Prvič

Prvič

MMC Gledamo, 25. april 2019 ― Lepa dekleta ljubijo barabe, že dobra tri desetletja poje priljubljeni slovenski pevec, v literarni in filmski zgodovini pa je usodno srečanje lepo vzgojenega, nedolžnega, pridnega dekleta s praviloma . . .
Poletna delavnica za otroke / Kreativni portret z Urošem Abramom

Poletna delavnica za otroke / Kreativni portret z Urošem Abramom

Galerija Fotografija, 25. april 2019 ― Uroš Abram Poletna delavnica za otroke: Kreativni portret z Urošem Abramom 1.07.2019 4 dni / 10h - 13h 180 eur 7 Uroš Abram je priznan slovenski fotograf, ki je leta 2008 zaključil praško akademijo FAMU. Danes dela za tednik Mladina, kjer objave pospremi s svojimi fotografskimi portreti, med drugim leta 2017 razstavljenimi tudi v Narodni galeriji. Na delavnici bomo pod vodstvom Uroša Abrama razvili svoj kreativni portret, v katerem bo vaša naloga ustvariti čim bolj osebno sliko izbrane osebe. Več infoPrijava Info Udeležba in odpoved Delavnica je namenjena otrokom starim 8 let in več. Uroš Abram je priznan slovenski fotograf, ki je leta 2008 zaključil praško akademijo FAMU. Danes dela za tednik Mladina, kjer objave pospremi s svojimi fotografskimi portreti, med drugim leta 2017 razstavljenimi tudi v Narodni galeriji. Abramovi kreativni portreti niso običajne fotografije ljudi. Na njih je upoštevana vsa osebnost in ustvarjalnost upodobljenca in noben portret si med seboj ni enak. Portrete včasih ustvarja s pomočjo digitalne manipulacije, kolažiranja, včasih pa si pomaga le z domiselnimi postavitvami. Na delavnici bomo pod vodstvom Uroša Abrama razvili svoj kreativni portret, v katerem bo vaša naloga ustvariti čim bolj osebno sliko izbrane osebe. Za udeležbo na tečaju potrebujete: zanimanje za fotografijo fotografski aparat (digitalni) Udeležba na delavnici se lahko odpove ali zamenja za udeležbo na kateri drugi naši delavnici do enega tedna (7 dni) pred začetkom delavnice. Odpoved v zadnjem tednu ni možna, razen v primeru zdravniško potrjenih zdravstvenih težav. Vračilo denarja ni možno. Lahko pa vplačilo unovčite pri nakupu kateregakoli artikla v galeriji in knjigarni ali ga zamenjate za darilni bon. Ob nezmožnosti udeležbe na delavnici je možen enkratni prenos delavniškega do

Svetovni dan fotografiranja s kamero luknjičarko

Foto klub Kamnik, 25. april 2019 ― Svetovni dan kamere luknjičarke – gremo skupaj fotografirat! Vabljeni na skupinsko fotografiranje ob svetovnem dnevu fotografiranja s kamero luknjičarko, v nedeljo, 28. 4. 2019 med 10.00 in 13.00 uro. Fotografiranje bo potekalo pod mentorstvom Dušana Letnarja, člana Foto kluba Kamnik, v sodelovanju z Mladinskim centrom Kotlovnica. Kamere luknjičarke imamo mi, vi prinesite seboj le fotografsko […] The post Svetovni dan fotografiranja s kamero luknjičarko appeared first on Foto klub Kamnik.
Limonada po indijsko

Limonada po indijsko

LUD Literatura, 25. april 2019 ― Če se samo malo sprehodimo po opusu Anite Nair, v angleščini pišoče indijske pisateljice ter dobitnice številnih indijskih in tujih literarnih nagrad, bomo kmalu naleteli na ponavljajočo se tematsko paradigmo, ki zajema predvsem samoiskateljstvo romanesknih junakov in problem ženskega vprašanja v Indiji.

PODELITEV BRALNIH ZNAČK

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 25. april 2019 ― V četrtek, 25. aprila 2019, je bilo v Kulturnem domu Polzela slovesno in veselo. Mladi bralci, starši, stari starši in vsi, ki smo male škratke spodbujali pri njihovih prvih korakih v svet branja, smo bili povabljeni na zaključek in podelitev priznanj Škratove bralne značke ter skupnega projekta Vrtca Polzela in Medobčinske splošne knjižnice Žalec, enota Polzela, »Mali Savinjčani beremo«. Mali Savinjčani so na Polzeli pridno brali. Kar 120 jih je bilo. Uvodoma je vse zbrane nagovorila mag. Bernardka Sopčič, ravnateljica OŠ Polzela. Nato je vse prisotne navdušila in prešerno nasmejala ...
Gradovi, mogočni varuhi preteklosti

Gradovi, mogočni varuhi preteklosti

ARS Svet kulture, 25. april 2019 ― Oddaja bo naprej zgodovinsko obarvana, potem pa se bomo podali na gledališke odre in v koncertno dvorano. Oddaja bo zgodovinsko obarvana: podali se bomo na razstavi o gradovih na Slovenskem in o vizualni umetnosti v Kraljevini Jugoslaviji. Napovedali bomo simpozij o arheologiji kot navdihu za sodobno ustvarjanje ter predstavili črno komedijo, ki jo bodo premierno uprizorili v Mestnem gledališču ljubljanskem. V mariborski dvorani Union bo nocoj pod umetniškim vostvom Simona Krečiča nastopil simfonični orkester SNG Maribor. Solista bosta mednarodno priznani pozavnist Branimir Slokar in njegova hči Zora Slokar. Pestro je tudi dogajanje na knjižnem trgu: v Mariboru in v Kopru potekajo Slovenski dnevi knjige, v Ljubljani pa enodnevni sejem ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic.
Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost?

Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost?

ARS Kulturna panorama, 25. april 2019 ― Pa tudi o dilemah, ki se pojavljajo pri prenovi historične arhitekture in spominu, vpisanem v gradove na Slovenskem. Ob razstavi Prenavljamo!!!, ki je na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bomo razmišljali o dilemah, ki se pojavljajo pri prenovi historične arhitekture, ustavili pa se bomo tudi ob Mogočnih varuhih preteklosti – gradovih na Slovenskem in razmišljali o spominu, vpisanem vanje. Predstavili bomo razstavo Magičnost prostora, ki z deli Avgusta Černigoja, Srečka Kosovela in Lojzeta Spacala odstira tri različne poglede na življenje in en Kras in se ob razstavi Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji ustavili ob vprašanju Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost? Poročali bomo tudi z okrogle mize o arhitekturi mesta Koper, s simpozija, posvečenega Zmagu Šmitku in s tribune Društva slovenskih pisateljev o založništvu in knjigotrštvu pri nas.

Zvočne krajine – spevi & arije: JUNEsHELEN & Alja Petric (18.5.2019 21:30)

Španski borci, 25. april 2019 ― Projekt Zvočne krajine - Spevi & Arije se je začel decembra 2017, ko je umetnica  JUNEsHELEN osnovala album Spevi in Arije, ki sloni na raziskovanju intuitivnega sveta s simbiozo dronovskih, orkestralnih melodij, harmoničnosti in intuitivnega petja v namišljenem jeziku. Ob viziji o skupnem sodelovanju in širjenju projekta z vokalistko Aljo Petric, je nastal glasbeni tandem, pod skupnim imenom Zvočne krajine - Spevi & Arije. 

Femmage Barbari Hammer: Nitratni poljubi (18.5.2019 19:30)

Španski borci, 25. april 2019 ― S projekcijo filma Nitratni poljubi (Nitrate Kisses) in kratkim uvodnim nagovorom pred projekcijo, se želimo pokloniti kultni lezbični režiserki Barbari Hammer. Film Nitratni poljubi (1992) je njen prvi celovečerni film, eksperimentalni dokumentarec, ki obravnava zatiranje in marginalizacijo LGBTIQ ljudi od prve svetovne vojne naprej.

Podpora društvu Hiša!

Asociacija, 25. april 2019 ― Društvo Asociacija se pridružuje podpornikom društva Hiša! in prostorov programa Rajzefiber na Gosposki 11 v Mariboru in Mestno občino Maribor, poziva k preklicu »Javnega zbiranja ponudb za oddajo poslovnih prostorov v najem« objavljenega 18. aprila. Društvo Hiša! in program Rajzefiber sta v letih delovanja postala sestavni del mestne ponudbe na področju kulture, ki s svojo … Preberi več o Podpora društvu Hiša!

Zvokotok (15.5.2019 20:00)

Španski borci, 25. april 2019 ― BLACK PAGE ORCHESTRA je ansambel, ki igra radikalno in brezkompromisno glasbo našega časa. Ustanovljen je bil na Dunaju leta 2014, njegovo ime izhaja iz skladbe Franka Zappe, katere partitura je zaradi visoke gostote not in glasbenih dogodkov skoraj povsem črno potiskana stran. Poleg tega estetskega pristopa se ansambel osredotoča na izvajanje skladb z elektroniko, videom, drugih tehnologij in performativnim značajem.

6. Festival Tantadruj (13.5.2019 9:30)

Španski borci, 25. april 2019 ― Na področje dramskih aktivnosti oseb s posebnimi potrebami se vlaga veliko ustvarjalne energije, vendar to področje dela največkrat ostaja skrito za zidovi domačih ustanov. Zato smo se odločili, da v času vključevanja oseb s posebnimi potrebami v vse vidike družbene dejavnosti, organiziramo festival gledaliških skupin za to populacijo. Tako lahko v veliki meri prispevamo k enakim izhodiščem in možnostim ter omogočimo izražanje kreativnega potenciala vključenih posameznikov,...
Robinson je star 300 let

Robinson je star 300 let

Vrabec Anarhist, 25. april 2019 ― Obveljala je teza, ki jo je najbolj sociološko udarno formuliral Ian Watt sicer šele sredi prejšnjega stoletja, toda za sabo je imela že dolgo razvojno fazo: da je Robinson nekakšen evangelij ekonomskega individualizma. The post Robinson je star 300 let appeared first on Vrabec Anarhist.

Slovenski gledališki letopis 2017/18

SiGledal Novice, 25. april 2019 ― Slovenski gledališki letopis 2017/18 je 31. nadaljevanje Repertoarja slovenskih gledališč 1867‒1967, ki je prvič izšel ob stoletnici ustanovitve Dramatičnega društva (1967), in je šestindvajseto nadaljevanje Slovenskega gledališkega letopisa, ki pod tem imenom redno izhaja od leta 1994.

Filmsko rajanje: Odkrivamo evropski film

Kino Otok, 25. april 2019 ― Informacijska točka Europe Direct Koper-Capodistria in Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana, v četrtek, 9. maja 2019, ob 17. uri v prostorih PiNE organizirata dogodek Filmsko rajanje: odkrivamo evropski film. Film je ena najbolj dostopnih in prisotnih umetnosti, ob kateri lahko rastemo in oblikujemo...
Z ljubeznijo nad mestoM

Z ljubeznijo nad mestoM

Inštitut za politike prostora, 25. april 2019 ― Piramida, grič ki se vzpenja nad mestom Maribor, je globoko zasidran v zavesti meščanov, saj se je na njem začela pisati zgodovina mesta. A potencial griča z njegovim mestnim vinogradom,... The post Z ljubeznijo nad mestoM appeared first on Inštitut za politike prostora.
Sizifovo delo samozaposlenih v kulturi

Sizifovo delo samozaposlenih v kulturi

ARS Arsov forum, 25. april 2019 ― Ob mednarodnem prazniku dela Za umetniško ustvarjanje je skoraj samoumevno, da zahteva drugačne delovne procese kot pri večini drugih zaposlenih. Kljub temu pa delovnih pogojev samozaposlenih v kulturi politika sistemsko ni zmogla urediti že skoraj od osamosvojitve naprej. Po eni od raziskav jih polovica ne zasluži niti minimalne plače; država skuša blažiti njihovo eksistenco tako, da nekaterim posameznikom s statusom samozaposlenega v kulturi plačuje prispevke za socialno varnost, nekaterim tudi kulturno žepnino. Je iskanje formule za ureditev socialnega in družbenega statusa svobodnega umetnika sizifovo delo?

Ko ne moreš, kamor bi želel (9.5.2019 18:30)

Španski borci, 25. april 2019 ― Staranje v domačem okolju pomeni staranje tam, kjer poznaš ulice, hiše, skupnost, skratka gre za domačo sosesko, ki se po domačnosti tako razlikuje od neznanega, institucionalnega okolja. Da bi to dosegli, mora biti soseska starosti prijazna, kar jim omogoča vsaj relativno neodvisnost. V Sloveniji je po podatkih raziskave 41 odstotkov posameznikov, ki v svoji neposredni geografski bližini nimajo trgovine, banke, pošte ali javnega transporta. Med starejšimi od 65 let ta delež naraste...
še novic