Matevž Granda: Dediščina solin, »ki mogoče šele pride«

OUTSIDER, 3. november 2019 ― Leta 1986 je film Poletje v školjki (Tugo Štiglic) podrl vse rekorde gledanosti. Tistega leta naj bi si ga ogledalo več kot 116.000 ljudi. Če bi ga danes umestili na lestvico gledanosti slovenskih filmov (Poletje v školjki je bilo namreč posneto v Jugoslaviji), bi s šestega mesta izpodrinil film Outsider (Andrej Košak). Film Poletje v… The post Matevž Granda: Dediščina solin, »ki mogoče šele pride« appeared first on OUTSIDER.

Second Chance Blown - Dewy Clothes On Shapes Long Gone | Recenzija

13. brat, 3. november 2019 ― Tole recenzijo se že dolgo spravljam pisati. Problem je v meni, tako v časovni omejenosti zaradi vsakdanjih opravkov in aktivnosti, ne pa v bendu, ki mi je celo prijazno posredoval vinilko. In tudi mi je njihov prvenec ostal v zelo dobrem spominu. Mogoče je prisoten tudi strah, kako oceniti nadaljevanje pred leti začete zgodbe. Drugi albumi so vedno kritični. Če bend pride do snemanja drugega albuma, pomeni, da je bil prvenec relativno uspešen. Tako da mora na drugem albumu biti vsaj enako dober, če ne veliko boljši. Veliko je bendov, ki so na drugem albumu pogoreli. Ali so hoteli preveč ali pa njihovi feni niso sprejeli malce drugačnega zvoka. Second Chance Blown so ostali v istem žanru. Še vedno je to hrupni electro rock, če za trenutek zamolčim punk in metal vplive. Za razliko od prvega albuma je ta malce melodičnejši. Tako da se ti na trenutke zdi, da zaplujejo že v skoraj pop vode. Dokler vokali ne preidejo v praktično screamo varianto, ki naredi kar precejšnjo distinkcijo v razmerju do basovske melodike. Sicer izraza screamo ne maram, saj sem v teh emo vodah bil, ko tega izraza še niso uporabljali. Vsekakor pa gre za odlično uporabo kričečih vokalov. Tako da lahko žanr razširimo v electro screamo coldwave industrial rock. A to je le za pokazati, kako so te oznake le pogojno uporabne. Naj bo dovolj že to, da gre za darkersko obarvano godbo. Tudi občasni veseli ritmi so podobni prešernemu poskakovanju v pogrebni procesiji. Za oblačno deževne dni v izolski marini, z vinilko pod pazduho. Poslušalec zre čez horizont morja, a ve, da gleda v preteklost. V čas, ki je že mrtev. Uživajte!
Žrtve radia bum bum, radijska igra, nagrajena v Angliji

Žrtve radia bum bum, radijska igra, nagrajena v Angliji

SLOGI, 3. november 2019 ― Pogovor z režiserko, izročitev nagrade in predstavitev nagrajenega dela MAŠA PELKO Dušan Jovanović Žrtve radia bum bum radijska igra, nagrajena v Angliji   Žrtve radia bum bum je avtorska adaptacija kultnega dramskega besedila Žrtve mode bum bum Dušana Jovanovića iz leta 1975, ki še danes velja za prelomni dogodek v zgodovini uprizarjanja in dramatike. Radijska […] The post Žrtve radia bum bum, radijska igra, nagrajena v Angliji appeared first on SLOGI.
Dark Dinner / Temna večerja

Dark Dinner / Temna večerja

Koridor, 3. november 2019 ― Avtorica predstave Veronika Valdés (diplomantka Akademije za ples Ljubljana) in Jana Menger (magistrica Umetnosti giba na AGRFT UL) na podlagi uplesitve večerje kot socialnega dejanja, upodabljata različne dinamike medčloveških odnosov. The post Dark Dinner / Temna večerja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Bitka za Midway

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Spektakel o bitki za Midway, glavnem preobratu na pacifiški fronti v Drugi svetovni vojni, z bogato igralsko zasedbo in režiserjem Dneva neodvisnosti. Bitka za Midway je bila pomorska bitka v drugi svetovni med mornaricama Japonske in ZDA ter velja za odločilno bitko vojne na Pacifiku v smislu zaustavitve japonskega prodiranja, ki se je začelo z […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ledeno maščevanje  You're Next (2011)  [Pozor, hud prizor] - American Honey (2016)  The Hate U Give (2018)  Mother! (2017) Copyright © Deseta umetnost [Bitka za Midway], All Right Reserved. 2019.

Doktor Sleep

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Doktor Sleep Stephena Kinga nadaljuje zgodbo Dannyja Torranca in sicer 40 let po grozljivih dogodkih v Overlook hotelu, katerim smo bili priče v filmu Izžarevanje (The Shining). Še vedno prestrašen zaradi travme, ki jo je doživel kot otrok, je Danny po mnogih letih našel nekaj, približno podobnega miru. Ta mir pa se hitro razblini, ko naleti na deklico Abro, pogumno […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Goodfellas (1990)  Bumblebee  The Man Who Killed Don Quixote (2018)  Cube (1997)  Shaun Of The Dead (2004) Copyright © Deseta umetnost [Doktor Sleep], All Right Reserved. 2019.

Izzivalca

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Resnična zgodba o boju med Fordom in Ferrarijem na dirki Le Mans leta 1966. Film se osredotoča na dogajanje, ki je zaznamovalo zgodovinsko zmago Forda in bilo temelj za nastanek Forda GT40. Naslov v izvirniku: Ford v Ferrari V kinu od: 14.11.2019 Dolžina filma: 152 minut Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: Akcijski film, Biografski […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    American Made (2017)  [Pozor, hud prizor] - Basic Instinct (1992)  Terminator: Temačna usoda  Maščevalci: Zaključek  Shazam! (2019) Copyright © Deseta umetnost [Izzivalca], All Right Reserved. 2019.

Pri Addamsovih

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Če ste mislili, da je vaša družina čudna, pomislite še enkrat. Pred vrati je namreč ena najbolj čudnih, nevsakdanjih in bizarnih družin na svetu – družina Addams. Novembra na velika platna prihaja animirana družinska komedija, ki prikazuje zgodbo o članih slavne odbite družine. Naslov v izvirniku: The Addams Family V kinu od: 14.11.2019 Dolžina filma: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Batman Begins (2005)  Vinyan (2008)  Johnny English Strikes Again (2018)  Mission: Impossible - Fallout (2018)  Seznam filmov na festivalu Kurja Polt 6: Freaks (2019) Copyright © Deseta umetnost [Pri Addamsovih], All Right Reserved. 2019.

Judy

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Film JUDY je poklon veliki umetnici, igralki in pevki, njenemu čudovitemu glasu, velikemu srcu in privlačni kombinaciji vitalnosti in glamurja, ki ju premore le nekaj največjih zabavljačev na svetu. Naslov v izvirniku: Judy V kinu od: 21.11.2019 Dolžina filma: 118 minut Država / Letnik: GBR/2019 Filmski žanr: Biografski film, Drama, Zgodovinski film Igralci: Renée Zellweger, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Koliko je potrebno odšteti za oglaševanje v filmih o Jamesu Bondu?  Mission: Impossible - Fallout (2018)  Moj kuža Patrick  Evil Dead (2013)  Terminal (2018) Copyright © Deseta umetnost [Judy], All Right Reserved. 2019.

Ledeno kraljestvo 2

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Med svoje številne oboževalce se vračata sestri Elza in Ana, ki se bosta skupaj s Krištofom, Olafom in Svenom podali na nevarno potovanje globoko v gozd, na katerem bodo skupaj odkrili, kje je sploh izvor Elsinih čarobnih moči, s pomočjo katerih bodo rešili kraljestvo. Če se je Elza v prvem delu bala svojih nadnaravnih sposobnosti, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Master (2012)  Misija: Nemogoče - Izpad  Silent House (2011)  Črni Kkklanovec  The Haunting of Hill House - 1. sezona (2018) Copyright © Deseta umetnost [Ledeno kraljestvo 2], All Right Reserved. 2019.

Last Christmas

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Kate (Emilia Clarke) v trgovini z božičnimi okraski dela kot prodajalka, svojo službo pa, medtem ko mora biti oblečena v palčico in zvončkljati s škornji, sovraži. Njeno življenje je polno slabih odločitev, hodi na avdicije, za njo je več neuspešnih zmenkov in prav nič ji ne gre po maslu. Ko v njeno življenje vstopi Tom […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - American Psycho (2000)  The Blair Witch Project (1999)  Rakka (2017)  [Pozor, hud prizor] – The Lion King (1994)  A Star Is Born (2018) Copyright © Deseta umetnost [Last Christmas], All Right Reserved. 2019.

Jaz sem Frank

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Nepričakovana dediščina po umrlem očetu sproži spor med Frenkom, upornikom, ki še vedno prisega na socialistične vrednote in njegovim bratom Branetom, tipičnim post-tranzicijskim tajkunom. Naslov v izvirniku: Jaz sem Frenk V kinu od: 28.11.2019 Dolžina filma: 98 minut Država / Letnik: SVN/2019 Filmski žanr: Drama Igralci: Janez Škof, Valter Dragan, Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Adrift (2018)  Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019)  Kralj plaže  Fury (2014)  All the Money in the World (2017) Copyright © Deseta umetnost [Jaz sem Frank], All Right Reserved. 2019.

Nož v hrbet

Deseta umetnost, 3. november 2019 ― Izjemno napeta misteriozna kriminalka, v kateri detektiv preiskuje smrt patriarhalne, ekscentrične družine. Celotna zasedba filma, tako pred kot za kamero, obljublja izvrstno akcijo in zaplete. Daniel Craig (James Bond), Chris Evans (Captain America) in Jamie Lee Curtis v glavnih vlogah. Naslov v izvirniku: Knives Out V kinu od: 28.11.2019 Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Hitri in drzni: Hobbs in Shaw  Knjigarna  Berlinale 2019: Dve mladoletnici že v samem začetku očarali Berlin  Star Wars: Episode IV — A New Hope (1977)  Črni panter Copyright © Deseta umetnost [Nož v hrbet], All Right Reserved. 2019.
Proti modernemu svetu: tradicionalizem in fašizem

Proti modernemu svetu: tradicionalizem in fašizem

Vrabec Anarhist, 3. november 2019 ― Ne le, da tradicionalizem ni spravljiv z modernimi idejami družbene pogodbe, obče volje (Roussaeu), konsenza vladanih(Locke) in podobnih mehanizmov civilne legitimizacije družbenopolitičnega reda, povrhu tudi nikdar ni bil apolitična religiozna misel. The post Proti modernemu svetu: tradicionalizem in fašizem appeared first on Vrabec Anarhist.

SAMOZAPOSLENI IN IZDAJANJE RAČUNOV

KUD Trivia, 3. november 2019 ― Pravilni računi, dobri prijatelji! Ste samozaposleni v kulturi ali v novinarstvu in potrebujete pomoč pri obvladovanju obveznosti izdajanja računov naročnikom? Pri tem vam lahko pomagamo na delavnici Novičnika za samozaposlene v kulturi, ki bo 16. 1. 2020 v Kinu Šiška. Delavnico priporočamo vsem, ki račune izdate tako redko, da jih še vedno zamenjujete s položnicami, […]
Ramoveš in Rob v posebnem albumu prepletena skozi glasbo in strip

Ramoveš in Rob v posebnem albumu prepletena skozi glasbo in strip

Misli, 3. november 2019 ― Stripar, pevec in kitarist Martin Ramoveš je izdal tretji album v stripu in glasbi, ki ga je tokrat posvetil satiričnemu pisatelju in pesniku Ivanu Robu. Ta ga je pritegnil z muzikaličnostjo in temami besedil. V posebnem formatu albuma po besedah Ramoveša verz živi sam zase, novo dimenzijo mu doda glasba, strip pa vse skupaj podpre še s podobo.
Knjiga priznanj: Slavko Pregl

Knjiga priznanj: Slavko Pregl

Airbeletrina, 3. november 2019 ― Eden najbolj branih slovenskih pisateljev, Slavko Pregl, je AirBeletrini "priznal" nekaj zanimivih dejstev o sebi in svojem vsakdanu, ki dopolnjujejo podobo človeka, opisanega v avtobiografiji Srajca srečnega človeka.
Amfiteatrov simpozij na temo LJUBITELJSKO GLEDALIŠČE

Amfiteatrov simpozij na temo LJUBITELJSKO GLEDALIŠČE

SLOGI, 3. november 2019 ― Ljubiteljsko gledališče je v zgodovini večkrat odigralo vlogo prostora, kjer se dogajajo gledališke spremembe. Naj je šlo za zametke profesionalnega gledališča pri nas (Dramatično društvo), za alternativne gledališke skupine (npr. Living Theatre, pri nas Gledališče Pupilije Ferkeverk, EG Glej, Pekarna) ali pa za uveljavitev sodobnega plesa. Vzpon prekariata dandanes ponovno odpira vprašanja različnih možnosti profesionalnega […] The post Amfiteatrov simpozij na temo LJUBITELJSKO GLEDALIŠČE appeared first on SLOGI.
1953 Babno Polje – Prošnja za oprostitev carine

1953 Babno Polje – Prošnja za oprostitev carine

Stare slike (Cerknica), 3. november 2019 ― Ko je pismo Reze Troha iz Clevelanda prispelo na Babno Polje, je sestra Ivana ali zanjo nekdo drug, vešč pisanja in uradnih postopkov, napisal prošnjo za oprostitev carine in koeficienta od darilne pošiljke 11 kg sveč, ki so jih poslali babnopoljski izseljenci iz Clevelanda. Prošnja je naslovljena na Carinsko upravo Beograd preko Carinarnice Ljubljana in […]

3. novembra 1995 je umrl Bojan Adamič, slovenski skladatelj, dirigent in aranžer

Kamra.si, 3. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. novembra 1995 je v Ljubljani umrl Bojan Adamič, slovenski skladatelj, dirigent in aranžer. Rodil se je 9. avgusta 1912 v Ribnici. Bojan Adamič je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, znano je njegovo delo na področju zabavne in filmske glasbe, manj pa je znano njegovo ustvarjanje na področju fotografije. Bojan Adamič je obiskoval OŠ v Ribnici in OŠ Ledina v Ljubljani ter gimnazijo Poljane, kjer je maturiral leta 1931. S 13 leti se je vpisal na Državni konzervatorij za klavir (srednja glasbena šola) in končal orgle pri prof. Premrlu, trobento pri prof. Karasu in deloma kompozicijo pri prof. Ostercu. Diplomiral iz klavirja pri prof. Ravniku leta 1941 na Glasbeni akademiji v Ljubljani, ko je za diplomski izpit igral Lisztov prvi klavirski koncert. Na Pravni fakulteti je opravil prvi državni izpit in absolutorij.

Pisma proti e-mailom – Becky Albertalli. Z ljubeznijo, Simon. & Jenny Han. Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila. Učila International, 2019. / Veronika Šoster

Trubarjeva hiša literature, 3. november 2019 ― Šestnajstletna Simon Spier in Lara Jean Covey imata veliko skupnega. Oba sta protagonista mladinskih romanov, ki sta iz samostojnih knjižnih uspešnic prerasla v knjižni seriji – Z ljubeznijo, Simon je dobil nadaljevanje Leah brez ritma; Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila, pa sledita še knjigi P. S. Še vedno te ljubim in Vedno tvoja Lara Jean. Oba sta leta 2018 dobila tudi svoja filma. Vsebinsko gledano gre pri obeh romanih za ljubezensko zgodbo, prav tako sta oba rahlo pocukrana, a vseeno ne prestopata meje banalnosti in govorita o stvareh, ki mlade zanimajo. Pri obeh so v ospredju družinski člani in ožji krog prijateljev, odvijata pa se pretežno doma in v srednji šoli. Oba se spogledujeta s prvo uresničeno simpatijo in obema se zaplete pri pisni komunikaciji. Ravno zaradi toliko podobnosti je zanimivo, kako uspe biti Simonu veliko bolj prepričljiv in manj klišejski.
še novic