Iva Tratnik, Andreja Džakušič (IvAn) - Umetnik – birokrat (2018) Performans

Iva Tratnik, Andreja Džakušič (IvAn) - Umetnik – birokrat (2018) Performans

DIVA nove pridobitve, 1. junij 2018 ― Posnetek performansa Umetnik – birokrat tandema IvAn (Iva Tratnik in Andreja Džakušič), ki sta ga avtorici izvedli na odprtju razstave Zavihajmo rokave v Likovnem salonu Celje 8. maja 2018. Umetnici sta v performansu, ki sta ga napovedali kot mehanično zvočno-vizualni dogodek, obravnavali neizbežno in neprijetno delo, ki smo ga vsi prisiljeni namenjati vse bolj obsežnim birokratskim postopkom. Sledenje objavam v Uradnjem listu, prijavljanje na razpise, izpolnjevanje obrazcev je naporno, frustriraj...
Unsane (2018)

Unsane (2018)

Deseta umetnost, 1. junij 2018 ― Steven Soderbergh je izredno aktiven filmar, ki se je v svoji dolgoletni karieri lotil skoraj vseh mogočih žanrov; od kriminalk, eksperimentalnih filmov, komedij, biografij, pustolovščin, akcij in intimnih dram. Letos je očitno napočil čas za psihološko grozljivko s filmom Unsane, ki ga je Soderbergh posnel s kamero na iPhonu v pičlih desetih dneh in s […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  4 comments on this item You might be interested in this:    The Raid 2: Berandal (2014)   The Secret Life of Walter Mitty (2013)  [Pozor, hud prizor] - American Honey (2016)  Indiana Jones And The Last Crusade (1989)  Dark Skies (2013) Copyright © Deseta umetnost [Unsane (2018)], All Right Reserved. 2018.
Labirint in Divji angeli

Labirint in Divji angeli

ARS Filmska glasba, 1. junij 2018 ― Film Labirint iz leta 1986 ni dosegel večjega uspeha, film Divji angeli pa je znan kot začetnik žanra bikerskega filma. Ko je leta 1986 fantazijska zgodba o deklici (film Labirint), ki ji je kralj škratov ugrabil mlajšega bratca – do njega lahko pride le po zapletenem labirintu – prišla v kinematografe, ni dosegla večjega uspeha. V resnici je bila prava polomija, z leti pa si je nabrala izredno številno četico zvestih oboževalcev. V Los Angelesu se filma vsako leto spomnijo s tematskim plesom v maskah, v kakršnem se znajde Sarah, ki jo je upodobila tedaj 16-letna Jennifer Connelly. Ameriški igrani film Divji angeli, posnet leta 1966, v režiji Rogerja Cormana je danes znan predvsem kot ena prvih hollywoodskih stvaritev, v katerih so prikazali mladinsko kontrakulturo v šestdesetih letih, pa tudi kot začetnik žanra bikerskega filma. Cormanu in drugim filmskim ustvarjalcem je pomenil navdih za številne druge ekranizacije podobne tematike – s tem so začeli smer, ki je dosegla vrh s kultno stvaritvijo Goli v sedlu nekaj let pozneje.

Politične stranke o prihodnosti kulture #časzakulturo

Asociacija, 1. junij 2018 ― V Kinu Šiška se je 31. maja odvilo sklepno dejanje kolektivne pobude Čas je za kulturo in umetnost, s katero smo kulturnice in kulturniki poskušali vprašanje kulture postaviti v sklop predvolilne kampanje. Predvolilno soočenje predstavnikov političnih strank o prihodnosti kulture in umetnosti je potekalo v polni dvorani, iz odgovorov pa je jasno, da bomo morali … Preberi več o Politične stranke o prihodnosti kulture #časzakulturo

A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast; Živadinov, Nordung in dr. Simetinger, LMŠ

Radio Kaos, A propos, 1. junij 2018 ― Naša tokratna sogovornika v oddaji A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast, ki je del z javnim denarjem podprtega projekta, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, sta Dragan Živadinov, postgravitacijski umetnik, ki je s soavtorjema Dunjo Zupančič in Miho Turšičem ter rusko državno vesoljsko agencijo Roscosmos pred dnevi predstavil zaključek prve od […]

Izjemno švicarsko doživetje

Naši zbori, 1. junij 2018 ―   Med 8. in 13. majem je v švicarskem Baslu potekal Mednarodni festival mladinskih zborov z dolgoletno tradicijo, tradicijo tudi… The post Izjemno švicarsko doživetje appeared first on Naši zbori.

Podelitev prve Vurnikove študentske nagrade

Center arhitekture Slovenije, 1. junij 2018 ― Otvoritvi razstave je v radovljiški Graščini sledila podelitev prve VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE za perspektivnega študenta/študentko arhitekture. Ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in [...] The post Podelitev prve Vurnikove študentske nagrade appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Podelitev prve Vurnikove študentske nagrade

Center arhitekture Slovenije, 1. junij 2018 ― Otvoritvi razstave je v radovljiški Graščini sledila podelitev prve VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE za perspektivnega študenta/študentko arhitekture. Ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in [...] The post Podelitev prve Vurnikove študentske nagrade appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Otvoritev razstave Fabianijeva, Plečnikova In Vurnikova soba v Hotelu Union

Center arhitekture Slovenije, 1. junij 2018 ― Osrednji dogodek Vurnikovih dni je bil otvoritev razstave FABIANIJEVA, PLEČNIKOVA IN VURNIKOVA SOBA V HOTELU UNION. Maks Fabiani (1865–1962), Jože Plečnik (1872–1957) in Ivan Vurnik (1884–1971) so bili pionirji slovenske arhitekture. Njihova dela srečujemo tudi v središču Ljubljane, zato se je utrnila ideja, da bi gostom njihovo življenje in delo predstavili tudi skozi opremo treh [...] The post Otvoritev razstave Fabianijeva, Plečnikova In Vurnikova soba v Hotelu Union appeared first on Center arhitekture Slovenije.
Srečanje evropskih institucij, ki spodbujajo prevajanje

Srečanje evropskih institucij, ki spodbujajo prevajanje

Javna agencija za knjigo, 1. junij 2018 ― V Frankfurtu je potekalo srečanje mreže ENLIT, ki združuje evropske institucije, ki spodbujajo prevajanje, in katere članica je tudi Javna agencija za knjigo. Letos bo naša agencija koordinirala tudi dogodek mreže na Frankfurtskem knjižnem sejmu, na odru "Weltempfang", na temo Kdo odloča? Kakšen vpliv imajo na uredniško izbiro prevodne literature prevajalci.  Mreža ENLIT na slovensko iniciativo snuje tudi program za izmenjavo mednarodnih praks za mlade profesionalce na področju založništva, s poudarkom na posredovanju prevodnih pravic. Pilotni projekt bomo zagnali v letu 2019, JAK RS bo kot prva slovenskim začetniškim kadrom na področju knjige omogočila delovne obiske v tujini.  Naslednje srečanje ENLIT bo v času frankfurtskega knjižnega sejma, ko bodo med drugim na sestanku predstavniki Creative Europe/EACEA prisluhnili predlogom mreže za izboljšanje pogojev razpisov na področju literarnega prevajanja.  Na fotografiji z leve del predstavnikov mreže : Zoltan Jeney, Hungarian Books and Translations Office/Petofi Literary Museum, Koen van Bockstal, Flemish Literatur Fund, Didier Dutour, Institut Francais, Barbara Becker, Frankfurter Buchmesse, Tiziano Perez, Letterenfonds, Alyona Kukhar, Ukraine Book Institute, Renata Zamida, JAK, Valkare Smaleckaite, Lithuanian Cultural Institute in Johanna Pitkanen, FILI (fotografiranje so zamudili NORLA, Wales Literature Exchange, Centre National du livre, Institut Ramon Llul, Swedish Arts Council in Goethe Institut). 
Poziv za sofinanciranje WORTH

Poziv za sofinanciranje WORTH

CZK, 1. junij 2018 ― Projekt WORTH je pobuda Evropske komisije oblikovana z namenom spodbujanja inovativnih izdelkov s področja mode in življenjskega stila, ki temeljijo na oblikovanju. WORTH traja 4 leta, pod njegovim okriljem pa bo podprtih več kot 150 projektov.

2. tek pod Pohorjem

ZVKDS, 1. junij 2018 ― V nedeljo, 3. junija 2018, vabljeni v Hoče na 2. tek pod Pohorjem. Med 10. km tekom za odrasle bo za otroke tudi brezplačen spremljevalni program.   Jezik Slovenščina

Slovenija, častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2022 - kako želimo vključiti ostala umetniška področja?

Javna agencija za knjigo, 1. junij 2018 ― V Slovenskem mladinskem gledališču je bil 29. maja predzadnji v nizu posvetov, kako naj se Slovenija leta 2022 predstavi na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu. Sodelujoči so tokrat govorili o vključevanju vseh umetniških področij v projekt in se strinjali, naj program z izbranim konceptom in jasno vizijo oblikuje ekipa kuratorjev.  Na posvetu so sodelovali direktorica Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova Zdenka Badovinac, dramaturginja in prevajalka Urška Brodar, direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, vodja Galerije Fotografija  Barbara Čeferin,   direktorica Centra kulture Španski borci ter vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP Marjeta Lavrič in  direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin. Pogovor je povezoval glasbenik in filozof Boštjan Narat. Posnetek celotnega pogovora si lahko ogledate TUKAJ.  

Odprte prijave na 34. Knjižni sejem v Cankarjevem domu

Javna agencija za knjigo, 1. junij 2018 ― Upravni odbor 34. Slovenskega knjižnega sejma in Cankarjev dom vljudno vabita k sodelovanju na 34. Slovenskem knjižnem sejmu, ki bo potekal od 20. do 25. novembra 2018. Razpis za sodelovanje ter pravila in pogoje sodelovanja, ki vsebujejo pomembne novosti, si lahko ogledate TUKAJ in TUKAJ, organizator sejma pa opozarja na dva pomembna datuma, ki sta 30. junij, ko je treba oddati prijavo, in 19. oktober, ki je rok za plačilo razstavnega prostora. Prijavnica za sodelovanje lahko izpolnite TUKAJ. 
PressCafé v Brežicah

PressCafé v Brežicah

Seviqc Brežice, 1. junij 2018 ― Vabljeni na PressCafé, ki bo v sredo, 6. junija 2018 ob 11:00 uri v Kavarni Božič (Brežice, Cesta prvih borcev 14). Na našem druženju bomo predstavili godalni ansambel Consone Quartet, ki bo v okviru projekta eeemerging na umetniški rezidenci v Globočicah, ter junijske dogodke festivala Seviqc Brežice.

V Novi Gorici se začenja festival Mesto knjige

Misli, 1. junij 2018 ― S pogovorom s pisateljico judovsko-palestinskih korenin Widad Tamimi se bo ob 20. uri v središču Nove Gorice začel knjižni festival Mesto knjige. Organizatorji tudi letos vabijo na sprehode, pogovore, delavnice, predstavitve knjižnih novosti, razstave in koncerte, ki bodo gradili edinstveno knjižno mesto na Bevkovem trgu vse do 8. junija.
Prebujanje

Prebujanje

Airbeletrina, 1. junij 2018 ― Razpada. Počasi je začel, zdaj gre vse hitreje. Trojka nosi mostiček in je bila utrjena z jekleno oporo, ampak zobna masa je postala porozna, opora je popustila, spoj se je zrahljal in zaradi stalnega premikanja mostička je dlesen ves čas vneta in povzroča nekaj, kar bi lahko umestil med skelenje in bolečino. Skozi krono se ojačitev ne da pričvrstiti. Prognoza je slaba. Ko bo začelo zares boleti, je treba ločiti drugo podporo, kar pomeni vmesni del odrezati, izpuliti trojko, vmes pa na jeklene zaponke obesiti manjkajoči del.

Priznanje Naša Slovenija za VIGENJC in povabilo na podelitev na Razkrižje

Muzeji radovljiške občine, 1. junij 2018 ― VIGENJC, glasilo Kovaškega muzeja Kropa, JE  PREJEMNIK PRIZNANJA NAŠA SLOVENIJA ZA LETO 2017.  POVABILO NA PODELITEV NA RAZKRIŽJE, 9. 6. 2018  Gibanje KULTURA-NATURA SLOVENIJA, ki ima sedež v Kropi, že osem let podeljuje priznanja NAŠA SLOVENIJA za dosežke pri ohranjanju naše skupne kulturne in naravne dediščine / krajine v Sloveniji in zamejstvu.… ... več o tem
V Preddvoru simpozij o Josipini Urbančič Turnograjski

V Preddvoru simpozij o Josipini Urbančič Turnograjski

Misli, 1. junij 2018 ― Na gradu Hrib v Preddvoru bo danes potekal simpozij o Josipini Urbančič Turnograjski (1833-1854), ki velja za prvo slovensko pesnico, pisateljico in skladateljico. Sodelujoči bodo predstavili in analizirali njeno vlogo in pomen na literarnem, zgodovinskem, glasbenem, plesnem, oblačilnem in promocijsko-turističnem področju.

Drobci iz zapuščine Ivana Potrča

Kamra.si, 1. junij 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na otvoritev razstave Drobci iz zapuščine Ivana Potrča, ki bo v petek, 8. junija 2018, ob 10. uri pred Študijskim oddelkom. Po otvoritvi razstave vas skupaj z Društvom Zreli vedež vabimo na krajši pohod do Potrčeve rojstne hiše v Štukih, kjer bo po krajšem kulturnem programu odkrita informativna tabla o Slovenski pisateljski poti. Prijazno vabljeni!      

Pravljični večer za odrasle 2018

Kamra.si, 1. junij 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na Pravljični večer za odrasle, ki bo v četrtek, 7. junija 2018, ob 19. uri na dvorišču knjižnice. Pripovedovali bodo: - Darja Plavčak (Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica) - Marko Bezenšek (Splošna knjižnica Slovenske Konjice) - Vesna Radovanovič (Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota) - Lea Hedl (Mariborska knjižnica) - Tone Obadič (Mestna knjižnica Ljubljana) - Liljana Klemenčič (Knjižnica Ivana Potrča Ptuj)   Vljudno vabljeni!  
Ponovno na voljo knjiga Let v lunino senco

Ponovno na voljo knjiga Let v lunino senco

Društvo Slovenski staroverci, 1. junij 2018 ― Ponovno imamo na voljo knjigo Pavla Medveščka in fotografa Rafaela Podobnika Let v lunino senco: pripovedi o starih verovanjih (Taura, 2006). Naročila: drustvo.staroverci[at]gmail.com Knjiga zbiratelja ljudskega izročila Pavleta Medveščka Let v lunino senco: pripoved o starih verovanjih je nadaljevanje knjige Skrivnost in svetost kamna ter vsebuje zgodbe starovercev iz zahodne Slovenije (Posočje, Idrijsko-Cerljansko, Obala s […]

Nov list Rastoče knjige Novega mesta in zaključek literarnega natečaja Hodil po zemlji sem naši …

Kamra.si, 1. junij 2018 ― Ob 140. obletnici rojstva Otona Župančiča bomo nov list Rastoče knjige Novega mesta posvetili pesniku, dramatiku, esejistu in prevajalcu, ki je bil v času odraščanja štiri leta tesno povezan z Novim mestom. Njegova ustvarjalnost je bila svetovljanska, hkrati pa prežeta z ljubeznijo do domovine, slovenskega jezika in kulture. Njegovi verzi Hodil po zemlji sem naši … iz obsežne pesnitve Duma so bili tudi vodilo letošnjega literarnega natečaja Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine, ki je vabil ustvarjalce, da se z ljubečim in hkrati kritičnim očesom ozrejo po domovini in opevajo njene »prelesti« ali razmišljajo o njenih »bolestih«. Prisluhnili bomo prispevkom najboljših z natečaja in uživali ob ritmih dolenjske glasbene skupine Ješča vešča.   Častni gost in slavnostni govornik bo predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca.   Vljudno vabljeni.

Iztok Jereb bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 1. junij 2018 ― Iztok Jereb je literarni komparativist, ki se ukvarja s pisanjem dramatike in poezije. Štafeto branja je prejel iz rok Andraža Juga. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Odstiranje Žanine Mirčevske.

Anja Grmovšek bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 1. junij 2018 ― Anja Grmovšek končuje magistrski študij slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Občasno piše pesmi, je področna urednica za poezijo pri literarni reviji Novi zvon in literarna urednica spletne kulturne platforme Koridor – križišča umetnosti. Štafeto branja je prejela iz rok Ane Žunič. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Panj Tjaše Mislej.

1884 – Rojen Ivan Vurnik

Zgodovina na dlani, 1. junij 2018 1. junija leta 1884 se je v Radovljici rodil arhitekt Ivan Vurnik, ki je uvajal načela funkcionalne arhitekture. Ob Plečniku velja za najpomembnejšega arhitekta med obema vojnama. Od leta 1920 do 1957 je bil profesor na Tehnični fakulteti v Ljubljani. Med njegove pomembnejše stvaritve spadajo Zadružna gospodarska banka na Miklošičevi … Preberi The post 1884 – Rojen Ivan Vurnik appeared first on Zgodovina na dlani.

1. junija 1884 se je v Radovljici rodil Ivan Vurnik, slovenski arhitek

Kamra.si, 1. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. junija 1884 se je v Radovljici rodil Ivan Vurnik, slovenski arhitekt. Umrl je 8. aprila 1971.  Osnovno šolo je obiskoval v Radovljici. Med leti 1895-1904 je obiskoval gimnazijo v Kranju, med leti 1905-07 pa v Ljubljani. Arhitekturo je študiral na Dunaju. V letih 1911-12 je na pobudo M. Fabianija vstopil v mojstrsko šolo O. Wagnerja na Dunaju.  Po končanem študiju in opravljenem II. državnem izpitu je dobil štipendijo in odšel poleti za tri mesece v Rim. Tam je študiral predvsem antične in renesančne spomenike ter italijansko umetnost.

V dunajski Albertini arhitekturne risbe od renesanse do danes

Misli, 1. junij 2018 ― V muzeju Albertina bodo 22. junija odprli drugi del razstave Mojstrovine arhitekturne risbe. Združila bo risbe iz zbirke Albertine, ki časovno pokrivajo širok časovni razpon - od pozne gotike in renesanse, prek baroka, klasicizma, historicizmov in art nouveauja do danes - ter ponudila nov vpogled v arhitekturno risbo.
Javna naročila

Javna naročila

CZK, 1. junij 2018 ― MAO je objavil dve javni naročili. Predmet prvega je analiza kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), podpornih politik za KKS, razvojnih potencialov ter delovanja in uspešnosti CzK; drugega pa je vodenje projektne pisarne CzK.  

V LGL premiera intermedialnega omnibusa Mojster in Margareta po motivih Mihaila Bulgakova

SiGledal Novice, 1. junij 2018 ― V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) sezono zaključujejo z intermedialnim omnibusom Mojster in Margareta po motivih romana Mihaila Bulgakova. Združuje interaktivno potovanje, vizualne instalacije in gledališče objekta Vražji triptih režiserja Matije Solceta ter gledališki evangelij Margareta režiserke Mirjane Medojević. Premiera bo ob 21. uri.
še novic