Sunshine Trip - II | Recenzija

13. brat, 9. junij 2019 ― Da za uspeh na glasbeni sceni ni dovolj samo talent in odlična glasba, precej nazorno prikaže primer briškega benda Sunshine Trip. Že na svojem prvencu so pokazali, da so zvesti in odlični nasledniki povratka rocka v 90ih letih prejšnjega stoletja. V njihovi glasbi smo lahko slišali nesporne vplive grunge prvakov Pearl Jam ali Soundgarden, pa tudi mnogih drugih rock bendov, ki so na začetku 90ih vrnili kitarsko glasbo med širše množice. Žal smo le redki opazili potencial njihovega prvega albuma. Za preboj za začetek na slovenski sceni bi se bend verjetno moral seliti vsaj v Ljubljano, tako pa še vedno velja, da se iz province veliko težje kam prebiješ. Tako je bend počasi prešel v hibernirajočo fazo, vmes pa posnel tudi drugi album. In to leta 2015! Ob koncu lanskega leta so ga končno izdali, pa čeprav je bend bolj ali manj mirujoč in ga tako tudi ne promovirajo. Kar je seveda velika škoda, a fantje so se tako odločili. Nam pa ostane, da si album čim večkrat preposlušamo. Že s prvim Sweet Jasmine navdušijo z močnim pop refrenom. Podobno občutim tudi pri tretjem komadu Hey You. Tokrat je v vokalnem delu čutiti velik vpliv Perrya Farrella, pevca Jane's Addiction. K sami glasbi ni veliko za dodati. Vse je perfektno odigrano, ultra melodično in dovolj agresivno, da smo še vedno trdno v coni rock glasbe. Vse kar potrebujete je dobro hišno ozvočenje, da se boste čim bolj približali koncertnemu vzdušju. Rock on!

Spoznaj goriške Boy Caught Ignorance! | Novica

13. brat, 9. junij 2019 ― Dediščino goriške hardkor in alter scene 90ih nadaljujejo tudi Boy Caught Ignorance. Reset so bili najbolj indie emo poskus v drugih polovici 90ih, Traffic Religion pa so bili kar udaren post grunge bend z začetka tega tisočletja. Boy Caught Ignorance so nadaljevanje teh glasbenih projektov. Vedno znova začudi, koliko glasbenih akterjev iz 90ih še vedno ustvarja. Predstavljamo jih v naši rubriki lokalna scena.
V gozdu: Kinderschreck

V gozdu: Kinderschreck

Konteksti (Tomaž Bešter), 9. junij 2019 ― vir slike: modrijan.si Kje se neha dokumentarnost in začne umetnost, fikcija? Od kod črpati navdih za podoživljanje tragedij skozi branje o grozljivem? Zakaj bi to sploh želeli? Mogoče prav zaradi bližine z besedami slikamo ne le dogodke temveč tudi kritiko dogodka samega. Vlivamo neko upanje v neponovljivost. Mogoče natanko to. Temeljna premisa del, ki temeljijo na obupnem škodovanju, kršenju vseh človekovih dogovorov in občutkov, se zdi v racionalizaciji dogodka, približevanju občutkov, zapolnjevanju črnih lukenj tega, česar zgodovinopisje in reportažnost ne dosežeta. Moč literature doživljam kot moč empatije njenega bralca ali bralke. Podobne misli sem zbiral že pri Maxu, najbrž še bolj pri Šehićevi Knjigi o Uni, kjer je avtor na vprašanje, kako bi nekomu razložili vojno, odvrnil z vrhunsko in bolečo: »To je kot podaljšani Konec sveta s smetano, le veliko bolje.«V rokah pa držim roman irske pisateljice Edne O'Brien z naslovom V gozdu. Išel je v prevodu Maje Kraigher pri založbi Modrijan kot 123. edicija odlične zbirke Bralec. Osupljivo, hitro, nezdravo in surovo zgodbo o trojnem umoru, ki se je v devetdesetih letih 20. stoletja zgodil na Irskem. Resnični dogodki, hude travme in veliko prizadetih ljudi spremlja to zgodbo. Kot najbrž vsakokrat, ko je glavni antijunak poosebljeno ponorelo zlo, ki so ga kot otroka poznali vsi in je odraščal tako rekoč v sleherni soseki. Roman o strahu in trepetu, o temnem zatočišču gozda, o popolnem kaosu v glavi, o glasovih, ki terjajo zločin, o mladih življenjih, ki ugasnejo in o starih, ki se še dolgo kasneje bojijo o vsem govoriti naglas. Pa tudi o pogumu in odločnosti, trudu za rehabilitacijo in popolnoma pokvarjenem umu. V gozdu je roman, ki stavi na pogovor s situacijo, ki grozljivo doživetje O'Kana in njegovega razbojniškega pohoda skuša predstaviti v različnih lučeh, pogledih vpletenih. Tudi mrtvih. S tem priznava paralakso pripovedi faktično dogodenega in za trenutek ustvarja tudi iluzijo, da za vsem obstaja

Vabljeni v Studio GAM na FUTRAJ MOJ EGO!

Ana Monro, 9. junij 2019 ― Še pred Ano Desetnico 2019 na povabilo Ane Monro v Ljubljano prihaja vsestranska performerka, nekdanja Šuglarka in diplomantka cirkuške akademije Helikos v Firencah, Anja Bezlova, rojena Pibernik, uradno Završnik, ki zase pravi, da je ujetnica kontradiktornega Kamnika, kjer je ena glavnih promotork reka »razmišljajmo globalno, delajmo lokalno«. S sabo bo pripeljala tudi naborniško angažirano Alfo, skrivnostno ... The post Vabljeni v Studio GAM na FUTRAJ MOJ EGO! appeared first on Ana Monro.

Vabljeni v Studio GAM na FUTRAJ MOJ EGO!

Ana Monro, 9. junij 2019 ― Še pred Ano Desetnico 2019 na povabilo Ane Monro v Ljubljano prihaja vsestranska performerka, nekdanja Šuglarka in diplomantka cirkuške akademije Helikos v Firencah, Anja Bezlova, rojena Pibernik, uradno Završnik, ki zase pravi, da je ujetnica kontradiktornega Kamnika, kjer je ena glavnih promotork reka »razmišljajmo globalno, delajmo lokalno«. S sabo bo pripeljala tudi naborniško angažirano Alfo, skrivnostno ... The post Vabljeni v Studio GAM na FUTRAJ MOJ EGO! appeared first on Ana Monro.

9. junija 1875 se je rodil Anton Brecelj, slovenski zdravnik, politični delavec in publicist

Kamra.si, 9. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. junija 1875 se je v Žapužah rodil Anton Brecelj, slovenski zdravnik, politični delavec in publicist. Umrl je  22. septembra 1943 v Ljubljani. Po končani osnovni šoli v Šturjah je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, leta 1901 pa je zaključil študij medicine v Gradcu in delal kot asistent na tamkajšnji kliniki. Leta 1903 je prišel v Gorico, kjer je bil sprva zasebni zdravnik, nato primarij bolnišnice usmiljenih bratov. Z ženo Alice Casagrande sta imela 11 otrok. Leta 1920 se je zaradi službene dolžnosti preselil v Ljubljano, kjer je živel in delal kot zasebni zdravnik za otroške in notranje bolezni vse do svoje smrti.Anton Brecelj je že kot gimnazijec in študent sodeloval v katoliškem gibanju in objavljal članke v Zori ( kot Bogdan Kazak) in Katoliškem obzorniku (podpisoval se je s kraticama A.B.) Tudi v času študija v Gradcu je bil zelo aktiven. Bil je član član akademskega društva Triglav a je leta 1898 izstopil in z nekaterimi drugimi ustanovil katoliško izobraževalno društvo Naprej za slovenske delavce in visokošolce v Gradcu, leta 1901 pa društvo Zarja.
Slovanska rapsodija

Slovanska rapsodija

SIGIC - Novice, 9. junij 2019 ― Jutri, v torek 11. junija, ob 21. uri se bo na ljubljanskem Kongresnem trgu, v primeru dežja pa v stavbi Slovenske filharmonije odvil slavnostni koncert ob 15-letnici Foruma slovanskih kultur, ki bo hkrati tudi otvoritveni koncert 31. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani.
še novic