Alkimija mesa

Razpotja, 9. julij 2022 ― Muanis Sinanović Morda se zdi, da je pridobivanje mišične mase proces, ki človeka zbliža s svojim telesom, premaga odtujenost. A to je res samo deloma. V vzročnosti, ki jo telovadec spremlja, je namreč kar nekaj lukenj, ki čisto zlitje z lastno telesnostjo preprečujejo. Najprej velja omeniti, da mišice ne rastejo med treningom; trening je pravzaprav trganje mišic, nekaj, kar je po svoje blizu mazohističnemu delovanju. Med dviganjem telesa ali uteži pride do poškodb, ki se zapolnjujejo z novim mesnim tkivom. Onkraj treninga gre za podvrženje zahtevam telesa, ki deluje mimo volje. Zadosti beljakovin, zadosti spanja, zadosti ogljikovih hidratov, ki dajejo moč za vadbo. The post Alkimija mesa appeared first on Razpotja.
ЉУБИ НАС ПРЕЈАКА РЕЧ!

ЉУБИ НАС ПРЕЈАКА РЕЧ!

KUD Logos, 9. julij 2022 ― „Како да изрекнем Силе Господње, ја, мутави?“ Љубави, Ти Си Страшнија од Лава Који Риче! Рече:Чедо, прими Моје Тело и Крв, и дај Ми своје срце!У Вече: Нека Полете Дубине и Сурвају Се Висине! Крилат маслачак корака лака у Златној Зори буктећег ЗракаУ Твојој Руци снива нежно: врела чела ко Сунце СнежноОд Црног Вина Исона: […]

ЉУБИ НАС ПРЕЈАКА РЕЧ!

KUD Logos, 9. julij 2022 ― „Како да изрекнем Силе Господње, ја, мутави?“ Љубави, Ти Си Страшнија од Лава Који Риче! Рече:Чедо, прими Моје Тело и Крв, и дај Ми своје срце!У Вече: Нека Полете Дубине и Сурвају Се Висине! Крилат маслачак корака лака у Златној Зори буктећег ЗракаУ Твојој Руци снива нежно: врела чела ко Сунце СнежноОд Црног Вина Исона: Prispevek ЉУБИ НАС ПРЕЈАКА РЕЧ! je bil najprej objavljen na KUD Logos.
Pesmi

Pesmi

KUD Logos, 9. julij 2022 ― Prevod iz poljščine: Katarina Šalamun Biedrzycka WOJCIECH KASS, poljski pesnik iz Gdańska (rojen 1964), živi v gozdarski hiši ob mazurskem jezeru, ki so jo preuredili v muzej, ker je tam nekaj časa živel pomembni poljski pesnik Konstanty Ildefons Gałczyński, Wojciech Kass pa je kustos tega muzeja in organizator tamkajšnjih vsepoljskih prireditev. Velik del njegovega pesništva […]

Pesmi

KUD Logos, 9. julij 2022 ― Prevod iz poljščine: Katarina Šalamun Biedrzycka   WOJCIECH KASS, poljski pesnik iz Gdańska (rojen 1964), živi v gozdarski hiši ob mazurskem jezeru, ki so jo preuredili v muzej, ker je tam nekaj časa živel pomembni poljski pesnik Konstanty Ildefons Gałczyński, Wojciech Kass pa je kustos tega muzeja in organizator tamkajšnjih vsepoljskih prireditev. Velik del njegovega Prispevek Pesmi je bil najprej objavljen na KUD Logos.

Stritarjeva nagrada 2022

Društvo slovenskih pisateljev, 8. julij 2022 ― Stritarjev nagrajenec 2022 je Muanis Sinanović   V okviru letošnjega 19. Festivala Pranger, ki se še odvija v Rogaški Slatini vse do sobote, so danes razglasili prejemnika Stritarjeve nagrade 2022, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev že 25. leto zapored za izredne dosežke na področju literarne kritike mlajših generacij.   Rogaška Slatina, 8. julij 2022 […]
Piše se leto 2022: »Šajba, borci in blazina!«

Piše se leto 2022: »Šajba, borci in blazina!«

Festival Lent, 8. julij 2022 ― Ura je bila točno ena zjutraj. Piše se leto 2022 se je podpisalo. Izvedeli smo, kako se prevede »uokn«? Šajba!« Česa bobnarji nikakor ne smejo jesti? Lignjev. In da se 50 metrov na Lentu po Lentu lahko tudi – preleti. Ja, tako je, ko se Happy Ol' McWeasel in Elvis Jackson za Lent po Lentu nabrito poklonita vsemu, kar Piše se leto (še) je.

ZADNJI ULOV še ni rekel zadnje besede!

Ana Monro, 8. julij 2022 ― Po več odličnih nastopih na jubilejni 25. Ani Desetnici se ekipa ustvarjalcev naše interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov odpravlja na nove razburljive plovbe po ulicah! V ponedeljek, 11. 7. ob 20:00, bodo umetniki odprli povsem nov prireditveni prostor/amfiteater v Luciji, konec tedna pa bodo spet zapluli v mednarodne vode, saj bodo kar dvakrat nastopili na festivalu ... The post ZADNJI ULOV še ni rekel zadnje besede! appeared first on Ana Monro.

PREPLETANJA

ZVKDS, 8. julij 2022 ― Razstava diplomantk Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, Naravoslovnotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. Jezik Slovenščina

100 let Saša Dobrile, pionirja slovenskega animiranega filma

BSF, 8. julij 2022 ― 100 let Saše Dobrila, pionirja slovenskega animiranega filma. Saša Dobrila, 8. julij 1922, Ljubljana, Kraljevina SHS 10. junij 1992, Slivniško Pohorje, Slovenija. Prodoren illustrator, stripar, animator in režiser, Saša Dobrila je študiral arhitekturo v Pragi, vendar je študij zaradi vojne in pozneje Informbiroja, kar dvakrat bil primoran prekiniti.

Dotiki – mednarodna razstava

Knjižnica Postojna, 7. julij 2022 ― V naši knjižnici tokrat gostimo obsežno grafično razstavo z več kot sto izjemnimi deli pod naslovom Dotiki, ki jo dopolnjuje še razstava del Olge Kopeleve in Oleksandra Zhyltsova. Ta obsežen in odmeven mednarodni likovni projekt je začel nastajati že lani spomladi v okviru Centra sodobnih umetnosti Pivka pod kuratorstvom Bagrata Arazyana. Vanj se je vključilo kar 40 priznanih likovnih umetnikov iz vsega sveta, med njimi najdemo tudi slovenska imena poznanih ustvarjalcev.

Asociacija na prvem srečanju z novim vodstvom MK

Asociacija, 7. julij 2022 ― Društvo Asociacija je na prvem srečanju z ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko, ki se je zgodil v torek, 5. julija, izpostavilo prednostna vprašanja, vezana na nevladno kulturo in samozaposlene, za katere si bo prizadevalo, da se v mandatu aktualne vlade naslovijo ter izrazilo pripravljenost za sodelovanje z ministrstvom. Srečanja z ministrico sta se v … Preberi več o Asociacija na prvem srečanju z novim vodstvom MK

Vabilo k pisanju za Razpotja 49: Fašizem

Razpotja, 7. julij 2022 ― Palazzo Braschi, Rim 1934 Uredništvo V zadnjem tednu oktobra 1922 se je več desettisočglava paravojaška milica odpravila v Rim in od kralja zahtevala, da ji prizna zasluge pri zatrtju socialističnih vstaj, ki so pretresale Italijo v letih po prvi svetovni vojni, ter njenemu karizmatičnemu voditelju izroči vajeti vlade. Njihov nepričakovani uspeh ni le spremenil zgodovine Italije, temveč na seznam političnih režimov, ki je ostajal nespremenjen od časov razsvetljenstva, vnesel nov pojem: fašizem. Odtlej je »fašizem« ena najbolj množično prepoznavnih političnih oznak: vseprisoten termin v političnem diskurzu, ki pa je zelo redko samooznaka. Zaradi grozodejstev, ki so jih v drugi svetovni vojni zagrešili fašistični režimi (zlasti nacizem), oznaka danes služi skoraj izključno kot žaljivka ali pa kot asimetrični protipojem, po klasični definiciji Reinharta Kosellecka: koncept, namenjen političnemu motiviranemu uokvirjanju nasprotnika. The post Vabilo k pisanju za Razpotja 49: Fašizem appeared first on Razpotja.

CMAKoncert: Parnepar, nevemnevem | Festival In Memoriam prof. Peter Hafner #13

C.M.A.K. Cerkno, 7. julij 2022 ― CMAKoncert & Festival “In Memoriam prof. Peter Hafner” predstavljata:  🎸 PARNEPAR 🎸 ➡ novi val za 21. stoletje ⬅   📣 nevemnevem 📣➡ post punk / noise poezija v akciji ⬅   🍀 Nedelja, 17. 7. 2022 ob 19.00 🍀  🎫 Brez vstopnine oz. prispevek po načelu ‘kolkor ma(s)te, tolko da(s)te’   🎼 NASTOPAJOČI: 🎼   🎸 PARNEPAR 🎸🔹 […] The post CMAKoncert: Parnepar, nevemnevem | Festival In Memoriam prof. Peter Hafner #13 appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Čehi in Moravci v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 7. julij 2022 ― Saj poznate tisti kamniški napev : Zika, Fikar, Nerima, Panek, Rihtar, Kučera, to so “Pemci” tra – la – la… Pri tem si pojem “Pemci” najlažje razložimo z besedami Jana Lega, znanega češkega kulturnika, ki je v 60. in 70. letih 19. stoletja bival v Kamniku in od tu dopisoval v češke časopise, da to […] The post Čehi in Moravci v Kamniku appeared first on MM:K.

Po 25. ANI DESETNICI – beseda FOTOGRAFA!

Ana Monro, 7. julij 2022 ― Piše: Luka Dakskobler, uradni fotograf  Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je paleta spektakla in predstav, predvsem pa čustev. Veliko smeha (v mojem dobrem desetletju z Ano Desetnico sem se kar nekajkrat moral brcniti v rit, češ, “nehaj se režat pa fotkaj!”), začudenja, navdušenja nad izjemnostjo veščin performerjev, podiranja zidov med nami in v nas ... The post Po 25. ANI DESETNICI – beseda FOTOGRAFA! appeared first on Ana Monro.
še novic