Miloš Kosec: Polpreteklo življenje nekega gradu

OUTSIDER, 31. maj 2021 ― Grad Borl je mogočna starodavna gmota kamna in opeke, ki se skoraj brezšivno spaja s kamnito skalo ob reki Dravi. Gre za eno izmed najbolj izpostavljenih utrdb na nekdanji tisočletni meji med Svetim rimskim cesarstvom in Ogrsko. Vendar pa se je Borl, točka dolge kontinuitete, izraz vladajoče moči in sidrišče številnih legend, v dvajsetem stoletju… The post Miloš Kosec: Polpreteklo življenje nekega gradu appeared first on OUTSIDER.

A propos: Umetnost za popolno okrevanje; Fabre in Mandić v Drami: Vsa resnična lepota je okorna

Radio Kaos, A propos, 31. maj 2021 ― Gledališča se (končno) polnijo; Počasi a vendarle; medtem ko so ansambli ustvarjali kakor se je v stisnjenih covid okvirih pač dalo, minulo soboto pa je bil zame in gotovo za večino, ki smo si v SNG Drama Ljubljana ogledali Fabrovega Nočnega pisca, praznik; V tem pogledu je ta oddaja zagotovo prispevek k trditvi, ki smo […] The post A propos: Umetnost za popolno okrevanje; Fabre in Mandić v Drami: Vsa resnična lepota je okorna first appeared on Radio KAOS.
Brezkompromisno sledenje glasbi

Brezkompromisno sledenje glasbi

Odzven, 31. maj 2021 ― Strunarski prvenec Matica Nowaka je zbirka improvizacij, v kateri raziskuje zvočnost kitare izven klasičnih prijemov. Zabeležene muzike nihajo med okroglimi, repetitivnimi formami, zvočnimi osamelci ter izbruhi, ki spominjajo na možganske nevihte.
Na 53. blejskem srečanju pisateljev o prihodnosti svobode

Na 53. blejskem srečanju pisateljev o prihodnosti svobode

Misli, 31. maj 2021 ― Na Bledu se bo 9. junija začelo 53. mednarodno srečanje pisateljev na temo Prihodnost svobode. Organizatorji iz Slovenskega centra Pen na hibridnem srečanju pričakujejo okoli 50 udeležencev v živo in še vsaj toliko prek spleta. Odprtje bo minilo v duhu poezije Tomaža Šalamuna, prvič pa bo potekal pohod za mir okoli Blejskega jezera.

Nova spletna stran Mreže za prostor

Inštitut za politike prostora, 31. maj 2021 ― Zaživela je nova spletna stran Mreže za prostor, katere koordinator je IPoP – Inštitut za politike prostora. S spremembo načina delovanja mreže in izvajanjem aktivnosti Podnebnega programa smo se odločil, da stran posodobimo, jo naredimo vizualno bolj privlačno in pregledno, naša gradiva pa lažje dostopna. Na novi spletni strani lahko najdete vse informacije o mreži,... The post Nova spletna stran Mreže za prostor appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Tudi 2.6. CIRKUS KORONA žal odpade – naslednja uprizoritev je predvidena 16.6.!

Ana Monro, 31. maj 2021 ― Zdaj je pa res že cel cirkus s predstavo Cirkus Korona! Odpovedati moramo namreč žal tudi uprizoritev, ki smo jo načrtovali 2.6. ob 18.00. Člani našega družinskega cirkusa nestrpno čakajo, da se vrnejo na vaša dvorišča, in resnično upamo in si želimo, da bodo lahko svojo turnejo po njih nadaljevali 16.6. ob 18.00, ko je ... The post Tudi 2.6. CIRKUS KORONA žal odpade – naslednja uprizoritev je predvidena 16.6.! appeared first on Ana Monro.

Mali Savinjčani, ki so brali, na zaključnem druženju na Polzeli

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 31. maj 2021 ― Projekt branja malih Savinjčanov, ki vključuje otroke, stare od 4 do 6 let, smo kljub nenavadnim razmeram, v katerih delujemo že od marca 2020, uspeli pripeljati do zaključnih druženj. Branje vedno najde pot skozi odprtine in luknjice, kar so dokazali tudi otroci Vrtca Polzela, ki je eden od vrtcev v skupnem projektu z Medobčinsko splošno knjižnico Žalec. Zadnji dan v maju je bil sončen. Na zelenici vrtca so se zbrali oddelki otrok, ki so brali v projektu Mali Savinjčani beremo, in njihove mentorice. Bralo je 122 otrok vključno s podružnično enoto ...

V Osmo/zi Turšičev informans VOKALOMATON::2025

SiGledal Novice, 31. maj 2021 ― V produkciji Zavoda Delak bo postgravitacijski umetnik Miha Turšič drevi ob 21. uri v Osmo/zi izvedel informans VOKALOMATON::2025. Umetnik bo po najavi "procesiral konstrukcijo vokalomatona, instrumenta za proizvodnjo glasu v pogojih brez atmosfere". Informans je del priprav na tretjo ponovitev petdesetletne predstave NOORDUNG::1995-2045 leta 2025.
Oder360

Oder360

Zavod En-Knap, 31. maj 2021 ― Oder360 pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega (vodenega) ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra.

CEI Award for Young Writers 2021

Društvo slovenskih pisateljev, 31. maj 2021 ― “Promoting young writers’ literary works and their circulation in the CEI region” Call for Applications 2021 Overview The CEI Award for Young Writers is promoted by the Central European Initiative (CEI) and the Slovene Writers’ Association (SWA) within the Vilenica International Literary Festival. In the context of the extraordinary challenges caused by the COVID-19 pandemic, […]
Na mestu zločina

Na mestu zločina

Literatura v živo, 31. maj 2021 ― V 237. številki Literature, ki je izšla marca 2011, sem v uvodniku »Ob zahodni meji od Alp do Istre« skušal čim bolje opisati tedanje stanje slovenske narodne skupnosti v Italiji in njene izzive za prihodnost na družbenem, političnem in kulturnem področju. Dobra tri leta poprej je dokončno padla meja med državama in videti je bilo, da bo integracija na obmejnem območju nemoteno tekla dalje.
še novic