoj dan, trenutek, ko smo ujeti in soočeni s sabo. Modrost starih psov, skrivnostno življenje dreves, v divjini, s psom v puščavi in še nekaj podobnih knjig je bilo tokrat z nami. Sprejmi tišino, vsi smo pomembni, poskoči od ...

Vrača se CIRKUS CORONA! (8.2.)

Ana Monro, 2. februar 2023 ― Po skoraj letu in pol se na ulice vrača naša atraktivna interaktivna predstava Cirkus Corona! Točneje, na enega od dvorišč v ljubljanski stanovanjski soseski Štepanjsko naselje, kjer bomo v okviru projekta sosedskega gledališča Art Yard, za katerega smo tokrat zasnovali poseben program z naslovom Kul-tura med bloki, med drugim izvedli Prešernovanje, ki ga bo otvoril prav ... The post Vrača se CIRKUS CORONA! (8.2.) appeared first on Ana Monro.
Fotografska razstava Z mojih sprehodov Jasmine Čelan

Fotografska razstava Z mojih sprehodov Jasmine Čelan

Knjižnica Postojna, 2. februar 2023 ― Jasmina Čelan je tokrat svojo ustvarjalnost na področju fotografije strnila v razstavo z naslovom Z mojih sprehodov. Na barvnih in črno-belih fotografijah prepoznavamo pretežno utrinke Postojne in njene okolice, prizore znanih in neznanih kotičkov, detajlov in pogledov, ki s svojo sporočilnostjo nizajo zgodbe in nas povedejo k globljemu razmisleku. Nastale so v razdobju 2007 do 2010, največ v Majlontu in na Planinskem polju. Prikazujejo pokrajino, kjer je avtorica iskala posebne, mogoče malo magične atmosfere v megli. Drugi vidik je povezan z arhitekturo, prikazuje odsevanja ali zgolj izčiščeno abstrakcijo.
Ko svečnica pride, skoraj zima odide...

Ko svečnica pride, skoraj zima odide...

SEM, 2. februar 2023 ― Svečnica se obeležuje 2. februarja, z njo se zaključi božični čas, pospravijo se jaslice in nehajo peti božične pesmi. Ponekod so  še nekaj časa po 2. sv. vojni božično-novoletno koledovanje sklenili svečniški koledniki, ki so peli svečnico. Svečnica je po krščanskem izročilu praznik Jezusovega darovanja v templju, ki se obhaja štirideset dni po njegovem rojstvu, kolikor časa naj bi trajalo tudi očiščevanje porodnice - prvotno ime tega praznika je bilo Marijino očiščenje. Praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan  po cerkvah blagoslavljajo sveče za potrebe cerkve in sveče, ki jih k blagoslovu prinašajo verniki, da jih prižigajo ob hudi uri, umirajočem ipd. Svečnica se praznuje od 7. stoletja. V ljudskem izročilu najdemo veliko vremenskih pregovorov, povezanih s svečnico ... Na svečnico pade prva iskra v zemljo. Svečnica jasna — obeta čebelam hasna. Topla svečnica sneg in mraz prinese, mrzla pa oba odžene. (Ivan Šašelj: Svetniki in svetnice v slovenskih pregovorih in vremenskih prislovicah)

Na Hrvaškem izšla knjiga dečka iz Opatije, ki je preživel Auschwitz

Misli, 2. februar 2023 ― Na Hrvaškem je ta teden izšla knjiga "zadnjega človeka, ki je zapustil nacistično taborišče v Auschwitzu", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Oleg Mandić je v knjigi Život obilježen Auschwitzom predstavil svoje življenje, zaznamovano s taboriščem Auschwitz, kjer je pet mesecev preživel tudi na oddelku zloglasnega zdravnika Josefa Mengeleja.
Karnevalska prestolnica z novimi umetniškimi pogledi

Karnevalska prestolnica z novimi umetniškimi pogledi

Štajerski tednik, 2. februar 2023 ― Pustno vzdušje najstarejšega slovenskega mesta bo tudi letos obogatila mednarodna likovna kolonija Ex-tempore, ki jo organizirajo KUD ArtStays, MO Ptuj in Javni zavod za turizem Ptuj, s sredstvi pa pomagajo tudi sponzorji. Gre za osrednjo likovno prireditev v tem času, ki vsako leto privabi številne domače in tuje umetnike. Letošnja bo že petnajsta.
Januarske novosti v Knjižnici SEM

Januarske novosti v Knjižnici SEM

SEM, 2. februar 2023 ― Iz Knjižnice SEM vam prinašamo novice o naših novih pridobitvah in predlagamo tri nova priporočila: Zbornik Občutki mest: Antropologija, umetnost, čutne transformacije (Založba Univerze v Ljubljani, 2022), ki so ga uredili Rajko Muršič, Blaž Bajič in Sandi Abram, vnaša v naš kulturni prostor novost, ki je do danes še nismo zasledili. Gre za multidisciplinaren projekt, kjer se mešajo znanstvena besedila s področij kulturne antropologije, kulturne zgodovine, kulturologije, etnologije, etnomuzikologije, umetnosti in raznih posthumanističnih filozofij. Osrednje tema zbornika je interdisciplinarna interpretacija čutnih zaznav (vseh petih človeških čutil) urbanih okolij, ki nas obkrožajo in s katerimi smo spojeni na mnogo načinov. Vprašanja so raznotera. Kdo in na kakšni osnovi odloča, kaj bomo lahko zaznavali v mestu? Komu so mesta namenjana? Kako se mesta preobražajo in vplivajo na posameznika? Pri tem je vpliv gentrifikacije osrednjega pomena. Poglavitni cilj zbornika pa je tudi z različnimi, ne le znanstvenimi, temveč tudi umetniškimi pogledi osvetliti razvoj čutnih urbanih odnosov v obdobju od konca druge svetovne vojne do danes. Omeniti pa je potrebno še to, da je zbornik nastal v okviru mednarodne raziskave SENSOTRA – čutne transformacije in transgeneracijski okoljski odnosi v Evropi med letoma 1950 in 2020. Zbornik The Qualities of Time: Anthropological Approaches (Routledge, 2020), ki sta ga uredila Wendy James in David Mills, govori o času. A ne o običajnem času, temveč o času, kot si ga zamišljajo zgodovinarji, arheologi in antropologi. Odmakne se od časa kot čiste kulturne reprezentacije, celo od vsakodnevnih praks, ter pristopi k pomembnosti antropoloških zanimanj za zgodovino v socialnem in celo političnem smislu. Zareže v različne kraje na tem planetu (Južna Amerika, Afrika, Kitajska idr.) ter ponudi nova razmišljanja o vzorcih našega razumevanja in doživljanja časa. Avtorji z zanimanjem pristopijo k interpretaciji daljne zgodovine in se poglobijo v č
Gorazd Božič za STA: Smo kulturni laboratorij evropskosti

Gorazd Božič za STA: Smo kulturni laboratorij evropskosti

Misli, 2. februar 2023 ― Direktor Javnega zavoda GO! 2025 Gorazd Božič z ustreznimi strokovnimi kadri šele zapolnjuje ekipo, ki bo vodila projekt Evropske prestolnice kulture (EPK). V pogovoru za STA je povedal, da jih vsi opazujejo in spremljajo njihovo delo, saj so kot čezmejna prestolnica kulture nekaj posebnega, kot "nekakšen kulturni laboratorij evropskosti".
Nova številka Etnologa je dostopna tudi na spletu

Nova številka Etnologa je dostopna tudi na spletu

SEM, 2. februar 2023 ― Lanska številka periodične publikacije Etnolog 2022 je dostopna tudi na spletu. Tematsko je posvečena znanstvenim antropološkim in etnološkim raziskavam Latinske Amerike in v tem delu v branje ponuja raznolika znanstvena dela, v razdelku razprav pa je dopolnjena s tremi znanstvenimi razglabljanji. V Etnomuzejskih straneh Etnolog prinaša več strokovnih prispevkov s področij muzeologije, etnologije in antropologije ter različna poročila o delovanju muzeja. Etnologa lahko kupite v fizični obliki v muzejski trgovini. Cena je 20€.
NUK II: Ne samo knjižnica, pač pa novi socialni prostor mesta

NUK II: Ne samo knjižnica, pač pa novi socialni prostor mesta

OUTSIDER, 2. februar 2023 ― Po dolgih desetih letih je zmagovalni natečaj Bevk Perović arhitektov za NUK II pridobil gradbeno dovoljenje. Ta dogodek predstavlja pomembno prelomnico in korak bližje k dejanski realizaciji nove knjižnice, ki bi Plečnikov NUK razbremenila njegove univerzitetne funkcije in ustvarila nov, osrednji socialni prostor za študente različnih fakultet in mesta. Kako se je projekt v letih […]

Prešernov dan v Kinodvoru

Kinodvor, 2. februar 2023 ― Na kulturni dan, 8. februarja, bomo v Kinodvoru predvajali kar štiri slovenske filme: Moja Vesna bo na ogled brezplačno, na sporedu pa bodo še dokumentarci Smučarske sanje, Pošvedrani klavir in LGBT_SLO_1984. Vstopnice za brezplačen ogled Moje Vesne bodo za prevzem pri naši blagajni na voljo od 7. februarja.
Čisti glasovi

Čisti glasovi

Literatura v živo, 2. februar 2023 ― Morda je, paradoksno, največja slabost zbirke ta, da je preprosto predobra. Forma je tako dobro implementirana, liričnost pa tako konsistentna in vseprežemajoča, da znotraj literarne vrste, kjer smo na konvencijo, četudi na igriv način, tako navajeni, kdaj pogrešimo kakšen zdrs, ekscentričnost.
1879 Mahneti – Janez Doles

1879 Mahneti – Janez Doles

Stare slike (Cerknica), 2. februar 2023 ― Na fotografiji je Janez Doles, rojen 1879, sin Matevža in Reze (Stanetov stari oče). Fotografija je nastala leta 1959. Po poklicu je bil mizar in po pripovedovanju je imel umetniško roko, saj je rezbaril predmete iz lesa. To znanje je vsekakor prenesel tudi na sina Antona. Zaradi pomanjkanja se je kar dvakrat odpravil v Ameriko. […]
še novic