Top 5 tega tedna

Top 5 tega tedna

SEM, 24. april 2020 ― Spoštovane obiskovalke in obiskovalci! Šest tednov je že, odkar smo zaprli vrata muzeja in na široko odprli neka druga – virtualna. Veliko tega, kar bi si sicer lahko pogledali na razstavah, si zdaj lahko ogledate na naših spletnih straneh. Dodali pa smo še nove vsebine: take, ki razkrivajo sicer manj vidno delo v muzeju, in tudi take, ki z vašo pomočjo spremljajo nove okoliščine in bodo nekoč zanimiv dokument časa. Čeprav še vedno ne vemo kdaj, upamo, da nas boste lahko kmalu spet obiskali. Ker s pandemijo verjetno ne bomo opravili čez noč, bodo nove razmere od nas zahtevale nova pravila obnašanja. Bližino bo zamenjala distanca, dotike bodo zamenjali pogledi, manj bo skupinskega, več bo osebnega. Še vedno pa bomo tukaj – z vami in za vas! Ana Motnikar, vodja Oddelka za konserviranje in restavriranje TOP 5 PRETEKLEGA TEDNA Med restavratorji: kratki zapisi o izbranih restavriranih predmetih    Zbiramo misli, razmišljanja, verze, zgodbe …: KDO SEM v času pandemije? Prispevek: Slovenski muzeji kot prostori osveščanja o pomenu varovanja okolja Virtualni sprehod po razstavah SEM od doma Doživite in poslušajte navdihujoče zvoke iz muzejskih razstav 

ANA POD OKNOM v Novih Poljanah!

Ana Monro, 24. april 2020 ― V petek, 24. aprila, smo vsakodnevno rutino teh neobičajnih časov z Ano pod oknom ”razbijali” v stanovanjski soseski v Novih Poljanah. Doživeli smo še en topel sprejem in skupaj s tamkajšnjimi prebivalci ulico za kratek čas spet napolnili z umetnostjo in s smehom. Z umetniško akcijo, ki gledališče ”pripelje” na vaše dvorišče, bomo nadaljevali tudi ... The post ANA POD OKNOM v Novih Poljanah! appeared first on Ana Monro.

Delavnica: Poslovni modeli za ustvarjalke

Asociacija, 24. april 2020 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnico Poslovni modeli za kulturni in kreativni sektor. Ustvarjalke* v kulturi in kreativnih industrijah imajo pogosto veliko dobrih in inovativnih idej, ki pa jih je potrebno pretvoriti tudi v uspešen poslovni model, zato da se lahko zamisel … Preberi več o Delavnica: Poslovni modeli za ustvarjalke

Simulaker: Umetnost kot protipol zabaviščni industriji

OUTSIDER, 24. april 2020 ― Galerija Simulaker je doma v Novem mestu. Pred štirinajstimi leti je galerijo ustanovil zavod LokalPatriot, ki med drugim vodi tudi istoimenski klub, namenjen spodbujanju avtorskega ustvarjanja. Galerija Simulaker je nedavno dobila novega kuratorja in producenta rednega galerijskega programa: to je postal Adrijan Praznik. Z njim in z direktorjem zavoda LokalPatriot, Borutom Pelkom, smo govorili o… The post Simulaker: Umetnost kot protipol zabaviščni industriji appeared first on OUTSIDER.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.3

Asociacija, 24. april 2020 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom. V tokratni video posvetovalnici v četrtek, 30. aprila, ob 17:00, na Facebook strani Asociacije, se bomo posvetili spremembam, ki jih za samozaposlene prinaša drugi korona zakon. Kdo vse bo po novem upravičen do … Preberi več o Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.3
MAG. MARKO REPNIK O POLOŽAJU LJUBITELJSKE KULTURE: »KO NEMOGOČE POSTANE MOGOČE.«

MAG. MARKO REPNIK O POLOŽAJU LJUBITELJSKE KULTURE: »KO NEMOGOČE POSTANE MOGOČE.«

Revija Primus, 24. april 2020 ― Piše: Sara Špelec   Te dni delamo, poslušamo, gledamo, upamo in predvsem pogrešamo »od doma«. In pogrešamo marsikaj – v sedanjiku otrpel (pogojni) prihodnjik pa množico oddaljenih, zamaskiranih obrazov – predvsem pa bližino in vse njene odtenke, s katerimi so nam življenje v času predkoronskega štetja osmišljale številne kulturne prireditve. Kulturne ustanove so bile prisiljene ...
Vročina

Vročina

Vrabec Anarhist, 24. april 2020 ― Spominjam se, kako sedi na robu postelje z lončkom polnim vina. Ko sem ga spil, je zajemala je fige in rozine s prsti in me pitala z njimi. The post Vročina appeared first on Vrabec Anarhist.

Miloš Kosec: Vrnitev odpisanih

OUTSIDER, 24. april 2020 ― Že tako nezavidljiva situacija na založniškem in knjižnem trgu se je ob nastopu Koronakrize znašla na precepu: ali bomo v času prisilnega zadrževanja med domačimi štirimi stenami priča razcvetu in renesansi branja in kupovanja knjig, ki bodo zastrašujoče trende obrnili, ali pa bo ekonomska kriza skupaj s popolno ustavitvijo prodaje v knjigarnah tisku zabila še… The post Miloš Kosec: Vrnitev odpisanih appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura Krušec: Rekonstrukcija in dozidava ALUO

OUTSIDER, 24. april 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Arhitektura Krušec so izbrali svoj projekt za Rekonstrukcijo in dozidavo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki je na natečaju zmagal leta 2016. “Projekt smo izbrali zato, ker se… The post Arhitektura Krušec: Rekonstrukcija in dozidava ALUO appeared first on OUTSIDER.
Rolling Stones izdali novo skladbo Living in a Ghost Town

Rolling Stones izdali novo skladbo Living in a Ghost Town

Misli, 24. april 2020 ― Skupina Rolling Stones je prvič po letu 2012 izdala novo izvirno skladbo z naslovom Living in a Ghost Town. Izdajo je frontman Mick Jagger napovedal na Twitterju, kjer je zapisal: "Stonesi smo v studiu pred karanteno snemali nov material in za eno pesem, Living in a Ghost Town, smo ocenili, da bi lahko sovpadala s časom, v katerem živimo."
Umrla je ameriška igralka Shirley Knight

Umrla je ameriška igralka Shirley Knight

MMC Film, 24. april 2020 ― V starosti 83 let je na hčerinem domu v Teksasu umrla ameriška filmska, televizijska in gledališka igralka Shirley Knight, ki smo jo med drugim videli v filmih Neskončna ljubezen in Bolje ne bo nikoli, na malih zaslonih pa v Razočaranih gospodinjah.
Rezljana vrata z upodobitvijo Samsona v boju z levom

Rezljana vrata z upodobitvijo Samsona v boju z levom

SEM, 24. april 2020 ― Vrata so del stavbnega pohištva in zato stalno izpostavljena različnim vremenskim vplivom. Zaradi dežja, sonca in vlage še najbolj na spodnjem delu, kjer so običajno najbolj poškodovana, proti vrhu se poškodbe postopno zmanjšujejo. Pred začetkom konservatorsko-restavratorskega posega so bila vrata z upodobitvijo Samsona v boju z levom v srednje dobrem stanju. Na lesenem nosilcu je bilo nekaj mehanskih poškodb, rezbarjeno polnilo vrat je bilo počeno na stiku, manjkal je rezbarjen cvetlični ornament, vidne so bile tudi poškodbe zaradi predelave oziroma menjave ključavnice. Les je ohranil zadovoljive mehanske lastnosti. Kovinska nasadila so bila korodirana, sicer pa dobro ohranjena ter brez večjih poškodb. Manjkala je kljuka s ključavnico. Polikromacija cvetličnih ornamentov je bila razmeroma dobro ohranjena, le na nekaterih manjših delih je bila razpokana in je odpadala. Nasprotno pa je bila na polnilu vrat v zelo slabem stanju. V večjem delu je bila popolnoma uničena in je odpadla skupaj s podlogo. Opravili smo več analiz in UV fotografiranje. Odvzeli smo nekaj vzorcev barvnih plasti in jih analizirali z različnimi metodami: optično mikroskopijo (OM), infrardečo spektroskopijo s Fourierovo transformacijo (FTIR) ter ramansko mikrospektroskopijo (MIC RS). Na podlagi raziskav in analiz smo ugotovili, da poslikava ni enotna. Število in debelina slojev sta se na različnih področjih vrat zelo razlikovala, zato sklepamo, da so bile predelave izvedene v različnih obdobjih. Na podlagi opravljenih analiz prav tako težko določimo, kaj je prvotna plast, saj je vprašanje, če se je sploh ohranila. Prvotni namen konservatorsko-restavratorskega posega je bil sanirati poškodbe na nosilcu in v celoti retuširati poškodbe polikromacije. Vendar pa se zaradi obsežnosti poškodb in pomanjkanja informacij nismo odločili za popolno retušo, saj bi s tem predmet izgubil svoj karakter in pristnost. Muzejskih predmetov ne restavriramo zato, da bi bili spet v prvotni uporabi. Obiskoval
Kastiljci

Kastiljci

Vrabec Anarhist, 24. april 2020 ― Pretepali smo se, ali pa se izzivali, in vsi, tako Katalonci kot Kastiljci, smo sodelovali v izmišljeni igri, ki se nam je zdela resnična. V podzavesti je vrela misel: »To počnemo, ker tako hočejo naši starši.« The post Kastiljci appeared first on Vrabec Anarhist.

Suzana Kokalj bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 24. april 2020 ― Suzana Kokalj – podnevi umetnostna zgodovinarka, ponoči filmska scenaristka v nastajanju. Izobraževala se je na delavnicah Scenarnica in Kratka scena. Ljubiteljsko se ukvarja z režijo lokalne dramske skupine in s pisanjem odrskih del. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je izbrala besedilo Dvigalo Petra Semoliča.
še novic