Mladi novogoriški igralci o evropski identiteti

SiGledal Novice, 6. maj 2019 ― Amaterski mladinski oder (AMO), kije navdušil s predstavo V mojo skuto ne pojdejo na gostovanju v Franciji, bo v torek ob 18. uri premierno predstavo uprizoril tudi na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica. Za tokratno predstavo so sami pripravili tekst na postavljeno temo projekta ID Babylon o evropski identiteti.

SOSEDI, hvala za obisk in dobrodošli spet!

Ana Monro, 6. maj 2019 ― Po prvomajskih praznikih (3.5.) je v Studiu GAM gostoval Teater PolPet z lutkovno predstavo SOSEDI.  Obiskovalci vseh starosti so v družbi Roberte in Brigitte zelo uživali, zato ju bomo zagotovo še povabili na obisk. In seveda tudi vas, zato nam sledite za več informacij!   VSEBINA // Roberta živi mirno, samotno življenje, družbo ji delajo le rožice. Do zunanjega ... The post SOSEDI, hvala za obisk in dobrodošli spet! appeared first on Ana Monro.
Stoletje sanj

Stoletje sanj

ARS Svet kulture, 6. maj 2019 ― Dokumentarni film o življenju Petra Florjančiča, ki je napeto kot Hitchcockov film S približno štiristotimi prijavljenimi patenti je Peter Florjančič eden najbolj znanih slovenskih izumiteljev, z vznemirljivim življenjem pa verjetno najbolj filmski. Torej ni nenavadno, da njegovo življenje zdaj predstavlja že drugi dokumentarni film, Stoletje sanj režiserja Vena Jemeršiča. Florjančič se v njem doživlja kot hedonist, ki si je z iznajdbami odprl pot do razkošnega in napetega življenja. Rodil se je v hotelirski družini na Bledu, a je pogosto živel v tujini – imel je kar pet državljanstev. Med njegovimi patenti sta recimo pršilec na steklenički za parfum in okvirček za diapozitive, nikoli se ni ustavil in je dejaven še danes pri stotih letih. V oddaji še o novostih literature za otroke in mladino.

Mednarodni muzejski dan 2019

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 6. maj 2019 18. maja muzeji in galerije v Sloveniji in po svetu obeležujemo Mednarodni muzejski dan. Prazniku se pridružujemo tudi v Pokrajinskem muzej Ptuj – Ormož in na ta dan vabimo obiskovalce na brezplačni ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu, v gradu in Grajski pristavi Ormož ter v gradu Velika Nedelja. Družine 18. maja 2019 vabimo na […]
Slovenski filmi tudi letos v Cannesu

Slovenski filmi tudi letos v Cannesu

Misli, 6. maj 2019 ― V sklopu 72. filmskega festivala v Cannesu, ki bo potekal od 14. do 25. maja, bodo na odprtju programa Cannes Directors' Fortnight prikazali kratki igrani film The Right One. Slovenska avtorica in režiserka Urška Djukić je pri režiji sodelovala z Gabrielom Tzafko. Slovenski filmski center (SFC) pa bo na filmski tržnici predstavil štiri celovečerce.
Praznik glasbe 2019

Praznik glasbe 2019

SIGIC - Izpostavljeno, 6. maj 2019 ― Praznik glasbe je del svetovne glasbene iniciative Fête de la musique, ki poteka vsako leto 21. junija po celem svetu. Prvič se je odvil leta 1982 v Franciji, dandanes pa se odvija v več kot 400 mestih iz več kot 120 držav sveta.
Evropski najstniki so izbrali film o kickboksarki

Evropski najstniki so izbrali film o kickboksarki

Kino Otok, 6. maj 2019 ― V nedeljo so slovenski osnovnošolci v izolskem Art Kinu Odeon že tradicionalno postali filmski žiranti, za svoj najljubši evropski film za mlade leta 2019 so izglasovali Fight Girl režiserja Johana Timmersa. Slovenski zmagovalec je postal tudi letošnji evropski zmagovalec EFA Evropske nagrade mladega filmskega občinstva....

Ptuj, Podravje: Predstave za večjo samozavest otrok

Štajerski tednik, 6. maj 2019 ― V MG Ptuj je konec aprila potekalo regijsko srečanje otroških gledaliških skupin pod naslovom Gremo v gledališče 2019, na katerega je povabila ptujska izpostava JSKD. Na Ptuju se je predstavilo osem izbranih predstav s Ptujskega, Ormoža, Lenarta in Slovenske Bistrice, ki so po kakovosti in izvirnosti popolnoma enakovredne preostalim otroškim predstavam po Sloveniji.
Ob 58. beneškem bienalu: Umetnost kot vodič po "zanimivih časih"

Ob 58. beneškem bienalu: Umetnost kot vodič po "zanimivih časih"

Misli, 6. maj 2019 ― V Benetkah se bo v soboto v Vrtovih in Arzenalu ter drugih razstaviščih po mestu začel 58. mednarodni umetnostni bienale z naslovom May You Live in Interesting Times. Na osrednji razstavi bo razstavljalo 79 umetnikov, še 90 pa po nacionalnih paviljonih. Slovenijo bo zastopal Marko Peljhan s projektom Here We Go Again...System 317.

6. maja 1893 se je rodil Srečko Brodar, slovenski naravoslovec, arheolog, geolog in paleontolog

Kamra.si, 6. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. maja 1893 se je v Ljubljani rodil Srečko Brodar, slovenski naravoslovec, arheolog, geolog in paleontolog. Umrl je 27. aprila 1987 v Ljubljani.  Brodar je bil rejenec železničarskega ključavničarja, po končanih štirih razredih ljudske šole na Ledini v Ljubljani vpisan v prvi razred slovenske gimnazije na Beethovnovi ulici v Ljubljani, kjer je leta 1911 maturiral. Naravoslovje je študiral na Dunaju in v Zagrebu, diplomiral leta 1920. Tik pred koncem študija se je začela 1. svetovna vojna in moral je med vojake. Poslan je bil na Doberdob, pozneje hudo ranjen v komolec, kar je zanj pomenilo konec vojne in spet se je lahko posvetil študiju. Leta 1939 je doktoriral iz geologije in paleontologije na Univerzi v Ljubljani. Sprva tri leta suplent na Poljanski gimnaziji v Ljubljani, od 1921 do 1939 deloval kot profesor naravoslovja na celjski gimnaziji, do 1946, nato je predaval na Univerzi v Ljubljani kot izredni, od 1951 kot redni profesor za kvartarologijo na geološkem oddelku naravoslovne fakultete do upokojitve 1964, obenem pa tudi na arheološkem odelku FF do leta 1969. V SAZU je bil izvoljen kot dopisni član 1949, redni član slovenske akademije je postal 1953 in dopisni član JAZU 1975. 1969 je bil imenovan za častnega doktorja, 1978 za zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani. Za svoje delo je prejel nagrado AVNOJ (1974), Kidričevo nagrado (1974) in dvakrat Prešernovo nagrado (1949 za pomembne rezultate odkopavanj paleolitičnih najdišč in 1960 za delo Črni Kal - nova paleolitska postaja v Slovenskem Primorju). Bil je član mnogih strokovnih in znanstvenih združenj, dolga leta urednik Arheološkega vestnika in Acta carsologica.  

Rudijevo srce za umetnost in Ptuj

Štajerski tednik, 6. maj 2019 ― Do začetka septembra je v Salonu umetnosti na Ptuju na ogled razstava Umetniki in umetnice ptujske rodbine Kasimir Oeltjen, ki so jo odprli 25. aprila. Zbirka obsega 23 dragocenih del, ki jih je Rudi Ringbauer, velik ljubitelj umetnosti, zbiratelj, aforist in zaslužni občan MO Ptuj, doniral ptujskemu muzeju.

Ptuj : Peta samostojna razstava Otmarja Gaiserja

Štajerski tednik, 6. maj 2019 ― Ptujski ljubiteljski slikar Otmar Gaiser je 25. aprila samostojno razstavo odprl v hotelu Mitra na Ptuju. Na ogled pa je tudi njegova razstava v Podlehniku. Njun pomen je še toliko večji, ker za vse poskrbi sam, tudi ni član nobene od likovnih sekcij. Zadovoljen je, da je s svojimi deli vzbudil zanimanje tudi med akademskimi slikarji, ne samo med ljubitelji likovne umetnosti.
Zora Plešnar

Zora Plešnar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 6. maj 2019 ― V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled retrospektivna razstava fotografij Zore Plešnar (1925), najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled retrospektivna razstava fotografij Zore Plešnar (1925), najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Avtorica, po poklicu pedagoginja, vseskozi pa članica Fotokluba Maribor, je sodelovala na več kot 700 skupinskih in samostojnih razstavah doma in po svetu ter prejela 135 nagrad in pohval. Sodi med predstavnike tako imenovane črne fotografije na Slovenskem; ustvarjala je večinoma v črno-beli fotografski tehniki. Slišali boste pogovor, ki ga je s fotografinjo pred nekaj leti posnela Aleksandra Saška Gruden.
Od ideje do pravice - okrogla miza v Hiši EU

Od ideje do pravice - okrogla miza v Hiši EU

Javna agencija za knjigo, 6. maj 2019 ― Danes ob 16.30 se bo v Hiši EU odvijala okrogla miza z naslovom od Ideje do pravice, ki jo Evropski parlament v Sloveniji prireja ob nedavnem Svetovnem dnevu knjige. Dogodku se pridružuje tudi Javna agencija za knjigo. Kakšen pomen ima danes knjiga?  Kako poteka idejni proces pri pisanju knjige? Kakšen je položaj slovenske knjige v svetu? Kaj je intelektualna lastnina in kakšne pravice izhajajo iz nje? Na vsa ta vprašanja bomo iskali odgovore v razpravi, posvečeni knjigam, njihovi priljubljenosti, bralni kulturi Slovencev in pomenu knjige v slovenskem prostoru.

PRLEKIJA OB KONCU 1. SVETOVNE VOJNE, predavanje

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 6. maj 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj Ormož in Zgodovinsko društvo Ormož vabita v torek, 7. maja 2019, ob 19. uri v Belo dvorano Grajske pristave Ormož na zanimivo predavanje PRLEKIJA OB KONCU I. SVETOVNE VOJNE o razmerah v Prlekiji in širše ob koncu I. svetovne vojne. Temo bo predstavil Franci ČUŠ, profesor zgodovine in geografije na Gimnaziji Franca […]
Prestopi / Crossings

Prestopi / Crossings

ARS Oder, 6. maj 2019 ― 4. mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti // Prestopi – Prestopi brez strahu Sodobno neodvisno gledališče, ki ga predstavljajo v letošnji izvedbi festivala, je odprto, ustvarjalno, vključujoče in brezkompromisno, s posebnim poudarkom na družbenopolitičnem kontekstu, v katerem je nastalo ali ki ga z vsebino nagovarja. Predstave bi lahko opisali kot zabavne, politične ali estetske, vendar so mnogo več. Program, ki ga sestavljajo predstave iz Palestine, Češke, Izraela, Portugalske in Slovenije, bo občinstvo spodbudil k novim premislekom, mnenjem in pogledom. Poslanstvo festivala – razvijati neodvisno gledališče – je pravzaprav posledica želje po odprti, vključujoči in solidarni družbi, družbi brez predsodkov in strahu. Festival Prestopi bo v Mariboru potekal med 11. in 18. majem. V oddaji Oder ga bosta predstavila Uroš Kaurin in Zoran Petrovič.
Načini ustvarjanja in zaznavanja zvoka med živalmi

Načini ustvarjanja in zaznavanja zvoka med živalmi

ARS Ars humana, 6. maj 2019 ― Kako glasen je človeškemu ušesu neslišen svet? Ljudje s prostim ušesom slišimo omejen del zvokov, ki jih ustvarja živalski svet. Zelo glasno pa je tudi v tistem delu spektra, ki ga ne slišimo. Nas zvoki, ki jih ne zaznavamo, vendarle nekako zaznamujejo ali gredo mimo nas? Nas živali, ki se oglašajo na nam neslišnih frekvencah, slišijo? Gost oddaje, v kateri bomo govorili o načinih ustvarjanja in zaznavanja zvoka med živalmi, bo dr. Tomi Trilar, vodja Kustodiata za nevretenčarje pri Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Z njim se bosta pogovarjali Tina Kozin in Saška Rakef.
Bela knjiga o prevajanju

Bela knjiga o prevajanju

ARS Jezikovni pogovori, 6. maj 2019 ― Aprila je v javnost prišla Bela knjiga o prevajanju 2018: premiki na področju prevajanja, tolmačenja, podnaslavljanja in lektoriranja v Sloveniji Aprila je v javnost prišla Bela knjiga o prevajanju 2018: premiki na področju prevajanja, tolmačenja, podnaslavljanja in lektoriranja v Sloveniji. V njej prevajalci in prevajalke, tolmačke in tolmači, lektorji in lektorice ter drugi strokovnjaki predstavljajo stanje na tem področju, ki je sicer izjemno pomembno, vendar pogosto vse bolj zapostavljeno in prezrto. O Beli knjigi o prevajanju ter o problemih, povezanih z delom in položajem prevajalcev, tolmačev in lektorjev se bo Staša Grahek pogovarjala z dr. Barbaro Pregelj, eno od avtoric in glavno urednico Bele knjige o prevajanju, ki jo najdete na tej povezavi.
O posmrtnem življenju

O posmrtnem življenju

Literatura v živo, 6. maj 2019 ― O čem sploh govorimo, ko govorimo o posmrtnem življenju literarne revije? O tem, da nekdaj osrednje revije počasi, a vztrajno izginjajo, novih pa ni na vidiku. O tem, da revije več ne nosijo tistega družbenega naboja kot nekoč. Spremenile so se v nekakšne časnike za specialiste, ki jih zanimajo v glavnem notranji problemi besedila in manj, kako naj bi z njim preoblikovali zunanji svet.
še novic