Dostojanstvo umetnosti

Dostojanstvo umetnosti

ARS Kulturna panorama, 21. junij 2018 ― Kako ohraniti profesionalne in etične standarde gledaliških poklicev? Kakšna je vloga slikarstva danes? Komu gre letošnji kresnik, nagrada za najboljši slovenski roman? Govorili bomo o priznanju zlati glas in štipendijah sklada Jerneja Šugmana, ki so jih podelili ob stoti obletnici začetkov Združenja dramskih umetnikov Slovenije, o razstavah Ivana Kobilca (1861–1926), In vendar so jih brali: prepovedane knjige v zgodnjem novem veku, (R)evolucija muzeja 1948–2018, 12 razlogov za slikanje, Kjer so čebele doma. Predstavljamo tudi festivala Lent in Pranger.

06.07.2018 – MareziJazz, Marezige

Feedback, 21. junij 2018 ― Vabljeni na koncert Skupine FEEDBACK na MareziJazz, v Marezigah! Prireditev: MareziJazz, Marezige Datum: 06.07.2018 Lokacija: MareziJazz, Marezige FB stran: www.facebook.com/GlasbenaSkupinaFeedback FB event: www.facebook.com/event The post 06.07.2018 – MareziJazz, Marezige appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

Poročamo s posveta o programu Ustvarjalna Evropa po letu 2020

CED, 21. junij 2018 ― Ministrstvo za kulturo in zavod Motovila, sta 14. junija 2018 organizirala javni posvet o prihodnjem programu EU za podporo kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. To je bil zadnji uradni javni posvet pred začetkom pogajanj Ministrstva za kulturo RS z institucijami EU. Veseli smo odziva sektorjev, predvsem pa se zahvaljujemo za konstruktivno razpravo in predloge za oblikovanje stališč Slovenije pri pogajanjih.

EU spreminja avtorsko pravo - UKREPAJTE!

Biblioblog, 21. junij 2018 ― Povzeto iz https://danesjenovdan.si/copyleft/USTAVITI MORAMO ČLENA 11 IN 13:11. člen ogroža pravico do povezav! Lobisti velikih založnikov starih medijev s preživetimi poslovnimi modeli poskušajo ukiniti prost pretok informacij in računati za povezave do svojih vsebin. Splet brez linkov bi bil kot svet brez cest.13. člen omogoča cenzuro memov, prezentacij, parodij, citatov in drugih vsebin! Avtorska dela lahko imetniki pravic že zdaj odstranijo s spletnih platform, tako da zahtevajo njihov umik. Zdaj pa namerava EU uvesti avtomatske cenzorske filtre že ob nalaganju vsebin. Ti ne bodo znali presoditi, kdaj gre za dovoljeno uporabo v skladu z zakonom (citiranje, parodiranje) oz. pošteno rabo in bodo tako onemogočali tudi objavo vsebin, ki sploh ne kršijo avtorskih pravic.Če želimo, da EU pri spremembah avtorskega prava na prvo mesto postavi državljanke in državljane namesto založniškega kapitala, moramo skupaj povzdigniti glas. Odločitev je v rokah evropskih poslank in poslancev, nagovorimo jih!Od evropskih poslank/-cev moramo zahtevati, da glasujejo proti reformi avtorskega prava ter zaščitijo naše internetno življenje!Naslovi za pošiljanje e-pošte (osnutek besedila https://pastebin.com/raw/RjQSq4X4):franc.bogovic@europarl.europa.eu,tanja.fajon@europarl.europa.eu,alojz.peterle@europarl.europa.eu,igor.soltes@europarl.europa.eu,patricija.sulin@europarl.europa.eu,romana.tomc@europarl.europa.eu,ivo.vajgl@europarl.europa.eu,milan.zver@europarl.europa.eu Od evropskih poslank/-cev @Franc_Bogovic, @tfajon, @lojzepeterle, @PatricijaSulin, @RomanaTomc, @ivajgl, @MilanZver, @isoltesEP zahtevam, da glasujejo proti reformi avtorskega prava ter zaščitijo moje internetno življenje! #copyleft https://t.co/XYpyCn3ACy — Mitja V. Iskrić 🇸🇮 🇪🇺 (@mitja_i) June 14, 2018 Zagovorniki odprte znanosti vključno z IFLA - International Federation of Library Associations and Institutions opozarjajo in sodelujejo: 11. člen “poses a significant threat to an informed and literate society” https

Kultura v krizi

Vrabec Anarhist, 21. junij 2018 ― Kultura žal ne bo mogla reševati nikogar, če bo, kot smo imeli priložnost slišati in brati, prihodnji minister za kulturo prvak SNS! The post Kultura v krizi appeared first on Vrabec Anarhist.

Poletna plesna šola 2018

SiGledal Novice, 21. junij 2018 ― Javni sklad RS za kulturne dejavnosti za začetek počitnic organizira plesne delavnice in klase za vse generacije, ki jih vodijo priznani domači in tuji plesni strokovnjaki. Med programi lahko izbirajo tako izkušeni plesalci kot popolni začetniki.

FEST – srečanje evropskih pripovedovalskih organizacij v Ljubljani

SiGledal Novice, 21. junij 2018 ― Med 27. junijem in 1. julijem bo v Ljubljani potekala konferenca Mreže evropskih pripovedovalskih organizacij FEST, na kateri bo sodelovalo približno 50 organizacij iz različnih evropskih držav. V Ljubljano prihajajo na vabilo Pripovedovalskega Varieteja, ki je poleg FESTa glavni producent konference. Konferenca mreže, ki je bila ustanovljena leta 2008 v Oslu, poteka enkrat letno, vsakokrat v drugem evropskem mestu, njen namen pa je poleg povezovanja pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju pripovedovanja. Letošnji izpostavljeni temi sta pripovedovanje kot del sodobnih gledaliških praks ter osvetlitev pripovedovalskega dogajanja na Balkanu.
Na kresni večer o kar štirih delih, povezanih z vojno

Na kresni večer o kar štirih delih, povezanih z vojno

Misli, 21. junij 2018 ― V soboto, 23. junija, bodo na ljubljanskem Rožniku že tradicionalno razglasili dobitnika nagrade kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta. Prireditev popestrijo tudi vile kresnice, ki nagrajenca popeljejo k vžigu kresa. V ospredju letošnjega večera bo zagotovo vojna, tako ali drugače.

ODPRTA VRATA III. MITREJA NA ZG. BREGU

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 21. junij 2018 ― Vabimo vas, da obiščete III. mitrej na Zgornjem Bregu! Od 1.7. 2018 do 31.8. 2018 bomo vsak dan med 9. in 18. uro odprli vhodna vrata zaščitne stavbe in tako omogočili pogled v notranjost, na spomenike tega rimskega svetišča iz 3. stoletja. Petoviona sodi med največja središča mitraizma v Evropi. Na Ptuju, kjer je bil […]

BLAGAJNA KINA ŠIŠKA DANES ZAPRTA

Kino Šiška, 21. junij 2018 ― Zaradi izrednega dogodka je blagajna Kina Šiška danes, 21. junija 2018, zaprta. Vstopnice za današnji Punk In Drublic festival lahko kupite na vhodu na prizorišče. Vstopnice za druge dogodke lahko kot običajno kupite prek spleta ali na Eventimovih prodajnih mestih.

Richard Flanagan: Ozka pot globoko do severa

Koridor, 21. junij 2018 ― Tasmanski pisatelj Richard Flanagan je slovenski literarni javnosti dobro poznan. Leta 2010 je bil gost festivala Fabula, v slovenščino pa so prevedeni že trije njegovi romani. Tem se letos pridružuje roman Ozka pot globoko do severa, ki je izšel leta 2013 in za katerega je avtor prejel prestižno nagrado Man Booker.   Zgodba pripoveduje o […] The post Richard Flanagan: Ozka pot globoko do severa appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Slovenski poletni concertino: Uroš Krek, Lucijan Marija Škerjanc, Primož Ramovš

Slovenski poletni concertino: Uroš Krek, Lucijan Marija Škerjanc, Primož Ramovš

ARS Čas, prostor in glasba, 21. junij 2018 ― Simfončnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Samo Hubad V oddaji »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Slovenski poletni concertino« bomo predvajali tale dela: Uroš Krek – Concertino za piccolo in orkester, solist bo pikolist Janez Petrač, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Samo Hubad; Lucijan Marija Škerjanc – Concertino za klavir in godala, solist bo pianist Aci Bertoncelj, Orkestru Slovenske filharmonije bo dirigiral Bogo Leskovic; Primož Ramovš – Sinfonietta za orkester. Simfončnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Samo Hubad. Ponovljeno oddajo »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Slovenski poletni concertino« so pripravili Pavel Mihelčič, Stane Košmerlj, Simona Juvan in Ivan Lotrič.
Pametna kolesarska jakna

Pametna kolesarska jakna

PIFcamp, 21. junij 2018 ― V svojem predlogu projekta se Sanja Hrvaćanin in Eva Pondrk lotevata izdelave Pametne jakna za kolesarje s smernimi kazalci za večjo vidnost in varnost kolesarjev v prometu, ki bo združevala sodobne senzorje in elektroniko. Potek delavnice in dela 1. dan: osnove e-tekstilij (spoznavanje osnovnih elementov in šivanja s prevodnim sukancem …) 2. dan: izdelava osnovnega e-tekstilnega vezja … Continue reading Pametna kolesarska jakna The post Pametna kolesarska jakna appeared first on PIFcamp.

Ptuj: 140 let Glasbene šole Karola Pahorja

Štajerski tednik, 21. junij 2018 ― Z izjemnim praznovanjem častitljive obletnice delovanja so še enkrat več dokazali, da Glasbena šola Karola Pahorja Ptuj že polnih 140 let predstavlja izjemno pomemben kamen v mozaiku izobraževalnega, kulturnega in družabnega dogajanja ne le v Podravju, temveč tudi na državni ravni. Spektakel, ki so ga pripravili, je navdušil več kot 1100 gledalcev. Vidno navdušen je bil tudi slavnostni govornik, predsednik države Borut Pahor.

21. junija 1804 se je rodil Johann Gabriel Seidl, pesnik, zgodovinar, narodopisec ...

Kamra.si, 21. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. junija 1804 se je na Dunaju rodil Johann Gabriel Seidl, pesnik, literat, zgodovinar, narodopisec in šolnik. Umrl je 18. julija 1875 na Dunaju.  Rodil se je na Dunaju kot sin dvornega odvetnika in v takratnem glavnem mestu tudi obiskoval vse šole. V letih 1819 – 1822 je študiral na dunajski univerzi filozofijo, vendar študija ni dokončal; tam se je spoznal tudi s Prešernom. Po letu 1822 se je preživljal kot hišni učitelj, leta 1829 pa je postal učitelj na celjski gimnaziji in na njej poučeval 11 let. V tem času je vzdrževal tudi živahne stike z Anastasiusom Grünom (grofom Antonom Auerspergom). Leta 1840 je Celje zapustil in se zaposlil kot kustos Novčnega in antičnega kabineta na Dunaju (sedanjega Narodnega muzeja). Postal je tudi dvorni cenzor (do marca 1848), vodil priljubljeni bidermajerski almanah Aurora, postal eden od ustanoviteljev in urednik Časopisa za avstrijske gimnazije (1850), postal leta 1851 redni član dunajske akademije znanosti, leta 1856 varuh dvornega zaklada, leta 1867 pa celo vladni svetnik. V letu 1871 se je upokojil in na Dunaju tudi umrl.

1891 – Rojen France Marolt

Zgodovina na dlani, 21. junij 2018 21. junija 1891 se je v Brdu pri Lukovici rodil glasbenik in utemeljitelj slovenske etnomuzikologije France Marolt, ki je zbral veliko narodnih pesmi in bil znan kot eden najboljših slovenskih zborovodij. Marolt je avtor knjig “Tri obredja iz Zilje” in “Tri obredja iz Bele krajine” ter več etnomuzikoloških razprav. Rodil … Preberi The post 1891 – Rojen France Marolt appeared first on Zgodovina na dlani.
1917 Vrhnika v Loški dolini – Mlin in žaga

1917 Vrhnika v Loški dolini – Mlin in žaga

Stare slike (Cerknica), 21. junij 2018 ― Prav taka razglednica je bila objavljena v glasilu Obrh in tam je navedeno, da je bila odposlana leta 1917. Nekdaj mogočna družina Žagar je bila lastnica velikega posestva. Mlin in žaga sta prvič omenjena že leta 1606 v urbarjih loškega gospostva. Na začetku dvajsetega stoletja je posestvo obsegalo gospodarsko poslopje, žago, hišo, zgrajeno leta 1853 […]
Na Broadwayu leta 2020 muzikal na glasbo Michaela Jacksona

Na Broadwayu leta 2020 muzikal na glasbo Michaela Jacksona

Misli, 21. junij 2018 ― Na Broadwayu bodo leta 2020 uprizorili muzikal na glasbo Michaela Jacksona, ki bo vključeval uspešnice, kot so Thriller, Man in the Mirror, The Way You Make Me Feel, Billy Jean ter Beat It. Libreto piše dvakratna Pulitzerjeva nagrajenka na področju dramatike Lynn Nottage, koreografiral pa ga bo Christopher Wheeldon, navaja The Guardian.
še novic