Kamišibaj

TV Kočevje, 4. november 2019 ― Na našem koncu smo dobili še en festival, katerega izvedbe so se skupaj z učiteljico Gabrijelo Pohar lotili učenci z osnovne šole Stara Cerkev. Gre za festival japonskega papirnatega gledališča, kamišibàj, v katerem otroci svoje zgodbe pripovedujejo s pomočjo lastnih ilustracij. Predstavilo se je 19 zgodbarjev, ki so najprej nastopili pred vrstniki, nato pa še pred odraslimi ljubitelji gledališča. 
ŠUM#12: THRESHOLD ECOLOGIES

ŠUM#12: THRESHOLD ECOLOGIES

ŠUM, 4. november 2019 ― ŠUM#12: THRESHOLD ECOLOGIES PDF Pisci: Bogna Konior, Lukáš Likavčan, n1x, Domen Ograjenšek, Germán Sierra Uredila: Marko Bauer, Tjaša Pogačar Izdajatelj: Šum (Društvo Galerija Boks), Ljubljana / So-izdajatelj: UMPRUM, Praga   IZID ŠUM#12: Petek, 8. november 2019 / 18h @ Fotopub projektni prostor, Tivolska 44, 1000 Ljubljana Domen Ograjenšek: “No, I don’t Cry on the Outside Anymore”, performativno branje Posebna, […]

Utrip domoznanstva: Ali bi šli z nami spet v kino? 80 let Kina Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. november 2019 ― V oktobru je minilo natanko 80 let, odkar so v Žalcu dobili prvo kinodvorano. V počastitev tega jubileja smo v ponedeljek, 4. novembra 2019, v Medobčinski splošni knjižnici Žalec skupaj s Filatelističnim društvom Žalec pripravili prireditev »Utrip domoznanstva: Ali bi šli z nami spet v kino?«. Predsednik društva Veni Ferant je pripravil zanimiv pregled razvoja žalskega filma od njegovih začetkov do 80. let prejšnjega stoletja. V starejših zapisih je mogoče zaslediti, da je bil prvi film v Žalcu predvajan že leta 1914, ko je hčerka gostilničarja Viranta po poroki z ...

Študijska ekskurzija po Slovenskih Konjicah

ZZMS, 4. november 2019 ― Študijska tura zgodovinskih mest bo v celodnevno doživetje Slovenskih Konjic z okolico povezala kulturno in naravno dediščino, ki jo bodo udeleženci spoznavali v živo in s pomočjo sodobnih digitalnih tehnologij, za popolno doživetje pa dodali še »sprehod » po vesolju. Le kje nudijo še več?  Rogla POT MED KROŠNJAMI, zberemo pa se pod krošnjami.    Pot med zvezdami in obisk CENTRA NOORDUNG, Vitanje virtualno potovanje po […] The post Študijska ekskurzija po Slovenskih Konjicah appeared first on ZZMS.
Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu

Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu

Slovenci.si, 4. november 2019 ― – razstava v Manakovi kući – Septembra leta 2019 je minilo polnih sto let, odkar se je Slovenec iz Ribnice Edvard Cvar naselil v Beogradu in tu nadaljeval svojo obrt – izdelavo sit in lesnih izdelkov iz materiala, prinesenega iz Slovenije. Celo stoletje se sita in drugo »suho robo« izdeluje na enak način, v isti […] The post Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu appeared first on Slovenci.
Upehane feministične strategije Golega življenja

Upehane feministične strategije Golega življenja

Neodvisni, 4. november 2019 ― Urban Belina se sprašuje, ali maratonsko stganje falične špecerije ne meri na utelesitev izčrpanih in upehanih feminističih strategij, kot nekakšno sizifovo delo. Pri tem pa samoizčrpavanje na odru poveže tudi z zelo aktualno zdajšnjostjo: "V takem kontekstu je mogoče reprezentacije vse bolj upehanih, z ostružki prekritih ženskih teles v repetitivni koreografiji spopada z zelenjavo hitro povezati z brezizhodnostjo, ujetostjo in brezupom dobe antropocena in grožnjo vsesplošne ekološke katastrofe, ki ji skoraj samodejno delujoči človeški avtomati ne morejo več uiti."

Asociacija: Sredstva za uspešno rešene tožbe strošek nevladnih organizacij?

SiGledal Novice, 4. november 2019 ― V Asociaciji so izrazili skrb, da bo ministrstvo za kulturo breme dveh doslej uspešno rešenih tožb, vezanih na štiriletni programski razpis, "zaradi svojih napak preložilo na nevladne organizacije". Na novinarski konferenci so dejali, da je osem na razpisu za uprizoritvene umetnosti uspešnih organizacij že prejelo odločbe z nižjimi zneski za 2020.
S Šolo Prenove na delavnico o vlagi

S Šolo Prenove na delavnico o vlagi

ZZMS, 4. november 2019 ― Šola Prenove po dobrih odzivih v lanskem letu 12. novembra 2019 ponovno vabi na delavnico o vlagi, kjer si bomo ogledali posledice vlage na zidovih in primere reševanja.  Delavnica, ki se bo začela ob 9. uri, je razdeljena na dva dela – teoretični del s predavanji bo potekal v Mestnem muzeju v Krškem, v praktičnem […] The post S Šolo Prenove na delavnico o vlagi appeared first on ZZMS.
še novic