Zemlja: Nepozaben dan

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― V teku enega samega dne sledimo soncu od najvišjih gora do najbolj oddaljenih otokov, od eksotičnih do urbanih džungel. Osupljivi preboji filmske tehnologije nas prestavijo v neposredno bližino zasedbe nepozabnih likov: zebrinega mladička, ki si obupano želi prečkati naraslo reko; pingvina, ki se junaško poda na vratolomno dnevno pot, da bi nahranil svoj zarod; družine […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dawn of the Planet of the Apes (2014)  Noah (2014)  Dunkirk (2017)  "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  Insidious: The Last Key (2018) Copyright © Deseta umetnost [Zemlja: Nepozaben dan], All Right Reserved. 2018.

Želja po maščevanju

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― Vrnitev Brucea Willisa v novi priredbi filma Death Wish iz leta 1974, posnetega po istoimenskem romanu Briana Garfielda. Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) je kirurg, ki je vsak dan priča posledicam nasilja v svojem mestu. Nekega dne prideta tako v bolnišnico tudi njegova soproga (Elisabeth Shue) in hči (Camila Morrone), ki sta bili žrtvi napada […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Dark Knight Rises (2012)  The Salt of the Earth (2014)  [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  Frank (2014)  The Frozen Ground (2013) Copyright © Deseta umetnost [Želja po maščevanju], All Right Reserved. 2018.

Taksi 5

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― Policijski uslužbenec, ki ga premestijo na policijsko postajo Marseilla, dobi nalogo prijeti skupino italijanskih roparjev v ferrarijih. Pregoni po ozkih ulicah in tudi po avtocesti bodo tudi tokrat v obilju, v tem nadaljevanju pa bo imel eno ključnih vlog legendarni beli peugeot 407. Peto nadaljevanje najslavnejše francoske akcijske komedije, ki jo je pred skoraj 20 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    On the Milky Road (2016)  [Blu-ray] – The Dark Knight Rises (2012)  The Sunset Limited (2011)  Shaun Of The Dead (2004)  Grimsby (2016) Copyright © Deseta umetnost [Taksi 5], All Right Reserved. 2018.

Dve nagradi na 27. SOFu

Kinodvor, 13. april 2018 ― Dva radijska oglasa, Čista tišina – Morilec in Projekcije, ki ju je za nas pripravil Radio Študent, sta na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu prejela nagradi.

Nagradi na 27. SOFu

Kinodvor, 13. april 2018 ― Radijska oglasa Čista tišina – Morilec in Projekcije, ki ju je za nas pripravil Radio Študent, sta na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu prejela nagradi.

Mathias Énard: Alkohol in nostalgija

Koridor, 13. april 2018 ― Za vse tiste, ki ste leta 2009/2010 opravljali maturo, pozor: doživeli boste nostalgično spominjanje na ruske stepe in domišljijski Pariz, s to razliko, da tokrat veselega in sijočega Pariza praktično ni, nadomešča pa ga požrešna in temna Moskva. Na Zahodu torej nič novega.   Mathias Énard je »mlad« francoski avtor (saj v Franciji mladi avtorji […] The post Mathias Énard: Alkohol in nostalgija appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Spomin na Katalonijo

Razpotja, 13. april 2018 ― Drago Jančar Voznik taksija s pritiskanjem na gumb radijskega sprejemnika išče glasbo, morda poročila, vsekakor nekaj, kar bi želel poslušati v tem nervoznem popoldnevu, ko se vozimo po Avinguda Paral.lel, mogoče tudi po kakšni drugi avingudi, vsekakor nekam proti Plaça de Catalunya. Brisalec na prednji šipi pred menoj odriva kaplje dežja, cesta je mokra, polna vozil, glasna, hupajoča, videti je, da so vsi nekoliko živčni, voznik še posebej, ko išče glasbo ali nemara poročila, ki jih hoče poslušati in ga pri tem nič ne zanima, ali bi hoteli to poslušati trije njegovi sopotniki: jaz na prednjem sedežu, na zadnjih pa Jaume Cabré in Simona Škrabec. 
Izšel je 2. del ŠKATLE!

Izšel je 2. del ŠKATLE!

Vigevageknjige, 13. april 2018 ― Pa prav na petek, trinajstega – kot se za hobi-izumitelje in njihove najboljše prijatelje spodobi, razveseljeni objavljamo, da je izšla nova Škatla! No, pravzaprav slovenski prevod drugega dela otroške stripovske serije Škatla s podnaslovom BEGOMARČKI … več »

Zbornik Mestnega muzeja Radovljica

Muzeji radovljiške občine, 13. april 2018 ―   21. maja letos je minilo 100 let od smrti radovljiškega športnika Boštjana Olipa (1892–1918). Njegovo ime je povezano z začetki radovljiškega sokolskega telovadnega društva, ki je bilo ustanovljeno leta 1908 in bilo do prve svetovne vojne zelo aktivno v lokalnem in širšem regijskem področju. Boštjan Olip se je kot… ... več o tem

idea:list studio: Poslovni prostori Art Rebel 9

OUTSIDER, 13. april 2018 ― Odprt in fleksibilen delovni prostor, ki presega definicije ‘odprtega’ in ‘fleksibilnega’ ter išče nova ravnovesja med javnim in zasebnim, so oblikovali v studiu idea:list. Z današnjim dnem se začenja festival Odprte hiše, ki radovednežem na stežaj odpira vrata v zanimive in kakovostne arhitekture po Sloveniji. Pozorno oko bo letos nekaj novincev zasledilo ne le med…

Zofka Kveder - prva slovenska klasikinja

Kamra.si, 13. april 2018 ― Zveza kulturnih društev Maribor vabi v ponedeljek, 16. aprila 2018, ob 17. uri v Glazerjevo dvorano UKM na Spominjanja ob sto štiridesetletnici rojstva Zofke Kveder. O Zofki Kveder (1878-1926), prvi slovenski poklicni pisateljici, urednici, publicistki, prevajalki in dejavni feministki bo spregovorila urednica njenega Zbranega dela dr. Katja Mihurko Poniž. Z njo se bo pogovarjala mag. Majda Potrata. Veselimo se srečanja z vami!
FILMI O BELOKRANJSKI NESNOVNI KULTURNI DEDIŠČINI

FILMI O BELOKRANJSKI NESNOVNI KULTURNI DEDIŠČINI

SEM, 13. april 2018 ― Belokranjski muzej Metlika in Slovenski etnografski muzej vabita na predstavitev petih filmov o nesnovni kulturni dediščini Bele krajine, ki bo v četrtek, 19. aprila 2018, ob 19. uri v Belokranjskem muzeju v Metliki. V pozdravnem nagovoru bo direktorica dr. Tanja Roženbergar predstavila Slovenski etnografski muzej, ki koordinira varovanje nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji. Kustosinja za etnografski film Nadja Valentinčič Furlan bo spregovorila o najnovejših smernicah za snemanje nesnovne kulturne dediščine za potrebe Registra tovrstne dediščine in nominacij na Unescove sezname. Sledil bo ogled treh filmov, ki jih je etnologinja in kulturna antropologinja Manca Filak izdelala v sklopu usposabljanja na delovnem mestu v Kustodiatu za etnografski film Slovenskega etnografskega muzeja. Prikazujejo pripravo belokranjske pogače in proste povitice ter izdelavo belokranjskih pisanic. Program zaključujeta film Sreča Muca o Soseski Drašiči in skupno delo Sreča Muca, Staneta Križa in Danila Orliča o vuzemskih plesih in igrah v Metliki. Vseh pet filmov predstavlja belokranjsko dediščino v registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Več podatkov o filmih v Vabilu. Za prijeten zaključek večera bo poskrbelo Društvo kmečkih žena Metlika s pokušino tradicionalnih jedi, prikazanih v filmih.
Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature

Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature

Misli, 13. april 2018 ― Letošnji Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bodo potekali med 20. in 26. aprilom, postavljajo v središče temno snov literature. Organizatorji so prepričani, da knjige razsvetljujejo, pa naj je snov, ki jo obdelujejo, še tako temna. Osrednja gostja je pisateljica Mojca Kumerdej, katere ena od zbirk kratkih zgodb ima naslov Temna snov.

Poziv k pisanju člankov za 32. številko Razpotij: Identitete

Razpotja, 13. april 2018 ― »Spoznaj samega sebe«, je pisalo nad vhodom v preročišče v Delfih. Ta izrek se je obračal k posamezniku; nalagal mu je dolžnost, da ugotovi, kdo je on sam. Identiteta, ki nas bo zanimala v naslednjih Razpotjih, je drugačne vrste. Gre za identiteto, ki se ne tiče le posameznika in njegove usode, temveč je postala javna stvar: gre za identiteto kot predmet politike. V zadnjih letih pogosto slišimo izraz – ki pogosto meji na psovko – »identitetna politika«. Bistvo identitetne politike je, da postavlja v ospredje javne razprave tiste vidike človeškega življenja, ki po definiciji ne morejo biti skupni vsem: spol, raso, vero ali etnijo.

Predavanje Stiki - Nepal

Kamra.si, 13. april 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na predavanje Sandija Kelneriča Stiki – Nepal, ki bo v četrtek, 19. 4. 2018, ob 18. uri, v Miheličevi galeriji na Ptuju. Avtor je fotografije in filme posnel med svojimi obiski Nepala med letoma 2000 in 2015. Razkril nam bo del svojih doživetij – srečevanj znanega in neznanega, stikov z drugačnim okoljem in ljudmi, naravo in kulturo bivanja – ki so se trajno vtisnili v njegovo zavest. Vljudno vabljeni!

SVETNIKI IN ZMAJI, delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 13. april 2018 ― Dragi otroci in spoštovani starši, vabimo vas na aprilski Muzejski vikend SVETNIKI IN ZMAJI ki bo v soboto, 21. aprila 2018, od 10. do 16. ure, na Ptujskem gradu. Na Muzejskem vikendu si bomo ogledali več stoletij stare umetnine v grajski galeriji. Med njimi bomo poiskali sv. Jurija, zavetnika Ptuja, ki goduje v teh dneh, […]

Vabilo: Tudi kulturniki zbolevamo. Kako naprej?

Asociacija, 13. april 2018 ― Zdravje predstavlja enega temeljnih predpogojev za delo, zato je toliko težje razumeti, da zdravstveni sistem samozaposlenim v kulturni ni naklonjen, jim onemogoča normalno delo in je do neke mere skupaj z drugimi kazalniki celo kontraproduktiven. Ker je na področju zdravstva veliko vprašanj, ki zadevajo samozaposlene v kulturi, Asociacija skupaj s partnerji soorganizira posvet na izpostavljeno … Preberi več o Vabilo: Tudi kulturniki zbolevamo. Kako naprej?

Per acclamationem DRAGO JANČAR

Vrabec Anarhist, 13. april 2018 ― V tej platonski paradigmi človeka, ki mu je telo ječa duha, v dramskem galjotu, ki ga družbene silnice obsojajo na brezsmiselno kroženje v zablodelem svetu, sem v osemdesetih našla svojo literarno identiteto. The post Per acclamationem DRAGO JANČAR appeared first on Vrabec Anarhist.

Eva Kučera Šmon bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 13. april 2018 ― Eva Kučera Šmon, študentka dodiplomskega študija dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Kaje Novosel. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Pod snegom Saše Pavček.

Timotej Novaković bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 13. april 2018 ― Timotej Novaković, študent tretjega letnika dramske igre, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Line Akif. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst 5fantkov.si Simone Semenič.

Koliko stane hiša?

OUTSIDER, 13. april 2018 ― Marsikdo sanja o čudoviti novi hiši z izjemnim vrtom na prelepi parceli. Sanje, ki se začnejo s pregledovanjem revij, nadaljujejo s snovanjem hiše z arhitektom, ki seveda izpolni vse želje, in izvajalcem, ki te sanje uresniči natančno tako, kot smo si zamislili. In če nas same sanje ne stanejo nič, so za njihovo uresničitev potrebni…

1735 – Rojen Marko Pohlin

Zgodovina na dlani, 13. april 2018 13. aprila leta 1735 se je v Ljubljani rodil bosonogi avguštinski menih, pater in jezikoslovec Marko Pohlin, ki je leta 1768 izdal Kranjsko grammatiko. Napisana je v nemškem jeziku. Kranjska gramatika velja za prvo znanstveno slovnico slovenskega jezika. Marko Pohlin je v njej zahteval, naj postane slovenščina, ki je bila … Preberi The post 1735 – Rojen Marko Pohlin appeared first on Zgodovina na dlani.

(Prestrma) Streha za vse

OUTSIDER, 13. april 2018 ― Stanovanjska zadruga Stan in dom na ljubljanskem Viču bo čez nekaj let praznovala stoletnico. Male vile s strmimi strehami, ki so v dvajsetih letih prejšnjega stoletja zrasle v izrazito ubrano celoto, so do danes s prizidki in prezidavami v določeni meri postale predimenzionirane družinske nepremičninske špekulacije – tudi v tem se zgledujejo po nabuhli Rožni…
Obupane davkoplačevalke tožba

Obupane davkoplačevalke tožba

LUD Literatura, 13. april 2018 ― Tudi sistem so postavili ljudje. Ljudje z imeni in priimki, ki bi morali odgovarjati za svoje napačne odločitve. In če bi se najmanjša, najneznatnejša, a kljub temu pomembna kolesca v sistemu lepega dne iz protesta nehala vrteti, bi morda lahko razgalili tiste, ki so krivi za našo nesrečo.
Iskalec smisla Drago Jančar dopolnil 70 let

Iskalec smisla Drago Jančar dopolnil 70 let

Misli, 13. april 2018 ― Pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar je najbolj prevajan in nagrajevan slovenski avtor. Trije kresniki za romane, Prešernova nagrada za opus in Herderjeva nagrada za književnost so le nekatera priznanja, ki spremljajo njegovo ustvarjanje. Navdihe črpa iz zgodovine in življenja v vseh njegovih odtenkih. Danes praznuje 70. rojstni dan.
1962 Cerknica – Godba pred Brestom

1962 Cerknica – Godba pred Brestom

Stare slike (Cerknica), 13. april 2018 ― Na hrbtni strani fotografije sem uspel prebrati, da je bila narejena med letoma 1961 in 1963. Odločil sem se za srednjo vrednost, torej 1962, kar morda pomeni 15 let tovarne Brest? Fotografija je bila posneta neko dopoldne pred tovarno pohištva Brest v Cerknici. Na prireditvi so nastopili tudi cerkniški godbeniki. Vodil jih je kapelnik Žan […]

Slovenski filmi na Let's CEE festivalu na Dunaju

Misli, 13. april 2018 ― V avstrijski prestolnici bo od danes do 22. aprila potekal mednarodni filmski festival Let's CEE, ki bo predstavil najboljše produkcije iz srednje in vzhodne Evrope. Letos bo v fokus postavil slovenski film, občinstvo bo tako lahko videlo kar 12 slovenskih filmov - sedem celovečernih in pet kratkih.
Pesniško-pripovedovalski nastop – Neil McCarthy (poročilo z dogodka)

Pesniško-pripovedovalski nastop – Neil McCarthy (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 13. april 2018 ― Na aprilski petek trinajsti je Ljubljano ponovno obiskal irski pesnik Neil McCarthy, ki je v Trubarjevi hiši literature predstavil svoj pesniški prvenec Stopgap Grace (Salmon poetry, 2018). Z njim se je pogovarjala Veronika Dintinjana, za živahno vzdušje pa je s tradicionalno irsko glasbo poskrbela še skupina Noreia, Neil pa je kot po navadi navdušil s svojo spoken word poezijo.
še novic