Punk Rock Holiday 2018 | Novica

13. brat, 24. julij 2018 ― Tudi letos se bo v Tolminu odvil Punk Rock Holiday.   Zrvstile se bodo sledeče skupine: Bad Religion, Beatsteaks, Lagwagon, Mad Caddies, Satanic Surfers, No Fun at All, H20, Terror, Comeback Kid in ostala.   Vsi ljubitelji punk rock glasbe se bodo zbrali v Tolminu od 6. do 10. avgusta 2018.  

Preddogodek DOKUDOC v Minoritih

Dokudoc, 24. julij 2018 ― V sredo 25.7.2018 ob 21.00 –  DOKUDOC izbrani 2016 na Letnem kinu Minoriti: MEJE (dokumentarni, 10 min, 2016) 🎬 24. oktober 2015, lep jesenski dan, lepa pokrajina. Kolona beguncev in migrantov si v spremstvu vojakov in policistov utira svojo pot od schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah. Na koncu se pokrajina ne […]

Filmski Motovun

ARS Svet kulture, 24. julij 2018 ― Zveneča imena filma in gumbi v Mestni galeriji Šoštanj Z močnim filmskim programom in zvenečimi imeni filmske produkcije se v hrvaškem Motovunu začenja 21. filmski festival, ki ga bo obiskal tudi švedski režiser Ruben Östlund, ki se lahko za film Kvadrat pohvali tudi z nominacijo za tujejezičnega oskarja. Sicer pa se vse začenja s celovečernim filmom Napad panike poljskega režiserja Pawla Maslone. Filmske zgodbe tako s 110. pripovedmi osvajajo Istro, kot so gumbi osvajali svet. O zgodovini gumbov od bronaste dobe do danes pripoveduje razstava v Mestni galeriji Šoštanj. Tudi o tej zbirki v oddaji Svet kulture po 16. uri.
Lutkovna in likovna umetnica Eka Vogelnik, 2. del pogovora

Lutkovna in likovna umetnica Eka Vogelnik, 2. del pogovora

ARS Oder, 24. julij 2018 ― Še zadnji teden je v ljubljanski galeriji Kresija na ogled razstava Lutke v maskah Še zadnji teden je v ljubljanski galeriji Kresija na ogled razstava Lutke v maskah, ki jo je ob 35-letnici ustvarjanja pripravila likovna in lutkovna umetnica Eka Vogelnik. Prejšnji teden ste v oddaji lahko poslušali prvi del pogovora z umetnico, danes vas vabimo k poslušanju drugega dela. Pred mikrofon je Eko Vogelnik konec leta 2012 povabila Petra Tanko. Pogovor bogatijo ljudske pesmi v sodobnih izvedbah v interpretaciji Brine Vogelnik in njene skupine. Vabimo vas k poslušanju!

Ptuj: 10. glasbeni festival Arsana

Štajerski tednik, 24. julij 2018 ― Deseti, jubilejni glasbeni festival Arsana se je začel vrhunsko, z izjemno a-capella skupino Naturally 7 iz New Yorka. Tisto, kar so člani skupine obljubili že pred koncertom, da bodo obiskovalci presenečeni, ganjeni, da jih bodo spravili k petju in plesu, se je uresničilo.
Rudno, Selška dolina

Rudno, Selška dolina

ARS Za en bokal muzike, 24. julij 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke pesmi in viž z Rudnega v Selški dolini iz leta 1980. Posebej zanimivi so posnetki značilnega instrumentalnega tria, ki je zaigral nekaj res starih plesnih viž.

RAZPIS ZA KREATIVNE REŠITVE MODULARNIH TAPET

Fakulteta za dizajn, 24. julij 2018 ― Dragi študentje in študentke, vabljeni  k udeležbi na razpisu za kreativne rešitve modularnih tapet. Družba Muflon d.o.o. razvija nov produkt – modularne tapete. V zadnjem času poraba tapet v svetu narašča in trend kaže, da se bo uporaba tapet v prihodnjih letih še povečevala. Več o samem razpisu si lahko ogledate v spodnjem prispevku: http://www.muflon.si/

Newyorški galerist po naključju kupil šest domnevno De Kooningovih slik

Misli, 24. julij 2018 ― Newyorški galerist in trgovec z umetninami David Killen, ki je za vsebino depozitne omare v mestecu Ho-Ho-Kus v ameriški zvezni državi New Jersey odštel 15.000 dolarjev, meni, da je v njej našel tudi šest slik ameriškega umetnika nizozemskega rodu Willema de Kooninga. Slike namerava konec letošnjega in v začetku prihodnjega leta dati na dražbo.
Spol in slovenski film

Spol in slovenski film

ARS Arsov forum, 24. julij 2018 ― V Sloveniji v približno 90 odstotkih primerov gledamo filme v moški režiji, v približno 80 odstotkih pa tudi filme, ki so jih napisali in ustvarili moški. Slovenski filmski center je v sodelovanju z raziskovalko Niko Gričar prvič objavil statistiko o zastopanosti žensk v slovenski filmski industriji. Rezultati niso spodbudni: med prejemniki javnih sredstev za celovečerne filme v zadnjih dveh desetletjih je izjemno malo žensk, 11 odstotkov, čeprav je med diplomanti režije na AGRFT in med samozaposlenimi režiserji v kulturi kar tretjina režiserk. V Sloveniji v približno 90 odstotkih primerov torej gledamo filme v moški režiji, v približno 80 odstotkih pa tudi filme, ki so jih napisali in ustvarili moški. Prvi slovenski celovečerni film, ki ga je posnela režiserka, je nastal šele leta 2002, to je Varuh meje Maje Weiss. Gostje oddaje bodo Tanja Hladnik, direktorica festivala Kino Otok, Sonja Prosenc, filmska režiserka, in Jasmina Šepetavc, filmska kritičarka in programska sodelavka festivala filma LGBT v Ljubljani.
Neven Korda – Daj mi mir!

Neven Korda – Daj mi mir!

Cirkulacija 2, 24. julij 2018 ― V sredo 1. avgusta 2018 ob 21.00 vsi nedopustniki vabljeni na zvočno-vizualni performens / instalacijo Nevena Korde v Cirkulaciji² | Tobačna Ljubljana. V dneh pred performensom: instalacijska situacija med 18. in 22. uro. Neven Korda – Daj mi mir! Zvočna instalacija s sliko. “Daj mi mir!” si mislijo od domačinov nadlegovani turisti in od turistov nadlegovani domačini. Podobno je s ponudbo umetnosti in povpraševanjem po umetnosti. Najdene podobe, generirane podobe in podobe zajete v ži...

1783 – Rojen Simon Bolivar

Zgodovina na dlani, 24. julij 2018 24. julija leta 1783 se je v Caracasu rodil južnoameriški (venezuelski) revolucionar, vojskovodja in narodni buditelj Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios Ponte-Andrade y Blanco, bolj znan kot Simon Bolivar. Bolivar je najzaslužnejši kot vodja v boju za osvoboditev južnoameriških kolonij izpod španske oblasti ter za osamosvojitev … Preberi The post 1783 – Rojen Simon Bolivar appeared first on Zgodovina na dlani.
1942 Grahovo – Spremstvo

1942 Grahovo – Spremstvo

Stare slike (Cerknica), 24. julij 2018 ― Predstavljajte si: televizija, film z naslovom »Na ognjeni črti« in Clint Eastwood, resda že star, v vlogi telesnega stražarja ameriškega predsednika. Ta se pelje po cesti, ki jo z obeh strani obdaja vzklikajoča množica, blindiran predsedniški avto pa stražijo telesni stražarji, ki tečejo poleg njega. Pred njimi in za njimi pa policisti na motorjih. Evo, […]
Tone Peršak: Kriza duha

Tone Peršak: Kriza duha

ARS Esej na radiu, 24. julij 2018 ― Pisatelj in politik Tone Peršak je objavil več romanov, pisal pa je tudi gledališke, televizijske in radijske igre ter številne kritike, članke in razmišljanja Pisatelj in politik Tone Peršak je objavil več romanov, pisal pa je tudi gledališke, televizijske in radijske igre ter številne kritike, članke in razmišljanja o slovenski kulturi in književnosti. V oddaji Esej na radiu boste slišali njegov prispevek Kriza duha, ki je leta 2014 izšel v reviji Sodobnost. Brala sta ga napovedovalca Jasna Rodošek in Aleksander Golja, bogatijo pa ga glasbeni odlomki Sonate št. 2 za harfo in klavir Milka Lazarja v izvedbi Mojce Zlobko Vajgl in Bojana Goriška. Oblikovalka zvoka je bila Mirta Berlan, urednika pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

24. julija 1863 je umrl Gregor Rihar starejši, duhovnik, slovenski skladatelj in organist

Kamra.si, 24. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. julija 1863 je v Ljubljani umrl Gregor Rihar starejši, slovenski skladatelj in organist. Rodil se je 1. marca 1796, v Polhovem Gradcu. Osnovno glasbeno izobrazbo je dobil pri hišnem duhovniku polhograjske graščine. Leta 1825 je postal organist v ljubljanski stolnici, obenem je študiral bogoslovje in bil leta 1829 posvečen v duhovnika. Isto leto je postal zakristan v stolnici. Obe službi je opravljal z vnemo vse do svoje smrti. Bil je zelo plodovit skladatelj. Zložil je okoli 550 pesmi. Pri skladanju je znal ubrati tisto vižo, ki je ganila poslušalce in je všečna tudi danes. Ljudstvo je njegove pesmi sprejelo za svoje (tako rekoč so ponarodele). Nekatere najbolj znane: Vi oblaki ga rosite, Jezus je vstal od smrti, Zdrava Zemlje vse gospa, Ko zarja zjutraj se razgrinja, Slava Slovencem, Žalostni glas zvonov, Oda vinski trti. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Gregor_Rihar_starejši Priporočamo tudi: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi507766/
še novic