Kritika v klozetu

LUD Literatura, 5. februar 2018 ― Preden si kdo ustvari napačen vtis o slovenski kritiki, naj navedem nekaj posamičnih primerov dovolj zgovornih kritiških praks, ki jim včasih še vedno podleže tudi moje lastno pisanje. Zato namen tega teksta ni kazanje s prstom, temveč predvsem opozarjanje na to, da so včasih najbolj samoumevne in dobrohotne kritiške odločitve lahko – izključevalne.
Igra prestolov (Game of Thrones, 7. sezona)

Igra prestolov (Game of Thrones, 7. sezona)

Koridor, 5. februar 2018 ― Recenzirati Igro prestolov (Game of Thrones, 2011–) je svojevrsten izziv, ker gre za veliko več kot le serijo. Gre za globalni kulturni fenomen, ki je mnogim spremenil pogled na fantazijski žanr, bil pomemben del revolucionarnega začetka zlate dobe televizije, ponovno definiral koncept »knjige, ki je ni mogoče posneti«, premikal številne meje tistega, česar naj bi […] The post Igra prestolov (Game of Thrones, 7. sezona) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Utrip domoznanstva: življenje v dvorcu Novo Celje po drugi svetovni vojni

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 5. februar 2018 ― Februarski Utrip domoznanstva, ki je bil posvečen tudi Slovenskemu kulturnemu prazniku, je zaznamoval zanimiv pogovorni večer z naslovom Življenje v dvorcu Novo Celje po drugi svetovni vojni. S Karmen Kreže in Urošem Govekom, ki sta pogovor vodila, so se pogovarjali Alojz Virtič, dolgoletni glavni ekonom v bolnišnici Novo Celje in Domu Oskrbovancev Novo Celje, Urška Cvetko, hči zdravnika dr. Ivana Kopača, Franc Lavbič, glavni vrtnar v bolnišnici Novo Celje in Domu Oskrbovancev Novo Celje ter Marinka Muck, zadnja direktorica Doma oskrbovancev Novo Celje. Dravska banovina je do leta 1932 poslopja Novega ...

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša: Janez Janša®

Koridor, 5. februar 2018 ― Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, 350 Janez Janša Bottles (detajl), Ljubljana, 2017 Triptik Foto: Dejan Habicht Z dovoljenjem: Aksioma – Zavod za sodobne umentnosti, Ljubljana     Leta 2007 so se trije umetniki z imeni Davide Grassi, Emil Hrvatin in Žiga Kariž včlanili v takrat vladajočo Slovensko demokratsko stranko (SDS). Nedolgo za tem so svoja imena […] The post Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša: Janez Janša® appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Vabilo na okroglo mizo Proti-kulturna politika

Asociacija, 5. februar 2018 ― Vabimo vas na razpravo z naslovom Proti-kulturna politika: zategovanje pasov na področju kulture, na kateri  bodo sodelovali tudi predstavniki Asociacije. Razprava bo potekala v sredo, 7. februarja, ob 17:00 v Pritličju v Ljubljani. v nadaljevanju objavljamo celotno vabilo na dogodek, ki ga organizira Levica Ljubljana. Po rezultatih zadnjega razpisa ministrstva za kulturo je završalo med … Preberi več o Vabilo na okroglo mizo Proti-kulturna politika

E-protest proti stanju v kulturi

Asociacija, 5. februar 2018 ― V dneh, ko simbolično obeležujemo praznik kulture, kutlurnice in kulturniki zaradi nevzdržnih razmer svoja družbena omrežja in spletne strani preoblačimo v črno. Pripravili smo nekaj idej, kako lahko pristopite k akciji. Tukaj najdete profilno sliko za vaš Facebook kanal. Tukaj najdete nosilno sliko za vaš Facebook kanal. Na tej povezavi najdete pasico za vašo spletno stran.
Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands”

Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands”

Slovenci.si, 5. februar 2018 ― Ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča želijo v Narodni in univerzitetni knjižnici z razstavo obuditi spomin na najuspešnejšega slovenskega izseljenskega pisatelja, javnega uslužbenca, novinarja, literarnega kritika in političnega svetovalca ter spomniti na njegov pomemben doprinos k širjenju zavesti o temeljnih družbenih vrednotah, kot so: socialna pravičnost, družbena vključenost, enakopravnost, demokratičnost, svobodomiselnost in neodvisnost. Razstava bo […] The post Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands” appeared first on Slovenci.

Analiza mandata 2014-2018: mrtvi tek za kulturo

Asociacija, 5. februar 2018 ― Asociacija je danes pripravila tradicionalno novinarsko konferenco pred kulturnim praznikom, s katero vsako leto ocenimo stanje v kulturi v preteklem letu. Letos smo potegnili črto pod celoten mandat kulturnega ministrstva pod vlado Mira Cerarja in na podlagi analize zakonodajnih sprememb ugotovili, da je kultura zaradi nerazvojne politike in škodljivih sprememb pretekla štiri leta tekla mrtvi … Preberi več o Analiza mandata 2014-2018: mrtvi tek za kulturo
Vilharjevo leto začeli s čajanko v pivški knjižnici

Vilharjevo leto začeli s čajanko v pivški knjižnici

Notranjsko primorske novice » Kultura, 5. februar 2018 ― Pivka – Letos se spominjamo 200-letnice rojstva znamenitega pesnika, skladatelja in kulturnega delavca Miroslava Vilharja. Kulturno društvo Lipa Pivka je v sodelovanju s knjižnico v Pivki so tokrat srečanje ob čaju posvetili spominu na rojaka Miroslava Vilharja, ki so se mu poskušali vsaj delno oddolžiti za njegovo izredno bogato delovanje na pevskem, literarnem, narodnobuditeljskem in političnem področju. Čajanko v knjižnici v Pivki so posvetili spominu na pesnika, skladatelja in kulturnega delavca Miroslava Vilharja (Kulturno društvo Lipa Pivka, 1. februar 2018). Foto: Dartaniela Stegel Na čajanki v knjižnici se je 1. februarja zbralo 20 udeležencev, ki so želeli slišati in poglobiti svoje vedenje o rojaku, graščaku s Kalca blizu Zagorja. Na srečanju so aktivno sodelovali s svojimi prispevki in odkrivanji pesnika, glasbenika in dramatika Vilharja. Irena in Ernest Margon sta prebrala nekaj odlomkov iz Vilharjevih prigod v domačem kraju in svečanih govorov znamenitih osebnosti iz časa tabora na Kalcu, ki so jih v časopisu Slovenski narod objavili 13. maja 1869. Na taboru so se Vilhar in njegovi prijatelji zavzemali za slovenski jezik v šolah, uradih, na sodiščih, za združevanje Slovencev in priznavanje splošnih pravic državljanom. Slovensko narodno gibanje je bilo takrat močno in živahno, tabor je veljal za največji kulturni in politični dogodek na Pivki še več desetletij pozneje. Udeleženci čajanke so poudarili, da je Miroslav Vilhar kot znamenita osebnost vse premalo cenjen in poznan v slovenskem kulturnem prostoru. Izpostavili so pomen njegovih znamenitih pesmi, ki so kar ponarodele in marsikdo ne ve, da jih je spesnil Miroslav Vilhar. Le kdo ne zna zapeti Vilharjeve pesmi Lipa zelenela je ali Po jezeru bliz Triglava, Pijmo ga, pijmo, dokler živimo in še veliko drugih? Ob pesmi Zagorski zvonovi se je razvila kar manjša razprava, ali je pesem Vilharjeva ali ljudska. Anita Boštjančič je prebrala, da je Vilhar sam rekel, da sta dve kitici ljudski,
Grad gori, stare pesmi, nove poti

Grad gori, stare pesmi, nove poti

Odzven, 5. februar 2018 ― Brina Vogelnik se vrača s sedmim albumom Grad Gori!, na katerem s harmonikarjem in lutkarjem Matijo Solcetom ter klasično violinistko Barjo Drnovšek predstavlja skladbe, v katerih trio brska po zakladnici slovenskih, švedskih, čeških in anglo-ameriških ljudskih pesmi.

1840 – Rojen Hiram Stevens Maxim

Zgodovina na dlani, 5. februar 2018 5. februarja 1840 se je v mestu Sangerville v ameriški zvezni državi Maine rodil ameriško-britanski izumitelj Hiram Stevens Maxim. Ko je bil star 41 let, se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je ostal do smrti leta 1916. Njegov najpomembnejši izum je t. i. Maximova strojnica, prva popolnoma avtomatska strojnica, … Preberi The post 1840 – Rojen Hiram Stevens Maxim appeared first on Zgodovina na dlani.

Umetna inteligentnost že prepoznava potrošnika

Miha Mazzini, 5. februar 2018 ― Z velikim zadovoljstvom sem opazil, da so bančni sistemi že napredovali preko točke singularnosti in dosegli samostojno inteligentnost, kar se kaže za zdaj še precej otročje, torej v komentiranju potrošnikovih osebnih značilnosti. Poleg bonitetnih ocen smo sedaj začeli dobivati tudi karakterne, kar lahko le pohvalim. Dokaz: PS. Tako sem tekmovalen, da me jezi, ker sem ... [>>>>>>>]
Pokojnega Šugmana bo v Hlapcih nadomestil Slakonja

Pokojnega Šugmana bo v Hlapcih nadomestil Slakonja

Misli, 5. februar 2018 ― Kanonsko dramsko besedilo Hlapci v režiji Janeza Pipana bo po lanskem septembru doživelo drugo premiero 19. februarja s prenovljeno igralsko zasedbo. Preminulega člana igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Jerneja Šugmana, ki je v uprizoritvi upodobil lik Župnika, bo nadomestil igralec Klemen Slakonja.
Upanje brez optimizma (odlomek)

Upanje brez optimizma (odlomek)

Airbeletrina, 5. februar 2018 ― Objavljamo odlomek iz dela Upanje brez optimizma Terryja Eagletona. Eagleton bo 28. 2. ob 20.00 nastopil kot prvi gost Fabule pred Fabulo, humanističnega fokusa festivala. Fokus Fabule 2018 bo Upanje. Tudi zato bo v festivalski zbirki izšla Eagletonova knjiga Upanje brez optimizma (prevod Aljoša Kravanja, Beletrina, 10 evrov). Objavljeni odlomek med drugim obravnava razliko med upanjem in optimizmom ter analizira pasti liberalne vere v napredek.

ANARCHIST REPUBLIC OF BZZZ, 23. 4. 2018

Kino Šiška, 5. februar 2018 ― Ljubljana se bo aprila priključila anarhistični republiki Bzzz, brezhibni lepljenki žanrov od noisa in jazza do etna in hiphopa, ki je med državljane štela tudi Archieja Sheppa, Trevorja Dunna, Luca Exa, Artoja Lindsayja in Marca Ribota.

Ta norčavi pustni čas: slovenske pustne šege in navade

Kamra.si, 5. februar 2018 ― V torek, 6. februarja 2018, ob 19. uri, vas vabimo na predavanje Primoža Hienga o slovenskem pustu in pustnih običajih danes. Predavanje bo v kletni dvorani bežigrajske in Slovanske knjižnice. Ob tem si lahko v preddverju ogledate razstavo pustnih fotografij, ki jih je posnel ta novinar in publicist.  Fotograf, novinar in publicist Primož Hieng bo spregovoril o slovenskem pustu in vseh oblikah šemljenja po Sloveniji. Najpomembnejša ugotovitev je, da pustne običaje ohranjajo v številnih slovenskih vaseh, zaselkih, krajih in mestih. Ne le to: pojavljajo se nove pustne skupine, ki iščejo svojo tradicijo v pustnih šegah svojih prednikov, razvijajo se pustni karnevali, predvsem pa oživljajo pustno tradicijo tam, kjer je morda odšla že v pozabo. Še tako skriti pustni običaji so tudi z načrtnim delom in raziskovanjem fotografa in publicista Primoža Hienga postali znani širši javnosti. Svoje pomembno poslanstvo so opravili tudi mediji, ne nazadnje avtorjeva monografija Ta norčavi pustni čas, ki je nastajala dobro desetletje, in je izšla novembra 2011. Avtor razstave je istega leta prejel Murkovo listino za dolgoletno fotografsko dokumentiranje ter opisovanje pustnih šeg in navad v Sloveniji. Leta 2014 je izšla še druga Hiengova pustna monografija Pod masko skrit in norčavo odkrit, ki jo je avtor posvetil izdelovalcem pustnih mask in ohranjevalcem slovenske pustne tradicije.

Prešernov dan v ptujskem muzeju

Kamra.si, 5. februar 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na številne prireditve, ki jih pripravljajo ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja 2018:  Ptujski grad, od 9. do 17. ure Brezplačni ogled muzejskih zbirk: tradicionalne pustne maske, glasbila, orožje, fevdalna stanovanjska kultura, grajska galerija, slike na steklu, razstava »Ptujski grad skozi stoletja«. Ptujski grad, slavnostna dvorana, ob 11. uri Odprtje nove stalne razstave in predstavitev publikacije UMETNOST SREDNJEGA IN ZGODNJEGA NOVEGA VEKA 1200 – 1550. Sodelujejo dr. Janez Balažic, dr. Gašper Cerkovnik, dr. Samo Štefanac, dr. Polona Vidmar, Branko Vnuk. Ptujski grad, od 10. do 16. ure TRADICIONALNO PUSTNO OKRASJE, program za družine Demonstracija in izdelovanje tradicionalnega pustnega okrasja in papirnatih rož v izvedbi članic Prosvetnega društva Janez Trstenjak, Hum. Darilo za mlade obiskovalce: brezplačna muzejska pobarvanka “Zbirka mask na ptujskem gradu”. Grajska pristava Ormož, ob 17. uri Muzejski večer in odprtje razstave fotografa Cirila Ambroža ČLOVEK ZA MASKO. Miheličeva galerija, Dravska 4, Ptuj, od 10. do 13. ter od 16. do 19. ure brezplačni ogled razstave JANEZ MEŽAN 1897-1972.  Salon umetnosti, Prešernova 1, Ptuj, od 10. do 13. ter od 16. do 19. ure brezplačni ogled razstave CERKLJANSKI LAUFARJI V KLEKLJANIH PODOBAH. Vabljeni!  
PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #12

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #12

MGLC Ljubljana, 5. februar 2018 ― Ivian Kan Mujezinović Interferenca 3/1 6. 2.–5. 3. 2018 odprtje: torek, 6. februar, ob 17. uri TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice) Ivian Kan Mujezinović je oblikovalec, fotograf, član oblikovalske skupnosti Grupa Ee, basist in vokalist glasbene skupine Čao Portorož ter dobitnik mnogih pohval in strokovnih nagrad za celostne oblikovalske rešitve. Ivian Kan Mujezinović: Interferenca 3/1.

Literarno predavanje Prešeren po Prešernu

Gorenjski muzej, 5. februar 2018 ― Na dan Slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja 2018,  vabljeni na predavanje PREŠEREN PO PREŠERNU – Kanonizacija nacionalnega pesnika in kulturnega svetnika ob 10.30 uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42. Z nami bo izr. prof. dr. Marijan ... Read More

Vitrina meseca 160 let Martina Krpana

Gorenjski muzej, 5. februar 2018 ― V sredo, 7. februarja 2018, ob 19. uri vas vabimo v  knjižnico ATL Radovljica, enota Bohinjska Bistrica, kjer v sodelovanju z Muzejskim društvom Žiga Zois otvarjamo vitrino meseca februarja z naslovom OD TIHOTAPCA DO JUNAKA: Martin Krpan praznuje 160 let. ... Read More
1900 Rakek – Peresnica

1900 Rakek – Peresnica

Stare slike (Cerknica), 5. februar 2018 ― Puščica iz devetnajstega stoletja je pripadala sestri Franca Gabrenje, ki je bil poročen s sestro mojega starega očeta in je zato prešla v mojo last. Narejena in kupljena je bila zagotovo pred letom 1900. Takrat so ji rekli peresnica, ker so v njej hranili peresa in nastavek, v katerega so le-ta peresa zataknili, jih pomakali […]
še novic