Arrival (2016)

Arrival (2016)

Deseta umetnost, 7. marec 2018 ― Denis Villeneuve je s Prihodom ustvaril prav posebne sorte empatično nezemljansko dramo, ki blesti v izkrivljanju percepcije. S sporočilom, kako nam odprta in dovzetna komunikacija omogoča, da ugotovimo, koliko imamo v resnici skupnega s tistimi, ki se nam zdijo neznansko drugačni. Planet Zemlja je vržen v kaos, ko se pojavi dvanajst skrivnostnih lebdečih vesoljskih plovil. Njihovi […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dunkirk (2017)  Pasolini (2014)  Mad Max: Fury Road (2015)  [Pozor, hud prizor] - Cool Hand Luke (1967)  The Water Diviner (2014) Copyright © Deseta umetnost [Arrival (2016)], All Right Reserved. 2018.
Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film

Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film

Slovenci.si, 7. marec 2018 ― Katja Colja, rojena v Repnu pri Trstu, kot filmska ustvarjalka živi v Rimu. Doslej je napisala več scenarijev, v ponedeljek, 12. marca, pa bo padla prva klapa za njen filmski prvenec, z delovnim naslovom Neverin, kar v tržaškem narečju pomeni nevihta. “To je zgodba starega para, ki živi pod isto streho že dolgo let, ampak […] The post Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film appeared first on Slovenci.
Gozdne skrivnosti Andreje Peklaj na ogled v Cerknici

Gozdne skrivnosti Andreje Peklaj na ogled v Cerknici

Notranjsko primorske novice » Kultura, 7. marec 2018 ― Cerknica – V cerkniški knjižnici fotografije razstavlja mojstrica fotografije Andreja Peklaj, ki se na Notranjsko tokrat vrača z motivi gozda. Na razstavi Domovanje skrivnosti na ogled postavlja skrivnosti gozda, kot jih doživlja sama. Fotografije so na ogled do 7. aprila. Fotografska razstava Domovanje skrivnosti, avtorica: Andreja Peklaj, Knjižnica Cerknica, 6. marec 2018 Foto: Tine Šubic Cerkniško jezero in Notranjska sta Peklajevi blizu že vrsto let. Tudi fotografije gozda, ki jih razstavlja tokrat, so večinoma nastale na notranjskem krasu, od Velikih Blok do Lohače nad Planino. Nekatere so nastale pred žledolomom in vetrolomu, druge po naravnih ujmah. Vrhunska fotografinja krajine gozd doživlja še posebej občuteno. »Vedno znova se gozd razkriva kot poseben prostor, sveti prostor, ki je poln skrivnosti in v katerem biva vse polno vidnih in nevidnih bitij, vsa v medsebojni odvisnosti; edino mi, ki pridemo, mislimo, da je tam vse le zaradi nas,« pravi Peklajeva, ki čuti, da jo je gozd vzel za svojo. »Sem delček vsega tega, a se še vedno čudim, vedno znova me prevzameta lepota in energija med nebom in zemljo.« Fotografije odražajo njeno občutenje in doživljanje gozda. »Gozd ni več samo tako, kot je, ampak je tak, kot ga vidim. To zabeležim. Gre za čutenje, doživljanje in videnje s perspektive, ki ni le v mirujočem stanju, ampak je v gibanju.« Ob odprtju razstave je ciklus fotografij Domovanje skrivnosti so Peklajevi za izvrstne fotografije čestitali številni prijatelji, njeno delo pa je predstavil magister slikarstva in grafike Darko Slavec. »V prvem sklopu fotografij se odraža magični pogled v skrivnosti gozda, prepojen z vznesenostjo nad naturalistično lepoto gozdnih senc, vzorcev in barvite svetlobe, ki prodira v temačne predele gozda kot v svetišče v naravnem stanju ali skoti okna gotske katedrale,« o razstavi pravi. »V novejših interpretacijah gozda pa avtorica odpira nov pogled nanj in ga predstavlja kot ploskovno, mehko, vzorčno nemirno ter
SKY

SKY

Radio Študent, 7. marec 2018 ― Pred njenim nastopom v Pritličju (8.marca, skupaj z domačinko June's'Helen) se pogovarjamo s poljsko glasbenico, ki se s svojim solističnim projektom SKY giblje v temačnih okvirih cold waveva, shoegazea in dream popa, sicer pa je tudi članice shoegaze zasedbe Evvolves. Spregovorila je o svojih glasbenih izkušnjah, vplivih, tudi aktivizmu znotraj iniciative Noise for Refugess in še čem...

Eva Petrič 21st Cent EVA – v njeni kož

Fotogalerija Stolp, 7. marec 2018 ―   Eva Petrič se na aktualni razstavi 21st Cent EVA – v njeni koži predstavlja z izborom fotografij in videa, nastalih v zadnjih enajstih letih, od katerih je večina del razstavljenih prvič. Vsebinsko razstava odpira vprašanja ženske emancipacije. Slednja zadevajo žensko na dveh ravneh: na širši družbeni, kjer se manifestira kot dediščina boja za enakopravnost žensk, in na subjektivni, kjer zadevajo enakopravnost, uravnoteženost in svobodo, kolikor si jo...
Emancipacija slovenske žanrske literature

Emancipacija slovenske žanrske literature

Literatura v živo, 7. marec 2018 ― Glavnina literarnega berila je žanrske narave. Bralska izkušnja z literaturo je, če izvzamemo obvezno šolsko berilo, izkušnja z žanrsko literaturo. Čisto drugače je z refleksijo o literaturi, ki se dogaja v dnevni kritiki, literarni zgodovini, v šoli, antologijah in enciklopedičnih opisih. Tu so v prednosti umetniško stremljiva besedila avtorskih piscev, šolska in druga klasika. Na tej osnovi se oblikuje predstava o besedni umetnosti kot enovitem pojavu in po tem zgledu bi se želeli zgledovati tudi opisi žanrske literature.

Unpaywall - zakonit način za dostop do sicer plačljivih znanstvenih in strokovnih vsebin

CTK, 7. marec 2018 ― Unpaywall je razširitev za namizni verziji brskalnikov Chrome in Firefox, ki omogoča branje sicer plačljivih vsebin tako, da na institucinalnih repozitorijih, strežnikih s prednatisi in portalih založnikov preveri, ali je na voljo brezplačna kopija željenega dokumenta. Na zaslonu se pojavi značka-ključavnica, na katero kliknemo za prikaz celotnega besedila. Siva značka označuje plačljiv dokument! Uporabniki Unpaywall lahko brezplačno preberejo ca. 50% objavljenih znanstvenih člankov, ne da bi uporabljali VPN ali piratske spletne strani! Namestitev na povezavi http://unpaywall.org/ .

RAZPIS IN NAVODILA ZA VPIS V PROGRAM DIZAJN PRVA STOPNJA

Fakulteta za dizajn, 7. marec 2018 ― RAZPIS IN NAVODILA ZA VPIS V PROGRAM DIZAJN MANAGEMENT IN NAKIT RAZPIS IN NAVODILA ZA VPIS V PROGRAM DIZAJN PRVA STOPNJA Fakulteta za dizajn razpisuje za šolsko leto 2019/2020 redni in izredni visokošolski strokovni študij DIZAJN smer; Notranja oprema Tekstilije in oblačila Vizualne komunikacije Visokošolski strokovni študijski program DIZAJN traja tri leta, oziroma 6 semestrov […]
MOTORPSYCHO

MOTORPSYCHO

Radio Študent, 7. marec 2018 ― Pred koncertom norveške svegaboga-rock skupine Motorpsycho, bomo slišali pogovor s kitaristom in pevcem Hansem Magnus Ryanom.   Motorpsycho bo mogoče izkusiti v četrtek, 8. marca v prostorih Channel 0.  

Bralna značka za odrasle 2018

Kamra.si, 7. marec 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer z gledališko režiserko, kolumnistko in pisateljico Ivano Djilas, ki bo v četrtek, 22. marca 2018, ob 19. uri v razstavišču knjižnice.  Pogovor z Ivano Djilas, ki s prvencem Hiša navdušuje bralsko in kritiško javnost, bo vodila Liljana Klemenčič. Tako bomo počastili svetovni dan poezije in pripovedništva in pričeli novo sezono Bralne značke za odrasle.  Nove bralne zloženke že čakajo, zato vabljeni na prijetno druženje v knjižnico!

Evro na Evro (marec 2018)

Asociacija, 7. marec 2018 ― Tudi v marcu smo v rubriki Evro na evro na enem mestu zbrali najbolj zanimive razpise za ustvarjalce na področju kulture. Dva izmed izpostavljenih razpisov sta namenjena ilustratorjem, ob tem pa je nagrada pri prvem razpisana v višini 7.500 evrov. Vsi, ki vas nagovarja odnos do narave pa lahko svoja umetniška dela na to temo … Preberi več o Evro na Evro (marec 2018)

Razpisi v kulturi (marec 2018)

Asociacija, 7. marec 2018 ― Z zbiranjem domačih razpisnih priložnosti za področje kulture nadaljujemo tudi v mesecu marcu. Tokrat izpostavljamo enoletni projektni razpis ministrstva za kulturo. Razpis je namenjen tako nevladnim organizacijam kot samozaposlenim v kulturi in pokriva štiri področja, to je uprizoritveno, glasbeno, intermedijsko in vizualno področje. Ministrstvo za kulturo je objavilo enoletne projektne razpise za nevladne organizacije, javne … Preberi več o Razpisi v kulturi (marec 2018)

Zakaj smo proti ZUJIK-u?

Asociacija, 7. marec 2018 ― Potem ko je ministrstvo močno razburilo kulturniško javnost, s tem ko je v javno obravnavo poslalo neusklajeno novelo ZUJIK, je Asociacija skupaj s številnimi drugimi deležniki preko različnih aktivnosti in s strokovnimi argumenti uspela doseči, da je bil sporni predlog umaknjen iz nadaljnje obravnave. Kljub temu, da je ministrstvo na zadnji dan javne obravnave sporočilo, … Preberi več o Zakaj smo proti ZUJIK-u?

Najava Javnega razpisa za sofinanciranje kulturnih projektov na področju elektronskega založništva za leto 2018 (JR2–E–ZALOŽNIŠTVO–2018)

Javna agencija za knjigo, 7. marec 2018 ― Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (v nadaljevanju: JAK) bo v petek, 16. marca 2018, objavila Javni razpis za sofinanciranje kulturnih projektov na področju elektronskega založništva za leto 2018 (oznaka razpisa: JR2–E–ZALOŽNIŠTVO–2018). Razpis bo odprt do 16. aprila 2018. Predmet razpisa je sofinanciranje na področju elektronskega založništva, in sicer: Elektronske in zvočne knjige (EZ-K): sofinanciranje kulturnih projektov na področju elektronskega založništva, in sicer izdelave, objave in distribucije kakovostnih elektronskih in zvočnih knjig v slovenskem jeziku; Spletni mediji (SM): sofinanciranje kulturnih projektov, ki so pomembni za razvoj in uveljavljanje literarne ustvarjalnosti v spletnih medijih. Za sredstva na javnem razpisu na področju Elektronske in zvočne knjige prijavitelji ne morejo kandidirati z učbeniki in drugimi pedagoškimi gradivi, priročniki, razstavnimi katalogi, zborniki simpozijev in priložnostnimi zborniki, znanstvenimi monografijami, sofinanciranimi na razpisih ARRS, in objavami rezultatov znanstvenih raziskav. Na področju Spletni mediji bodo v sofinanciranje sprejeti največ štirje (4) kulturni projekti. JAK bo kulturne projekte na področju elektronskega založništva v letu 2018 podprla v skladu z naslednjimi dolgoročnimi cilji: pospeševanje nastajanja kakovostnih elektronskih in zvočnih izvirnih in prevodnih knjižnih del s področja leposlovja in humanistike v slovenskem jeziku, s poudarkom na delih sodobnih avtorjev, pospeševanje nastajanja kakovostnih literarnih vsebin v slovenskem jeziku v spletnih medijih, večanje dostopnosti elektronskih in zvočnih knjig v slovenščini, večanje dostopnosti kakovostne literarne produkcije v spletnih medijih, uveljavljanje in promocija literarne ustvarjalnosti v spletnih medijih, podpora razvoju elektronskega založništva, zvočnih knjig ter delovanju slovenskih spletnih knjigarn in knjižnic. Dokumentacija javnega razpisa bo na voljo na spletni strani JAK: www.jakrs.si. K

INFORMATIVNI DNEVI ZA MAGISTRSKI ŠTUDIJ

Fakulteta za dizajn, 7. marec 2018 ― Na informativnem dnevu se bodo kandidati podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju. Vabimo vas: Sreda 28.2. ob 10.00 uri (lokacija Prevale 10, Trzin) Sreda 28.3. ob 10.00 uri (lokacija Prevale 10, Trzin) Sreda 18.4. ob 10.00 […]

Dogodki v Tednu Univerze na Primorskem 2018

Fakulteta za dizajn, 7. marec 2018 ― Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2018, ki bo potekal od 12. do 18. marca. V sedmih dneh se bo zvrstilo kar 52 dogodkov, ki smo jih v sodelovanju pripravili zaposleni in študenti, skupaj z različnimi organizacijami, društvi, podjetji in lokalno skupnostjo. Med vsemi izpostavljamo dva, povezana z novima častnima doktoricama Univerze na Primorskem: inavguracijsko predavanje prof. […]

Kultura in AV področje izgubljata lasten program financiranja?

CED, 7. marec 2018 ― V Berlinu smo se udeležili (19. feb. 2018) prvega letošnjega Evropskega filmskega foruma, kjer so priznani filmski ustvarjalci, strokovnjaki in odločevalci politik razpravljali o prihodnosti podprograma MEDIA. Komisija poudarja ključen pomen digitalnih tehnologij za prihodnost kulture in ustvarjalnosti. Izjemno pomembno je, da se kulturni, filmski in ustvarjalni sektorji aktivno odzovejo na posvetovanja s Komisijo!

Vizija 2037

OUTSIDER, 7. marec 2018 ― Piše se leto 2018. Osmi marec je in danes bomo v dar dobile rože. V našem okolju in družbenem sloju nam ni treba nikogar več spraševati za dovoljenje, če se želimo  šolati, če želimo imeti lastno premoženje, če ne želimo imeti družine. Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani vsako leto vpiše znatno večje število ženskih…

Preljubi Antikrist, pozdravljen!

Kino Šiška, 7. marec 2018 ― Marsikdo med vami se bo strinjal – ni je bolj surove in božajoče, grobe in nežne, napsihirane in globoko sproščujoče glasbe, kot jo lahko zajamemo v eno samo megazvrst, imenovano ‘metal’. Skorajda celoten preostali glasbeni žanrski svet skupaj ne premore take vsestranske raznolikosti, kot jo premore ‘metal’ v vseh svojih združenih dimenzijah. Precej ironično za umetnost, v kateri preostali svet množično sliši le hrup in oglašanje hudiča bi rekli, kajne?

CALEXICO, 9. 7. 2018

Kino Šiška, 7. marec 2018 ― Po več kot 15 letih se v naše kraje končno vrača eno ključnih imen tucsonske Americane oziroma puščavske indie rock scene, Calexico! Bend, ki sta ga ustanovila nekdanja člana Giant Sand, bo prvič obiskal Šiško, ob tej priložnosti pa nam predstavil vznemirljiv zvok svoje nove plošče The Thread That Keeps Us. Ta je letos izšla pri založbah Anti- in City Slang ter nemudoma postavila nov standard zasedbinega ustvarjanja.

Vključevanje NVO v knjižnice

Asociacija, 7. marec 2018 ― Nedavno se je zaključila javna razprava glede dokumenta Strokovna priporočila in standardi za splošne knjižnice za obdobje 2018–2028. Asociacija se je odzvala s svojimi pripombami, ki so se nanašale predvsem na enotno rabo terminologije in skupno razumevanje nevladnega sektorja. Dokument sicer v dovoljšni meri predvidi vključevanje nevladnega sektor v delovanje knjižnic, kar je potrebno izpostaviti … Preberi več o Vključevanje NVO v knjižnice

Muzejski večer ODPADE

Gorenjski muzej, 7. marec 2018 ― Spoštovani obiskovalci Obveščamo Vas, da muzejski večer v četrtek, 8. marca 2018, ob 18. uri Kdo je bila Barbara Celjska?, zaradi bolezni predavateljice ŽAL ODPADE. O novem terminu predavanja boste obveščeni naknadno. Hvala za razumevanje in vabljeni na naše ostale ... Read More

Alenka Kraigher: O lepoti na platnu

OUTSIDER, 7. marec 2018 ― Z zunanjim videzom se nikoli nisem veliko ubadala, dokler se nisem preselila v Ameriko. Nekje do osemnajstega, dvajsetega leta se nisem niti prav počesala, kadar sem se odpravila od doma. Oblačenje mi je šlo od nekdaj na živce, da ne govorim o nakupovanju oblačil in make-upa. A nekako je usoda hotela, da sem se podala…

Mineva 60 let od smrti pesnice Lili Novy

Misli, 7. marec 2018 ― Danes mineva 60 let od smrti pesnice in prevajalke slovenskega rodu Lili Novy (1885-1958). Sprva je pisala pesmi v nemščini, od leta 1933 pa objavljala svoje pesmi v slovenščini. Njene pesmi so polne impresij, erotike in tematiziranja občutij nesreče. Zbirka Temna vrata (1941) je edina, ki je izšla za časa njenega življenja.
1927 Slavonija – Hrvatarji

1927 Slavonija – Hrvatarji

Stare slike (Cerknica), 7. marec 2018 ― Že leta 1823 je starotrški župnik Gregor Jereb poročal, da hodijo pozimi moški na Hrvaško sekat in tesat les. Te sezonske delavce so imenovali hrvatarji. Hodil je tudi oče moje stare mame France Primšar s Knežje Njive. Stara mama mi je to večkrat pripovedovala in jaz sem si vse »zapomnila«, zato pa sedaj nič o […]
Pariški Louvre pripravil razstavo v Iranskem nacionalnem muzeju

Pariški Louvre pripravil razstavo v Iranskem nacionalnem muzeju

Misli, 7. marec 2018 ― V Iranskem nacionalnem muzeju v Teheranu je na ogled razstava, ki jo je pripravil pariški muzej Louvre. Na njej je predstavljenih 50 umetnin iz pariškega muzeja, od 2400 let stare egiptovske sfinge in poprsja rimskega cesarja Marka Avrelija, pa do risb nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijna in francoskega umetnika Eugana Delacroixa.

Diana Koloini odhaja iz mariborske Drame

SiGledal Novice, 7. marec 2018 ― Direktor Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Danilo Rošker, ki septembra začenja četrti mandat na čelu te ustanove, si po poročanju današnje izdaje časnika Večer želi novega umetniškega direktorja Drame. V petek poteče rok za prijavo na razpis, aktualna umetniška vodja Diana Koloini pa pravi, da se nanj nima namena prijaviti.
še novic