Razstava Plečnik in Rothmayer…

Razstava Plečnik in Rothmayer…

Marijan Zlobec, 2. februar 2018 ― V Plečnikovi hiši v Trnovem so novo leto začeli z razstavo Plečnik in Rothmayer: dva prijatelja, dve hiši, dve mesti. Razstava je nastala v sodelovanju med Mestnim muzejem Praga, ki upravlja z Rothmayerjevo vilo v Pragi, in Plečnikovo hišo, MGML.  Danes so jo odprli njena ekselenca Věra Zemanová, veleposlanica Češke republike v Sloveniji, mag. Maria Szadkowska, voditeljica Centra za spomenike […]

Sociodrama v Ljubljani (17.2.2018 19:00)

Španski borci, 2. februar 2018 ― Sociodrama je dogodek, ki meša interaktivno gledališče in osebno delo, je odprt za široko javnost, povsem prostovoljen in precej zabaven. Protagonistka začne zgodbo, režiser spodbuja obiskovalce, da zasedejo proste stole in zdrknejo v vloge, ki jih osnovna zgodba vpelje. Od tam dalje je vse prepuščeno vaši domišljiji. Je to preveč za vas? Lahko samo opazujete in boste komentirali na koncu, ko se v krogu pogovorimo o naših izkušnjah.
V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev

V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev

Slovenci.si, 2. februar 2018 ― V Kranju gostujejo umetnine iz likovne zbirke goriške družbe KB1909. V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj so odprli razstavo primorskih umetnikov iz zasebnih zbirk Samotni brin sredi morja rase. Razstava, ki bo na ogled do 4. aprila, predstavlja izbor 64 umetniških del devetih primorskih umetnikov iz likovne zbirke goriške družbe KB1909, ki so bili nagrajeni s […] The post V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev appeared first on Slovenci.
SMALL BUT DANGERS: BREZ NASLOVA

SMALL BUT DANGERS: BREZ NASLOVA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 2. februar 2018 ― Pričujoča razstava predstavlja del nagrade, ki pripada vsakoletnemu zmagovalcu razpisa Nagrade skupine OHO za mladega vizualnega umetnika. V letu 2017 sta strokovno žirijo prepričala Simon Hudolin in Small but dangers (SBD) z (za nekatere kontroverznim) delom Frnikola, drobno kroglico hrošča govnača, ki jo je razstavil na galerijskem podstavku. V času, ki sta ga člana skupine Mateja Rojc in Simon Hudolin preživela ločeno zaradi njegovega bivanja v Residency Unlimited, sta izvedla projekt korespondence. Iz New Yorka so v Cerkno prihajale razglednice, ki jim je Simon Hudolin odtrgal prednjo podobo, na zadnji strani pustil zgolj ime in naslov naslovnika, motiv razglednice ter datum in žig »SBD«. Čez čas poslane prazne razglednice niso vsebovale le ameriških motivov temveč (odtrgane) motive s celega sveta. Razglednice kot pomemben del socialne zgodovine, so doživele v več valov popularnosti, saj so bile priročna in poceni oblika komuniciranja, vsekakor cenejše od pisem. V petdesetih letih je na razglednicah prevladala barvna fotografija. Postala je pomemben vir informacij o tem, kaj je popularno ali sprejeto kot pomembno v določenem času in kraju. Pogledi iz zraka na primer govorijo o urbanizaciji in transformaciji urbane krajine, kažejo spremembe v navadah in oblačilni kulturi, načinih transporta, stilu gradnje ipd. Nenazadnje, razglednice predstavljajo zgodnjo obliko socialnega mreženja v času pred digitalno revolucijo. Odnos SBD do fotografije je kompleksen, večkrat dvoumen in namerno kontradiktoren. V svojih delih v fotografijo intervenirata, uporabljata najdeno fotografijo ali fotografijo kot ready made, izpostavljata njen specifičen kontekst in rabo ipd. Elizabeth Edwards v svoji knjigi The Tourist Image: Myths and Myth Making in Tourism poudarja, da razglednice iz podob ustvarjajo realnost. Kakšna je realnost ameriškega projekta SBD? Tako kot v drugih neokonceptualnih delih in projektih SBD gledalca namerno izpostavljata dezorientaciji, vrzelim in paradoksu. Cent
Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo

Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo

Slovenci.si, 2. februar 2018 ― Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je konec januarja podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Tržačan Stojan Kuret ni le eden najuspešnejših slovenskih dirigentov, je glasbeni pedagog in neutrudni organizator, ki s svojo globoko umetniško strastjo, pronicljivo ustvarjalnostjo in izjemnim čutom za prefinjenost navdušuje najzahtevnejše poslušalce tako doma kot […] The post Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo appeared first on Slovenci.

Skupna izjava kulturnic in kulturnikov

Asociacija, 2. februar 2018 ― Pred osrednjim kulturnim praznikom med ustvarjalkami in ustvarjalci vre, saj poskuša ministrstvo v naglici sprejeti številne škodljive ukrepe brez dialoga s strokovno javnostjo. Kulturnice in kulturniki smo se zato združili v skupen poziv organizacij in združenj ministru za kulturo, naj iz procedure takoj umakne najbolj sporna dokumenta: novelo krovnega zakona in Nacionalni program za kulturo, … Preberi več o Skupna izjava kulturnic in kulturnikov

OPUS 1 - plesna miniatura 2018 (17.2.2018 11:00)

Španski borci, 2. februar 2018 ― Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela.
Titanik

Titanik

ARS Filmska glasba, 2. februar 2018 ― Z 11 oskarji nagrajeni film Titanik govori o potopitvi ladje, ki je veljala za nepotopljivo. Romantična drama, ki jo je režiral James Cameron, je doživela […] Z 11 oskarji nagrajeni film Titanik govori o potopitvi ladje, ki je veljala za nepotopljivo. Romantična drama, ki jo je režiral James Cameron, je doživela velik uspeh. V glavnih vlogah sta nastopila Kate Winslet in Leonardo DiCaprio kot Rose DeWitt Bukater in Jack Dawson, pripadnika različnih družbenih razredov, ki sta se na Titaniku usodno zaljubila.
Sheep Got Waxed

Sheep Got Waxed

Radio Študent, 2. februar 2018 ― Pred nastopom v Menzi pri koritu smo poklepetali z litovskim triom Sheep Got Waxed.  Simonas Šipavičius, Adas Gecevičius in Paulis Vaškas so se v Slovenijo pripeljali za nastop v sklopu festivala Ment, danes pa jih je mogoče slišati še v MKNŽ Ilirska Bistrica.

Ivan Napotnik (1888-1960)

Kamra.si, 2. februar 2018 ― Turistično društvo Celje v petek, 2. februarja 2018, ob 19. uri vabi v Kvartirno hišo na odprtje razstave izbranih del kiparja Ivana Napotnika iz stalne zbirke Vile Mayer v Šoštanju. Razstava spada v sklop dogodkov, ki jih Vila Mayer pripravlja ob »Napotnikovem letu 2018«, s katerim zaznamuje 130. obletnico rojstva kiparja Ivana Napotnika.   Razstava bo na ogled do 28. 2. 2018. Vstop prost.   
Priokus zlatih hrušk 

Priokus zlatih hrušk 

LUD Literatura, 2. februar 2018 ― Tistim, ki nam je literatura blizu, se zdi iskanje kakovostnega čtiva prijetna, morda celo preprosta naloga, resnica pa je, da marsikomu ni tako samoumevna, sploh staršem, ki brez izkušenj iščejo knjige za svoje potomce. Posameznikom, ki od osnovne ali srednje šole niso prišli v stik z literaturo, je marsikdaj laže v lokalni poslovalnici Pošte Slovenije za nekaj drobiža kupiti kičasto slikanico z nekaj vrsticami nekvalitetnega komaj lektoriranega teksta, kakor pa se odpeljati v knjižnico in za nasvet povprašati tamkajšnje uslužbence.

Vabilo na pogovor s strankami o neodvisni kulturi

Asociacija, 2. februar 2018 ― V času globalne krize je bila Slovenija ena izmed redkih držav v Evropski uniji, ki je drastično zmanjšala proračun za kulturo, neodvisna kultura ni nikoli tema pogovorov v predvolilnem času, hkrati pa se zdi, da si stranke v povolilni kombinatoriki kulturno ministrstvo podajajo kot kompenzacijo za ostale, »pomembnejše« resorje. Posledično ni presenetljivo, da je v … Preberi več o Vabilo na pogovor s strankami o neodvisni kulturi

Poslanci v parlamentarno proceduro vložili t.i. zakon o kulturnem evru

Misli, 2. februar 2018 ― Poslanci SMC so s podporo poslanske skupine SD in poslancema DeSUS v parlamentarno proceduro vložili predlog zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi, s ciljem zagotoviti enakomeren razvoj na področju kulture. Prvopodpisani pod zakon, poslanec SMC Dragan Matić upa, da bo prva obravnava že na marčni seji DZ.

Novinarska konferenca pred kulturnim praznikom

Asociacija, 2. februar 2018 ― V Društvu Asociacija smo pripravili analizo vseh zakonodajnih sprememb ministrstva za kulturo v mandatu 2014-2018 ter izvajanje zavez iz koalicijske pogodbe. Predstavili jo bomo na tradicionalni novinarski konferenci pred kulturnim praznikom, skupaj z oceno stanja v neodvisni kulturi. Spregovorili bomo tudi o naših vsebinskih zadržkih do novele ZUJIK, saj bi po našem mnenju prinesla izjemno … Preberi več o Novinarska konferenca pred kulturnim praznikom

Pogovorni večer s Svetlano Slapšak

Kamra.si, 2. februar 2018 ― Bralci časnika Večer antropologinjo klasičnih svetov, klasično filologinjo in angažirano javno intelektualko Svetlano Slapšak poznajo predvsem po njenih kolumnah, ki so v časniku izhajale vse od leta 1999, njeno osupljivo znanje, lucidnost, kritičnost in duhovitost pa ostajajo stalnica. Avtoričin 70. rojstni dan bomo proslavili s pogovorom z njo, in sicer v ponedeljek, 5. februarja 2018, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti. Organizator dogodka je časnik Večer. Vljudno vabljeni!
Peršakove zablodele krogle v glasbeno kulturo ?

Peršakove zablodele krogle v glasbeno kulturo ?

Marijan Zlobec, 2. februar 2018 ― V zadnjih dneh komaj utegnem objaviti številne proteste in odprta pisma javnosti, politikom, ustanovam…, tistih, ki so s svojimi kulturnimi programi, dejavnostjo, organiziranimi festivali, koncerti, gostovanji, krstnimi izvedbami slovenskih del… izpadli iz sistema financiranja Ministrstva za kulturo za obdobje naslednjih štirih let. Aleš Kacjan z Globokarjevo kompozicijo na lanskem Festivalu Slowind, foto Marijan Zlobec Ko […]
8. FEBRUAR V GALERIJI MURSKA SOBOTA

8. FEBRUAR V GALERIJI MURSKA SOBOTA

Galerija Murska Sobota, 2. februar 2018 ― SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK V GALERIJI MURSKA SOBOTA Ob Prešernovem dnevu vas v četrtek, 8. februarja 2018, vabimo v Galerijo Murska Sobota na brezplačne dogodke: 10.00 – 18.00: ogled razstav IGNAC MEDEN. PORTRETI in SAMO PERPAR. 3DELNE SLIKE, 10.00 – 12.00: ODPRTI ATELJE PIKE IN PACKA, ustvarjanje za družine, 17.00 – 18.00: vodstvo po razstavah IGNAC […]

Mi smo proti! Sodelovanje z javnostjo pri urejanju prometa

Inštitut za politike prostora, 2. februar 2018 ― Ste se tudi v vaši občini ob pripravi Celostne prometne strategije prvič zares temeljito lotili sodelovanja z javnostjo? Še nimate Celostne prometne strategije, pa bi v odločitve o ureditvi prometa in javnega prostora v občini radi vključili prebivalce? Prebivalci v vse večji meri pričakujejo, da jih boste redno vključevali v procese odločanja? Sodelovanje z javnostjo […]

V Mariboru premiera Verdijeve opere Moč usode

Misli, 2. februar 2018 ― Na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo drevi po sedmih letih znova uprizorjena opera Giuseppeja Verdija Moč usode. Za režijo je, tako kot leta 2011, poskrbel ugledni italijanski gledališki ustvarjalec in režiser Pier Francesco Maestrini, glasbeni del bo potekal pod dirigentsko taktirko njegovega rojaka Gianluce Martinenghija.

Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 2. februar 2018 ― Robert Bobnič je doktorski študent medijskih študij, urednik, publicist. Med drugim je bil odgovorni urednik časopisa Tribuna in urednik Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent. Trenutno je član uredniškega odbora revije Šum. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Simona Smoleta. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Čas razcveta Mihe Mareka.

Senovo med obema vojnama

Kamra.si, 2. februar 2018 ― Valvasorjeva knjižnica Krško, izposojevališče Senovo, v sodelovanju s Turističnim društvom Senovo in Krajevno skupnostjo Senovo prireja v ponedeljek, 5. februarja 2018, ob 18.30. uri v knjižnici na Senovem otvoritev domoznanske fotografske razstave Senovo med obema vojnama.

Priložnost za nov začetek

OUTSIDER, 2. februar 2018 ― Neljub dogodek je lahko priložnost za nov začetek, je zapisal avtor prenove stanovanja v mariborskih Urbanih vilah Žiga Kreševič. Izliv vode v stanovanju je mlademu paru namreč uničil tlake in opremo komaj nekaj mesecev pred rojstvom otroka. Prenova je bila zato še bolj kot navadno pod časovnim in izvedbenim pritiskom. Kljub temu (morda pa ravno…
Razstava Projicirani pogledi v Strasbourgu (2018-01-31)

Razstava Projicirani pogledi v Strasbourgu (2018-01-31)

DIVA video arhiv, 2. februar 2018 ― V galeriji Espace Apollonia v Strasbourgu smo uspešno odprli razstavo Projicirani pogledi. Od urbane umetnosti do fikcije in distopije kuratorke Barbare Borčić (26. januar-25. februar 2018). Izbrana dela se vežejo na tematiko urbanega in javnega prostora v vsakdanji, utopični in distopični razsežnosti. Dobili smo že prvo medijsko objavo na TV Alsace20, sledi še katalog širšega projekta e.city – Ljubljana.Izbor 19 video del umetnikov in umetnic je nastal na podlagi del iz arhiva Postaja DIVA: M...
Bo v rimskem parlamentu Tatjana Rojc ?

Bo v rimskem parlamentu Tatjana Rojc ?

Marijan Zlobec, 2. februar 2018 ― Slovenci v Italiji izbirajo svojega kandidata ali kandidatko za rimski parlament. O tem so že objavljeni številni komentarji v tisku in dialogi po družabnih omrežjih. Ker je ta tema zelo pomembna za vse Slovence, najprej objavljam že na FB ponatisnjeni komentar Sandorja Tenceta iz Primorskega dnevnika in potem nekaj odmevov. Tatjana Rojc na lanskem simpoziju […]
V MGL premierno predstava Strašni starši v režiji Alena Jelena

V MGL premierno predstava Strašni starši v režiji Alena Jelena

Misli, 2. februar 2018 ― Na mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili absurdno komedijo Strašni starši, ki jo je po razvpitem delu francoskega ustvarjalca Jeana Cocteauja iz leta 1938 na oder postavil Alen Jelen. Gre za igro o zapletenih medčloveških odnosih, ki resne probleme uokvirja v lahkoten vodvilski slog.
Predsedniku države, ministru za pravosodje, sodstvu Republike Slovenije…

Predsedniku države, ministru za pravosodje, sodstvu Republike Slovenije…

Marijan Zlobec, 2. februar 2018 ― Objavljam Odprto pismo Maje Megla, na cesto vržene novinarke Kulturne redakcije Dela, ki je izgubila službo celo med bolniško. Predsedniku države, ministru za pravosodje, sodstvu Republike Slovenije, medijem, Društvu novinarjev Slovenije, Sindikatu novinarjem Slovenije, Sindikatu novinarjev Dela, spoštovani vsi! Maja Megla in Dalajlama v Mariboru Kljub letargiji v državi, ki se kaže v nemočni sprijaznjenosti, […]

Nov mandat za neodvisno kulturo: Pogovor s predstavniki političnih strank

SiGledal Novice, 2. februar 2018 ― Društvo Asociacija, Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska organizirajo pogovor, na katerem bodo predstavniki parlamentarnih strank lahko pojasnili svoje poglede na reševanje položaja nevladnih organizacij tudi glede na rezultate programskega razpisa Ministrstva za kulturo v obdobju 2018–2021. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 5. februarja, ob 20. uri na Novi pošti (Robbova ulica 15, 1000 Ljubljana).
še novic