Otoški vikend bo zajel silovit stampedo podob

Kino Otok, 9. junij 2018 ― Začenjamo s festivalskim koncem tedna v Izoli, ki bo preplavil že znana prizorišča in nove kotičke ter se naselil v galerije in na trge. Letni kino Manzioli bo ob 21. uri zajel silovit stampedo podob in večkratni pripovedni salto mortale – film Bikini Moon Milča...
Najzanimivejši kulturni dogodki od Kopa do Porabja

Najzanimivejši kulturni dogodki od Kopa do Porabja

ARS Kulturna panorama, 9. junij 2018 ― Začel se je 25. literarno-glasbeni festival Živa književnost, napovedujemo Primorski poletni festival. V Kulturni panorami se bomo posvetili najzanimivejšim kulturnim dogodkom od Kopra do Porabja: v Mariboru se je odprl Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta. Začel se je 25. literarno-glasbeni festival Živa književnost, napovedujemo Primorski poletni festival. Znan je program jesenskega Borštnikovega srečanja; govor bo o Koroških Slovencih v kulturi spominjanja na Koroškem in v Avstriji , pa o mednarodnem simpoziju o Josipini Turnograjski ob 185. obletnici rojstva; na koncu bomo slišali, kaj je najti v novi knjigi Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju. V Kulturni panorami na mednarodni dan arhivov. Ne preslišite!
Neža Jurman aka Nez Pez - Brez naslova Pez (2014) Animacija

Neža Jurman aka Nez Pez - Brez naslova Pez (2014) Animacija

DIVA nove pridobitve, 9. junij 2018 ― Video sestavlja niz nekajsekundnih gif animacij, ki jih je avtorica sestavila iz lastnih risb in slik in jih podložila s fotografijami iz različnih lokacij (tovarna Rog, Kolezija, Bosna). Eksperimentalna video animacija je raziskovanje procesa animiranja s prepletanjem digitaliziranih analognih podob s pomočjo plastenja in repeticije.

Damir Avdić ponovno na Mostovni! | Novica

13. brat, 9. junij 2018 ― Kulturno umetniški klub 13. BRAT v letošnjem leta zaganja nov koncertni cikel Ropotarnica 13. Brata, v okviru katerega bo v sodelovanju z Moonlee Records v Novo Gorico organiziral koncerte žanrsko raznovrstnih domačih in tujih glasbenih skupin. 15. junija se tako na Mostovno v Novi Gorici vrača eden najbolj markantnih glasov slovenskega podzemlja in najostrejših pesniških peres balkanske regije — človeka, ki iz besede dela mesa.Damir Avdić, čigar diskografija in bibliografija skupaj štejeta že enajst izdaj, bo tokrat predstavil svoj sedmi dolgometražni studijski album 'Amerika', na katerem Bosanski psiho ohranja svoj prepoznavni zven, osredinjen okoli žilavega vibriranja njegovih glasilk in drobovja parajočih kitarskih riffov, vendarle vanj vnaša nove koordinate, odpira zastrta vrata in naslavlja neizrečeno. Album 'Amerika' prinaša manj komadov, so pa ti strukturno daljši, odeti v nekakšno metaforično patino družbene umazanije, ki se odraža v zapackani zvočni sliki, posledici inventivnih rab kitarskih efektov. Novi dolgometražec, kot vselej pri Avdiću, gravitira okoli treznih in neizprosnih poetičnih orisov človeškega eksistencialnega angsta, ki mu iz leta v leto vse težje pogledamo v oči. In čeprav jeDamir Avdić pesnik in ne odkritelj Amerike, vam lahko njegove skrbno de- ter ponovno konstruirane podobe in motivi v resnici pomagajo pri odkritju novih, globoko zastrtih dežel vašega duševnega podpodja. Vabljeni k odkrivanju novih Amerik in prepogosto pozabljenih utopij.

1672 – Rojen Peter Veliki

Zgodovina na dlani, 9. junij 2018 9. junija leta 1672 se je v Moskvi rodil Peter I. Aleksejevič, bolj znan kot ruski car Peter I. Štejemo ga za enega najpomembnejših vladarjev razsvetljenega absolutizma v Evropi. Leta 1682 je postal car Moskovskega/Ruskega cesarstva, ki je v času njegove vladavine doživelo zlata leta. Sprva je do leta 1696 … Preberi The post 1672 – Rojen Peter Veliki appeared first on Zgodovina na dlani.

Ptuj: Kakšne so poklicne želje 372 osnovnošolcev

Štajerski tednik, 9. junij 2018 ― Neizpolnjene želje staršev, vpliv družbe, ugled poklica, zaposljivost in bližina kraja šolanja zraven osebne izbire pomembno vplivajo na izbiro srednješolskega programa. V Podravju je bila opravljena prav zanimiva in zgovorna anketa na to temo, v kateri je sodelovalo 372 učencev; njihovi odgovori pa so presenetljivi. Z rezultati so sporočili marsikaj ...
Vztrajnost v životarjenju

Vztrajnost v životarjenju

Vrabec Anarhist, 9. junij 2018 ― Poleg vztrajanja bi bila naslednja beseda, ki bi jo smotrno uporabili v povezavi z zgodbami, životarjenje. Vztrajanje v životarjenju, ki je pravzaprav edino počelo človeškega življenja v takšnem svetu. The post Vztrajnost v životarjenju appeared first on Vrabec Anarhist.

7. Križnikov pravljični festival se je že začel

Kamnik.info, 9. junij 2018 ― V Motniku se je včeraj zvečer začel že 7. Križnikov pravljični festival, ki se mu letos pridružuje tudi festival gozdnih pravljic. Številu 7 marsikdaj rečemo tudi pravljično število in prav toliko let se v Motniku, drugi teden v juniju, odvija nadvse simpatičen pravljični festival, ki je posvečen Gašperju Križniku, nekdanjemu motniškemu šuštarju, ki se je ... The post 7. Križnikov pravljični festival se je že začel appeared first on Kamnik Info.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. junij 2018 ― Mladinska knjiga je izdala Wohllebnov vodnik po gozdu, v katerem znani gozdar Peter Wohlleben odkriva gozdni ekosistem, založba Litera pa tretjo pesniško zbirko Kristine Kočan Šivje. Pri ZRC SAZU je izšel Paremiološki optimum Mateja Meterca, pri Založbi Zala pa slikanica Chieri Uegaki in Qin Leng z naslovom Hana Hašimoto, šesta violina.
1984 Lož – 30 let Kovinoplastike

1984 Lož – 30 let Kovinoplastike

Stare slike (Cerknica), 9. junij 2018 ― Fotografija neznanega fotografa je bila narejena leta 1984 v Ložu pred spomenikom Janeza Hribarja. Takrat so proslavljali 30-letnico delovanja Kovinoplastike Lož, ki je bila ustano­vljena leta 1954. Pobudo, da se v Loški dolini, v nasprotju z dotedanjo lesarsko tradicijo in pretežno kmečkim prebivalstvom, ustanovi kovinsko-predelo­val­no industrijo, je dal domačin iz Loža, narodni heroj in takratni […]
še novic