Shaun Of The Dead (2004)

Shaun Of The Dead (2004)

Deseta umetnost, 19. marec 2018 ― Da danes še vedno uživamo v zombiejevski renesansi, se moramo zahvaliti Edgarju Wrightu. Shaun, propadlež iz severnega Londona, je zguba za svojo punco, družino, prijatelje in sostanovalca. Edini, ki še verjame vanj in se po njem zgleduje, je njegov prijatelj, še večji bednik Ed. Tukaj v sliko prihrustajo mesojedi zombiji, ki preplavijo mesto in Shaun […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  4 comments on this item You might be interested in this:    Film v jeseni 2013  [Pozor, hud prizor] – Bad Neighbours (2014)  You're Next (2011)  [Pozor, hud prizor] – Incendies (2010)  War for the Planet of the Apes (2017) Copyright © Deseta umetnost [Shaun Of The Dead (2004)], All Right Reserved. 2018.

Metka Vergnion: Fotografije 1971-2017

Galerija Fotografija, 19. marec 2018 ― Vizualne pokrajine, skozi katere vodi gledalca Metka Vergnion v svojih delih, zaznamujejo osebne tematike, različna kulturna okolja in raznoliki tehnični pristopi. Njen odnos do fotografskega medija je vedno raziskovalen. Z uporabo kreativnih tehničnih postopkov ustvarja nove fotografske paradigme in načinevizualne pripovedi. Metka Vergnion je rojena v Ljubljani. Fotografijo in film je študirala v Parizu na […] The post Metka Vergnion: Fotografije 1971-2017 appeared first on Galerija Fotografija.

Metka Vergnion: Fotografije 1971-2017

Galerija Fotografija, 19. marec 2018 ― Vizualne pokrajine, skozi katere vodi gledalca Metka Vergnion v svojih delih, zaznamujejo osebne tematike, različna kulturna okolja in raznoliki tehnični pristopi. Njen odnos do fotografskega medija je vedno raziskovalen. Z uporabo kreativnih tehničnih postopkov ustvarja nove fotografske paradigme in načine vizualne pripovedi. Metka Vergnion je rojena v Ljubljani. Fotografijo in film je študirala v Parizu […] The post Metka Vergnion: Fotografije 1971-2017 appeared first on Galerija Fotografija.
Filmska recenzija: Tomb Raider

Filmska recenzija: Tomb Raider

MMC Film, 19. marec 2018 ― Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila . . .

Ivan Cankar: Pohujšanje v dolini šentflorjanski

Koridor, 19. marec 2018 ― Manj kot mesec dni zatem, ko se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dogodilo pohujšanje, je Slovensko mladinsko gledališče obnovilo svojo uprizoritev Cankarjevega besedila, ki ga je leta 2011 na oder postavil Vito Taufer. S tem je gledališče našlo bližnjico do zadovoljitve naših pričakovanj, da bodo vsa večja gledališča letos častila tega velikega pisatelja.   […] The post Ivan Cankar: Pohujšanje v dolini šentflorjanski appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Valter Kobal: FEDORA (10.4.2018 21:00)

Španski borci, 19. marec 2018 ― Valter Kobal je v zavodu EN-KNAP leta 1997 prevzel vlogo producenta in produkcijsko vodil tri odrske in dve filmski produkciji. Po nekaj letnem premoru je sodelovanje s Kobalom ponovno oživelo, vendar tokrat se je Valter Kobal ekipi pridružil kot kostumograf ter ostal aktiven član vse do leta 2014. V času jubileja se k nam vrača kot vinar. Vina Fedora so poklon in obveza tradiciji ter požrtvovalnosti mojih prednikov, vztrajanju na kamnitem, z burjo prepihanem prostoru, na enkratnih...

Andrej Lamut: Re:Move (10.4.2018 21:00)

Španski borci, 19. marec 2018 ― Re:Move je pregled avtorjevega ustvarjanja na odru plesne skupine EnKnapGroup, s katero kot fotograf sodeluje od leta 2012. Fotografije, ki nastajajo ob predstavah so zanj več kot le dokument zaporedja gibov. Fotografija, kot statičen medij, v resnici niti ne more verodostojno in v celoti zajeti kompleksnosti gibanja, ki gradi koreografijo. Njena moč je drugje; s tem, ko iz giba odstrani gibanje, mu odvzame tudi čas, podari pa mu trajnost. Gib postane neskončen, plesalci na fotografijah pa...

1962 – Konec alžirske osamosvojitvene vojne

Zgodovina na dlani, 19. marec 2018 19. marca leta 1962 se je končala alžirska osamosvojitvena vojna, ki je trajala vse od leta 1954. Štejemo jo za enega najbolj pomembnih dekolonizacijskih bojev v obdobju hladne vojne in simbololov afriške borbe za neodvisnost od evropske nadvlade. Nezmožnost francoske politike in vojske da stre upor v Alžiriji je leta … Preberi The post 1962 – Konec alžirske osamosvojitvene vojne appeared first on Zgodovina na dlani.
Gole v galerijo

Gole v galerijo

RTS 24 – Kultura, 19. marec 2018 ― Konec marca bo Umetnostno galerijo Maribor napolnilo stotero kipcev izpod rok Vlaste Zorko. Z veliko retrospektivno razstavo v šestih sobanah in dveh dvoranah bo praznovana več kot šest desetletij trajajoča kariera te mariborske kiparke.

Fabula: Upanje in obup leta 1968 (16. 3. 2018, Avditorij Narodne galerije)

Koridor, 19. marec 2018 ― Razvitost oz. nerazvitost določene družbe sta se že od nekdaj pogojevali predvsem z njeno gospodarsko rastjo, h kateri so navadno privedle takšne in drugačne revolucije, posledično pa so le-te postale tudi nekakšno merilo napredka. Čeprav ob besedi revolucija verjetno najprej pomislimo na »industrijsko« revolucijo, ob tem ne smemo pozabiti na vse tiste zgodovinske preobrate, ki […] The post Fabula: Upanje in obup leta 1968 (16. 3. 2018, Avditorij Narodne galerije) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Josef Nadj in EnKnapGroup: Mračna zveza (po Pekinški raci) (10.4.2018 20:00)

Španski borci, 19. marec 2018 ― Predstava se je iz polurne predstave premierno prikazane v Centru kulture Španski borci junija 2017, v izvedbi plesalcev EnKnapGroup, razvila v celovečerno predstavo, nastalo na podlagi Nadjevega prvega dela iz leta 1987, Pekinška raca. Predstava Mračna zveza izhaja iz čustveno nabitega motiva nesrečne ljubezni, se sprašuje o minljivosti življenja, vleče vzporednice med odnosom ženske in moškega ter odnosom med življenjem in smrtjo. Gre za zgodbo iz avtorjevih osebnih motivov, ki pa...

Josef Nadj in EnKnapGroup: Mračna zveza (10.4.2018 20:00)

Španski borci, 19. marec 2018 ― Predstava se je iz polurne predstave premierno prikazane v Centru kulture Španski borci junija 2017, v izvedbi plesalcev EnKnapGroup, razvila v celovečerno predstavo, nastalo na podlagi Nadjevega prvega dela iz leta 1987, Pekinška raca. Predstava Mračna zveza izhaja iz čustveno nabitega motiva nesrečne ljubezni, se sprašuje o minljivosti življenja, vleče vzporednice med odnosom ženske in moškega ter odnosom med življenjem in smrtjo. Gre za zgodbo iz avtorjevih osebnih motivov, ki pa...

Nov e-naslov Naših zborov

Naši zbori, 19. marec 2018 ― Obveščamo vas, da ima revija Naši zbori spremenjen e-naslov. Vsa vprašanja, pobude, obvestila, novice o dosežkih idr. sporočila nam odslej… The post Nov e-naslov Naših zborov appeared first on Naši zbori.

Vi hočete, da padem tukaj pred vami in se potem spet poberem

Kriterij.si, 19. marec 2018 ― Vi hočete, da padem tukaj pred vami in se potem spet poberem Via Negativa: 365padcev Urednik Mon, 03/19/2018 - 13:58 Vi hočete, da padem tukaj pred vami in se potem spet poberem Za začetek nekaj, kar ni opravičevanje, ampak konstatacija: sem incestuozna gledalka. Zakaj? Z Vio Negativo sem soustvarila 15 predstav, več, kot sem jih gledala, do obisti poznam metodologijo dela, z vsemi prisotnimi sem že stala na odru, z nekaterimi sem sočasno v drugem kreativnem procesu, z nekaterimi pa skupaj razmišljam in razvijam metodo in teme na Via Negativa delavnicah. Zato je nemogoče, da si ne bi mogla vsaj predstavljati, kako so potekale vaje, kakšne probleme so imeli, kje so se zabavali, ali pa ... In druga stvar, ki pride s to incestuoznostjo, so zelo zelo velika pričakovanja. Kaj bom videla? To ni racionalna stvar, težko si v kakršnemkoli primeru predstavljam, kaj bom videla, v vsakem primeru, tudi pri drugih predstavah. Moja pričakovanja so pogojena predvsem z željo po fascinaciji, po presenečenju, po čudenju, po novi interpretaciji, po novi zgodbi, po več, po vedno več ... In ker vem, kdo so ustvarjalci in kako delajo. Več. Še več. Moja pričakovanja so skoraj na meji verjetja. Fak. Zelo obremenjena grem gledat. In kaj lahko pričakuješ od 365 padcev? Najprej se mi zgodi odveza, ko vidim napis, to mi kot gledalki daje popolno varnost. Obstaja končnost padanju, dalo se bo zdržati, ker vemo, koliko časa bomo padali. Kasneje se izpolni tudi pričakovanje, da se bo princip zlomil. In se zlomi. Številke pridejo skoraj do konca in se obrnejo v negativo, v Negativo seveda. Tega ne pišem zato, da bi pokazala, da vem, kaj se bo zgodilo, ampak zato, ker te predstava nonstop sooča s tvojimi pričakovanji. Ampak pojdimo lepo po vrsti. Začetni padci so kot kratki rezi, kratki izseki, kratki prizorčki, ki se nizajo povezano ali nepovezano, sploh ni bistveno. Govorijo mi o tem, da vse pada, da je gravitacija tako nujna kot smrt, da ni izhoda. Sami sebi ne pripisujejo nobenih

Enzo Fabiani Quartet in Boris Kovač New Ritual Quartet (3.4.2018 20:00)

Španski borci, 19. marec 2018 ― Obuditev godalnega kvarteta Enzo Fabiani se ujema z letošnjo 25. obletnico Zavoda EN-KNAP in njegove produkcije, za katero je glasbo napisal vojvodinski glasbenik in skladatelj Boris Kovač, ki je svoj čas deloval in živel v Sloveniji. V prvem delu bo Enzo Fabiani zaigral delo Play on String (music for last dinner), ki ga je skupina EN KNAP uporabila v svoji predstavi, nato pa bo Kovač s svojo zasedbo predstavil najnovejše skladbe, zbrane na dveh albumih za založbo ReR. Številni...
še novic