OFIS Arhitekti: Stekleni paviljon

OUTSIDER, 5. marec 2018 ― OFIS arhitekti so v navezi z britanskim podjetjem AKT II in nemškimi Transsolar zasnovali stekleni paviljon, ki s krhko eleganco stoično kljubuje negostoljubni okolici. Vedno hitrejše spremembe podnebja tudi arhitekturi postavljajo nova in nova vprašanja. V svetu, kjer so klimatska nihanja vedno pogostejša in vedno ostrejša, stroka razmišlja o novih načinih bivanja, ki za ceno…
Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?

Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?

Deseta umetnost, 5. marec 2018 ― Mehiški režiser Guillermo del Toro je s filmom Oblika vode glavni zmagovalec 90. podelitve oskarjev. Akademija je fantazijski romantični drami, ki hkrati odkrito in prispodobno tematizira rasizem in druge oblike nesprejemanja drugačnosti, podelila štiri oskarje. Oblika vode je sicer ob kar 13 nominacijah vendarle prejela zgolj štiri zlate kipce, a poleg nagrade za glasbo in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Frank (2014)  [Pozor, hud prizor] – Incendies (2010)  Inside Llewyn Davis (2013)  Wonder Woman (2017)  The BFG (2016) Copyright © Deseta umetnost [Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?], All Right Reserved. 2018.
Če rata, rata, če ne rata, pa Vrata nepovrata

Če rata, rata, če ne rata, pa Vrata nepovrata

Smetnjak, 5. marec 2018 ― Odnos z etablirano lokalno kulturo je odnos vzajemnega ignoriranja. Mi ne obstajamo zanjo in ona ne obstaja za nas. Osnovni nesporazum je že v definiciji kulture: če je po naše to definicija Raymonda Williamsa, po kateri gre za način življenja … Continue reading →
Če rata, rata, če ne rata, pa Vrata nepovrata

Če rata, rata, če ne rata, pa Vrata nepovrata

Smetnjak, 5. marec 2018 ― Odnos z etablirano lokalno kulturo je odnos vzajemnega ignoriranja. Mi ne obstajamo zanjo in ona ne obstaja za nas. Osnovni nesporazum je že v definiciji kulture: če je po naše to definicija Raymonda Williamsa, po kateri gre za način življenja … Continue reading →
Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting (1997)

Deseta umetnost, 5. marec 2018 ― Se še spomnite, ko sta mladeniča Matt Damon in Ben Affleck pod okriljem Harveyja Weinsteina osvojila oskarja za najboljši originalni scenarij? Neverjetna zgodba, ki ju je ponesla v svet slavnih, gledalcem pa ponudila iskreno dramo o prijateljstvu med nemirnim matematičnim genijem in njegovim neobičajnim terapevtom. Eden bolj odmevnih filmov 90. let, ki se je upal […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Darjeeling Limited (2007)  Wolfpack (2015)  On the Milky Road (2016)  The Witch (2015) Copyright © Deseta umetnost [Good Will Hunting (1997)], All Right Reserved. 2018.

Razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja 3

Center arhitekture Slovenije, 5. marec 2018 ― Ponedeljek 5. marca 2018 Odprtje razstave V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja 3 v galeriji Dessa v Ljubljani v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU. Razstava bo na ogled do 12. aprila 2018. Po dveh razstavah V ospredje, ki smo jih v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU v letih 2016 [...] The post Razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja 3 appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Rezultati naročniške nagradne igre

Razpotja, 5. marec 2018 ― Znani so dobitniki knjižnih nagrad, ki smo jih izžrebali med prvimi naročniki! V letu 2018 pri Razpotjih uvajamo celoletno naročnino. Odločili smo se, da naročniško akcijo pospremimo z nagradno igro v sodelovanju z založbama Totaliteta in Beletrina. Med vsemi prvimi naročniki smo izbrali 6 srečnežev, ki bodo na dom prejeli knjige O tiranji Timothyja Snyderja, Mileva Einstein. Teorija žalosti Slavenke Drakulić in Upanje brez optimizma Terryja Eagletona. Knjižne nagrade prejmejo: Slavenka Drakulić: Mileva Einstein. Teorija žalosti Neža Lipanje iz Ljubljane Terry Eagleton: Upanje brez optimizma Pia Magister iz Dola pri Ljubljani Aleš Zavec iz Postojne Timothy Snyder: O tiraniji Boštjan Hvala iz Nove Gorice Alojz Suban iz Dobrovega Alja Plut iz Ljubljane Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Duh hodi po Italiji

Razpotja, 5. marec 2018 ― pomlad 2013  Francesco Condello Na februarskih (2013, op.ur.) volitvah v Italiji so si vstop v parlament izborile štiri liste. Trideset odstotkov (skoraj 3 milijone glasov manj v primerjavi z letom 2008) je prejela levosredinska koalicija pod vodstvom Demokratske stranke (Partito Democratico, PD), ki je bila tako prepričana o svoji zmagi, da je skorajda pozabila voditi volilno kampanjo in tako na koncu malodane izgubila volitve. Devetindvajset odstotkov (več kot 6 milijonov glasov manj kot leta 2008) je dobila desnosredinska koalicija pod vodstvom Silvia Berlusconija, ki je vse bolj zaseden z iskanjem izhoda iz sodnih zagat, zaradi katerih trenutno tvega zaporno kazen že v treh različnih sodnih postopkih.

Poročilo žirije za Grumovo nagrado 2018

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― Znana sta letošnja nominiranca za Grumovo nagrado: Vinko Möderndorfer za besedili Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre in Rok Vilčnik za delo Večja od vseh. Objavljamo zapis dr. Mateje Pezdirc Bartol, predsednice žirije za Grumovo nagrado in nagrado za mladega dramatika. Ostali predstavniki žirije so še Tomaž Gubenšek, Vilma Štritof, Klavdija Zupan in Igor Žunkovič.
Mesto naključje

Mesto naključje

LUD Literatura, 5. marec 2018 ― Sploh ni tako slabo, kadar so razmere takšne, da si lahko samo prijetno presenečen, kajti v vsesplošni apatiji in pesimizmu se je z obzorja skoraj povsem razblinilo upanje v spremembe in sploh pripravljenost, da se jih uresniči. Iz množice razpršenih posameznikov in kolektivov se je izoblikovala povezana in pregledna skupina, katere zamisli bodo podlaga kulturne strategije, temeljnega dokumenta kandidature.
Novice: Keltskih konj topot – najdišče Bizjakova hiša v Kobaridu - Gostovanje razstave ...

Novice: Keltskih konj topot – najdišče Bizjakova hiša v Kobaridu - Gostovanje razstave ...

Tolminski muzej, 5. marec 2018 ― Arheološka razstava Keltskih konj topot se po uspešnem gostovanju v Zemaljskem muzeju v Sarajevu zdaj seli še v druge muzeje v Bosni in Hercegovini. Od 1. marca jo gosti Zavičajni muzej v Goraždu, od 23. aprila pa bo gostovala v Muzeju Doboj. Poleg arheološkega najdišča v Kobaridu je na dopolnjeni razstavi predstavljeno še primerljivo najdišče Kamenjača v Brezi, zato je ustrezno dopolnjen tudi naslov razstave: ...

9. Grošljev simpozij / 6.-8. marec 2018

Društvo slovenskih pisateljev, 5. marec 2018 ― Spoštovani, vljudno vas vabimo na 9. Grošljev simpozij z naslovom »O urbem venalem! Korupcija v starem in srednjem veku«, ki ga organizirata Društvo za antične in humanistične študije Slovenije in Inštitut za arheologijo ZRC SAZU. Interdisciplinarno znanstveno srečanje bo potekalo od torka, 6. marca, do četrtka, 8. marca 2018, v Atriju ZRC SAZU na Novem […]

DAPHNI X SEZAM, 20. 9. 2018

Kino Šiška, 5. marec 2018 ― Kino Šiška in ekipa Sezam sklicujeta plesni allnighter. V glavni vlogi bo nastopil producent Dan Snaith, ki nas je v preteklosti navdušil kot Caribou in Manitoba, prvič pa nas bo obiskal v svoji DJ inkarnaciji Daphni. V njej je razplesal obiskovalce najbolj znamenitih klubov in festivalov po celem svetu, njegov večurni set pa bodo uvedli in odvedli YGT, Dacho in Levanael. Uvod v jesen, kot se šika!
Točka preloma ali zakaj ne smemo nikoli obupati

Točka preloma ali zakaj ne smemo nikoli obupati

Literatura v živo, 5. marec 2018 ― Kaj lahko osemletnim deklicam o današnjem svetu sporočajo vlogerke, ki snemajo videe o različnih izzivih, testiranju sladkarij in o svojih najnovejših oblačilih? Predvsem to, da smo na spletu zanimivi in zabavni, če si drznemo, česar si drugi ne; ali pa, da smo priljubljeni, ker imamo oblačila določenih znamk. Če bi otroci te vsebine kombinirali z drugimi, s tistimi, ki jih zanje pripravljajo izobraženi strokovnjaki, bi nad to fascinacijo otrok z vlogi lahko brezskrbno zamahnili z roko. A tega ne moremo storiti. Ker mnogi otroci ne berejo ne revij ne knjig.

Fabula pred Fabulo: Terry Eagleton (28. 2. 2018, Klub CD)

Koridor, 5. marec 2018 ― »Ne vem, če sem najprimernejši, da govorim o upanju. Če je pregovorni kozarec za nekatere napol poln in druge napol prazen, zame zagotovo vsebuje kakšno nagnusno, smrtonosno tekočino. Nekateri pravijo: ‘Jej, pij in se veseli, kajti jutri umremo,’ jaz pravim: ‘jutri umremo.’« To je ena od mnogih šal, ki jih je Terry Eagleton, britanski komparativist […] The post Fabula pred Fabulo: Terry Eagleton (28. 2. 2018, Klub CD) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Most med besedo in glasbo

Most med besedo in glasbo

Odzven, 5. marec 2018 ― Klasična kitara in glas, umeščena v prostor tišine, že po naravi podajata dlan tudi Vrvohodcem Dua Ponte v sestavi Alje Petric in Damjana Stanišića. Izbrane pesmi iz istoimenske pesniške zbirke, ki je leta 2016 izšla pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, sta pretvorila v melodije, da bi se z njimi dotikala človeških src.
Afganistansko popoldne v SEM ob zaključku razstave Afganistan – slovenski pogledi

Afganistansko popoldne v SEM ob zaključku razstave Afganistan – slovenski pogledi

SEM, 5. marec 2018 ― 15.00: Vodstvo po razstavi Afganistan – slovenski pogledi, vodil bo avtor razstave mag. Ralf Čeplak Mencin Vstopnina: odrasli 5€, otroci 3€ 15.00: Emir, ki je postal tkalec, ustvarjalna delavnica za otroke Spoznajmo Afganistan kot deželo, kjer so doma mnogi spretni obrtniki. Na razstavi Afganistan – slovenski pogledi bomo prisluhnili pravljici o Emirju, ki je postal tkalec. Tudi mi se bomo preizkusili kot tkalci: statve bomo izdelali iz kartona in na njih tudi tkali.  Delavnica za otroke poteka sočasno z vodstvom za odrasle po razstavi Afganistan. Vstopnina: 3 € 17.00: Čar afganistanskih pravljic, pripovedovanje za odrasle Srebrniki na ognjišču, samovolja, izgubljeni sin, podarjena perlica, razkošno življenje ... Pet zgodb iz Afganistana in okolice, ki so jih nekoč pripovedovali v nekem karavanseraju ob svilni poti, tokrat na razstavi "Afganistan - slovenski pogledi". Pripovedujejo: Tina Koščak, Katarina Nahtigal, Blanka Rihter, Ana Svetel in Lan Vošnjak Glasbena spremljava: Gašper Šinkovec Vstopnina: 5 €

Ptuj: Ilustracija kot podoba preteklosti

Štajerski tednik, 5. marec 2018 ― V Miheličevi galeriji so odprli razstavo ilustracij po mitoloških, pravljičnih ali zgodovinskih predlogah Ilustracija kot podoba preteklosti. Do 1. aprila bodo na ogled dela 27 ilustratorjev različnih generacij, članov Sekcije ilustratorjev pri Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov.

Dobrodošel, Dean!

Vigevageknjige, 5. marec 2018 ― Pri dobrih novicah je najboljše od vsega pa, kadar jih ni takoj konec. Po objavi rezultatov razpisa JAK je tako tukaj še ena, namreč ena najbolj spektakularnih dobrih novic, kar bi si jih mogli zamisliti: … več »

QUICKIE Z MILKY CHANCE

Kino Šiška, 5. marec 2018 ― Pred nastopom v razprodani dvorani nam je Clemens, član indie folk senzacije Milky Chance, povedal, kaj si je njegova mama mislila o prelomni uspešnici "Stolen Dance", svoj recept za uspešno dolgo turnejo, s kom bi najraje sodeloval in še kaj. Poglejte naš Quickie z Milky Chance!

Na obisk v ateljeje arhitekt in oblikovalk!

CED, 5. marec 2018 ― Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v okviru projekta »MoMoWo: Women's Creativity since the Modern Movement« s podporo Ustvarjalne Evrope na mednarodni dan žena (8. mar.) pripravlja že tretji dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Tokrat v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu.

Sedma sila: Asociacija v medijih (februar 2018)

Asociacija, 5. marec 2018 ― Če ste zamudili medijsko razpravo okoli najnovejših zakonskih predlogov ministrstva za kulturo, ste lahko brez skrbi. Tudi februarja posredujemo javnosti medijska pojavljanja Društva Asociacija v posebni rubriki glasila Kulturosfera Sedma sila. Februarja je bila Asociacija izjemno aktivna, saj je priredila tradicionalno novinarsko konferenco ob kulturnem prazniku, prav tako je nadaljevala s številnimi zagovorniškimi aktivnostmi glede … Preberi več o Sedma sila: Asociacija v medijih (februar 2018)

Psihodramska delavnica Umetnost in travma

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― Studio za raziskavo umetnosti igre vabi posameznike z različnih umetniških in umetniško-pedagoških področij ter zainteresirane psihoterapevte, ki želijo raziskati izzive, s katerimi se v poklicu srečujejo ter poglobiti svoja osebna, medosebna in skupinska izkustvena in teoretična znanja in veščine ter demistificirati mite o umetniških življenjih, da se pridružijo njim namenjeni izkustveni psihodramski delavnici "Umetnost in travma".

1770 – Bostonski pokol

Zgodovina na dlani, 5. marec 2018 5. marca 1770 je britanska vojska v t.i. bostonskem pokolu ubila pet in ranila šest Američanov, članov skupine »Sinovi svobode«, ki so na britanske enote metali kamenje in kepe snega. Med ubitimi je bil tudi deček, kar so spretno izkoristili »ameriški patrioti« kot so Samuel Adams in Paul Revere ter … Preberi The post 1770 – Bostonski pokol appeared first on Zgodovina na dlani.
1919 Planina – Birma

1919 Planina – Birma

Stare slike (Cerknica), 5. marec 2018 ― Slavka, katere mati Ida je na sliki, pravi, da je le-ta najbrž nastala leta 1919. Knezoškof Anton Bonaventura je vsako leto za tekoče leto v Škofijskem listu objavil seznam birmovanj po škofiji. V času od 1916 do 1920 je Planina na seznamu le leta 1916, tako da je mogoče, da je slika nastala tega leta. […]

V založbi Maska izšla knjiga Aleša Erjavca Heteronomija umetnosti in avantgard

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― V Heteronomiji umetnosti in avantgard se Aleš Erjavec ukvarja zlasti z radikalnimi politiziranimi avantgardami, se pravi s futurizmom in s konstruktivizmom, in tako nadaljuje svoje delo z začetka osemdesetih let 20. stoletja, ko je pričel svojo »ekspedicijo na severni pol človeškega duha«. V pričujoči študiji so tako posebne pozornosti deležne radikalne avantgarde ter politična in ideološka vloga novejše umetnosti, še zlasti one z vzhoda.

Pregled najboljših predstav na Mladinsko Showcase

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― Slovensko mladinsko gledališče bo od četrtka, 5., do nedelje, 8. aprila, ponudilo zgoščen pregled najboljših predstav zadnjih sezon, ki bodo namenjene tudi tujemu občinstvu. V sklopu Mladinsko showcase se bo v petih dneh zvrstilo šest izbranih uprizoritev, na ogled katerih vabijo tuje selektorje, kolege gledališčnike, zlasti mlade ustvarjalce, ljubitelje gledališča, skratka vse, ki jim želijo pokazati, da je vse lepo in prav: »Tukaj je Slovenija … Slovenija gre naprej.«
Rapsodija v belem - Živa Agrež (razstava)

Rapsodija v belem - Živa Agrež (razstava)

Trubarjeva hiša literature, 5. marec 2018 ― Razstava Rapsodija v belem bo na ogled od 5. marca do 6. aprila 2018. Vabimo tudi k obisku avtoričine spletne strani.  Cikel slik RAPSODIJA V BELEM je po ciklih Svetloba in barve Toskane, Dolina reke Krke, Istra ostanki časa in Zgodbe valov peti motivno zaokrožen cikel ŽIVE AGREŽ. Večina slik v njem je nastala leta 2015 in 2016. Nekaj »belih« oziroma »sneženih« platen pa je starejših. Tako kot za prejšnje cikle slik Žive Agrež so tudi za tega značilni pastozni nanosi barve, ki se kopičijo drug vrh drugega, a se v celoti nikoli ne prekrijejo. Takšna tehnika slikanja, ki jo je avtorica že razvila v svoj prepoznavni stil, ima močen haptični učinek. Večina slik je naslikana v mešani tehniki. S pomočjo akrilnega kita, lepila, različnih materialov in seveda akrilnih barv je Živa Agrež v tem ciklu ustvarila poetične svetove, v katerih je realnost večinoma le bežna slutnja. Izrazit primer takšnega načina slikanja sta 270 cm dolg poliptih z naslovom Kjer ni več poti in slika Omrtvelost. Tudi takrat, ko avtorica prevladujoči beli barvi doda močno rdečo, rumeno, oker ali modro barvo, slike ohranjajo občutek čistosti, jasnosti, svežosti, nedotakljivosti, odmaknjenosti, včasih celo sterilnosti; torej občutke, ki jih v človeku vzbuja bela barva. Kljub temu, da so slikam skupne lastnostni bele barve, se med seboj razlikujejo tako po motivih kot načinu slikanja. Zato je cikel nekakšna rapsodija ̶ rapsodija v belem. Damjana Jevšček, umetnostna zgodovinarka
še novic