Frikcija v vodi

Glave (Apparatus), 2. februar ― Anže in Pižama gledata tehnično gledano dober film. Tehnično gledano. Postelja preživi. Če so ti Glave všeč, jih lahko podpreš in dobiš dodatno mini epizodo. Pridi se pogovarjat -> Discord: Apparatus klub Vprašaj Glave Glave: #168 Zapiski: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 Ezy-G: Egotrip
Brezčasovnost slikarja Franceta Miheliča v Bežigrajski galeriji 2

Brezčasovnost slikarja Franceta Miheliča v Bežigrajski galeriji 2

Loški muzej, 2. februar ― V Bežigrajski galeriji 2 v Ljubljani je od 26. januarja do 20. marca postavljena razstava Nekoč z deli slikarja Franceta Miheliča, ki se je rodil leta 1907 v Virmašah pri Škofji Loki. Razstava sodi v programsko zasnovo historičnih razstav Bežigrajske galerije 1 in 2. Gre za risbe, slike in grafike, pa tudi skice in fotografije iz predstave Sinja ptica (Lutkovno gledališče Ljubljana​, 1964), ki jo je likovno zasnoval France Mihelič, režiral pa Jože Pengov. Miheličeve risbe in grafike so shranjene v Miheličevi galeriji na Ptuju, zbirko njegovih grafik in slik pa hranimo tudi v stalni zbirki Loškega muzeja v Galeriji Franceta Miheliča v Kašči v Škofji Loki.

Vrtec na obisku v Občinski knjižnici Vransko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. februar ― Konec januarja in v prvih dneh februarja smo v Občinski knjižnici Vransko gostili otroke vseh starostnih skupin, ki obiskujejo Vrtec Vransko. Ker vemo, da za rokovanje s knjigo, branje in pripovedovanje nikoli ni prepozno in nikoli ni prezgodaj, so organizirani obiski knjižnic ena izmed pomembnejših oblik bibliopedagoškega dela z otroki. Otrokom smo v knjižnici pripravili raznolik program, prilagojen njihovi starosti. Spoznavali smo Prešernovo življenje in državne simbole, prisluhnili ljudskim pripovedkam, z najmlajšimi ugibali, katere živali se skrivajo v hiškah. Za glasbeno popestritev pa je poskrbel knjižničar Andrej, ki je otrokom predstavil ...

Tehnologije plesa / Ples tehnologij (7.2.2024 18:00)

Španski borci, 2. februar ― S tridnevnim Fokusom se En–Knap znova odpravlja v širšo krajino sodobnega plesa v virtualnem prostoru. Ob tem se loteva formata dogodka kot dinamičnega plesnega laboratorija, predstave kot potopitvene izkušnje, kot proces iskanja umetniškega in estetskega vmesnika, ki bi brezhibno prepletel fizično telo na odru z njegovim ustreznikom v digitalnem prostoru.

Oder 360 Naprej Nazaj (8.2.2024 16:00)

Španski borci, 2. februar ― Oder 360 "na zahtevo". V poljubnem zaporedju popoldneva si oglejte VR plesno produkcijo, ki so jo od začetka projekta leta 2020 do danes, ustvarili En–Knap v sodelovanju s plesnimi ustvarjalci oz. ustvarjalkami in umetniki oz. umetnicami širšega polja.

Za pedagoško dušo – priporočilo

Kinodvor, 2. februar ― Vabljeni v kino - toplo priporočamo ogled filma Bartonova akademija. Alexander Payne (Stranpoti) se z obilo človeške topline in humorja poglobi v nemalo zapleten odnos med učečim in učenci, profesorjem in njegovimi dijaki. Od 7. februarja v Kinodvoru, ne zamudite.
Slovenska matica ob 160-letnici s slavnostno akademijo

Slovenska matica ob 160-letnici s slavnostno akademijo

Misli, 2. februar ― Na Slovenski matici je dopoldne potekala slavnostna akademija ob 160-letnici matice. Kot je v nagovoru poudarila slavnostna govornica, predsednica republike Nataša Pirc Musar, so pred nami številni izzivi. Izrazila je prepričanje, da bo Slovenska matica kot v preteklosti prispevala k iskanju ključnih kulturno-družbenih usmeritev družbe.
Kombinat: Prenova konvikta frančiškanskega samostana na Tromostovju

Kombinat: Prenova konvikta frančiškanskega samostana na Tromostovju

OUTSIDER, 2. februar ― Na vrtu frančiškanskega samostana v središču Ljubljane stoji konvikt, nekdanji dom za bogoslovce – pripravnike za duhovniški poklic. Kljub precejšnjemu volumnu se ob sprehodu skozi mesto skriva pred pogledi z obeh najbližjih ulic, Čopove in Nazorjeve. Od Čopove ulice jo loči niz trgovskih stavb (del daljšega niza iz prve polovice 19. stoletja), z Nazorjeve pa […]
9. februar 2024 ob 17. uri: re_bild(ung), odprtje likovne razstave, Muzej Kranjska Gora

9. februar 2024 ob 17. uri: re_bild(ung), odprtje likovne razstave, Muzej Kranjska Gora

Gornjesavski muzej Jesenice, 2. februar ― V Muzeju Kranjska Gora, v galeriji Liznjekove domačije, se nam bo v zimskih mesecih predstavila domača akademska slikarka mlajše generacije Lea Svrzikapa. Čeprav je rojena v Slovenj Gradcu, odraščala pa je v Velenju, jo je del družinskih korenin iz Rateč vedno vezal na Gornjesavsko dolino. Iz krajev svojega otroštva kot njen navdih ostajajo industrijske zgradbe, [...] The post 9. februar 2024 ob 17. uri: re_bild(ung), odprtje likovne razstave, Muzej Kranjska Gora appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
David in Samo Groleger: Nazorjeva 6

David in Samo Groleger: Nazorjeva 6

OUTSIDER, 2. februar ― Nazorjeva ulica se nahaja v najožjem zaledju Čopove in Prešernovega trga v Ljubljani, v nasprotju z najbolj živahnim javnim prostorom v mestu pa gre za precej bolj umirjen in tih ambient. Vrsto let je ta prostor kazilo nezaključeno gradbišče na mestu porušene vrstne zazidave, kjer se odcepi prehod proti Miklošičevemu parku. V preteklem letu je […]
V prvi osebi ednine

V prvi osebi ednine

MMC Knjige, 2. februar ― Japonski avtor Haruki Murakami ima veliko talentov. Poleg pisanja romanov, kratkih zgodb in esejev tudi prevaja, predava, veliko časa posveti teku. Kot je povedal v enem od intervjujev, je začel resneje teči pri 33. letih.
Odpiralni čas februarja

Odpiralni čas februarja

Loški muzej, 2. februar ― V februarju bo Loški muzej odprt po zimskem odpiralnem času in sicer od torka do nedelje med 10. in 17. uro, Galerija Ivana Groharja pa od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 17. ure.
Dolgo 19. stoletje: Nove vsebine na spletu

Dolgo 19. stoletje: Nove vsebine na spletu

Loški muzej, 2. februar ― V sklopu razstave Dolgo 19. stoletje, ki si jo lahko ogledate v galeriji na gradu, so na spletu objavljena posamezna poglavja o življenju na Loškem v omenjenem obdobju, ki si jih lahko ogledate in preberete na tej povezavi. Poglavja se bodo sproti še dopolnjevala, zato vabljeni k rednemu spremljanju naše spletne strani.

S premiero predstave Bodočnost začetek festivala Ruta

Misli, 2. februar ― V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo zvečer premierno uprizorili predstavo Bodočnost, ki sta jo zasnovala igralec Gregor Zorc in režiser Žiga Divjak. Koprodukcija z Beogradskim dramskim pozorištem bo odprla letošnjo ljubljansko izdajo potujočega festivala Ruta, v katerem je združenih šest gledališč iz nekdanje skupne države.

Februarski Ponedeljki se pričenjajo z Možem in kamero

Kinodvor, 2. februar ― Vznemirljivi eksperiment nizozemskega dokumentarista Guida Hendrikxa, ki nas sprašuje: "Kaj se zgodi, ko muha na steni postane muha v sobi?", si je najbolje ogledati, ne da bi o njem karkoli vedeli. Ob ponedeljkih v februarju bomo razmišljali, kako so se spremenile vloga kamere ter pomen in vrednost množice zajetih podob - s tremi filmi, ki so tako ali drugače filmi "odpora". Preberite več ...
Wildenlack (Divja Loka) – Stari grad pod Lubnikom pri Škofji Loki

Wildenlack (Divja Loka) – Stari grad pod Lubnikom pri Škofji Loki

Loški muzej, 2. februar ― V Loškem muzeju je trenutno na ogled manjša občasna razstava o gradu Divja Loka, katerega ruševine še danes kljubujejo zobu časa skrite v zavetju Lubnika. Škofji Loki so poleg naravnih obrambnih danosti varnost zagotavljali kar trije gradovi. Ob Stolpu na Kranclju in Loškem gradu je imelo zemljiško gospostvo na območju Škofje Loke še eno postojanko z nemškim imenom Wildenlack oziroma Stari grad pod Lubnikom. Točnega časa nastanka ne poznamo, domneva se, da je bil zgrajen konec 11. oziroma v začetku 12. stoletja. V uporabi je bil vse do potresa leta 1511, ko je bil poškodovan do te mere, da so ga opustili. Večjih sistematičnih arheoloških raziskav na gradu še ni bilo, poznane pa so številne drobne najdbe. V Loškem muzeju smo dobili vpogled v obsežno zbirko, ki smo jo v zadnjih letih v celoti dokumentirali. Na podlagi dognanj pridobljenih s proučevanjem predmetov srednjeveške materialne kulture in v povezavi z obstoječimi pisnimi viri smo dobili jasnejšo podobo o življenju srednjeveških prebivalcev te utrjene postojanke.
1817 - »Leto lakote«

1817 - »Leto lakote«

Loški muzej, 2. februar ― V zavesti večinskega prebivalstva je ob odvisnosti od lastnih pridelkov nenehno obstajal strah pred lakoto in pomanjkanjem. Preživetje je bilo v prvi polovici 19. stoletja namreč odvisno predvsem od kmetijstva. Neugodno vreme, bolezni in insekti so občasno povzročale slabe letine in uničevale pridelek. V letih 1814, 1815 in 1816 pa so se klimatske razmere tako poslabšale, da je leta 1817 zavladala splošna lakota.
še novic