Znana je prejemnica nagrade desetnica 2020

Znana je prejemnica nagrade desetnica 2020

Društvo slovenskih pisateljev, 4. junij 2020 ―   Nagrado desetnica 2020 je prejela Jana Bauer za delo Ding dong zgodbe; ilustracije Bojana Dimitrovski. Ljubljana: KUD Sodobnost International, 2018. Izbrala jo je žirija v sestavi Neli Filipić (predsednica), Marko Kravos, Maša Ogrizek, Slavko Pregl in Ivo Stropnik. Nagrada je bila podeljena 4. junija ob 18h v prostorih Društva slovenskih pisateljev.   Jana Bauer […]

Obvestilo raziskovalcem ob obisku čitalnice

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 4. junij 2020 ― V skladu s sproščanjem ukrepov v zvezi s širjenjem bolezni Covid-19 in Higienskimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 v knjižnicah, čitalnicah in arhivih izdanih s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje dne 3. 6. 2020 obveščamo, da bo čitalnica Zgodovinskega arhiva Celje za raziskovalce ponovno odprta od petka, 5. junija 2020 v običajnem […] The post Obvestilo raziskovalcem ob obisku čitalnice first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Prireditve v knjižnicah

Biblioblog, 4. junij 2020 ― Avtorica prispevka: Nina Svetelj, vodja službe za prireditve, Mestna knjižnica Kranj Knjižnice smo v zadnjih letih postale pomemben ponudnik kulturnih vsebin, med katere sodijo predavanja, pogovori, potopisi, delavnice, razstave, izobraževanja, … Dogodki so brezplačni in zelo raznoliki. Ponudba prireditev seveda odseva politiko knjižnice, saj so te širše oglaševane, da privabijo obiskovalce. Vsaka knjižnica vodi svojo politiko ali pa se odziva zgolj na ponudbe, ki redno prihajajo na elektronske naslove knjižnic. Skozi leta smo iz enega dogodka na mesec v Mestni knjižnici Kranj prišli na minimalno tri dogodke za odrasle na teden. Poleg tega so se vsak dan organizirale tudi prireditve za otroke. Taka množica dogodkov hote ali nehote seveda sporoča javnosti pogled knjižnice na svet okoli sebe. Prva stvar, ki smo se je morali naučiti, je bila sposobnost reči "ne, tega ne želimo v naši knjižnici." Naslednje pa je bilo uredniško iskanje prireditev oziroma gostov, ki jih kot knjižnica predstavljamo v našem lokalnem okolju. Seveda se hkrati odzivamo tudi na ponudbe, ki jih redno prejemamo, saj vsemu sami seveda ne moremo slediti. V Mestni knjižnici Kranj sezona rednih prireditev poteka od sredine septembra do konca maja. Poleti naredimo koncept rednih sklopov in jim določimo termine, ki se jih poskušamo držati čez sezono. Če se vmes pojavi aktualna tema, ki jo želimo nagovoriti, se temu prilagodimo. Sem sodi na primer Teden splošnih knjižnic, praznovanje Prešernovega dne v Kranju, domoznanski september, svetovni dan prostovoljcev … Dogodke delimo na več kategorij. Take, kjer knjižnica nastopi kot organizator in poskrbi za ves protokol - to pomeni, da naredi koncept in izbere ter povabi goste. Druge dogodke pripravljamo kot soorganizatorji in se pred izvedbo domenimo za način sodelovanja. Občasno se v naši knjižnici odvijejo tudi dogodki, kjer je organizator samo zunanji izvajalec. V tem primeru uredniško presodimo ali dogodek sodi v naš program ali ne. Če se zanj ne od

A propos: Kultura in turizem; Situle kot magnet za obisk Novega mesta in Dolenjske? Rdeče barve ni, je pa jantar…

Radio Kaos, A propos, 4. junij 2020 ― Ko smo se še precej pred izbruhom korona-virusne karantene razgledovali po sogovornikih za to oddajo v Novem mestu, sta nam v sinopsis sama od sebe ven in ven vstopala dva kolektiva ali če hočete dve ustvarjalni, nenehno kreativni skupini; Prva in brez slehernega dvoma je izjemna skupina raziskovalcev združenih v in okrog imena Dolenjski muzej, […] The post A propos: Kultura in turizem; Situle kot magnet za obisk Novega mesta in Dolenjske? Rdeče barve ni, je pa jantar… first appeared on Radio KAOS.
Neizogiben primež političnosti

Neizogiben primež političnosti

Vrabec Anarhist, 4. junij 2020 ― V romanu se kristalizira ideal afriške neodvisnosti. V liku Kapinge so namreč akumulirane ideje Frantza Fanona, Patricea Lumumbe, Nelsona Madele in drugih pomembnih borcev za afriško neodvisnost. The post Neizogiben primež političnosti appeared first on Vrabec Anarhist.
Zasebni agenciji ARTSTAR in ARTINDEX za ureditev trga z umetninami

Zasebni agenciji ARTSTAR in ARTINDEX za ureditev trga z umetninami

Misli, 4. junij 2020 ― Slovenija je dobila zasebni agenciji ARTSTAR in ARTINDEX. Prva je agencija za certificiranje in cenitev umetnin, druga bo raziskovala umetniški trg in ponujala dostop do cen del slovenskih umetnikov. Z njima želijo po besedah direktorja galerije in dražbene hiše SLOART Damjana Kosca odpraviti anomalije na slovenskem umetniškem trgu.
Podeljena priznanja Mestne občine Celje za leto 2020

Podeljena priznanja Mestne občine Celje za leto 2020

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 4. junij 2020 ― Med prejemniki priznanj je tudi direktor Zgodovinskega arhiva Celje, dr. Borut Batagelj, ki je prejel bronasti celjski grb za promocijo arhivske dejavnosti in raziskovanje zgodovine s posebnim poudarkom na zgodovini športa. Predstavitev vseh dobitnikov Celjskih grbov 2020 The post Podeljena priznanja Mestne občine Celje za leto 2020 first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Obvestilo o odprtju čitalnic ter poslovanju sprejemnih pisarn

Zgodovinski arhiv Ljubljana, 4. junij 2020 ― V skladu s sproščanjem ukrepov v zvezi s širjenjem bolezni Covid-19 vas obveščamo, da bodo čitalnice Zgodovinskega arhiva Ljubljana v vseh enotah ponovno začele poslovati za raziskovalce s ponedeljkom, 8. junija 2020 v običajnem delovnem času. Zaradi nujnega omejevanja števila strank, ki so lahko naenkrat prisotne v čitalnicah, bomo sprejemali le stranke, ki bodo predhodno naročile gradivo in dobile termin za pregled gradiva. Če se želite dogovoriti za obisk, kontaktirajte uslužbence v čitalnicah https://www.zal-lj.si/domaca-stran-1/o-arhivu-2/kontakti/.

Predstavili analizo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji

Misli, 4. junij 2020 ― V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so predstavili prvo celovito statistično analizo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji. Po podatkih je v tem sektorju zaposlenih sedem odstotkov celotne delovne sile oziroma skoraj 72.000 posameznikov. Analiza bo lahko podlaga za nadaljnje oblikovanje politik na tem področju.

Poletni delovni čas 2020

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. junij 2020 ― Spoštovani, sporočamo vam poletni delovni čas naših enot. Občinske knjižnice Braslovče, Polzela in Vransko bodo julija in avgusta zaprte ob sobotah, Občinska knjižnica Žalec bo julija in avgusta zaprta ob petkih popoldne in ob sobotah, Krajevni knjižnici Griže in Petrovče bosta zaprti julija, Krajevni knjižnici Šempeter in Ponikva bosta zaprti do septembra. Občinski knjižnici Prebold in Tabor ter Krajevna knjižnica Liboje bodo imele nespremenjen čas odprtosti.   Naj vas ob tem spomnimo, da so vse enote virtualne in tako z nekaterimi storitvami (rezervacije, podaljšave, uporaba elektronskih podatkovnih baz, iskanje gradiva …) članom na voljo 24 ur na dan ...

Kositrni skrinjici del temeljev Kolizeja

ZVKDS, 4. junij 2020 ― Investitor je v soboto 30. maja 2020 našel dve kositrni skrinjici, ki sta bili vloženi v vrhnji del temeljev Kolizeja. O kako pomembni najdbi gre, bo mogoče reči šele po opravljenih konservatorskih delih in analizi najdb. V tem trenutku lahko rečemo le to, da potrjujejo dosedanje podatke o stavbni zgodovini. Najdbe bodo restavrirali v Restavratorskem centru ZVKDS. Jezik Slovenščina
Na sporedu: Mali Joe

Na sporedu: Mali Joe

Kinodvor, 4. junij 2020 ― Kinotrip izpostavlja: nenavadna filmska izkušnja za vse ljubitelje žanra skrivnostnega! Vizualno in zvočno premišljeno zasnovana alegorija o odnosih, odtujenosti in novi vrsti rože, ki zapeljivo nevarno osrečuje. Na sporedu danes, 4. junija, ob 20:30 in v soboto, 6. junija, ob 20:00.
še novic