NAZAJ V PRIHODNOST: 40 LET REVIJE MENTOR

NAZAJ V PRIHODNOST: 40 LET REVIJE MENTOR

Revija Primus, 29. maj 2020 ― Piše: Matej Krajnc   Pred leti, sredi devetdesetih, ko je revija Mentor za kratek čas zapavzirala, mi je Peter Božič, pomembna mentorska, uredniška in pisateljska osebnost naše literarne zgodovine, ob neki priložnosti v šali dejal: »Boš videl, Mentor nas bo vse preživel!« Takisto v šali sem mu odgovoril: »Kar zase govori!« A vedel sem, da ...

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Nakupovalni center

OUTSIDER, 29. maj 2020 ― Medtem ko se je pravkar odprl nov nakupovalni center v bližini ljubljanske obvoznice, dober kilometer naprej pa sameva velikansko gradbišče nakupovalnega centra Stožice in že deset let čaka na boljše dni, večina nakupovalnih centrov, kljub mnogim nedomiselnim zasnovam, zadnjih trideset let precej uspešno deluje. Sprejeli smo jih kot sestavni del našega urbanega okolja, pa če… The post Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: Nakupovalni center appeared first on OUTSIDER.

Tigertail

Koridor, 29. maj 2020 ― Kljub zgodbi o preseganju bremen zgodovine, ki ločujejo generacije priseljenskih družin s potencialom za intenzivno in pristno filmsko pripoved, pa Tigertail ne deluje preveč prepričljivo. The post Tigertail appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Nagrado kritiško sito prejela Anja Golob

Misli, 29. maj 2020 ― Nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta je po izboru slovenskih literarnih kritikov prejela pesnica Anja Golob za pesniško zbirko da ne bo več prišla ... Nagrajenka je za STA povedala, da zbirka po njenem odpira bivanjska vprašanja, da pa je poezija umetnost, ki je sposobna prenesti toliko interpretacij, kot je bralk in bralcev.

Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite?

Inštitut za politike prostora, 29. maj 2020 ― V sredo, 10. junija 2020 ob 17h bo na Tržnici v Kočevju potekala javna razprava o oživljanju mestnega središča. Občina Kočevje vabi prebivalke in prebivalce, da prisluhnejo ugotovitvam delovne skupine projekta Vsi v mesto! in predvsem, da prispevajo svoje razmisleke in predloge za oživljanje mestnega središča Kočevja.   Večina prebivalk in prebivalcev center Kočevja povezuje z... The post Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Obvestilo – urnik knjižnice

Knjižnica Postojna, 29. maj 2020 ― Od 1. do 30. junija bo knjižnica spet odprta po ustaljenem urniku, tudi ob sobotah. Do nadaljnjega bo med 13.30 in 14. uro knjižnica zaprta zaradi obveznega razkuževanja prostorov. Do nadaljnjega ostaja čitalnica zaprta. Hvala za razumevanje in lepo povabljeni.
Vabilo na podelitev nagrade desetnica 2020

Vabilo na podelitev nagrade desetnica 2020

Društvo slovenskih pisateljev, 29. maj 2020 ― Vljudno vabljeni na PREDSTAVITEV DESETIH NOMINIRANIH DEL IN RAZGLASITEV NAGRAJENCA OZIROMA NAGRAJENKE S SVEČANO PODELITVIJO DESETNICE 2020 ki bo v četrtek, 4. junija 2020, ob 18. uri v živo v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani in s prenosom na Facebook profilu Društva slovenskih pisateljev na https://www.facebook.com/drustvoslovenskihpisateljev.si/. Prireditev pripravlja Sekcija za otroško […]
Objava petih vicev devetintridesetega izbora

Objava petih vicev devetintridesetega izbora

SEM, 29. maj 2020 ― Uredniški odbor je izbral devetintrideseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Kažu, da će virus najesen mutirati i da ćemo morati prat i noge. (Prevod: Pravijo, da bo virus jeseni mutiral in si bomo morali prati tudi noge.) Nema više press konferencije kriznog stožera u 14 h, ovo je bila zadnja… Jeli ima negdje cijela sezona za skinit, zna li netko? (Prevod: Ne bo več tiskovnih konferenc kriznega štaba ob 14h, ta je bila zadnja… A je kje cela sezona za potegnit dol, ve kdo?) Udruženje džeparosa uložio žalbu vladi jer im distancija od 2 metra onemogućava normalnu delatnost u gradskom prevozu!!! (Prevod: Združenje žeparjev je vložilo pritožbo Vladi, ker jim razdalja 2 m onemogoča normalno delovanje v mestnem prevozu.) Rereading the Diary of Anne Frank. She complains way less than we do. (Prevod: Ponovno berem Dnevnik Ane Frank. Ona se veliko manj pritožuje, kot mi.) Postkoronski CV: … obvladam Skype, Zoom, Microsoft Teams, Whereby, Facetime... Seznam vseh izbranih vicev

FESTIVAL U[KREP] 2020_Viktor Černický: PLI (12.6.2020 21:00)

Španski borci, 29. maj 2020 ― Predstavljamo projekt PLI, ki se bo v Španskih borcih predstavil pod okriljem festivala U[KREP] in celoletnega plesnega festivala Plesna Vesna. Projekt PLI združuje 22 konferenčnih stolov, obsesivni ritem in enega predanega moškega. Na majhno platformi se Viktor Černický odločno loti poskusa nedoločene konstrukcije, rekonstrukcije in dekonstrukcije Univerzuma. Rezultat je inteligentna in igriva solo predstava – fizična metafora za neskončno človeško dinamiko, potrpežljivost in...

Ventilator: Katja, Jurij, Samo (4.6.2020 20:00)

Španski borci, 29. maj 2020 ― Po januarskem sodelovanju z Zlatkom Kavčičem v tokratni, drugi izvedbi Ventilatorja Katja Legin in Jurij Konjar vabita k sodelovanju multiinštrumentalista Sama Kutina. Skupaj bodo preživeli en delovni teden in gradili proti predstavi, ki bo v četrtek, 4.6.2020 ob 20h na velikem odru CK Španski Borci. Vabljeni!
ŽIVKO MARUŠIČ: CARNETS

ŽIVKO MARUŠIČ: CARNETS

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 29. maj 2020 ― Pregledna razstava risb Živka MArušiča zajema dela, ki so nastala med letoma 1980 in 2020.Odločil se je da na ogled postavi dela na papirju, ki jih je zaznamoval z izrazito svojskim, osebnim pristopom. Gre za intimne risbe, ki jih hrani v svojem osebnem arhivu in so javnosti predstavljene prvič.Papirji, risbe, pasteli, akvareli, kolaži, skice, narejene v različnih slikarskih tehnikah, od uporabe preprostega svinčnika ali grafita-oglja, krede ali pastelov, tuša, kemičnega svinčnika,do vodnih akvaarelov, kolažev in tudi risb, ki so ustvarjenev oljnih barvah. Živko Marušič je mojster slikarskih tehnik. RAzsstavlja intimne študijske skice, s katerimi že v osnovi razsikuje uporabo tehnike, barve, zasnove, osnove, forme, torej vseh slikarskih pravil. Gre za zelo osebne slikarske študije , ki dokazujejo pomembnost figure ter slikarsko resnost in zrelost.Figura že s samo postavitvijo v brezčasni prostor umetniškega dela postane nadrealistična, hkrati pa s svojo mehkobno silhueto oznanja (pogosto že kar kriči) svojo konstantno živost. Subjektivnost disproporcionalne figure preraste v gibanje umetniške substance, v neujemljivo odprtost bivanja, ki omogoča umetnikovo svobodo ustvarjanja in njegov povsem samosvoj izraz. Nina Jeza Figura marušičienne je "spolzka" in gibljiva , "zdrsna", minimalna...Je magična in je magija. Vedno- vedno znova - je jeEden...v pomenu Enosti dveh spolo...,in rajskega giardina. Kjer v resnici pravega, Realnega prostora ni, ampak so le "zasnutki" du dessin, ki je premična in/ali upogljiva , saj kaže na dotik: s prosti, dušo, glavo in temenom...Ki nikdar ne prerase v "figuro grande", v figuralni monstrum, saj kaže le...samoten vzgib, le točkoliko bitje na papirju, le minimalno zapolnitev slikovnega prostora. dr. Andrej Medved

Skupen boj za prihodnost kulture

Vrabec Anarhist, 29. maj 2020 ― Ob obtožbi o dolančevski cenzuri sem ostal brez besed — predvsem zaradi dejstva, da gospod Lokar niti meni niti kateremu koli drugemu članu uredništva ni poslal niti enega samega prispevka za objavo na portalu, da bi ga lahko prebrali in ovrednotili, kaj šele cenzurirali. The post Skupen boj za prihodnost kulture appeared first on Vrabec Anarhist.
#Ostanidoma in pretakaj koncerte!

#Ostanidoma in pretakaj koncerte!

Odzven, 29. maj 2020 ― V marsičem je kriza, ki jo je prinesla bolezen koronavirusa, izrazito razkrivajoča. Tako postaja jasno, da sta vsaj v slovenski družbi nekje povsem na repu zanimanja univerza in kultura. Prva sicer opravlja svojo dejavnost »nemoteno«, a na daljavo, druga pa še vedno životari v popolni temi.

Filharmonija se vrača

Naši zbori, 29. maj 2020 ― Po uspešnem zagonu Filharmoničnega spletnega abonmaja se Zbor in Orkester Slovenske filharmonije vračata na koncertni oder. V svojo matično hišo… The post Filharmonija se vrača appeared first on Naši zbori.

Sejem na zraku

Borštnikovo srečanje, 29. maj 2020 ― Gledališče ni zgolj predstava, je tudi razvejana stroka z večtisočletno tradicijo. Gledališka zgodovina, teorija, kritika in analiza, razmisleki, znanja, vedenja, veščine ... so zapisani v knjigah, revijah, ... ki jih predstavljamo Slovenski gledališki založniki.  V času Slovenskih dnevov knjige se Sejem s kavča seli na prosto v Ljubljano, Koper, Celje in Novo mesto. Na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani se od petka, 29. maja, do nedelje, 31. maja , v koordinaciji Slovenskega gledališkega inštituta predstavljamo tudi Slovenski gledališki založniki.   Na Festivalu Borštnikovo srečanje smo v čast prejemnikom Borštnikovega prstana pred tremi leti uvedli novo knjižno edicijo Borštnikov prstan, v kateri sta doslej izšli dve knjigi: - Saša Pavček (posvečena prejemnici Borštnikovega prstana leta 2017)  - Janez Škof (posvečena prejemniku Borštnikovega prstana leta 2018).    V obeh so objavljena dela, ki osvetljujejo življenje in delo vrhunskih slovenskih gledaliških ustvarjalcev, zbrana je bibliografija njunih predstav ter dosežkov na drugih področjih ustvarjanja, vse pa dopolnjujejo in zaokrožujejo številne fotografije. Publikaciji Janez Škof in Saša Pavček lahko od 29. do 31. maja kupite po sejemski ceni z 20% popustom, in sicer po 16,00 EUR. Redna cena knjige je 20,00 EUR. Ponujamo vam tudi paketni popust; v primeru nakupa obeh publikacij je cena paketa 30,00 EUR. Naročila sprejemamo na spodnjih naslovih: po pošti na naslov: Festival Borštnikovo srečanje, Slovenska ulica 27, 2000 Maribor; po e-pošti: info@borstnikovo.si.     Sejem na zraku poteka v času 25. Slovenskih dnevov knjige, ki se letos s svojim programom predstavlja na spletu. Knjižni sejem med 29. - 31. majem v Ljubljani poteka v organizaciji Pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature ter v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in sodelujočimi založbami. Več o Sejmu na zraku.  
še novic