Komentar Noči kratkih filmov 2016

Komentar Noči kratkih filmov 2016

Koridor, 2. januar 2017 ― Tradicionalno se v času zimskega solsticija na glavnem prizorišču tega dogodka – Furlanovi dvorani Slovenske kinoteke – zavrtijo kratki filmi. Letos jih je bilo v šestih sklopih 35. Projekcije raznolikih filmov je pospremila tudi pogostitev – kot pritiče dogodku, je bila (namesto vina) na voljo bera »ta kratkih«.   Ob petih popoldne oziroma nekaj čez […] The post Komentar Noči kratkih filmov 2016 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
9. seminar MAF: Dobra žena

9. seminar MAF: Dobra žena

MAF - Mad About Film, 2. januar 2017 ― Тајните и вистината,причина за храбри одлуки На прашањето која е Мирјана Карановиќ? Ќе одговориме: Харизматична,професионална и популарната глумица Мирјана Карановиќ е родена на 28 јануари 1957 година,дипломирала на факултетот за драмски уметности во Београд 1984 година. На филм дебитирала во 1980 година со главна улога во филмот на режисерот Срџан Каранович,додека пак популарноста ја стекнува […] Prispevek 9. seminar MAF: Dobra žena je bil najprej obavljena na MAF - Mad About Film.

Goli oder: Theater im Bahnhof: Serijski džankiji

Koridor, 2. januar 2017 ― V sklopu 13. mednarodnega improvizacijskega festivala Goli oder, ki je uveljavljen kot eden najpomembnejših festivalov za improvizacijsko gledališče v Evropi in Severni Ameriki sta nastopila tudi Beatrix Brunschko in Jacob Banigan, improvizatorja in člana graškega gledališča Theater im Bahnhof, ki je večkrat mednarodno nagrajeno in največje neodvisno gledališče v Avstriji. Z improvizacijo in predlogi publike […] The post Goli oder: Theater im Bahnhof: Serijski džankiji appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Knjiga o čistoči

Knjiga o čistoči

Radio Študent, 2. januar 2017 ― Amerika je bila v 19. stoletju vzhajajoča velesila - na njeno mladost, na sonce, ki jo na poti od starega Vzhoda začenja obžarjati, je nekje opozoril tudi Hegel. Američani so začeli oblikovati lastno identiteto in so zadobivali posebne civilizacijske poteze. Njihov duh je bil klen in zanosen. Pojavili so se ameriški transcendentalisti, Whitman in nato še pragmatisti, ki so vsi po svoje izražali to posebno mladost, to opajanje mladega duha s samim seboj, obenem pa njegovo praktičnost, spretnost pri iznajdevanju novega sveta. Ti izjemni misleci in pisatelji so stara vprašanja odpirali s pogumno naivnostjo, ki je bila tako brezkompromisna, da je omenjena vprašanja prikazala v povsem novih ozirih, z jasnostjo in samozavestjo, to je s posebno vedrino, ki je unikatna v moderni zgodovini Zahoda. Ni čudno, da je Nietzsche, ki se je ruval s poslednjim človekom, tako užival v mislih Emersona. A težko bi našli pisca, ki bi obe potezi izražal tako jasno, kot je to počel Henry David Thoreau. V zaključku Waldena zapiše: “Nekateri nam trobijo v ušesa, da smo Američani in sodobniki na splošno intelektualni palčki v primerjavi s starimi ali celo elizabetinci. Toda kakšen je smisel tega? Živ pes je boljši kakor mrtev lev. Naj se človek obesi, ker pripada pigmejski rasi in ni največji možni pigmejec? Naj vsakdo skrbi za svoje reči in si prizadeva biti takšen, kot je bil ustvarjen. Zakaj bi se nam tako obupno mudilo uspeti, in to v tako obupnih podjetjih? Če človek ne drži koraka s svojimi tovariši, je to morda zato, ker posluša drugega bobnarja.” Prepričan sem, da je po takšnem pasusu zelo težko ne imeti rad Thoreauja. Obenem pa ta pasus povzema nekatere ključne momente Waldena. Najprej je tu njegov nenavaden odnos do živih bitij in stvari, do pojavov, ki jih še zmeraj razume kot neko totaliteto, antropocentrično. Na tem mestu se lahko spomnimo zelo lepih Rousseaujevih pasusov o prvotnem stanju, stanju pred družbeno pogodbo. Po obdobju človekovega samotnega življenja v g

Glasovanje za besedo leta – do 9. januarja 2017

ZRCalnik, 2. januar 2017 ― Spoštovane in spoštovani vsi, ki ste prispevali svoje predloge in tudi tisti, ki ste samo od daleč pogledovali (in se boste morda opogumili naslednje leto), na spodnji povezavi si lahko ogledate izbor desetih finalistk, ki so prišle v ožji izbor. Zmagovalko bo določil glas ljudstva, se pravi vi. Vsi, ki boste glasovali, boste udeleženi v… Več Glasovanje za besedo leta – do 9. januarja 2017
Izjava in poziv Strokovnega Sveta Slovenske filharmonije ob zaostrenih razmerah

Izjava in poziv Strokovnega Sveta Slovenske filharmonije ob zaostrenih razmerah

Marijan Zlobec, 2. januar 2017 ― Stavkovni odbor je zelo hitro reagiral na tu zapisano ugotovitev, da ne Strokovni svet ne Svet javnega zavoda Slovenska filharmonija nista javnosti namenila nobenega odprtega pisma, pojasnila, utemeljila svoje poglede na nastali položaj, podala predloge ali celo zahteve ter izrekla določene kritike. Andrej Petrač, predsednik Strokovnega sveta Slovenske filharmonije, foto Marijan Zlobec S to objavo […]
Vrnitev poldanskih 100 Decibelov

Vrnitev poldanskih 100 Decibelov

Radio Študent, 2. januar 2017 ― (na naslovici je izrezana del vedute Kranja na oljni sliki Antona Hayneja iz prve polovice 19. stoletja, ki jo hrani Narodni muzej Slovenije, uporabil pa jo je tudi Noč - ki je iz Kranja mimogrede - kot naslovnico svojega novega demota z naslovom "Demo IX") *POSEBNO OBVESTILO*: V okviru nove programske sheme Radia Študent, bo oddaja 100 Decibelov od pričetka leta 2017 na sporedu ob torkih ob 12:00 in ne več ob 20:00. V tem primeru se izjemno zahvaljujemo vsem tehnikom in tehnicam, ki so nam delali družbo ob torkovih večerih ter Branetu Škerjancu in Tegli, s katerima smo rade volje pokramljali o tem in onem dogajanju (študij sociologije, skrajni desničarji v metalu itd.). Kujemo torej pogled naprej in se - zopet - veselimo poldanskega oddajanja in dela z ekipami med 11:00 in 15:00. Jingle bo mogoče še neposodobljen. V tokratnji časovno premeščeni oddaji 100 decibelov, ki pokriva dogajanje na domači sceni (ker je recimo škoda, da ne spremljamo dogajanja znotraj bivše juge), boste verjetno lahko slišali sledeče: - nov demo aktualnega Klubskega Maratonca - Noč izdaja demo s številko 9, Demo IX by Noč - izpostavljamo izbor najbolj odmevnih albumov po izboru Glasbene redakcije Radia Študent (poleg omembe albumov z največ glasovi sodelavcev GR, bomo posvetili pozornost predvsem albumom med mesti 25 in 40) - spletna založba Kamizdat je izdala dva albuma v roku 10 dni pred novim letom in naredili bomo intervjuje z obema:           - Lifecutter (Domen Učakar) je izdal album z naslovom Safe Place,           - Kikiriki (Nina Farič) je izdala album z naslovom Woodsinus, Safe Place by Lifecutter Woodsinus by Kikiriki - seveda ne bo umanjkal *****Koncertni zapovednik****** z izpostavljanjem dogajanja v klubovju znotraj meja republike Slovenije, - lahko da pride še kak podatek vmes. Mogoče komentiramo še Kingstone, Modrijane in Jana Plestenjaka, kako so fino židano zapeli na nacionalki ravno za svečan novoletni !BONG!. Ali pa novoletni koncert filhar
Alarma v.035

Alarma v.035

Radio Študent, 2. januar 2017 ― "The Nokia 3310 is a GSM mobile phone announced on September 1, 2000, and released in the fourth quarter of the year, replacing the popular Nokia 3210. The phone sold extremely well, being one of the most successful phones with 126 million units sold worldwide. The phone is still widely acclaimed today. The phone has gained a cult status due to its durability."   Alarma je po novem na sporedu vsak drugi ponedeljek, saj z novim letom na spored prihaja oddaja Modem, ki jo pripravljata Matej Mihevc in Andrej Pervanje.
METAL DETEKTOR: A new dawn

METAL DETEKTOR: A new dawn

Radio Študent, 2. januar 2017 ― V novo leto vstopamo z novimi izdajami. Live album napovedujejo Accept, prav tako in v podobni maniri počnejo Battle Beast. Lani smo spregledali prav tako zanimive heviće Pulsar, zdaj jih ne bomo. V podobnem duhu pa se vračajo tudi nekdanji člani kultnih Thin Lizzy, v obliki nove plošče zasedbe Black Star Riders. Iz Slovenije se ekskluzivno predstavljajo mladi thrasherji Crucifixions, njim ob bok pa postavljamo švedske thrasherje Stormdeath. Moderni progresivci so tokrat Manhattan Project, čudaški so Orbweaver, medtem ko je zelo zaposlena oseba Dave Ingram, ki se predstavlja s projektoma Ursinne ter Echelon. Njemu v čast zarolamo še Bolt Thrower. Nasplošno pa se death metal svet veseli nove plate Immolation. Čudaški zmetalizirani hardcore ponujajo kultni Zao, napovedujemo pa tudi koncerte do 10. 1. in temu primerno rolamo Fleshgod Apocalypse.
Riddim Operator #293 !!! DUB VOL. 10

Riddim Operator #293 !!! DUB VOL. 10

Radio Študent, 2. januar 2017 ― Leto 2017 odpiramo z dubom! Če je bila zadnja oddaja v letu posebna, pa naj bo še prva. Dubirali bomo v dokaj novi špuri: od duboidnega dubstepa, preko Alpha Steppe in eksperimentalnih Darla Smoking vse do nove plate J-Starja oz. dub predelav njegove plate, za katere je kriv Manasseh. Ne bomo pa pozabili tudi pogledati nazaj po časovnici in zasukati kakšno klasiko.    mail:  riddimoperator@gmail.com http://www.facebook.com/riddimoperator.oddaja ponovitev ( rok trajanja 1 teden ! ):  https://soundcloud.com/riddim-operator   RIDDIM OPERATOR No. 293 Dub Vol.10 PLAYLIST: Roberto Sanchez - Branches And Leaves Dub (Iroko Records) Ethnic Fight Band - Jailhouse Dub (Ethnic Fight) Al Campbell - Professional (Ethnic) Carlton Stephenson - Time (Reggae) Jstar - Dub Boy Stepping (Jstar) Jstar - Liars Step Up (Jstar) Jstar - Fan Ying Dub (Jstar) Bim One Production - New Life Version (Riddim Chango) Dubamine ft. Brother Culture - String Up The Sound (Dub-Stuy Records) King Yoof - Welcome To Bandit Country (Moonshine Recordings) Mala - Looney (Brownwood Recordings) Madplate Sound ft. Jago & Galak Spiritual - Tension / Alpha Steppa Dub (Moonshine Recordings) Dubamine - Jimini Dub (Dub-Stuy Records) Alpha Steppa - The Lake (Steppas Records) Darla Smoking - Dergusla (promo)
Svet in Strokovni svet Slovenske filharmonije sta javno tiho

Svet in Strokovni svet Slovenske filharmonije sta javno tiho

Marijan Zlobec, 2. januar 2017 ― Bralcem še vedno ni povsem jasno, zakaj simfonični orkester Slovenske filharmonije stavka in kakšne so njihove zahteve. Marina Kopše, predsednica stavkovnega odbora SF, fotografije Marijan Zlobec Še enkrat naj ponovimo stavkovne zahteve, kot jih je včeraj popoldan v Slovenski filharmoniji na prošnjo televizijske kolegice  izrekla Marina Kopše in dodajamo še nekaj sklepov iz dokumentov. Doslej […]

Mark Požlep: OTOK (cikel samostojnih razstav)

Kino Šiška, 2. januar 2017 ― Islands which have never existed have made their ways onto maps nonetheless Nicholas Hasluck Otok predstavlja eno najstarejših metafor, ki se veže na ideje pobega, brodoloma, izgubljenosti, samote, počitka, avtonomije, izgona, zapora, nepokvarjenosti, nostalgije, idealizma, osebnosti, pustolovščine, odkritja, utopije, distopije, … Preberi več →
V Kinoskop bo priletel Fantomski deček

V Kinoskop bo priletel Fantomski deček

Mestni kino Ptuj, 2. januar 2017 ― Kinoskop je program Mestnega kina Ptuj, namenjen osnovnošolcem od 8. leta starosti naprej. Ogled skrbno izbranega kakovostnega filma je izhodišče za strokovno vodene pred- in pofilmske pogovore in ustvarjalne delavnice, na katerih pod drobnogled vzamemo različne vidike filma in filmskega jezika. V soboto, 28. januarja, bo ob 10.00 v Kinoskop kar po zraku priletel: Fantomski deček (Phantom Boy, Alain Gagnol in Jean-Loup Felicioli, Belgija / Francija,
še novic