Glasbena mladina Slovenije praznuje 50 let (video)

Glasbena mladina, 7. november 2019 ― Spoštovani, vabimo vas na slavnostno akademijo, s katero bomo obeležili 50-letnico Zveze Glasbene mladine Slovenije. Prireditev, na kateri bomo praznovali ustvarjalnost, mladost in glasbeno uspešnost, bo v torek, 21. januarja 2020, ob 18. uri, v Veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana na Vegovi ulici 7, v Ljubljani. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta […]
Za vlogo Pingvina snubijo Colina Farrella

Za vlogo Pingvina snubijo Colina Farrella

MMC Film, 7. november 2019 ― Če so šušljanja v Hollywoodu pravilna, si Colin Farrell z novo vlogo ne nalaga najlažje naloge. Kot kaže, si bo obul čevlje, v katerih je leta 1992 stopicljal Danny DeVito, ko je ustvaril enega najmarkantnejših likov franšize Batman - Pingvina.
Pod ponjavo

Pod ponjavo

LUD Literatura, 7. november 2019 ― Blago je voda, ki se jo da vsak hip zagrabit, pa ti ne spolzi med prsti, ampak ti v otip pusti svoj fini, mehki puh. Reka, v katero sicer ne moreš stopit dvakrat, lahko pa se z njo pocrkljaš med dvema tokoma.
Mozaično o cesarju

Mozaično o cesarju

LUD Literatura, 7. november 2019 ― Slovenska naslovnica Williamsovega romana, ki Avgustovo podobo sestavi iz različnih izsekov njegovih kiparskih upodobitev – ali vsaj iz različnih pogledov na en sam kip – je vizualno kar dobro zadela Williamsove pripovedne odločitve. Vse do zadnje, tretje knjige, namreč Avgusta nikoli ne spoznamo skozi junakovo prvoosebno perspektivo.
Romska skupnost v Sloveniji

Romska skupnost v Sloveniji

Zgodovina na dlani, 7. november 2019 ― V Habsburških deželah so Romi prisotni že od konca 14. stoletja, na Slovenskem pa zagotovo od 15. stoletja. Romska skupnost torej na naših tleh prebiva že več kot 500 let. Romi so v Evropi in tudi pri nas prisotni vse od srednjega veka. Obstaja teorija, po kateri so bili Romi… Preberi The post Romska skupnost v Sloveniji appeared first on Zgodovina na dlani.

Predstavitev kolekcije: Jože Karlovšek

Kamra.si, 7. november 2019 ― Celjska Mohorjeva družba vabi v sredo, 13. novembra 2019, ob 18. uri v Mohorjevo dvorano na Prešernovi 23 v Celju na predstavitev kolekcije Jože Karlovšek. Jože Karlovšek (1900–1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Njegova vnukinja Katarina Karlovšek sedaj z Agencijo RTA ponuja paleto izdelkov s premišljeno apliciranimi ornamenti, ki jih je zbral in zrisal Jože Karlovšek. Ne govorimo torej o ponavljanju zgodovinskega spomina ali zgolj kopiranju Karlovškovih ornamentov, ampak o premišljeni aplikaciji, ki upošteva različnost gradiv, oblike predmetov in njihove uporabnosti ter namene. S to kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov.

BREZ VSTOPNICE V SVET – druženje študijsko bralnega kluba v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. november 2019 ― Na druženju študijsko bralnega kluba, letos imenovanega Brez vstopnice v svet, smo določili in sprejeli mesečna tematska branja v sezoni 2019/2020, kot sledijo: OKTOBER – Prepovedane knjige. Knjige, ki so spremenile svet. NOVEMBER – Brezdomci. Klateži. Potepuhi. Klošarji. Peronarji. Kralji  ulice. DECEMBER – Šolske zgodbe. Zgodbe šolnikov. Učitelj. JANUAR – Spreminjamo se. Zgodbe, ki nam pomagajo. Avtorji, ki nas usmerjajo. FEBRUAR – Poezija. Pesem. Pesniki. Nastopamo. MAREC – Pravljice. Poslušamo pravljico. Pogovarjamo se s pravljičarko. APRIL – Romanja. Zakaj gremo. Camino. Puščavski pes. Mačka z ulice. MAJ – Zaključno druženje. Nismo s sami. Vsak pripelje nekoga s sabo. Pridružite ...

A propos: Slovenska umetnost prek meja – »Luzerka« in še pet filmov na luxemburškem CinEastu pod geslom Dol z zidovi

Radio Kaos, A propos, 7. november 2019 ― Nekaj dni pred trideseto obletnico padca berlinskega zidu bo geslo »Dol z zidovi« ali v nekoliko bolj literariziranem prevodu nosilnega slogana Down with Wals pred štirinajstimi dnevi končanega filmskega festivala Srednje in Vzhodne Evrope CinEast v Luxemburgu, vsekakor dobro umeščeno in povsem utemeljeno. Porušimo zidove, bi lahko podnaslovili tudi to oddajo; Bili smo tam, v […]

Na 32. Čufarjevih dnevih 11 raznolikih predstav

SiGledal Novice, 7. november 2019 ― V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice se bodo prihodnjo sredo začeli 32. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo ponudil štiri mladinske in šest tekmovalnih predstav po izboru Iztoka Valiča, ki kakovost letošnjega festivala vidi predvsem v različnosti sodelujočih predstav. Festival bo zaključila nova premiera domačega gledališča.

Razstava ob 200. obletnici rojstva Ignacija Orožna na velenjskem gradu

Kamra.si, 7. november 2019 ― Muzej Velenje v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje vabi v četrtek, 7. novembra, ob 17.30 na Velenjski grad na odprtje gostujoče razstave Ignacij Orožen (1819-1900). Zgodovinarja in duhovnika Ignacija Orožna, avtorja Celske kronike ter enega od pionirjev zgodovinopisja v slovenskem jeziku, bo predstavila avtorica razstave Alenka Hren Medved iz Osrednje knjižnice Celje.  

Premiera igre Alice v postelji: Bojimo se njenega absolutnega uživanja sveta

SiGledal Novice, 7. november 2019 ― V ljubljanski Drami bodo v petek, 8. 11., premierno uprizorili igro ameriške avtorice Susan Sontag z naslovom Alice v postelji v režiji Doriana Šilca Petka. Alice James, na kateri igra temelji, je resnična zgodovinska oseba: pisateljica dnevnika, obtežena z diagnozo histerije in željo po samomoru. "Ob smrti nič ne ostane," je dejal režiser na predstavitvi.

Razstava starih razglednic Ptuj skozi čas

Štajerski tednik, 7. november 2019 ― Aleksandra Kumra je že od nekdaj zanimala zgodovina. To ga je tudi privedlo do tega, da je pred 15 leti začel zbirati stare razglednice Ptuja. Kmalu je ljubiteljsko zbiranje preraslo v načrtno zbiranje, ki ga še danes spremlja tudi raziskovanje. Njegova zbirka obsega že okrog 1000 razglednic, ki jih skrbno hrani primerno zaščitene.
še novic