Pot iz žalosti, obupa in depresije v srečno, radostno in mirno življenje – predavanje Nataše Meznarič

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. september 2023 ― V četrtek, 14. septembra 2023, smo obiskovalci predavanja motivacijske govornice Nataše Meznarič v Občinski knjižnici Žalec iskali rešitve in odgovore na naše vsakdanje izzive. V življenju se vsi pogosto srečujemo oziroma spopadamo z različnimi negativnimi okoliščinami in občutki, kot so žalost, obup, pomanjkanje, morda celo z depresijo. Kako najti izhod iz teh stanj in katero pot izbrati, nam je na podlagi svojih izkušenj predstavila naša gostja. Poudarila je, da je ključnega pomena, da se imamo radi, da si vzamemo čas zase, da nahranimo svojo dušo in ne le telo. Eden izmed ...

Ko pride jesen, se bo nadaljevala REKA SEDMERIH IMEN! (26.9.&7.10)

Ana Monro, 14. september 2023 26. 9. & 7. 10. ob 20:00 prisrčno vabljeni na Šuštarjevo nabrežje pri Plečnikovi zapornici, kjer bodo odlični ustvarjalci/izvajalci v okviru site-specific interdisciplinarne predstave Reka sedmerih imen na inovativen in atraktiven način ponovno prepletli performativno, glasbeno in vizualno umetnost, ter skupaj z vami spletli urbano domišljijsko legendo o nastanku Ljubljanice in njeni mitski zgodovini, ki ... The post Ko pride jesen, se bo nadaljevala REKA SEDMERIH IMEN! (26.9.&7.10) appeared first on Ana Monro.
Letošnji Grafični bienale Ljubljana kot prostor potenciala

Letošnji Grafični bienale Ljubljana kot prostor potenciala

Misli, 14. september 2023 ― V Ljubljani v petek vrata odpira 35. grafični bienale Ljubljana. Pod naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa raziskuje ekosistem povezav, solidarnosti in zgodovin upora, ki izhajajo iz nekdaj tesnih vezi med poosamosvojitveno Gano in nekdanjo Jugoslavijo. Osrednja razstava predstavlja dela približno približno 50 umetnikov.

Vrtec Prebold na obisku v Občinski knjižnici Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. september 2023 ― Otroci Vrtca Prebold skozi vse leto radi pridejo v preboldsko knjižnico. Po počitniškem premoru pa sta bila četrtek, 14. septembra, in torek, 19. septembra 2023, posebna dneva, saj smo na novo ali ponovno spoznavali, kaj vse ponuja naša kulturna zakladnica in kakšna pravila veljajo, ko jo obiščemo. Osem skupin malih nadobudnežev v spremstvu vzgojiteljic in vzgojitelja je z zanimanjem prisluhnilo knjižničarkinim pravljicam. Najmlajšim otrokom sta zajček in zajčica v zgodbici povedala, da je dobro, če dobrine, ki jih imamo, delimo s svojimi prijatelji. Lepo je tudi, da uporabljamo besede hvala, prosim, ...

Ukrepi za odpravo posledic poplav 2023 za samozaposlene v kulturi

Asociacija, 14. september 2023 ― Foto: Nada Žgank@Bunker V sredo, 9. avgusta 2023, je državni zbor sprejel Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), prvi sveženj ukrepov za odpravo posledic ujme. Temu je sledil 31. avgusta 2023 sprejet Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP). V tem prispevku smo … Preberi več o Ukrepi za odpravo posledic poplav 2023 za samozaposlene v kulturi
Univerza za III. življenjsko obdobje Osrednje knjižnice Celje vabi k vpisu v študijsko leto 2023/24

Univerza za III. življenjsko obdobje Osrednje knjižnice Celje vabi k vpisu v študijsko leto 2023/24

Celje.info, 14. september 2023 ― Univerza za III. življenjsko obdobje (U3O), oblika neformalnega izobraževanja starejših odraslih, je ena najobsežnejših dejavnosti Osrednje knjižnice Celje. Dejavnosti U3O se v knjižničnih prostorih odvijajo že od leta 1994, kar ... Beri dalje The post Univerza za III. življenjsko obdobje Osrednje knjižnice Celje vabi k vpisu v študijsko leto 2023/24 appeared first on Celje.info.
Pretekla življenja

Pretekla življenja

MMC Gledamo, 14. september 2023 ― Filmski prvenec korejsko-ameriške dramatičarke Celine Song, avtobiografsko obarvana drama Pretekla življenja, znane obrazce romantične komedije prepoji z melanholičnim koprnenjem izseljenstva. Kakšni ljudje bi (p)ostali, če ne bi nikoli zapustili doma?

»this is my truth tell me yours« (4.10.2023 20:00)

Španski borci, 14. september 2023 ― »this is my truth tell me yours« je avtorski projekt dramaturginje in pisateljice Jasne Jasne Žmak, v katerem se ukvarja s svojim odnosom do umetniškega polja, pri čemer preizprašuje lastne in tuje avtorske pozicije ter odgovornost in tesnobo, ki ju implicirajo. Izhajajoč iz osebne izkušnje iz leta 2011, ko je kot gledalka predstave MandićStroj režiserja Bojana Jablanovca in igralca Marka Mandića zaradi strela z gledališko pištolo dobila tinitus in hiperakuzijo, Žmak v tokratnem...
Narava v umetnosti Gregorja Pratnekerja

Narava v umetnosti Gregorja Pratnekerja

Štajerski tednik, 14. september 2023 ― Devetega septembra je ptujska galerija Luna praznovala drugi rojstni dan. Ob tej priložnosti so odprli razstavo mednarodno uveljavljenega slikarja Gregorja Pratnekerja, ki živi in ustvarja v Mariboru. To je njegova tretja razstava na Ptuju, na kateri lahko občudujemo slikarjev utrip narave. Motive za svoja dela črpa iz narave.
Pošasti so ljudje

Pošasti so ljudje

Štajerski tednik, 14. september 2023 ― V Miheličevi galeriji so odprli gostujočo razstavo Mestne galerije Nova Gorica z naslovom Pošasti so ljudje. Gre za skupinsko razstavo sodobne slovenske umetnosti, na kateri razstavljajo Mirsad Begić, Goran Bertok, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Milan Golob, Natalija Šeruga Golob, Zdenko Huzjan, Marko Jakše, Janez Kardelj, Mateja Kavčič, Betina Habjanič in Karin Vrbek, slovenski umetniki različnih generacij in umetniških stilov.
[Sporočilo za javnost] Zakaj je pomembno poznati potovalne navade in želje šolarjev?

[Sporočilo za javnost] Zakaj je pomembno poznati potovalne navade in želje šolarjev?

Inštitut za politike prostora, 14. september 2023 ― Preverjanje načina prihoda otrok v šolo je v programu Aktivno v šolo in zdravo mesto med izdelavo prvih lokalnih načrtov hodljivosti pokazalo, da si bistveno več učencev želi hoditi v šolo s kolesom, peš ali s skirojem, kot jih dejansko lahko. To je dobro vedeti. Občinam in šolam lahko podatek pomaga bolj učinkovito načrtovati in... The post [Sporočilo za javnost] Zakaj je pomembno poznati potovalne navade in želje šolarjev? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

V CD premiera slovitega muzikala Mala nočna glasba

SiGledal Novice, 14. september 2023 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi premierno uprizorili muzikal Stephena Sondheima Mala nočna glasba. Eno najpogosteje izvajanih Sondheimovih del praznuje 50-letnico. Muzikal, ustvarjen po filmski predlogi Ingmarja Bergmana, gledalca popelje v leto 1900 na deželo, kjer se okrog igralke Desiree Armfeldt spleta mreža romanc.
V SEM fotografska razstava z drobci iz življenja v Španiji

V SEM fotografska razstava z drobci iz življenja v Španiji

Misli, 14. september 2023 ― V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo drevi odprli gostujočo fotografsko razstavo Nesnovno. Dediščina in kolektivni spomin. Španska fotografska razstava v enajstih razstavnih poglavjih skozi etnografsko, antropološko in estetsko perspektivo osvetljuje drobce iz življenja v Španiji med letoma 1858 in 1988.
V CD premiera slovitega muzikala Mala nočna glasba

V CD premiera slovitega muzikala Mala nočna glasba

Misli, 14. september 2023 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi premierno uprizorili muzikal Stephena Sondheima Mala nočna glasba. Eno najpogosteje izvajanih Sondheimovih del praznuje 50-letnico. Muzikal, ustvarjen po filmski predlogi Ingmarja Bergmana, gledalca popelje v leto 1900 na deželo, kjer se okrog igralke Desiree Armfeldt spleta mreža romanc.
Ob 60-letnici programa Ars slavnostni koncert s simfoniki in gosti

Ob 60-letnici programa Ars slavnostni koncert s simfoniki in gosti

Misli, 14. september 2023 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj slavnostni koncert, na katerem bo Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Rossenom Milanovom in gosti počastil 60. obletnico tretjega radijskega programa Ars. Za uvod bo zazvenela skladba Introars 23, ki jo je Arsu ob obletnici posvetil skladatelj Maks Strmčnik.

Prijava škode nevladnih organizacij v javnem interesu s področja kulture zaradi posledic poplav

Ministrstvo za kulturo, 14. september 2023 ― 71. člen Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 določa, da lahko društva in ustanove, ki so bili oškodovani zaradi posledic uničujočih neurij, prijavijo škodo na strojih, opremi, zalogah in pri izpadu prihodka ministrstvu, ki je pristojno za področje njihovega delovanja.

Branje je iskanje 2023/2024: Domača potepanja

Kamnik.info, 14. september 2023 ― Branje je iskanje je bralni projekt, ki ga pripravlja Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. Namen projekta je povezati družine z branjem, naravo in spoznavanjem kamniško – komendske okolice. K sodelovanju pa vabi tudi skupine (vrtčevske, šolske, …). Družine, skupine … se boste v letošnji sezoni odpravile na potep, kjer boste odkrivale znane in manj znane poti ... Prispevek Branje je iskanje 2023/2024: Domača potepanja je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
Sara Bezovšek - False Utopia (2021) Hibridna umetnost/ Avtorski video/ Računalniška grafika

Sara Bezovšek - False Utopia (2021) Hibridna umetnost/ Avtorski video/ Računalniška grafika

DIVA nove pridobitve, 14. september 2023 ― Posnetek zaslona spletne strani www.false-utopia.com. False utopia (lažna utopija) je ena od podstraniprojekta SND (Spoznavanje narave in družbe), interaktivne spletne strani v kateri avtorica obravnava različne apokaliptične scenarije konca sveta. Tematske spletne strani so vizualno nasičeni kolaži, sestavljeni iz citatov popularne in spletne kulture (kratki videi, fotografije, memi, animirani gifi, čustvenčki, kratka besedila ...), zunanjih povezav in njenih lastnih del. (Vir: Postaja DIVA)
Sara Bezovšek - Human Extinction (2021) Hibridna umetnost/ Avtorski video/ Računalniška grafika

Sara Bezovšek - Human Extinction (2021) Hibridna umetnost/ Avtorski video/ Računalniška grafika

DIVA nove pridobitve, 14. september 2023 ― Posnetek zaslona spletne strani s-n-d.si/human-extinction. Human Extinction(izumrtje človeštva) je ena od podstraniprojekta SND (Spoznavanje narave in družbe), interaktivne spletne strani v kateri avtorica obravnava različne apokaliptične scenarije konca sveta. Tematske spletne strani so vizualno nasičeni kolaži, sestavljeni iz citatov popularne in spletne kulture (kratki videi, fotografije, memi, animirani gifi, čustvenčki, kratka besedila ...), zunanjih povezav in njenih lastnih del. (Vir:...
Sara Bezovšek - Overpopulation (2021) Hibridna umetnost/ Avtorski video/ Računalniška grafika

Sara Bezovšek - Overpopulation (2021) Hibridna umetnost/ Avtorski video/ Računalniška grafika

DIVA nove pridobitve, 14. september 2023 ― Posnetek zaslona spletne strani s-n-d.si/overpopulation. Overpopulation (prenaseljenost) je ena od podstraniprojekta SND (Spoznavanje narave in družbe), interaktivne spletne strani v kateri avtorica obravnava različne apokaliptične scenarije konca sveta. Tematske spletne strani so vizualno nasičeni kolaži, sestavljeni iz citatov popularne in spletne kulture (kratki videi, fotografije, memi, animirani gifi, čustvenčki, kratka besedila ...), zunanjih povezav in njenih lastnih del. (Vir: Postaja DIVA)
V bližini hiše Agathe Christie pisateljici postavili kip

V bližini hiše Agathe Christie pisateljici postavili kip

Misli, 14. september 2023 ― V Wallingfordu v okraju na jugovzhodu Anglije Oxfordshire so se avtorici kriminalk Agathi Christie, ki je več kot 40 let živela v bližini mesta, poklonili z bronastim kipom naravne velikosti. Kip upodablja pisateljico, sedečo na klopi s knjigo v roki in pogledom na travnik. Kipar Ben Twiston-Davies jo je želel ujeti v trenutku, ko je dobila navdih.

Dokudoc kljub težavam ostaja na programu

Misli, 14. september 2023 ― Kljub težavam s financiranjem se danes v Mariboru začenja 12. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc. V nekoliko okrnjeni obliki znova ponuja kuriran program najnovejše slovenske in tuje dokumentarne produkcije. Začel se bo s projekcijo kratkega filma Škatla režiserja Tomaža Pavkoviča in zaključil v nedeljo s poklonom Karpu Godini.
Špil liga praznuje 10 let!

Špil liga praznuje 10 let!

SIGIC - Novice, 14. september 2023 ― Natečaj Kina Šiška za dijaške glasbenike, na katerem so v zadnjih desetih letih svoje prve glasbene korake naredile zasedbe, kot so Joker Out, Koala Voice in LPS, bo septembra upihnil deseto svečko.
še novic