V Hiši kulture Pivka razstavlja umetnik najmlajše generacije Maks Bricelj

V Hiši kulture Pivka razstavlja umetnik najmlajše generacije Maks Bricelj

Notranjsko primorske novice » Kultura, 5. november 2019 ― Pivka – V Hiši kulture v Pivki bodo v soboto, 8. novembra, ob 19. uri odprli razstavo Marka Briclja z naslovom Brief Silence. Umetnik najmlajše generacije, ki se v slovenskem umetnostnem prostoru šele uveljavlja, razstavlja vsakdanje uporabne predmete, kot so denimo brivnik ali jedilne paličice, ki jih je predelal v umetniške objekte, ki s pomočjo gledalca proizvajajo zvok. Razstava Brief Silence, Maks Bricelj, 8.–29. november 2019 Vir: Marko Bricelj8. novembra 2019 ob 19. uri v galeriji Hiše kulture v Pivki. Pri ustvarjanju del, ki jih najraje predstavlja v obliki specifičnih prostorskih instalacij, Bricelj izhaja iz raznorodnega materiala, ki ga nabira in kopiči že vrsto let. Osredotoča se na predmete, ki jim ni povsem odvzet status uporabnega in/ali vizualno fascinantnega, in jih skozi proces ustvarjanja prekvalificira ali predela v umetniške objekte, ki se kot taki dokončno vzpostavijo šele z aktivno participacijo gledalca, so umetnikovo delovanje pojasnili v Hiše kulture Pivka. Objekti gledalca pritegnejo z neskladjem med izvorno uporabno in podeljeno oziroma ustvarjeno estetsko funkcijo, nato ga prevzamejo z zbujanjem nostalgije za (vedno) boljšimi starimi časi in nazadnje zapeljejo v enigmatičnost rokovanja z njimi. Gledalec skozi svojo participacijo, ki sestoji iz celostne čutno-čustvene, miselne in mehanske izkušnje rokovanja z umetniškim delom, raziskuje dinamiko interakcije med subjektom in objektom v materialistično in potrošniško usmerjeni sodobni družbi. V Hiši kulture Bricelj predstavlja dela, ki so izvorno povsem vsakdanji uporabni predmeti, kot so brivnik, par loparjev, masažnik za stopala, jedilne paličice in krožna žaga, predelani v umetniške objekte, ki s pomočjo gledalca proizvajajo takšen ali drugačen zvok. Dela so predstavljena v obliki interaktivne instalacije, ki kot ad hoc zasedba objektov in subjektov v galerijskem prostoru ustvarja zvočno krajino, skozi katero pronica taktilnost vsakdana. Kustosinja razstave je Mojca G

Likovna sekcija KUD Žalec: »V sliki me najdeš«

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 5. november 2019 ― V torek, 5. novembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold svoja likovna dela razstavilo 18 članov Likovne sekcije KUD Žalec. Razstava nosi naslov »V sliki me najdeš« in bo na ogled do 26. novembra 2019 v času odprtosti knjižnice. Začetki Likovne sekcije KUD Žalec segajo v leto 2001. Člani so se takrat pod imenom Foto-likovna sekcija prvič predstavili z razstavo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec. 28. marca 2003 je sledila ustanovitev Likovne sekcije KUD Žalec. Takrat je štela osem članov, danes jih ima dvajset. Vedno imajo dobrega mentorja. Prvi mentor likovne ...
Virtuozni repertoar za baročni violončelo

Virtuozni repertoar za baročni violončelo

Odzven, 5. november 2019 ― Nekateri glasbeni dogodki so res posebnost, saj s svojo vsebino nagovarjajo prav posebno občinstvo in zapolnjujejo določeno nišo glasbenega trga. Med takšne dogodke nedvomno spada festival Cellofest Ljubljana, praznik violončelistov in violončela.

Certifikat Kulturno podjetje

Asociacija, 5. november 2019 ― V okviru Javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019 Ministrstva za javno upravo RS je Asociacija kot prijavitelj, skupaj s partnerjema Mestom žensk in Društvom humanistov Goriške, uspela s prijavo projekta »Certifikat kulturno podjetje«. Prijava izhaja iz potrebe po povezovanju kulture (predvsem nevladne) z gospodarstvom in v ta namen načrtujemo oblikovati poseben … Preberi več o Certifikat Kulturno podjetje

Predstavitev kolekcije: Jože Karlovšek

Kamra.si, 5. november 2019 ― Celjska Mohorjeva družba vabi v sredo, 6. novembra 2019, ob 11. uri v knjigarno Celjske Mohorjeve na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani na predstavitev kolekcije Jože Karlovšek Jože Karlovšek (1900–1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Njegova vnukinja Katarina Karlovšek sedaj z Agencijo RTA ponuja paleto izdelkov s premišljeno apliciranimi ornamenti, ki jih je zbral in zrisal Jože Karlovšek. Ne govorimo torej o ponavljanju zgodovinskega spomina ali zgolj kopiranju Karlovškovih ornamentov, ampak o premišljeni aplikaciji, ki upošteva različnost gradiv, oblike predmetov in njihove uporabnosti ter namene. S to kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov.

5. november - svetovni dan romskega jezika

Kamra.si, 5. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. november - svetovni dan romskega jezikaSvetovni dan romskega jezika obeležujemo v spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar. Pred leti so slovenski Romi ob tem dnevu dobili prvi obsežnejši slovensko-romski slovar. Obeleževanje tega dneva je po mnenju Romov pomembno za ohranitev njihove kulturne identitete.  Vir: https://insajder.com/svet/danes-obelezujemo-svetovni-dan-romskega-jezika

Po sledeh gledališke zgodovine (strokovno izobraževanje)

SiGledal Novice, 5. november 2019 ― V soboto, 16. novembra 2019, se lahko med 9. in 17. uro udeležite strokovnega izobraževanja Po sledeh gledališke zgodovine v organizaciji in izvedbi Slovenskega gledališkega inštituta. Usposabljanje spodbuja razvoj gledališke pismenosti ter nudi različne tehnike in orodja za ustvarjalno poučevanje dramatike in gledališke zgodovine. Namenjeno je vzgojiteljem, osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem, učiteljem izbirnih predmetov ter mentorjem gledaliških skupin.
MENT 2020 z novimi najavami

MENT 2020 z novimi najavami

SIGIC - Novice, 5. november 2019 ― Organizatorji festivala MENT Ljubljana so razkrili nov paket glasbenikov in ustvarjalcev, ki bodo med 5. in 7. februarjem zasedli 20 ljubljanskih odrov, ter 10 novih govorcev, ki jim boste imeli priložnost prisluhniti na MENT konferenci.

Scena ne sme plačevati za napake ministrstva

Asociacija, 5. november 2019 ― V Asociaciji, vsebinski mreži nevladnih organizacij na področju kulture smo 4. novembra 2019 organizirali novinarsko konferenco, ki je bila posvečena dogajanju glede programskega razpisa ministrstva za kulturo za obdobje 2018 – 2021. Nedavno sta bili namreč po dolgotrajnem postopku v sofinanciranje naknadno sprejeti dve organizaciji in sicer Zavod Maska in Zavod Emanat, kmalu za tem … Preberi več o Scena ne sme plačevati za napake ministrstva

Najava razpisov JAK RS za sofinanciranje večletnih javnih kulturnih programov

Javna agencija za knjigo, 5. november 2019 ― Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (v nadaljevanju: JAK) bo v petek, 15. novembra 2019 objavila dva programska razpisa: JR10-KNJIŽNI PROGRAMI-2020-2023: štiriletni programski razpis za izbor izvajalcev in sofinanciranje knjižnih programov za obdobje 2020-2023 JR11-REVIJALNI PROGRAMI-2020-2022: triletni programski razpis za izbor izvajalcev in sofinanciranje revijalnih programov za obdobje 2020-2022. Oba programska razpisa bosta odprta do ponedeljka, 23. decembra 2019.
TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju

TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju

SLOGI, 5. november 2019 ― Tudi letos se pridružujemo Temu veselemu dnevu kulture, praznovanju 3. decembra – Prešernovega rojstnega dne. Vstop prost!   10.00 Gledališče Cankarjeve dobe, vodstvo z delavnico za učence 3. triade OŠ in dijake SŠ Na razstavi bomo spoznali pogled Ivana Cankarja na ljubljansko gledališko življenje poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja ter ga postavili v zgodovinski […] The post TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju appeared first on SLOGI.

Javno vodstvo po razstavi 33 dni

Kamra.si, 5. november 2019 ― Muzej novejše zgodovine Celje vabi v sredo, 6. novembra 2019, ob 18. uri na javno vodstvo po gostujoči razstavi 33 dni - 100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Po razstavi, ki bo na ogled do 17. novembra 2019, bo vodil avtor dr. Marko Štepec. Vabljeni, vstop je prost!
Predstavitev knjige PROSTOR V PROSTORU – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 avtorice Ane Kocjančič

Predstavitev knjige PROSTOR V PROSTORU – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 avtorice Ane Kocjančič

SLOGI, 5. november 2019 ― V sodelovanju z Založbo Mladinska knjiga in ob robu 35. Slovenskega knjižnega sejma lepo vabimo na predstavitev monografije in pogovor z avtorico mag. Ano Kocjančič, s katero se bo pogovarjala mag. Mojca Jan Zoran, urednica in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta. Knjiga Ane Kocjančič PROSTOR V PROSTORU: Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 […] The post Predstavitev knjige PROSTOR V PROSTORU – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 avtorice Ane Kocjančič appeared first on SLOGI.

Pri Hiši poezije v zbirki Sončnice vzklilo pet novih knjig

Misli, 5. november 2019 ― Književno društvo Hiša poezije je maja razpisalo natečaj za zbirke poezije, ki po selekciji že v pol leta "vzklijejo" v zbirki Sončnice. Letošnja raznolika bera prinaša knjige Šovinistka Monike Vrečar, Bog z mano Petre Koršič, Ob robu ceste Andraža Poliča, Pobral sem Van Goghovo uho Marka Elsnerja Grošlja in S konico konice jezika Boruta Gombača.

Servis: samozaposleni in spletna prodaja

Asociacija, 5. november 2019 ― Samozaposleni v kulturi izvajajo kulturno umetniške aktivnosti za katere so prejeli status, ob tem pa velikokrat ni jasno ali lahko svoje produkte tudi tržijo, toliko večja postane zmeda, v kolikor govorimo o prodaji na svetovnem spletu. V tokratnem servisu bomo naslovili vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi z vzpostavitvijo spletne trgovine v razmerju do statusa … Preberi več o Servis: samozaposleni in spletna prodaja
Izšel je album Planetarium tubista Gorana Krmaca

Izšel je album Planetarium tubista Gorana Krmaca

Celinkin-e-novice, 5. november 2019 ― Goran Krmac predstavlja zvočno-raziskovalni projekt Planetarium. Avtorjev navdih izhaja iz njegove fascinacije nad raziskovanjem vesolja, tako astronomskih opazovanj v prejšnjih stoletjih kot fizične prisotnosti človeka v vsemirju v zadnjih nekaj desetletjih. Glasbeno delo se predstavlja v obliki avtorjevih kompozicij za solo tubo … Continue reading →
še novic