Slovenska predstavitve na 14. Praškem kvadrienalu

Slovenska predstavitve na 14. Praškem kvadrienalu

ARS Oder, 10. junij 2019 ― Od prejšnjega četrtka v češki prestolnici poteka 14. Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora Od prejšnjega četrtka v češki prestolnici poteka 14. Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora, edinstven mednarodni dogodek, ki raziskuje področja scenografije, kostumografije in gledališke arhitekture. Gre za manifestiacijo, s katero deset dni živi vsa Praga, saj poleg osrednjega programa nacionalnih predstavitev v sekciji Države in regije, kvadrienale ponuja širok razpon umetniških dogodkov, site-specific projektov, pogovornih formatov in predstavitev študentskih dosežkov. Slovenija na kvadrienalu sodeluje sedmič. Instalacijo z naslovom Ukrivljen prostor je s sodelavci pripravila Barbara Novakovič Kolenc, ki je izbrala tudi sodelujoče avtorske projekte. V oddaji Oder vas vabimo, da prisluhnete pogovoru z Barbaro Novakovič Kolenc, posebno pozornost pa je pritegnilo tudi prostorsko in grafično oblikovanje slovenske predstavitve na Praškem kvadrienalu, več o tem pa bosta povedala arhitektka Vladka Ljubanović in oblikovalec Matjaž Wenzel. Vabimo vas k poslušanju!

Cirkulane: Brez Micike in Hanzeka ne gre!

Štajerski tednik, 10. junij 2019 ― Letošnje leto je v občini Cirkulane v znamenju praznovanja 120-letnice organiziranega kulturnega delovanja. V sklopu prireditev v soboto, 15. junija, ob pol osmih zvečer, v večnamenski dvorani pripravljamo prireditev Micika in Hanzek. Gre za prireditev, posvečeno 50-letnici kulturnega udejstvovanja dveh članov dramske skupine:Ane Črnivec in Mira Lesjaka, prepoznavna zlasti po likih Micike in Hanzeka.

Razglednica je bila nekoč to, kar je danes SMS sporočilo

Štajerski tednik, 10. junij 2019 ― Do konca junija je v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled razstava Štajer-mark po sledeh skupne zgodovine – razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920). Danes obstajata dve Štajerski, ena je v Sloveniji, druga v Avstriji, nekoč sta ti ločeni pokrajini predstavljali eno regijo. V času, ki ga zajema razstava, so bile razglednice vsakdanje komunikacijsko sredstvo, ki ga je uporabljala večina prebivalcev.

Še zadnji Večer DSR v sezoni – tokrat o scenarijih TV nadaljevank in nanizank

Društvo slovenskih režiserjev, 10. junij 2019 ― V četrtek, 13. junija, vas ob 21.00 vabimo v Slovensko kinoteko na zaključni večer sezone, ki ga bomo posvetili  pisanju scenarijev v slovenskih televizijskih nadaljevankah in nanizankah. Na pogovoru, ki ga bo povezoval scenarist, režiser in predsednik sekcije DSR Scenaristi Matevž Luzar, bodo sodelovali scenaristi in režiserji Vojko Anzeljc, Luka Marčetić in Blaž Završnik. Vstop […]
Šamanizem, svečeništvo, zdravljenje, vedeževanje

Šamanizem, svečeništvo, zdravljenje, vedeževanje

ARS Ars humana, 10. junij 2019 ― Posebnosti prostora magično – religioznih svetov v Mezoameriki Šamanizem, prastara tradicija, ki skupaj z duhovi povezuje človeka in naravo, iz česar nastaja harmonična celota, združuje stara znanja in spiritualne tehnike. Mogoče je reči, da gre za najstarejšo filozofijo, psihologijo, magijo, religijo in medicino, ki črpa praspomina arhaičnih, tradicionalnih ljudstev. V sibirskem prostoru ekstaza igra zelo pomembno vlogo pri religiozni izkušnji, ko šaman v transu, v spremenjenem  stanju zavest stopi v stik s svetom duhov, potuje onkraj in se vrne nazaj, vendar pa bi denimo verske izvedence, vedeževalce in obreden terapevte, ki so jih antropologi proučevali v Mezoameriki težko imenovali za šamane, religioznega sibirskega fenomena namreč ni mogoče enostavno primerjati z ameriškimi tlemi. V oddaji, v kateri bo sodeloval tudi dr. Aleš Črnič s Fakultete za družbene vede, Magda Tušar gosti dr. Mojco Terčelj s Primorske univerze, ki je veliko terenskih raziskav opravila med Indijanci Soke in Maji v Chiapasu in na Jukatanu v Mehiki, zato dobro pozna magično – religiozne svetove in religiozno – terapevtske prakse tamkajšnjih ljudstev. Posameznik tam sicer lahko dobi moč zdravljenja in vedeževanja neposredno od nadnaravnih bitij preko sanj, videnj in obsedenosti z duhovi, kot pravi Terčeljeva, vendar tamkajšnjih šamanskih praks ne moremo obravnavati kot samostojen fenomen, saj je šamanizem zelo prepleten s svečeništvom.
10. junij – svetovni dan Nove umetnosti (Art nouveau)

10. junij – svetovni dan Nove umetnosti (Art nouveau)

ARS Svet kulture, 10. junij 2019 ― Umetnostni slog se je razvil v Evropi med letoma 1890 in 1914 na področju likovnih umetnosti, arhitekture in oblikovanja. 10. junija, na dan smrti arhitektov Antonija Gaudija in Odöna Lechnerja, slavimo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest Evrope in onkraj. Praznovanju se z vrsto dogodkov pridružujeta tudi mesti Ljubljana in Maribor. V oddaji smo zbrali še vtise z razstave Marca Chagalla na Reki ter nekaj misli o festivalu Kino otok, ki se je včeraj sklenil v Izoli. Vabljeni v našo družbo!
Užitek dela in delo užitka – intervju z Giulio Palladini

Užitek dela in delo užitka – intervju z Giulio Palladini

Neodvisni, 10. junij 2019 ― Jernej Kaluža se je pogovarjal z gostujočo predavateljico na festivalu Seks in gledališče, raziskovalko in kritično teoretičarko Giulio Palladini, ki se ukvarja z razmerjem med delom in užitkom in je avtorica koncepta predigre v kontekstu kulturne produkcije: "Temu je torej potrebno dati vrednost: ohranjanju scene, kar mislim v smislu vlaganja časa, energije in dela v publikacije, platforme, dejansko nastanitev umetniških praks itd. Vse to delo je produkcija."
še novic