Ladyworld (2019)

Ladyworld (2019)

Deseta umetnost, 2. september 2019 ― Svet prizadane neimenovana ekološka katastrofa, zaznamovana s serijo močnih potresov. Sredi tega v filmih že večkrat videnega scenarija se znajde skupina osmih najstnic, ki so prejšnji večer praznovale rojstni dan ene od njih. Vendar ob nastopu jutra časa za veselje ni na pretek; najprej se jim izpraznijo mobilni telefoni, potem začne naglo primanjkovati hrane in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Poltergeist (1982)  Upgrade (2018)  Schindler’s List (1993)  TOP 50 romantičnih filmov - III. del  Isle of Dogs (2018) Copyright © Deseta umetnost [Ladyworld (2019)], All Right Reserved. 2019.

Dvanajsta ptica

TV Kočevje, 2. september 2019 ― Osrednji motiv, ki povezuje obe inštalaciji, je ptič žerjav, po japonskem verovanju sveta žival, ki prenaša simboliko zdravja, miru in sreče. 
O Ugandi

O Ugandi

Radio Študent, 2. september 2019 ― Uganda je napaka, tako dobesedno, tiskarska napaka - ko so Britanci konec 19. stoletja prvič prišli v stik s kraljestvom Bugando, lociranim na severni obali Viktorijinega jezera ob izviru Nila, je njihov prevajalec težko izgovarjal črko B in v kartoteko so ozemlje Bugande zabeležili kot Uganda.

NEUČAKANA  JABLANA v libojski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. september 2019 ― Slikanico o neučakani jablani sta spisali in ilustrirali Pia in Lea iz družine Lobenwein. Ptuj je njihovo domače mesto. Pia je deklica, ki ima eno redkih bolezni. Svoje počutje je preslikala v mlado jablano, ki se tako močno zaveda sebe, da ne spusti nikogar blizu, ker se boji za svoje brstiče. No, potem pa se zgodi, da ostane na jesen brez enega samega sadeža. Kislo se drži. Ptiček, čebela, metulj in pikapolonica ji kasneje povedo, zakaj tako. Ko se odpre in postane družabna, naenkrat dozorijo tri jabolka v njeni krošnji. Iz ...

Ob koncu Ljubljana festivala Svetlana Zakharova in Zubin Mehta

Misli, 2. september 2019 ― V sklopu iztekajočega se Ljubljana festivala bo v torek nastopila primabalerina Svetlana Zakharova. V družbi plesnih kolegov bo pripravila baletni večer, ki bo ponudil tako klasične kot sodobne baletne koreografije. Zaključek 67. festivala bo v četrtek zaznamovala poslovilna turneja indijskega dirigenta Zubina Mehte.
Slikarka Kiki Klimt eksperimentira s svetlobo

Slikarka Kiki Klimt eksperimentira s svetlobo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 2. september 2019 ― Ilirska Bistrica – V Pavlovčevi galeriji so v petek odprli razstavo akademske slikarke Kiki Klimt iz Ljubljane. Naslov razstave je V iskanju svetlobe, obiskovalci pa si lahko do 25. septembra ogledajo 17 vrhunskih umetniških del, portretov ljudi in cvetov, ki predstavljajo mistično potovanje iz zunanje podobe v notranjo veličastno lepoto in vrnitev k renesančni kvaliteti slikarstva. Razstava, Kiki Klimt, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 30. avgust 2019 Foto: Petar Nikolić Kiki Klimt, ki nadaljuje tradicijo starih mojstrov – osvetljevanje realnosti, se je raziskovalno poglobila v tehniko slikanja s svetlobo in jo v zadnjih sedmih letih še izpopolnila in nadgradila. Pravi, da so ji dela in zapisi Leonarda da Vincija odpirali vrata v nove svetove in pripovedovali zgodbe izza njih. Slikarka o sebi pravi, da ni klasična umetnica, ki bi delala le eno stvar in pazila na svojo kariero, ampak gre tja, kamor jo vodi srce in zanese radovednost. Od leta 1996, ko se je profesionalno podala na umetniško pot, je delovala na nešteto področjih, saj njena osnovna želja nista bila uspeh in kariera. Umetnost je bila vedno igrišče, na katerem spoznava bistvo. Avtorica razstave se je leta 1992 vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leto pozneje prejela Zoisovo štipendijo za nadarjene. Iz slikarstva je diplomirala leta 1997. Istega leta se je vpisala na podiplomski študij kiparstva (ALUO) in zanj prejela štipendijo ministrstva za kulturo. Magistrirala je leta 2000, ko je prejela tudi status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Iz ilustracije in vizualne komunikacije je doktorirala leta 2009, ministrstvo za kulturo pa ji je v tistem letu dodelilo tudi štipendijo in atelje v Berlinu. Leto pozneje je pridobila naziv docent za področje ilustracije. Kar nekaj let je predavala na visoki šoli za risanje in slikanje, ter na oddelku za vizualne komunikacije fakultete za dizanj, predavala pa je tudi na univerzah v tujini,  v Istanbulu
Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

ARS Gremo v kino, 2. september 2019 ― Vrhunci Beneškega filmskega festivala, pogovor z režiserjem filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorjem Božičem, oceni filmov Bolečina in slava Pedra Almodovarja in Koža Guya Nattiva. V oddaji bomo poročali o vrhuncih letošnjega Beneškega filmskega festivala, gost v oddaji bo Gregor Božič, režiser igranega celovečernega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki bo doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu, poleg tega bomo ocenili avtobiografski film Pedra Almodovarja Bolečina in slava in biografsko dramo Koža scenarista in režiserja Guya Nattiva.

Some Place Studio: Pisarne SML

OUTSIDER, 2. september 2019 ― Some Place Studio je arhitekturni biro s pisarnami na Dunaju in v New Yorku, katerega začetnika sta slovensko-avstrijski duo Bika Rebek in Daniel Prost. Med njunimi zadnjimi realiziranimi projekti je objekt pisarn inženirskega podjetja SML na severu Avstrije v mestu Redlham. Novi objekt je neposredno povezan s produkcijskim delom podjetja in ima razgiban volumen. Nad… The post Some Place Studio: Pisarne SML appeared first on OUTSIDER.

Večer DSR – Režiserji v dialogu: Posledice

Društvo slovenskih režiserjev, 2. september 2019 ― Spoštovane ljubiteljice, spoštovani ljubitelji filmske umetnosti, pozdravljeni v novi sezoni! Večere Društva slovenskih režisejev začenjamo  s ciklom Režiserji v dialogu, kjer bomo gostili del ustvarjalne ekipe filma, ki je pošteno razburkal slovensko filmsko krajino. V četrtek, 5. septembra, vas ob 21.00 vabimo v Slovensko kinoteko na pogovor z ustvarjalci filma POSLEDICE.  Sodelovali bodo: DARKO ŠTANTE, scenarist […]
Simfonija pod zvezdami koprskega pristanišča

Simfonija pod zvezdami koprskega pristanišča

SIGIC - Novice, 2. september 2019 ― Potniški terminal Luke Koper bo 14. septembra gostil edinstven umetniški dogodek Simfonija Kopra. Prireditev bo prava poslastica za oči, saj bo Orkester Slovenske filharmonije na domiselno osvetljeni scenografiji koprskega pristanišča, občinstvo popeljal v glasbeni svet skladateljev Alda Kumarja, Magnusa Lindberga in Mauricea Ravela.

V Melbournu vrata odprla galerija, namenjena sodobnim umetnicam

Misli, 2. september 2019 ― V Melbournu je vrata odprla Galerija Finkelstein, po pisanju spletnega portala Art Daily edina avstralska galerija, namenjena predstavljanju sodobnih umetnic. Ustanoviteljica galerije, zbirateljica in odvetnica Lisa Fehily, je izbrala skupino po njenem prepričanju najbolj vznemirljivih avstralskih in mednarodnih umetnic.
še novic