Kaj bi bilo dobro vedeti ob Svetovnem dnevu poezije

Vrabec Anarhist, 14. marec 2020 ― Knjige mi pomagajo preživeti, tako preprosto je to, kot subjektu mišljenja. Da, tistega vsakega četrtega v Sloveniji, pa še koga zraven, zelo močno čutim, zato mi knjige vse bolj predstavljajo nujno sogovornico, moj svet, ki torej ni samo moj svet. The post Kaj bi bilo dobro vedeti ob Svetovnem dnevu poezije appeared first on Vrabec Anarhist.

Prihodnost neke zgodovine: Prenova gradu Štanjel

OUTSIDER, 14. marec 2020 ― Štanjelski grad je eno največjih grajskih poslopij na Krasu in predstavlja osrednji del stare naselbine. V letu 2018 je bil pod vodstvom območne izpostave ZVKD iz Nove Gorice izveden segment obnove, v sklopu katere je bil požgani grad dozidan in zaključen, njegova konstrukcija pa zaščitena pred nadaljnjim propadanjem. Arhitekti iz podjetja Arhipelag so v sodelovanju… The post Prihodnost neke zgodovine: Prenova gradu Štanjel appeared first on OUTSIDER.

Pušta da uđem Judit Sanislo

SKC Danilo Kiš, 14. marec 2020 ― KO pušta, KOGA pušta, GDE pušta, ČIME pušta, ZAŠTO pušta. Sve to zrakasto leti u lice pred žutim koricama knjige mađarske spisateljice Judit Sanislo u izdanju Aretéa, pred tom istrgnutom frazom. U naslovnoj priči, ostavljenoj za sam kraj knjige, devojci,… Read more › The post Pušta da uđem Judit Sanislo appeared first on SKCDK.

Pušta da uđem Judit Sanislo

SKC Danilo Kiš, 14. marec 2020 ― KO pušta, KOGA pušta, GDE pušta, ČIME pušta, ZAŠTO pušta. Sve to zrakasto leti u lice pred žutim koricama knjige mađarske spisateljice Judit Sanislo u The post Pušta da uđem Judit Sanislo appeared first on KC Danilo Kiš.
Jezero si spet lahko ogledate na 4D

Jezero si spet lahko ogledate na 4D

MMC Film, 14. marec 2020 ― V želji, da prilagodi svoje programe gledalcem, ki bodo v teh dneh več časa preživeli doma, je Televizija Slovenija olajšala tudi dostopnost vsebin na spletu. Na tega se je vrnila TV-serija Jezero, ki si jo v celoti lahko ogledate na predvajalniku 4D.
Žabe

Žabe

Koridor, 14. marec 2020 ― Produkt, ki se je predstavil kot rezultat dvoletnega preučevanja Stnišinih Žab, pokaže, da so se ustvarjalci v njihovo vsebino poglobili. The post Žabe appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 14. marec 2020 ― Pri založbi Litera je izšel roman Mamina zapuščina japonske pisateljice Minae Mizumura, pri KUD AAC Zrakogled dramsko delo Line Prosa z naslovom Trilogija brodoloma. Mladinska knjiga je izdala slikanico Mala Alma na veliki poti Milana Dekleve z ilustracijami Huiqin Wang in priročnik Semena, sejanje in shranjevanje avtorice Julie Thompson-Adolf.
1977 Cerknica – Čebelarski krožek

1977 Cerknica – Čebelarski krožek

Stare slike (Cerknica), 14. marec 2020 ― Člani čebelarskega krožka iz Cerknice ob lepem šolskem čebelnjaku s tremi AŽ panji in mentorjem krožka Konradom Knezom. Na pobudo Antona Nareda je Čebelarska družina Rakek, na svojem občnem zboru 14. 1. 1968, poslala dopis in stopila v stik z ravnatelji osnovnih šol Rakek, Cerknica, Begunje, Nova vas in Grahovo glede čebelarskih krožkov v šolah. […]
Vladan Srdić: Si, kar vidiš

Vladan Srdić: Si, kar vidiš

MMC Drugo, 14. marec 2020 ― Si, kar vidiš je bil naslov razstave Vladana Srdića in najbolje slika poslanstvo oblikovalca vizualnih komunikacij, ki so ga bombe pred 21 leti iz Beograda pregnale v Ljubljano. Njegove rešitve spoštujejo tako pri nas kot v Avstriji, ZDA in na Kitajskem.

V Washingtonu maja razstava baročne umetnosti v Genovi

Misli, 14. marec 2020 ― V Nacionalni galeriji umetnosti v Washingtonu za maj napovedujejo odprtje razstave Veličastni barok - umetnost v Genovi, 1600-1750. Predstavila bo dela umetnikov, ki so v 17. stoletju, ko je Genova doživljala gospodarski razcvet, ustvarjali v tem italijanskem mestu. Razstava bo združila okoli 130 eksponatov.
Oddaja je odpadla zaradi prenosa papeževega nagovora

Oddaja je odpadla zaradi prenosa papeževega nagovora

ARS Likovni odmevi, 14. marec 2020 ― Obvestilo Trenutne razmere prinašajo mnoge izzive in vprašanja. Eno izmed njih je tudi, kako lahko v tem času delujejo umetniške galerije. Zdi se, da medmrežje ponuja odgovor tudi na to. Dela so nam pogosto dostopna na spletu, kjer si jih lahko ogledamo na drugačen način. Razstava Zeleni rez je na ogled v ljubljanski Galeriji Equrna oziroma na njeni spletni strani in, kot sta zapisala kuratorja Tomaž Brejc in Arne Brejc, skuša narediti pomladanski rez skozi sodobno likovno umetnost. Ta rez je zelena barva v svojih legah, pomenih, pojavnostih in funkcijah. Zelena pa ni le osnovna barva pomladi, ampak nam ta letni čas prinaša še mnoge druge barve in barvne odtenke. Te v svojih delih uporablja tudi Mojca Zlokarnik slikarka, grafičarka in predsednica Društva likovnih umetnikov Ljubljana, ki se ob drugih umetnikih predstavlja na razstavi Zeleni rez.
Alexandre Desplat: The Grand Budapest Hotel

Alexandre Desplat: The Grand Budapest Hotel

ARS Filmska glasba, 14. marec 2020 ― Izvirna glasba k filmu The grand Budapest hotel je delo francoskega pisca filmske glasbe, Alexandra Desplata. Zgodba, umeščena v fiktivno zdraviliško mestece sredi izmišljene gorske dežele Zubrowke, nas popelje skozi tri zgodovinske etape resnične Vzhodne Evrope 20. stoletja: od la belle epoque, preko fašistične okupacije do komunizma. Sloviti hotelski receptor Monsieur Gustave je velik poznavalec človeške nravi in najbolj skritih želja svojih nenavadnih gostov. Postrešček Zero Mustafa je njegov nenavaden, a edini zaupanja vreden tovariš. Tu so še uganka pogrešane umetnine, besna bitka za družinsko dediščino in najslajša ljubezenska avantura – vse to pred kuliso dramatično spreminjajoče se Evrope. Brezčasna zgodba o prijateljstvu, časti in izpolnjenih obljubah, posneta po navdihu klasičnih hollywoodskih komedij iz 30. let 20. stoletja.

Pawel Pawlikowski, Lebdenje, baletna zgodba Rut Vavpotič, Apokalipsa, danes, Raj in pogovor z Andrejem Končalovskim

ARS Gremo v kino, 14. marec 2020 ― Dokumentarci poljskega oskarjevca; ocena igrano dokumentarnega filma o koreografinji Rut Vavpotič; mojstrovina Francisa Forda Coppole iz leta 1979, dopolnjena leta 2000; Andrej Končalovski razmišlja o svojem filmu Raj Kinematografi so še vedno zaprti zaradi epidemije, filme pa lahko gledamo tudi doma. Na spletni strani Kinodvora si lahko brezplačno ogledamo štiri dokumentarce z oskarjem nagrajenega poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega z začetka devetdesetih let, ki jih je snemal za BBC. Ocenili bomo novi igrano dokumentarni film Marte Frelih o slovenski koreografinji Rut Vavpotič. Film je bil ta teden premierno prikazan na Televiziji Slovenija. Prav tako na Televiziji Slovenija pa bosta ta konec tedna na sporedu dva izjemna vojna filma – Apokalipsa, danes Francisa Forda Coppole, ki obravnava vietnamsko vojno, in Raj, film o drugi svetovni vojni, za katerega je Andrej Končalovski leta 2016 prejel srebrnega leva za najboljšo režijo. Vabljeni k poslušanju!
Garry Graden gost Komornega zbora Megaron

Garry Graden gost Komornega zbora Megaron

Odzven, 14. marec 2020 ― V Slovenijo pogosto prihajajo tuji profesorji, solisti, dirigenti. A ne tako pogosto, kot bi to morda želeli. Zato smo imeli pred dobrim tednom izjemno priložnost, da je Komorni zbor Megaron s svojim »gurujem«, Damijanom Močnikom, v goste povabil starega znanca slovenskih zborovskih navdušencev, Garyja Gradna.
še novic