Kako je potekala oskarjevska noč

Kako je potekala oskarjevska noč

MMC Film, 9. februar 2020 ― V Hollywoodu se je sklenila 92. podelitev oskarjev, ki so šli v večji meri v pričakovane roke. Presenetil je zmagovalec glavne kategorije - Parazit sklepa večer s štirimi kipci: za najboljši film, mednarodni film, režijo in izvirni scenarij.

Gorišnica: Filmski spomenik Tihi večeri navdušuje

Štajerski tednik, 9. februar 2020 ― »Snemanje filma je bilo nepopisno doživetje. Meškov prapranečak, producent in režiser David Sipoš je poskusil narediti spomenik Francu Ksavru Mešku in mislim, da mu je to čudovito uspelo,« je ob projekciji dokumentarno-igranega filma Tihi večeri s podnaslovom Onkraj poljan v Gorišnici povedal domačin Boštjan Rihtar, ki je zaigral v igranem filmu, ki že žanje nagrade na festivalih po svetu.

Velika razstava dobitnikov nagrad Ex-tempore Ptuj karneval 2003–2019

Štajerski tednik, 9. februar 2020 ― Dan pred uradnim pričetkom pustnega časa, ki ga že vrsto leto na svečnico razglasi kurentov skok, so v Galeriji mesta Ptuj odprli veliko razstavo dobitnikov nagrad Grand Prix MO Ptuj in drugih nagrajencev že tradicionalne likovne nagrade, ki poteka vsako leto v pustnem času že od leta 2003. Razstava je posvečena 60-letnici Kurentovanja in predstavlja uvod v številne druge kulturne dogodke, ki spremljajo osrednjo slovensko pustno prireditev.

Nina Granda: Jezovi v slovenski kulturi

OUTSIDER, 9. februar 2020 ― Odziv na slavnostni nagovor predsednice upravnega odbora ob Prešernovi proslavi Z velikim pričakovanjem sem spremljala petkovo proslavo ob podelitvi Prešernovih nagrad. Vrhunski dosežki letošnjih nagrajencev me navdihujejo in kažejo na visoko raven slovenske umetnosti. Z veseljem pa sem tudi pričakovala govor, ki se je v zadnjih letih razvil v specifičen hromeč žanr, usmerjen v kritiko… The post Nina Granda: Jezovi v slovenski kulturi appeared first on OUTSIDER.
Filmična in vznemirljiva Maistrova zgodba predstavljena v stripu

Filmična in vznemirljiva Maistrova zgodba predstavljena v stripu

Misli, 9. februar 2020 ― Mihael Glavan in Damijan Stepančič sta združila moči za strip o slovenskemu generalu Rudolfu Maistru. Glavan je za STA zapisal, da je biografsko-dokumentarno delo Naš Maister izšlo kot strip zato, ker je generalova biografska, bivanjska in kulturnozgodovinska zgodba hkrati prav filmična in tudi iz zgodovinskega vidika izjemno vznemirljiva.

Mrakova domačija na Bledu bo postala etnološki muzej

Misli, 9. februar 2020 ― Zavod za kulturo Bled zaključuje s pripravo dokumentacije za prenovo in ureditev Mrakove domačije na Rečici pri Bledu. Gre za eno redkih ohranjenih domačij iz 18. stoletja, ki je že vrsto let zapuščena, sedaj pa jo bodo preuredili v etnološki muzej. Dela bodo predvidoma stekla v drugi polovici tega leta in bodo končana prihodnje leto.
Banditi izdali videospot!

Banditi izdali videospot!

SPRP, 9. februar 2020 ― Raklamni panoji, popolni oglasi, potrošniška družba, ki si za blagor miru zatiska oči pred resnico... To je sistem v katerem živimo. Politika nam laže in prodaja prazne obljube a narod jim še vedno slepo verjame. Banditi ne nasedajo populizmu večine, temveč uživajo življenje s polno žlico, zato vam predstavljajo nov videospot za komad Men je kull, kajti njim se dogaja, tudi ko se nič ne dogaja! Piše: Blaž Pavšič, A7 booking and promotions

Elfriede Jelinek na oder postavila afero Ibiza

SiGledal Novice, 9. februar 2020 ― V igri Schwarzwasser, ki je na programu dunajskega Burgtheatra, je avstrijska nobelovka Elfriede Jelinek na oder postavila afero Ibiza. Slednjo je sprožil videoposnetek, ki je prikazoval nekdanjega avstrijskega skrajno desnega podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja, kako je v zameno za pomoč stranki ponujal poslovne pogodbe z državo.

Sin

Koridor, 9. februar 2020 ― Avtor v besedilu podrobno oriše psihološki stadij razpadle družine s poudarkom na sinu Nikolasu. The post Sin appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Elfriede Jelinek na oder postavila afero Ibiza

Misli, 9. februar 2020 ― V igri Schwarzwasser, ki je na programu dunajskega Burgtheatra, je avstrijska nobelovka Elfriede Jelinek na oder postavila afero Ibiza. Slednjo je sprožil videoposnetek, ki je prikazoval nekdanjega avstrijskega skrajno desnega podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja, kako je v zameno za pomoč stranki ponujal poslovne pogodbe z državo.
Nacionalni program za kulturo in očitki o političnem kadrovanju

Nacionalni program za kulturo in očitki o političnem kadrovanju

ARS Kulturna panorama, 9. februar 2020 ― V oddaji še o 70. obletnici smrti Prežihovega Voranca, novem prevodu Prešernovih Poezij v italijanščino, razmišljanju o oblikovanju, razstavi tradicionalnih igrač ter obletnici Muzeja za umetnost in obrt v Zagebu Oddajo bomo začeli z vročim kulturnim dogajanjem. Teči je začelo tretje leto, odkar slovenska kultura nima nacionalnega programa za kulturo, ministrstvo pa se sooča z očitki, da poskuša politično kadrovati v javnih zavodih s področja kulture. Minilo je tudi 70 let od smrti Prežihovega Voranca, Miran Košuta pa je ob kulturnem prazniku slovenskemu in italijanskemu občinstvu predstavil Franceta Prešerna in njegovo ustvarjanje – predvsem svoj novi prevod Prešernovih Poezij. Govorili bomo tudi o Društvu oblikovalcev Slovenije, ki dela svojih članov v Cankarjevem domu tokrat predstavlja virtualno, s tem pa želi sprožiti tudi razmišljanje o oblikovanju v sodobnem svetu. V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani si lahko ogledate zbirko tristotih tradicionalnih in sodobnih igrač, ki jih sicer hrani Etnografski muzej Zagreb in kažejo razvoj izdelovanja igrač ter uporabo različnih materialov. Proti koncu oddaje bomo ostali v Zagrebu, saj je Hrvaški muzej za umetnost in obrt ta teden dočakal 140. obletnico ustanovitve muzeja.
Kostumograf Alan Hranitelj

Kostumograf Alan Hranitelj

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 9. februar 2020 ― Magični svetovi umetnika, odprtega za sprejemanje impulzov življenja Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je bil tudi pri nas in po svetu delujoč kostumograf Alan Hranitelj, ki je lani navdušil s postavitvijo razstave Vzporedni svetovi Alana Hranitelja. O vzporednih svetovih umetnik, ki se z dvomi ne ukvarja veliko, saj si od nekdaj zaupa, pravi, da bivajo v vsakem izmed nas, vendar mora biti človek odprt za to, da si dovoli videti in slišati. Razstava, ki je sledila že mnogim drugim zelo odmevnim, je bila za mnoge praznik kostumografije, stvaritve pa so bile označene kot presežek umetniške imaginacije. Njegov opus obsega več sto gledaliških, opernih, baletnih in sodobno plesnih kostumografij, s svojimi magičnimi, poetičnimi in razkošnimi stvaritvami pa je očaral tudi gledalce cirkuških predstav ter vstopal v prostore filmske in televizijske produkcije. O svetu podob, ki jih vidi in ustvarja se je Magda Tušar pogovarjala že v nočnih urah Prvega, zdaj pa boste delu pogovora lahko prisluhnili tudi v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.
še novic