Poštožič

Vrabec Anarhist, 9. januar 2023 ― »Pogovarjala sva se in se odločila, da lahko imate svoja nova imena, a tudi midva bova imela nova imena. Moje ime v prihodnosti bo »Nisemlačnainnepotrebujemnič« in očka ni več očka, ampak »Nevzemimessebojinnekupiminič.« Zdaj ponovite. In le tako naju lahko pokličete v prihodnje.« The post Poštožič first appeared on Vrabec Anarhist.
ZMAGO LENARDIČ: EINE ZEIT EXTREMEN ELENDS / ČAS SKRAJNE BEDE

ZMAGO LENARDIČ: EINE ZEIT EXTREMEN ELENDS / ČAS SKRAJNE BEDE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 9. januar 2023 ― V enem od svojih romanov M.Houellebecq položi v usta glavnemu junaku (sicer uspešnemu umetniku) naslednjo izjavo: “Biti umetnik je nekdo, ki je PODREJEN. Podrejen skrivnostnim, nepredvidljivim sporočilom, ki jih je bilo treba zaradi pomanjkanja boljšega izraza in zaradi odsotnosti kakršnekoli vere poimenovati INTUICIJA. In vendar so ti ta sporočila zapovedovala s kraljevskim, kategoričnim glasom in niso dopustila niti najmanjšega ugovora - razen seveda za ceno izgube integritete in spoštovanja do samega sebe. Ta sporočila so lahko terjala uničenje enega dela ali celo serije del, umetniku narekovala radikalno drugačno usmeritev ali ga celo pustila brez usmeritve, brez najmanjšega projekta, najmanjšega upanja za nadaljevanje. Edino zaradi tega je bilo umetnikovo življenje včasih lahko označiti za TEŽAVNO. In edino in zgolj na podlagi tega se je razlikovalo od drugih poklicev ali PREPROSTIH DEL. ”V takšnih primerih ostaja kaj malo prostora za “lucidna” preizpraševanja, spektakelske koncepte, reševanje sveta v povezavi z “znanostjo” ali sproščene pobege v svet domišljije. Pozornost je usmerjena na misli, ki te dosežejo nepričakovano v določenem trenutku in te zapustijo tako hitro, da v resnici niti ne veš, ali je bila misel kot ideja dovolj močna ali ne. Posamezni motivi so v nasprotju z barvno temperaturo ali po principu “layerjev” nepovezani v končni podobi. Kdo bi vedel, a precej intrigantna je misel, da se na ta način približajo poeziji… Zakaj sploh še slika? Res ni zapomnljiva kot fotografija ali dominantni teoretični spremljevalni teksti sodobnih umetniških del, ima pa briljantno sposobnost rahljanja emotivne dimenzije in empatičnosti - torej tistega, kar v sodobni družbi ni več najbolj zaželjeno oz. je vrednoteno zgolj kot potencialno manipulativno blago. Avtor tudi na pričujoči razstavi sledi sintagmi “sekvenčno slikarstvo”, kar je razvijal pri prostorskih postavitvah Tekoči prostor / Liquid Space (Fireworks, Network, Suicide) in Liquid Space II ter v nekaterih
Razstava Sanje Žgur Prebujanje v novi svet 

Razstava Sanje Žgur Prebujanje v novi svet 

Knjižnica Postojna, 9. januar 2023 ― Od 9. januarja do 4. februarja v naši knjižnici svoja dela razstavlja SANJA ŽGUR, akad. restavratorka. Razstavo je poimenovala Prebujanje v novi svet. Sanja prihaja iz Ilirska Bistrice. Končala je študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ALUO v Ljubljani. Umetnica je tudi prostovoljka na OŠ Antona Žnideršiča, na Ljudski univerzi. Je članica kulturno umetniškega društva ARGUS ter članica ognjene skupine Anke Piromanke.

Marjan Manček: Pipi Pišče išče (Recenzira Alenka Urh)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Pobarvala Marta Manček. Dob: Miš, 2022. Ilustrator, stripar in filmski animator Marjan Manček je ilustriral več kot dvesto knjig za otroke in z vizualno podobo pospremil dela mnogih pomembnih ustvarjalcev za mlade bralce. Ustvaril je nekaj kratkih animiranih filmov, bogato bero avtorskih slikanic in številne zanimive stripovske like, skozi katere se izrazita njegova izjemna pripovedovalska … Marjan Manček: Pipi Pišče išče (Recenzira Alenka Urh) Preberi več » The post Marjan Manček: Pipi Pišče išče (Recenzira Alenka Urh) appeared first on .

Ivan Mitrevski: Bolhograd: Zgodba o prav posebnem mestu (Recenzira Ivana Zajc)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Dob: Miš (Miškolinke), 2021. Slog pisanja, za katerega se je v svojem novem delu, ki ga je tudi ilustriral, odločil vsestranski ustvarjalec Ivan Mitrevski, je skorajda reportažen. Pripovedovalec v slikanici Bolhograd: Zgodba o prav posebnem mestu v kramljajočem tonu opisuje mestni vrvež, v to nit pa vključi tudi izjave prebivalcev – najrazličnejših psov, ki imajo raznovrstne značaje. … Ivan Mitrevski: Bolhograd: Zgodba o prav posebnem mestu (Recenzira Ivana Zajc) Preberi več » The post Ivan Mitrevski: Bolhograd: Zgodba o prav posebnem mestu (Recenzira Ivana Zajc) appeared first on .

Jure Jakob: Vranja potovanja (Recenzira Majda Travnik Vode)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Ilustrirala Anja Jerčič Jakob. Dob: Miš, 2021. Vrane so ptice, ki so v slovenski otroški poeziji presenetljivo dobro zastopane: bržkone se je začelo s še danes izjemno priljubljeno Stritarjevo Vrane družijo se rade, med najbolj duhovite »vranje« pesmi pa zagotovo spada tudi Kovičevo Zdravilo, v katerem »Naša stara, siva vrana / že boleha teden dni. // Huda … Jure Jakob: Vranja potovanja (Recenzira Majda Travnik Vode) Preberi več » The post Jure Jakob: Vranja potovanja (Recenzira Majda Travnik Vode) appeared first on .

Saša Pavček: Miška ima roza očala (Recenzira Ivana Zajc)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Ilustrirala Kristina Krhin. Spremna beseda Ana Krajnc. Dob: Miš, 2021. V novi slikanici Saše Pavček z naslovom Miška ima roza očala spoznamo zelo bistro poljsko miško, ki si hitro zapomni pesmice, rada poje in pleše ter obožuje igre z žogo. Velike težave pa ji predstavljata branje in pisanje, saj črke na papirju kar plešejo. Učiteljica za njeno … Saša Pavček: Miška ima roza očala (Recenzira Ivana Zajc) Preberi več » The post Saša Pavček: Miška ima roza očala (Recenzira Ivana Zajc) appeared first on .

Nina Mav Hrovat: O kraljeviču, ki ni maral brati (Recenzira Gaja Kos)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Ilustrirala Suzi Bricelj. Ljubljana: Mladinska knjiga (Velike slikanice), 2021. Junaki Nine Mav Hrovat včasih nekaterih stvari nikakor nočejo početi. Pred leti neki kralj, ne kateri koli, pač pa najmlajši kralj na svetu, nikakor ni maral pospravljati. Kar je še posebej problematično, če upoštevamo dejstvo, da imajo kralji igrač, kolikor jim poželi srce, da imajo možnost … Nina Mav Hrovat: O kraljeviču, ki ni maral brati (Recenzira Gaja Kos) Preberi več » The post Nina Mav Hrovat: O kraljeviču, ki ni maral brati (Recenzira Gaja Kos) appeared first on .

Gaja Kos: Ne pozabi na naslov! (Recenzira Ivana Zajc)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Ilustracije Jaka Vukotič. Dob: Miš, 2022. »Prvič se sprehajam po prekrasni beli strani! Kako vznemirljivo! Le kaj vse me čaka? Juhuhu!« pravi miška na prvi strani nekonvencionalne slikanice Gaje Kos z intrigantnim naslovom Ne pozabi na naslov! Delo bralca usmerja med branjem, ko list za listom sledi miši, protagonistki, ki je nosilka komentarjev knjižnega dogajanja. »Če kaj … Gaja Kos: Ne pozabi na naslov! (Recenzira Ivana Zajc) Preberi več » The post Gaja Kos: Ne pozabi na naslov! (Recenzira Ivana Zajc) appeared first on .

Peter Svetina: Raznašalka kruha (Recenzira Sabina Burkeljca)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Ilustriral Jokin Michelena. Medvode: Malinc, 2021. Naj začnem s knjigo in pisateljico, katere 100. obletnico rojstva smo obeležili letos 11. februarja; spominjali smo se je ob njenih zgodbah in pravljicah, ponosni, da imamo tako kvalitetno mladinsko avtorico – to je seveda Ela Peroci. Ob jubileju je izšla spominska izdaja Med pravljice (Mladinska knjiga, 2022), ki prinaša devet … Peter Svetina: Raznašalka kruha (Recenzira Sabina Burkeljca) Preberi več » The post Peter Svetina: Raznašalka kruha (Recenzira Sabina Burkeljca) appeared first on .

Špela Frlic: Bleščivka (Recenzira Ivana Zajc)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Ilustrirala Tereza Prepadnik. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2022. Mladinski roman Bleščivka, pisateljski prvenec Špele Frlic, znane tudi kot pripovedovalke zgodb, ima prepoznaven avtorski stil, bralca pa prepriča z izvrstno izpeljano pripovedjo. Besedišče odlikujejo izvirni in nepričakovani izrazi, ki izrišejo značaj likov in poživijo dialoge. Gre za zgodbo o kraju Bleščivka, kjer je prijetno živeti in kjer je … Špela Frlic: Bleščivka (Recenzira Ivana Zajc) Preberi več » The post Špela Frlic: Bleščivka (Recenzira Ivana Zajc) appeared first on .
Odpoved četrtkovega predavanja zaradi bolezni

Odpoved četrtkovega predavanja zaradi bolezni

Galerija Murska Sobota, 9. januar 2023 ― Spoštovani obiskovalci, obveščamo vas, da predavanje Irme Brodnjak Firbas z naslovom Motiv okna v zgodovini likovne umetnosti, ki smo ga v okviru spremljevalnega programa aktualne razstave Marjana Gumilarja načrtovali v četrtek, 12. januarja 2023, ob 17. uri, zaradi bolezni predavateljice odpade. Ne izpustite pa priložnosti za ogled Gumilarjeve razstave, ki bo na ogled le še do srede, 18. januarja 2023. […]

Bolj se stvari spreminjajo, bolj ostajajo iste

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Odlomki iz tekstov, objavljenih v prvih številkah Sodobnosti leta 1933 in v več številkah leta 1936 Kakšen je notranji obraz današnjega slovenskega »rodoljuba«? Njegova glavna poteza je perifernost. Kot izrazito netvoren, po svojem družabnem položaju malo produktiven, notranje mlačen in nerazvnet, kalen in neprečiščen človek skratka, kot sredobežen duh se instinktivno boji in nagonsko mrzi … Bolj se stvari spreminjajo, bolj ostajajo iste Preberi več » The post Bolj se stvari spreminjajo, bolj ostajajo iste appeared first on .

Umrla je Draga Ahačič (1924 - 2022)

SiGledal Novice, 9. januar 2023 ― V 99. letu starosti je 28. decembra 2022 umrla igralka, režiserka, prevajalka, teatrologinja in publicistka Draga Ahačič. Bila je ustanoviteljica eksperimentalnega gledališča Ad hoc, prizadevala si je za razvoj otroškega in mladinskega gledališča ter se ob delu za gledališče v polemičnih člankih odzivala na aktualna kulturna, politična in družbena vprašanja.

John Keane: Metaverzalne vojne

Sodobnost, 9. januar 2023 ― V zadnjih mesecih so številni poročevalci in komentatorji izrazili presenečenje nad »vrnitvijo« vojne in vnovičnimi možnostmi tretje svetovne vojne s središčem v Ukrajini. »V četrtek, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil močno invazijo z več strani v Ukrajino, demokracijo med državami Nata in Rusijo, se je Evropa zbudila v resno vojno,« je zapisal Zachary … John Keane: Metaverzalne vojne Preberi več » The post John Keane: Metaverzalne vojne appeared first on .

Kristian Koželj z Esadom Babačićem

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Koželj: Slišal sem, da je bil tvoj vstop v poezijo pravzaprav upor proti delu v tovarni, v katerega te je silil oče. Gre pravzaprav za skrajno radikalno odločitev – na eni strani fabrika kot simbol pridnega slovenskega delavca, na drugi umetnik, brezdelnež, družbeni parazit, kot lahko slišimo še danes. Kako te je kot najstnika zaznamoval ta … Kristian Koželj z Esadom Babačićem Preberi več » The post Kristian Koželj z Esadom Babačićem appeared first on .

Zdenko Kodrič: Svet je nastal na ladji Maribor

Sodobnost, 9. januar 2023 ― V Celju, pri mojem očetu Albertu Zavadlavu, smo se dobili ob desetih dopoldne. Belšak, Mithans, oče in jaz.   Preden sem vstopila v hišo, sem pozdravila otroke, ki so po ulici in pred domom upokojencev pobirali smeti, več kot deset jih je dirkalo sem in tja, nosili so rokavice, za sabo pa vlekli na pol … Zdenko Kodrič: Svet je nastal na ladji Maribor Preberi več » The post Zdenko Kodrič: Svet je nastal na ladji Maribor appeared first on .

Branko Šömen: Beseda

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Povem pa vam: Za vsako prazno besedo, ki jo ljudje izgovorijo, bodo dajali odgovor na sodni dan. Mt, 12,36 Vinku Möderndorferju, ki se je selil z mojo zbirko Šepetanje mravlje po svetu, in pokojnemu pesniku Vinciju (Milanu Vincetiču), ki se je vselil v moje srce. Kadar koli sem odprl Biblijo, vedno sem naletel na Evangelij po Janezu, kjer piše: … Branko Šömen: Beseda Preberi več » The post Branko Šömen: Beseda appeared first on .

Carlota Gurt: Sama

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Odlomki iz romana 184 dni prej Ko sem se zbudila, nisem vedela, kje sem. Najprej sem pomislila, da sem v stanovanju v Barceloni, vendar se nekaj ni ujemalo: svetloba je prihajala z desne in ne z leve, prekratka postelja, kot bi se skrčila, temačen vonj v zraku, skorajda katastrofična tišina. Za hip me je preplavil … Carlota Gurt: Sama Preberi več » The post Carlota Gurt: Sama appeared first on .

Tina Vrščaj: Na Klancu (recenzira Alenka Urh)

Sodobnost, 9. januar 2023 ― Ljubljana: Cankarjeva založba, 2022. Z modro ptico nagrajeni tretji roman literarne kritičarke in pisateljice Tine Vrščaj je luč sveta ugledal po desetletnem romanesknem premoru (njen prvenec Zataknjena v pomladi je izšel leta 2010, njen drugi roman Odradek pa leta 2012). Že kmalu po vstopu v svet med platnicami postane jasno, da je bila takšna ustvarjalna pavza “kritičarke na drevesu” … Tina Vrščaj: Na Klancu (recenzira Alenka Urh) Preberi več » The post Tina Vrščaj: Na Klancu (recenzira Alenka Urh) appeared first on .
še novic