Lena Kregelj: Veronika

Koridor, 5. avgust 2019 ― Kljub določenim očitnim zgovornim znakom, Veronika ni tipična uslužbenka javne uprave. Za to je daleč preveč inteligentna. The post Lena Kregelj: Veronika appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Lena Kregelj: Veronika

Koridor, 5. avgust 2019 ― Kljub določenim očitnim zgovornim znakom, Veronika ni tipična uslužbenka javne uprave. Za to je daleč preveč inteligentna. The post Lena Kregelj: Veronika appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Čebelice

TV Kočevje, 5. avgust 2019 ― Na delavnici Čebelice so otroci iz odpadne embalaže ustvarjali te pridne, leteče, črno-rumene žuželke, brez katerih ne bi bilo najbolj zdravega sladkega proizvoda na svetu – medu.lične čebelice. 
Fronta, festival sodobnega plesa v Murski Soboti

Fronta, festival sodobnega plesa v Murski Soboti

ARS Oder, 5. avgust 2019 ― Konec avgusta bo potekal že štirinajstič, tokrat pod naslovom Odprto mesto. Fronta, festival sodobnega plesa, bo konec avgusta v Murski Soboti potekal že štirinajstič. O tem, kako je od središča tovrstne produkcije odmaknjeno urbano okolje zaživelo s festivalom, ki v mesto vsako leto pripelje izbor visoko-kakovostnih sodobnoplesnih predstav iz vse Evrope, pa ne zgolj v gledališče Park, temveč zasede tudi druga notranja in zunanja prizorišča, ulice in trge, smo se pogovarjali s Stankom Polajnerjem, zvestim gledalcem in aktivnim udeležencem v pogovorih z umetniki, ki festival spremlja od vsega začetka ter z Matjažem Faričem, plesalcem in koreografom ter umetniškim vodjem in direktorjem festivala.
Ferdo Godina

Ferdo Godina

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 5. avgust 2019 ― Pogovor z enim najpomembnejših prekmurskih literatov iz leta 1982. V našem radijskem zvočnem arhivu hranimo dragocen posnetek oddaje Naši umetniki pred mikrofonom, v kateri je o svojem življenju in ustvarjanju leta 1982 pripovedoval Ferdo Godina, eden najpomembnejših prekmurskih literatov 20. stoletja.
Bralne osvežitve

Bralne osvežitve

ARS Svet kulture, 5. avgust 2019 ― pa tudi o vtisih z novomeškega festivala Fotopub Med poletjem najde bralca tudi kaka knjiga, ki je dolgo trpela osamljeno življenje na polici, drugim pa je namenjeno bolj družabno preživljanje let. Tudi šolarji se včasih odločijo za zatopljene bralne dni, zato imamo zanje pripravljenih nekaj predlogov, naslovov, ki jim lahko popestrijo avgust. Odsev dejanskosti, namišljenega in simbolnega pa je mogoče najti tudi v drugih jezikih umetnosti, med katere sodi tudi fotografija, nastajajoča iz različnih osebnih izkušenj in doživetji ter v različnih kulturnih okoljih. Po 16. uri v oddaji Svet kulture tako lahko pričakujete reportažo z letošnjega novomeškega Fotopuba.

Iva Smrke Kröger: Bistvo arhitekture je zastavljanje pravih vprašanj

OUTSIDER, 5. avgust 2019 ― Arhitektka Iva Smrke Kröger se je na obvezno študijsko prakso v 9. semestru namesto v katerega izmed ljubljanskih birojev podala v švicarski Herzog & de Meuron, enega najbolj vplivnih, inovativnih in kakovostnih arhitekturnih birojev na svetu. Način dela in svet vrhunske arhitekture sta jo prevzela in bila je dovolj prodorna, da so ji ponudili redno… The post Iva Smrke Kröger: Bistvo arhitekture je zastavljanje pravih vprašanj appeared first on OUTSIDER.

Kdaj bo Ptuj v resnici turistična atrakcija?

Štajerski tednik, 5. avgust 2019 ― Pred enim letom smo znane Ptujčane spraševali o možnih turističnih atrakcijah, o tistem nečem, kar bi na Ptuj pritegnili več obiskovalcev. Navdušenja nad pivskimi ali vinskimi fontanami ni bilo, tudi o posebnem razglednem stolpu večina ne razmišlja, najbolj zaželene pa so atrakcije v okviru že prepoznavnih potencialov mesta: grajski hrib, Panorama, staro mestno jedro, voda, terme, rimska zgodovina, vinska oz. vinarska tradicija ipd.
Kamera - teče, zvok - teče. Muvit.

Kamera - teče, zvok - teče. Muvit.

MMC Film, 5. avgust 2019 ― Že šestič bodo ekipe v okviru filmskega maratona MUVIT/6x60 bile bitko s časom in skušale v 60 urah napisati, posneti in zmontirati film, ki ne sme biti krajši od 6 in daljši od 8 minut. Prijave so za vse ljubitelje filma odprte do 9. avgusta.  

O festivalskem turizmu: Nič ne pomaga lepo, čudovito mesto, če ni efekta

Štajerski tednik, 5. avgust 2019 ― V sklopu 11. festivala Arsana je po večletnem premoru znova potekala okrogla miza o ptujskem festivalskem turizmu kot izmenjava pogledov in mnenj v prepričanju, da je na Ptuju zavel nov veter, ki bo omogočal organizatorjem festivalov boljše pogoje za delovanje, za pravočasno sestavo programa in izdajo festivalskih edicij. Predvsem pa naj bi ob tem mesto s ponudniki festivalsko dihalo, da bodo obiskovalci, tako domači kot tuji, po koncertih lahko posedali v ptujskih lokalih, uživali v mestni ponudbi, ki naj bi prav tako ponujala nepozabne doživljaje, užitke in okuse.

Kultura e–novice, 5. avgust 2019

CED, 5. avgust 2019 ― Pozdravljeni, poletna številka tokrat prinaša vesele novice. Ponovno beležimo rekordne rezultate na razpisu Kultura za projekte sodelovanja. Evropska komisija bo skupaj podprla 106 projektov, od tega pri 28 projektih sodelujejo slovenske organizacije. To je v vsakem četrtem podprtem projektu! Veseli nas, da smo se ponovno znašli na zemljevidu podpore i-Portunus za mobilnost in tokrat zelo[...]
Prekmurje danes: gospodarsko, politično, kulturno

Prekmurje danes: gospodarsko, politično, kulturno

ARS Arsov forum, 5. avgust 2019 ― Gostje: Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, Jožef Horvat, poslanec Državnega zbora in dr. Janez Balažic, umetnostni zgodovinar. Prekmurje meri približno tisoč kvadratnih kilometrov, danes ga sestavlja 19 občin, in če je pred 100 leti v njem živelo okoli 90 tisoč ljudi, ima Prekmurje danes manj kot 80 tisoč prebivalcev. Še vedno je najbolj kmetijsko območje pri nas in še vedno se drugim Slovencem zdi prekmurščina najtežje razumljiva govorica v državi. No, nekdaj tudi Prekmurci niso prav dobro razumeli Trubarjevega knjižnega jezika, so pa svojega lahko v avstro-ogrski monarhiji kljub madžarizaciji obdržali tudi zaradi nenehnega ohranjanja narodne zavesti. Prekmurje je bilo in je še vedno v vseh pogledih najbolj odmaknjeno od drugih slovenskih območij ali pokrajin, ne nazadnje je v Sloveniji tudi najmlajše. Z matičnim narodom so se prekmurski Slovenci namreč združili šele pred 100 leti in prav zaradi praznovanja stoletnice priključitve smo letošnje leto v Sloveniji poimenovali kar Prekmursko leto. V oddaji poleg nekaterih dejstev iz zgodovine predstavljamo zlasti Prekmurje danes, in to tako z gospodarskega kot političnega in kulturnega vidika. V pogovoru z Lidijo Kosi sodelujejo Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, Jožef Horvat, poslanec Državnega zbora in dr. Janez Balažic, umetnostni zgodovinar, sicer predavatelj na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.
O (ne)samoumevnih problemih in odvodih antropocentrizma

O (ne)samoumevnih problemih in odvodih antropocentrizma

Airbeletrina, 5. avgust 2019 ― Javni dogodki na širši humanistično-kulturni sceni, ki imajo zame potencial osebne in/ali politične travmatičnosti, so čedalje redkejši. Prav tako se redko zgodi, da me neveganska populacija v razpravah resnično iztiri; z izkušnjami sem se priučila drugačnih odzivov. Toda debata v drugi polovici dogodka Zeleno, eko, bio, ki ga je v četrtek, 18. 7. 2019, v Pritličju priredila Legebitra me je iztirila in tako osebno kot politično pretresla. (Ob meni pa tudi gosta večera Tomaža Grušovnika.)
Umetniško delo in njegov kontekst

Umetniško delo in njegov kontekst

ARS Ars humana, 5. avgust 2019 ― O zmagovalnem filmu filmskega festivala v Pulju Ko avditorij obmolkne. In tišini sledi osem-minutni aplavz. V tokratni oddaji Ars humana predstavljamo zmagovalni film osrednjega hrvaškega filmskega festivala v Pulju – Dnevnik Diane Budisavljević, igrano-dokumentarni film o humanitarki Diani, Zagrebčanki, po rodu Avstrijki, ki je v nacistični Neodvisni državi Hrvaški iz taborišč rešila približno deset tisoč srbskih otrok. Verjetno obstaja več razlag, zakaj umetniško delo v določenem prostoru in času doseže tako močan odziv občinstva. V tokratni Ars humani boste slišali le nekaj iztočnic za razmislek – intervju z režiserko Dano Budisavljević – pripravila ga je Biljana Žikić, odlomke iz zapisa, ki ga je o filmu in odzivu nanj za Jutarnji list zapisala novinarka in pisateljica Slavenka Drakulić, uvodoma pa poročilo, ki ga je o Dnevniku Diane Budisavljević pripravila naša televizijska kolegica, filmska kritičarka Zemira A. Pečovnik
Navdušenke nad slovenščino

Navdušenke nad slovenščino

ARS Jezikovni pogovori, 5. avgust 2019 ― Tudi v slovenščino se da zaljubiti. Tudi v slovenščino se da zaljubiti. To dokazujejo udeleženci Seminarja za slovenski jezik, literaturo in kulturo, ki namenijo del dopusta intenzivnemu učenju slovenščine in spoznavanju naše kulture. V torkovih Jezikovnih pogovorih bodo razloge za spoznavanje slovenščine predstavile udeleženke iz Hrvaške, Slovaške in Ukrajine.
Dead Man (1995)

Dead Man (1995)

Deseta umetnost, 5. avgust 2019 ― “Moje ime je William Blake. Ali poznate mojo poezijo?” vpraša računovodja iz Clevelanda, ko prispe v zakotno, umazano in primitivno mesto Machine (Stroj), da bi se zaposlil v lokalni tovarni železa. A ob njegovem prihodu nanj čakata blato, mrki pogled, nenadni odpust iz službe, flirtanje z nekdanjo prostitutko in umor njenega bivšega, ki ga smrtno ranjenega […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Skrivnostno življenje mačk  The Blackcoat's Daughter (2015)  The Perks of Being a Wallflower (2012)  Tiho mesto  Oz the Great and Powerful (2013) Copyright © Deseta umetnost [Dead Man (1995)], All Right Reserved. 2019.
še novic