Podari svojih #nulapet IPoP

Inštitut za politike prostora, 28. avgust 2023 ― IPoP je leta 2014 s strani Ministrstva za okolje in prostor pridobil status nevladne organizacije na področju varstva okolja, ki deluje v javnem interesu. Formalno priznanje naših večletnih prizadevanj za trajnostni razvoj, predvsem v povezavi z urejanjem prostora, nam med drugim omogoča tudi pridobitev donacije 0,5% dohodnine. Če podpirate naša prizadevanja za boljše razumevanje politik... The post Podari svojih #nulapet IPoP appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Uprizoritve Smoletove Antigone skozi čas

Uprizoritve Smoletove Antigone skozi čas

SLOGI, 28. avgust 2023 ― V ciklu predavanj in pogovorov SLOGI in Drama bodo sodelavci Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) aktualne uprizoritve SNG Drama Ljubljana pred premierami v sezoni 2023/24 postavili v širši zgodovinski, umetniški in družbeni kontekst. Dogodki bodo ponudili ekskluzivni vpogled v zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja ter občinstvo že pred ogledom posameznih predstav spodbudili k razmisleku o temah in vprašanjih, ki jih odpirajo izbrana dramska dela, njihova kritiška recepcija in uprizoritvena zgodovina. The post Uprizoritve Smoletove Antigone skozi čas appeared first on SLOGI.

Programska knjižica 2023/24

Glasbena mladina, 28. avgust 2023 ― Naj umetnost postane izkušnja Kulturna vzgoja preči polji kulture in izobraževanja, opredeljujejo jo mnogi strateški in akcijski načrti. Glasbena mladina Slovenije je v tem dogajanju aktiven in pomemben člen, predvsem seveda v glasbeni umetnosti. Če v arhivu prelistamo programske knjižice GMS, hitro ugotovimo, da so glasbene kulturnovzgojne programe priznani slovenski glasbeniki izvajali že, ko pojma […] The post Programska knjižica 2023/24 first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

Odprtje razstave Skrb za javno zdravje

Gorenjski muzej, 28. avgust 2023 ― Vljudno vabljeni na odprtje razstave SKRB ZA JAVNO ZDRAVJE 70 let organiziranega javnega zdravstva na Gorenjskem v četrtek, 7. septembra 2023, ob 19. uri v Mestni hiši v Kranju, Glavni trg 4. Razstavo bo odprla dr. Irena Grmek Košnik, specialistka klinične ... Read More

Moramo se pogovoriti o nevidni ekonomiji (8.9.2023 9:00)

Španski borci, 28. avgust 2023 ― Policy Lab z mednarodnim seminarjem "Moramo se pogovoriti o nevidni ekonomiji", ki ga v petek, 8. 9. 2023 med 9:30 in14:00 organizira v prostorih Španskih borcev, osvetljuje (pre)pogosto nevidne dele ekonomije, katerih po-men in vloga se v zdravstvenih, političnih ali podnebnih krizah brez izjeme izkažeta za nepogrešljiva. Število mest omejeno in se je zato potrebno predhodno prijaviti.
Obletnica smrti skladatelja iz Štor

Obletnica smrti skladatelja iz Štor

Celje.info, 28. avgust 2023 ― Na današnji dan je leta 1899 v Mokronogu umrl Stanko Pirnat, slovenski pravnik in skladatelj. Rodil se je 7. junija 1859 v Štorah.  Pravnik, skladatelj in rodoljub Stanko (Stanislav) Pirnat se ... Beri dalje The post Obletnica smrti skladatelja iz Štor appeared first on Celje.info.
Javni posveti o predlogu Zakona o podnebnih spremembah

Javni posveti o predlogu Zakona o podnebnih spremembah

Inštitut za politike prostora, 28. avgust 2023 ― Poleti je IPoP na povabilo PIC – pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja skupaj s kolegi iz Focus – društvo za sonaraven razvoj sodeloval v procesu zbiranja predlogov za vsebine Zakona o podnebnih spremembah, ki ga je sprožilo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. V sodelovanju s predstavniki ministrstva smo v mesecu dni,... The post Javni posveti o predlogu Zakona o podnebnih spremembah appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
SKUPINSKA RAZSTAVA/ GROUP EXHIBITION : BARVE / COLORS

SKUPINSKA RAZSTAVA/ GROUP EXHIBITION : BARVE / COLORS

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 28. avgust 2023 ― Po antoloških predstavitvah črne, zelene, modre in rdeče barve je Equrna znova odeta v barve: tokrat kot razprta mavrica barv, odtenkov, snovi in svetlobe. Ob slikah na stenah se prostor galerije odpre fotografijam, tiskom in videoprojekcijam. Toda kako preslikati njihovo neponovljivo enkratnost v povezano sobivanje na stenah galerije, kako ustvariti iz različnih ravni, na katerih barve bivajo, predstavo valujoče barvne živosti in polnosti? V slovenskem slikarstvu so se barve zelo pozno osamosvojile. V abstraktnih krajinah se je izza barvnih aluzij skrival lokalni zemeljski genius loci. Barvitost temnega modernizma je zdržema ohranjala intimnost ateljejskega okolja, šele z akrilom in sitotiskom poparta je barva postala ploska, dekorativna in predvsem javna dobrina, kot so bili vsakdanji predmeti in znaki, ki jih je pokrivala. Postmodernizem (»bad painting«, nova podoba, neoekspresionizem in planimetrija abstraktnih vzorcev, »pattern painting«) je nadvse hrupno sprostil barvitost svojih izdelkov, ker je uporabil umetelne krome in nove tehnološke materiale. Digitalizacija je barve »dematerializirala« v povsem nepregledno količino odtenkov in kombinacij, še zadnji poskus, da bi jih opisali z besedami, se je razblinil v mehanski sistematiki algoritmičnih impulzov. Današnji ustvarjalci podob umetne inteligence so tudi edini pravi poznavalci njene dinamične barvne imažerije, programske operacije in tehnični postopki pa so ključna vsebina takšnih podob. In vendar: tako kot barve nikoli ne zastarajo, le modni okus jih izbira, dviga na površje in prepušča površni pozabi, se tudi tehnike, od ročnega dotika do tehnološkega impulza, znajdejo v isti sodobnosti, v neločljivem skupnem času in sobivanju. Zato zdajšnja razstava ni neka zaključna manifestacija minulih zgodb o posamičnih barvah, temveč se galerija odpre navzven, kot bi sama vstopila v barvni svet, ki ga oblikujejo sodobne umetnice in umetniki. Je nekakšno »odprto delo«, v katerem so barve lahko subjekti in znaki, pred

Avdicija!

ŽPZ Kombinat, 28. avgust 2023 ― Drage pevke, ki bi se želele pridružiti Ženskemu pevskemu zboru Kombinat, lepo vabljene na avdicijo, ki bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 19. uri v prostorih zbora na Kolodvorski 6 v Ljubljani. Vhod je med RTV-jem in gostilno Stari Tišler – vstopite skozi železno-ograjna vrata in naš vhod je na dvorišču levo. Prostora za parkiranje […]
Haloški trio: Pesem in glasbo nosijo v srcu

Haloški trio: Pesem in glasbo nosijo v srcu

Štajerski tednik, 28. avgust 2023 ― Skupina Haloški trio se je pred kratkim predstavila z novo polko z naslovom Kot včasih, ki je njihova prva avtorska skladba, za katero je glasbo napisal Matjaž Vodišek, besedilo Vera Šolinc po zgodbi oz. ideji skladbe Marka Belšaka. Aranžma pa je delo celotnega tria. Haloške skladbe in njihov haloški izvor so narekovali poimenovanje skupine ob ustanovitvi. V začetni sestavi je bil član skupine na basu Aleš Belšak.
Mesto živelo z najboljšimi rimami sveta

Mesto živelo z najboljšimi rimami sveta

Štajerski tednik, 28. avgust 2023 ― Iztekel se je še en pesniški festival, ki je najstarejše slovensko mesto odel v en sam praznik poezije in vina. Poezija je v tem času živela čisto na vsakem koraku, z njo je dihalo celo mesto, njegovi prebivalci so že po tradiciji odprli vrata svojih domov in dvorišč, kjer so gostili pesniška branja in druge dogodke.
Obletnica ustanovitve požarne brambe v Celju

Obletnica ustanovitve požarne brambe v Celju

Celje.info, 28. avgust 2023 ― Na današnji dan je bila leta 1871 je bila “uradno” ustanovljena požarna bramba v Celju. Pod predsedstvom Josefa Wokauna kot predsednika pripravljalnega odbora je bil 1. avgusta 1871 prvi občni ... Beri dalje The post Obletnica ustanovitve požarne brambe v Celju appeared first on Celje.info.
Ljoba Jenče: Petje je zame duhovna praksa

Ljoba Jenče: Petje je zame duhovna praksa

Misli, 28. avgust 2023 ― Pevka in pravljičarka Ljoba Jenče je življenje posvetila ohranjanju glasbenega, kulturnega in duhovnega izročila naših prednikov, še posebej rodne Notranjske. V 35 letih ustvarjanja je pela po celem svetu, od OZN v New Yorku do Tibeta, kjer so z njo spontano zapeli budistični menihi. Pravi, da ima ljudska pesem neizmerno moč, tudi povezovanja.

Potovanje v Tokio za zaključek cikla japonskih klasik

Kinodvor, 28. avgust 2023 ― V okviru sklopa Dvakrat Ozu bomo v ponedeljek, 4. septembra, ob 19. uri predvajali digitalno restavrirano različico iz leta 2017. Prikazali jo bomo na rojstni dan Silvana Furlana, da bi opozorili na ključno vlogo, ki jo je imel pri razvoju filmske kulture v Sloveniji. Prvemu direktorju Kinoteke se bomo poklonili s projekcijo njegovega najljubšega filma, posnetega v letu njegovega rojstva.
Cerknica 1977/78 – 8. b razred

Cerknica 1977/78 – 8. b razred

Stare slike (Cerknica), 28. avgust 2023 ― Šolsko leto 1977/78 in 8.b razred ob razredničarki Maji Milavec. Ker so bili živahni in neustrašni, so si učitelji izmišljali različne metode, da bi jih umirili. Med uro fizike so večkrat delali različne poizkuse. Nekoč so imeli pred seboj dinamo, pri katerem si z vrtenjem ustvaril elektriko. Pa je učitelj poklical najbolj pogumne pred tablo in […]
Muzej Charlesa Dickensa z razstavo o pisateljevem delu v tovarni

Muzej Charlesa Dickensa z razstavo o pisateljevem delu v tovarni

Misli, 28. avgust 2023 ― Muzej Charlesa Dickensa je konec tedna odprl razstavo Overrun with rats (Preplavljen s podganami), ki osvetljuje delo 11-letnega dečka v tovarni. Dickens je namreč kot otrok zapustil šolo in začel delati v londonski tovarni črnil, da je finančno pomagal očetu, ki je zapadel v dolgove. Prek razstavljenih pisem je prikazan tudi njun težaven odnos.
še novic