Giant Swan

Giant Swan

Radio Študent, 3. oktober 2018 ― Harry Wright in Robin Stewart sta v preteklosti večino časa namenjala bendu The Naturals, slišita pa tudi na ime Giant Swan. Projekt snovan po naključju je zadnje čase deležen vse več pozornosti, zadnji dve izdaji pa sta obogatili celo kataloga založb Whities in Mannequin.

Celjsko gledališče s premiero kosovirjev Svetlane Makarovič

SiGledal Novice, 3. oktober 2018 ― V SLG Celje bo v petek, 5. oktobra 2018, premiera otroške predstave Kosovirja na leteči žlici, ki je nastala izpod peresa priznane slovenske pisateljice Svetlane Makarovič. Predstavo je za celjski oder zrežiral Matjaž Latin, za dramaturgijo je poskrbela Alja Predan, v njej pa bodo nastopili Damjan M. Trbovc, Tanja Potočnik, Tarek Rashid, Mario Šelih in David Čeh.

Gloria na Mali sceni MGL igra o odsotnosti ljubezni

SiGledal Novice, 3. oktober 2018 ― Na Mali sceni MGL bo v četrtek, 4. oktobra 2018, premiera prve slovenske uprizoritve igre Gloria ameriškega avtorja Brandena Jacobsa-Jenkinsa. Režijo bridke satire na račun medijev in pojava novodobne slave je prevzel Branko Šturbej. Kot je povedal na novinarski konferenci, je v njej najbolj pretresljiva odsotnost ljubezni, kar pripelje v tragičnost.

Enya Belak Gupta: Modro črnilo

Koridor, 3. oktober 2018 ― V luči nedavne tiskovne konference o vložitvi tožb zoper Minstrstvo za kulturo s strani nekaterih nevladnih organizacij in v luči celotne debate, ki se je v zadnjih letih razvila okrog odločevalskih procesov, nesmislov in birokracije, ki spremljajo dodeljevanje sredstev za delo v kulturi, je predstava Enye belak Gupta Modro črnilo našla relevanten časovni okvir. Koreografinja v […] The post Enya Belak Gupta: Modro črnilo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Vabilo na pogovor s Sašo Pavček

SiGledal Novice, 3. oktober 2018 ― Lepo vabljeni na drugi pogovor iz uvoda v 53. Festival Bošrtnikovo srečanje, ki je pripravljen v sodelovanju z medijsko hišo Večer. Urednica in novinarka kulturne redakcije Večera Petra Vidali se bo tokrat pogovarjala s prejemnico Borštnikovega prstana za leto 2017 Sašo Pavček. Pogovor bo potekal v četrtek, 4. oktobra 2018, ob 18. uri v medetaži SNG Maribor.
My Way 50: O življenju in delu Maje Weiss

My Way 50: O življenju in delu Maje Weiss

ARS Svet kulture, 3. oktober 2018 ― Maja Weiss je leta 2001 kot prva slovenska režiserka posnela celovečerni film Varuh meje in se tako zapisala v zgodovino Maja Weiss je leta 2001 kot prva slovenska režiserka posnela celovečerni film Varuh meje in se tako zapisala v zgodovino. O svojem življenju, filmskem ustvarjanju in družbenih dogodkih, ki so ju zaznamovali, je letos posnela dokumentarni film My Way 50 – Med iskanim in najdenim svetom, ki so ga predpremierno prikazali že na 21. festivalu slovenskega filma v Portorožu, zdaj pa začenja svojo pot tudi po slovenskih kinematografih. V oddaji ne bomo izpustili niti dogajanja v zvezi s stoletnico smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Ta je nedavno v okviru dogodkov v počastitev obletnice postal celo stripovski junak. Strip Ivan Cankar: Podobe iz življenja sta ustvarila zgodovinar Blaž Vurnik in stripar Zoran Smiljanič, prvič pa so ga predstavili v Mestnem muzeju v Ljubljana.
Zaupati kritiku ali influencerju?

Zaupati kritiku ali influencerju?

LUD Literatura, 3. oktober 2018 ― Komu vse je danes dovoljeno, da kritiko podaja? In kako škodljivo za kritiško polje je to, da platforme za vzpostavitev javnega diskurza niso več samo mediji (ki se vse bolj selijo v internetno sfero), ampak tudi socialna omrežja, blogi, osebne spletne strani in podobno?
In kaj zdaj?

In kaj zdaj?

Odzven, 3. oktober 2018 ― V oceni kompilacije klubskih maratoncev iz leta 2014 sem se v naslovu vprašal: In kaj po tem? Zdaj, štiri leta kasneje, se sprašujem: In kaj zdaj? Odgovor je isti: Nič! Psi ne lajajo, karavana seveda gre naprej. Na srečo.
Hladna vojna, 10 let – Kinodvor, My way 50 – med iskanim in najdenim svetom, Pero Lovšin – ti lahko, Zvezda je rojena, festival Stop trik

Hladna vojna, 10 let – Kinodvor, My way 50 – med iskanim in najdenim svetom, Pero Lovšin – ti lahko, Zvezda je rojena, festival Stop trik

ARS Gremo v kino, 3. oktober 2018 ― Paweł Pawlikowski je za režijo filma Hladna vojna prejel zlato palmo Premiera tega tedna v oddaji Gremo v kino je film Hladna vojna Pawła Pawlikowskega. Med drugim tudi zato, ker je ljubljanski mestni kino z njim odprl jubilejni teden ob desetletnici obstoja. Poleg tega v oddaji govorimo o filmu Zvezda je rojena in premierah dveh novih slovenskih dokumentarnih filmov My way 50 – med iskanim in najdenim svetom Maje Weiss in Pero Lovšin – ti lahko Janija Severja. Ta teden se odvija tudi mednarodni festival Stop Trik.

Od kave do kofetkanja

Kamra.si, 3. oktober 2018 ― Muzej novejše zgodovine Celje vas v sredo, 3. oktobra 2018, ob 18. uri vabi na večer v muzejski kavarni, kjer se bomo pogovarjali o kavi, njeni pripravi in vplivu na družbo in druženje. Gosta večera bosta raziskovalec kave in njene priprave Kian de Bonaldi ter avtor knjige Kava - čarobni napoj prof. dr. Božidar Jezernik. Vabljeni, vstopnine ni, kavica bo!

3. oktobra 1876 se je v Celju rodila Meta Baš, slovenska amaterska gledališka igralka

Kamra.si, 3. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. oktobra 1876 se je v Celju rodila Meta Baš, slovenska amaterska gledališka igralka. Umrla je 26. februarja 1959 v Celju. Njen oče je bil slovenski notar v Celju, narodni politik in časnikar Lovro Baš, mati Ida, roj. Miheljak; bila je sestrična Alme M. Karlin. Meščansko šolo je končala v Celju, nato je na Dunaju študirala pedagogiko, nemščino in francoščino. To je poglabljala še v Parizu, v Londonu pa angleščino.  Vodja dramskega odseka Celjskega pevskega društva Vladimir Ravnihar je odkril njen dar za igralstvo ter njeno razgledanost in jo vključil med svoje gledališčnike v celjskem Narodnem domu. Od silvestrovega 1897, ko je kot vdova Libinska prvič nastopila v burki Poglavje I., II. in III. (Gustav Pfleger–Moravský), do 1910, ko je na oder stopila zadnjič, je sodelovala v okr. 20 uprizoritvah. Vloge: Baronica Rošička (Rudolf Hahn: Čevljar baron, 1899), Franica (Karl Morré: Revček Andrejček, 1899), Marica (Ernst Raupach: Mlinar in njegova hči, 1899), Lavra (Fran Govekar: Legionarji, 1909), Kmetica Osojka (Salomon Hermann Mosenthal: Na Osojah, 1910). Nastopila je tudi v burki Jana Nep. Štĕpáneka Tat v mlinu ali Slovenec in Nemec (1899) in v igri s petjem Johanna Nep. Nestroya Lumpacij Vagabund (1900). Baševa se je odlikovala z naravno, do potankosti izdelano igro, ki jo je usmerjala s spoznanji o evropskih gledališčih. Kot ljubiteljska igralka je presegla raven marsikatere tedanje poklicne slovenske igralke. Zmogla je širok razpon kreacij, ki so segale od salonskih do kmečkih iger. Bila je prijetne pojave, odlična v soigri. Bila je tudi dobra pevka in deklamatorka slovenske poezije. V prvem desetletju 20. stol. je bila osrednja igralka celjskega slovenskega gledališča. Pozneje se je umaknila iz javnega življenja in skrbela za bolne starše. Vir: http://www.celjskozasavski.si/osebe/ba%C5%A1-meta/191/Prispeval: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje

3. oktobra 1996 je v Ljubljani umrl Marjan Stare, slovenski besedilopisec, pesnik, slikar, novinar, igralec in režiser

Kamra.si, 3. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. oktobra 1996 je v Ljubljani umrl Marjan Stare, slovenski besedilopisec, pesnik, slikar, novinar, igralec in režiser. Rodil se je 7. maja 1932.   Marjan Stare se je rodil 7. maja leta 1932 na Koroški Beli. Istega leta se je družina preselila v lastno hišo na Slovenskem Javorniku, kjer je odraščal na Borovljah. Tu sta bila doma tudi njegova prijatelja, pozneje znan slikar Jaka Torkar in pisatelj Zdravko Slamnik, bolj znan kot Pavle Zidar. Planinškov Marjanček, kot so ga poznali, je skupaj z dve leti starejšim bratom Brankom pel tudi v javorniškem otroškem pevskem zboru Gorenjski slavček, ki ga je vodil oče znanih članov tria Lorenz (Primož, Tomaž in Matija).

Napovedujemo: STOJAN KERBLER – POGLEDI

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 3. oktober 2018 ― POGLEDI Fotografski opus Stojana Kerblerja v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož Vljudno vas vabimo na odprtje pregledne fotografske razstave mojstra Stojana Kerblerja v četrtek, 18. oktobra 2018, ob 18. uri, v Miheličevi galeriji na Ptuju. Na ogled bomo postavili izbor iz pomembnega in motivno obsežnega opusa, ki ga hranimo v ptujskem muzeju ter obsega 155 […]

Izzivi kulture in umetnosti v lokalnih skupnostih

Asociacija, 3. oktober 2018 ― Prvi dan v oktobru se je odvila Šola za župane, na kateri je civilna družba skušala odpreti tematike, za katere si želimo, da bi bile prepoznane s strani bodočih županov in vključene v projekcije razvoja lokalnih okolji. Šola za župane je plod sodelovanja regijskih stičišč za NVO in se je odvila v vseh regijskih centrih … Preberi več o Izzivi kulture in umetnosti v lokalnih skupnostih

Lenka Kavčič: Stanovanje B16

OUTSIDER, 3. oktober 2018 ― V podstrešno stanovanje v meščanski hiši iz 30. let je posijalo sonce, ko ga je arhitektka Lenka Kavčič preobrazila v sodoben družinski dom.     Prenova stanovanja se je začela s pregledom življenja družine in primerjavo ugotovitev s tlorisom obstoječega stanovanja. Majhni, zaprti prostori so omejevali druženje in kakovostno preživljanje skupnega časa, ki ga je…
Ute Helmbold

Ute Helmbold

Radio Študent, 3. oktober 2018 ― Intervju z Ute Helmbold, avtorico risoromana Jezdec (VigeVageKnjige, 2018) in gostjo Festivala stripa Tinta, ter profesorico ilustracije na akademiji ob njenem obisku v Ljubljani.
Srčkov dvoje

Srčkov dvoje

Kinodvor, 3. oktober 2018 ― Kinodvor ima 10 let! Ob okrogli obletnici smo k sodelovanju povabili Severo Gjurin in ustvarili kratek film, ki obeležuje 10-letnico mestnega kina ter je poklon čarobnosti kina in kinematografije. Vabljeni k ogledu!

Sprejem brucov na Fakulteti za dizajn

Fakulteta za dizajn, 3. oktober 2018 ― Na Fakulteti za dizajn smo pričeli novo akademsko leto 2018/2019 Novo generacijo študentk in študentov je nagovorila dekanja fakultete, prof. Nada Rožmanec Matičič, ki je poudarila uspešno sodelovanje fakultete z gospodarskimi subjekti ter izpostavila nujnost povezovanja  študentov, mentorjev ter podjetij v skupne projekte, s ciljem končne realizacije, ob upoštevanju načel trajnostnega, zelenega oblikovanja. Sledile so […]
Dopolnilno izobraževanje (vzgojno-izobraževalni zavodi)

Dopolnilno izobraževanje (vzgojno-izobraževalni zavodi)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 3. oktober 2018 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Uradni list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Uradni list RS, št, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje 25. oktobra 2018 izvedli izobraževanje za strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih […]
Maja Weiss za STA: Želela sem vplivati individualno v splošno korist

Maja Weiss za STA: Želela sem vplivati individualno v splošno korist

Misli, 3. oktober 2018 ― Režiserka Maja Weiss je po več kot 50 naslovih nazadnje posnela dokumentarni film o sebi, My Way 50 - med iskanim in najdenim svetom. Pred drevišnjo premiero je za STA v dopisnem intervjuju pisala o svojem delu in času, v katerem živimo. Njen najljubši šport je plavanje, a, kot pravi v šali, zadnje čase plava bolj mrtvaka. A tudi: "Čas je za komedijo!"

V Kinu Šiška Boginje v izvedbi Urške Centa, Katje Šulc in Kukle

SiGledal Novice, 3. oktober 2018 ― V CUK Kino Šiška bo drevi, 3. oktobra 2018 ob 20. uri, premiera plesno-glasbene predstave Deblas/Boginje, za katero so moči združile tri samosvoje avtorice - plesalka in koreografinja Urška Centa, glasbenica Katja Šulc ter vizualna in glasbena performerka Kukla. "Tri ženske, trije avtorski izrazi, trije arhetipi, trije obrazi," je stavek, ki napoveduje premiero.

Koncertni utrinek: Damien Rice

Kino Šiška, 3. oktober 2018 ― Umirjen, hladen večer v Ljubljani me je vodil v Kino Šiška. Čakal me je žalostno-vesel večer, čeprav ne vem, kako lahko ta dva pridevnika uporabim hkrati. Upam pa, da bo tekom naslednjih vrstic tega teksta, postala ta povezava logična.

Fotografska razstava ob 33. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica

Vilenica, 3. oktober 2018 ― Fotografska razstava ob 33. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica v organizaciji Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana in Društva slovenskih pisateljev Mednarodni literarni festival Vilenica je letos potekal triintridesetič. Višja strokovna šola ŠC Sežana že vrsto let sodeluje s festivalom, in sicer študentje oblikovanja izdelajo kamnito priznanje Kristal Vilenice, študentje fotografije pa spremljajo celoten festival in

Fotografska razstava ob 33. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica

Vilenica, 3. oktober 2018 ― Fotografska razstava ob 33. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica v organizaciji Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana in Društva slovenskih pisateljev Mednarodni literarni festival Vilenica je letos potekal triintridesetič. Višja strokovna šola ŠC Sežana že vrsto let sodeluje s festivalom, in sicer študentje oblikovanja izdelajo kamnito priznanje Kristal Vilenice, študentje fotografije pa spremljajo celoten festival in

1 je 2 Jože Suhadolnik, Peter Koštrun, Jaka Babnik

Fotogalerija Stolp, 3. oktober 2018 ― 1 je 2 [Jaka Babnik, Peter Koštrun, Jože Suhadolnik]   Skupna razstava 1 je 2 predstavlja dela treh fotografov in vizualnih ustvarjalcev, ki so kljub izraziti avtorski in izrazni raznolikosti hkrati tudi nezadržno povezani. Jože Suhadolnik je nekoč veljal za nekakšnega neformalnega mentorja mlajšima kolegoma, Jaki Babniku in Petru Koštrunu, v njunem formativnem obdobju, medtem ko so danes nepogrešljivi sogovorniki in medsebojni kritiki.    Čeprav se njihove ustvarjalne prakse...

1 je 2 Jože Suhadolnik, Peter Koštrun, Jaka Babnik

Fotogalerija Stolp, 3. oktober 2018 ― 1 je 2 [Jaka Babnik, Peter Koštrun, Jože Suhadolnik]   Skupna razstava 1 je 2 predstavlja dela treh fotografov in vizualnih ustvarjalcev, ki so kljub izraziti avtorski in izrazni raznolikosti hkrati tudi nezadržno povezani. Jože Suhadolnik je nekoč veljal za nekakšnega neformalnega mentorja mlajšima kolegoma, Jaki Babniku in Petru Koštrunu, v njunem formativnem obdobju, medtem ko so danes nepogrešljivi sogovorniki in medsebojni kritiki.    Čeprav se njihove ustvarjalne prakse...

1 je 2 Jože Suhadolnik, Peter Koštrun, Jaka Babnik

Fotogalerija Stolp, 3. oktober 2018 ― 1 je 2 [Jaka Babnik, Peter Koštrun, Jože Suhadolnik]   Skupna razstava 1 je 2 predstavlja dela treh fotografov in vizualnih ustvarjalcev, ki so kljub izraziti avtorski in izrazni raznolikosti hkrati tudi nezadržno povezani. Jože Suhadolnik je nekoč veljal za nekakšnega neformalnega mentorja mlajšima kolegoma, Jaki Babniku in Petru Koštrunu, v njunem formativnem obdobju, medtem ko so danes nepogrešljivi sogovorniki in medsebojni kritiki.    Čeprav se njihove ustvarjalne prakse...

1990 – Združitev Nemčije

Zgodovina na dlani, 3. oktober 2018 3. oktobra leta 1990, le 11 mesecev po padcu Berlinskega zidu, je prenehala obstajati Nemška demokratična republika, znana tudi kot Vzhodna Nemčija. Priključena je bila Zvezni republiki Nemčiji (Zahodni Nemčiji), obenem pa je prišlo tudi do združitve Vzhodnega in Zahodnega Berlina v enotno mesto. S tem je Vzhodna Nemčija prenehala… Preberi The post 1990 – Združitev Nemčije appeared first on Zgodovina na dlani.
1941 Dobec – Čebelarji

1941 Dobec – Čebelarji

Stare slike (Cerknica), 3. oktober 2018 ― Ivan Korošec iz Dobca je imel leta 1935 105 panjev čebel in pred tem čebelnjakom, velikim tudi za današnje razmere, so se slikali dobski čebelarji s podmladkom. Žuželke so nastajale milijone let in se prilagajale okolju. Tako so se v skupini kožekrilcev izoblikovale čebele, ki jih je znanost poimenovala Apis mellifera – medonosne čebele. Kdo […]

3. oktobra 1943 je v Novem mestu umrl Jože Gregorič, umetnostni zgodovinar in publicist

Kamra.si, 3. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. oktobra 1943 je v Novem mestu umrl Jože Gregorič, umetnostni zgodovinar in publicist. Rodil se je 30. avgusta 1912 v Novem mestu. Do četrtega razreda je obiskoval gimnazijo v Novem mestu, nato pa v Mariboru, kjer je maturiral. Leta 1934 je na ljubljanski univerzi pričel študirati slavistiko, za katero se je odločil prežet s slovenstvom,  nato pa se je preusmeril na umetnostno zgodovino, ki ga je dokončno pritegnila in kateri je namenil nadaljnje raziskovanje. 

3. oktobra 1951 je v Litiji umrl Peter Jereb, slovenski skladatelj in organist

Kamra.si, 3. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. oktobra 1951 je v Litiji umrl Peter Jereb, slovenski skladatelj in organist. Rodil se je 1. julija 1867 v Cerknem. Mladi Jereb je imel absoluten posluh in dober glas. Začel se je učiti igrati na violino, ki mu jo je prinesel oče z nekega potovanja in se navdušil nad glasbo. V tistem času so imeli v Cerknem že društvo Čitalnica, ki je imela glasbeni oddelek. V ranem otroštvu je postal sirota, zato je zanj skrbel stric, ki je bil župnik v Tunjicah.
Piran gosti 9. Festival evropskega in mediteranskega filma

Piran gosti 9. Festival evropskega in mediteranskega filma

Misli, 3. oktober 2018 ― Z nagovorom piranskega župana Petra Bossmana, glasbenim nastopom, projekcijo dokumentarnega filma Pero Lovšin - Ti lahko in podelitvijo nagrade za avtorski prispevek k evropskemu filmu se bo ob 19. uri v Gledališču Tartini začel 9. Festival evropskega in mediteranskega filma. Evropski film bo občinstvu približeval do sobote, 6. oktobra.
Matilda bi kot 30-letnica zagotovo zasedla premierski stolček

Matilda bi kot 30-letnica zagotovo zasedla premierski stolček

Misli, 3. oktober 2018 ― Te dni mineva 30 let, odkar je mednarodno uspešni britanski pisatelj Roald Dahl izdal še danes priljubljeno mladinsko delo o Matildi, pogumni deklici, ki obožuje knjige in sovraži nasilneže. Ob jubileju je izšlo osem novih ilustracij na temo, kaj bi Matilda počela danes, ki jih podpisuje dolgoletni ilustrator Dahlovih del Quentin Blake.
V Londonu razstava Ribera: Umetnost nasilja

V Londonu razstava Ribera: Umetnost nasilja

Misli, 3. oktober 2018 ― V londonski Dulwich Picture Gallery je na ogled razstava z naslovom Ribera: Umetnost nasilja. Prva predstavitev del španskega slikarja in grafika Joseja de Ribere (1591-1652) v Veliki Britaniji združuje 45 del - slik, grafik in risb. Videti je mogoče od svetniških mučeništev in prizorov nasilja iz mitologije pa do skic in študij človeškega telesa.

Sedma sila: Asociacija v medijih (september)

Asociacija, 3. oktober 2018 ― Septembra je v medijih na področju kulturne politike odmevalo predvsem imenovanje novega ministra za kulturo, konferenca Asociacije o prihajajoči evropski prestolnici kulture ter tožbe nevladnikov proti ministrstvu za kulturo zaradi programskega razpisa.   Na spodnjih povezavah si lahko ogledate izbor medijskih prispevkov, ki omenjajo tudi stališča Asociacije. RTV SLO (12. september 2018): “Panoptikum: pred imenovanjem novega … Preberi več o Sedma sila: Asociacija v medijih (september)

Evro na evro (oktober 2018)

Asociacija, 3. oktober 2018 ― V Kulturosferi vsak mesec zberemo nekaj najzanimivejših razpisnih priložnosti za ustvarjalke in ustvarjalce v tujini.  Tokrat posredujemo razpise na področju zagovorništva, filma, stripa, kreativnih industrij in uprizoritvenih umetnosti. Nevladne organizacije iz področja zahodnega Balkana se lahko prijavijo na poziv Kooperative – Regionalna platforme za kulturo, katere članica je tudi Asociacija, ki razpisuje program Reg Lab, … Preberi več o Evro na evro (oktober 2018)
Tvojih nog se dotikam v senci in druge neobjavljene pesmi – Pablo Neruda. Cankarjeva založba, 2018. (prevedli Veronika in Christi Dintinjana). Špela Sabati

Tvojih nog se dotikam v senci in druge neobjavljene pesmi – Pablo Neruda. Cankarjeva založba, 2018. (prevedli Veronika in Christi Dintinjana). Špela Sabati

Trubarjeva hiša literature, 3. oktober 2018 ― Zbirk posthumno najdenih in dotlej še neobjavljenih pesmi se pogosto lotevam z nekakšnim zadržkom in s pričakovanjem, da me bodo po vsej verjetnosti pustile hladno. K sreči se vsake toliko pojavi zbirka, ki dokaže, da temu ni vedno tako. Ena izmed takih je zbirka pesmi Pabla Nerude Tvojih nog se dotikam v senci, ki sta jo v slovenščino odlično prevedli sestri Veronika in Christi Dintinjana. Čilenski pesnik Pablo Neruda (z rojstnim imenom Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto), ki je že v času svojega življenja užival pesniško slavo, je pisal pod psevdonimom, ki ga je prevzel po češkem pesniku Janu Nerudi. Leta 1971 je dobil Nobelovo nagrado za literaturo in ostal en izmed najvidnejših pesnikov Latinske Amerike. V zgodnji mladosti se je usodno navezal na Čilensko pokrajino in okolje, v katerem je odraščal, je postalo ogrodje za simbolizem njegovih pesmi. Slovi po tem, da je strastno pisal ljubezensko poezijo, največ pesmi je posvečenih Matildi, njegovi tretji ženi in največji muzi. Zanjo je napisal Cien Sonetos de Amor (Sto ljubezenskih sonetov), ki v slovenščino sicer niso prevedeni. Doslej je največ Nerudove poezije v slovenščino prevajal Jože Udovič.

Razpisi v kulturi (oktober 2018)

Asociacija, 3. oktober 2018 ― Med domačimi razpisnimi priložnostmi tokrat izpostavljamo dosežek na lokalnem nivoju, za katerega smo si v Asociaciji prizadevali vrsto let. Mestna občina Ljubljana je kot prva lokalna skupnost pri nas za področje kulture uvedla sofinanciranje evropskih projektov. Kot vsak mesec vam v Kulturosferi ponujamo izbor najzanimivejših priložnosti financiranja za kulturne ustvarjalke in ustvarjalce. Do porabe sredstev … Preberi več o Razpisi v kulturi (oktober 2018)

Kaj bo s kulturo na evropskih volitvah?

Asociacija, 3. oktober 2018 ― Evropska mreža Culture Action Europe (CAE), katere članica je tudi Asociacija, je pripravila poziv vsem politikom, ki bodo sodelovali na volitvah v evropski parlament maja 2019.  CAE opozarja, da je v času rastoče nestrpnosti na kontinentu kultura pogosto zlorabljena in instrumentalizirana v nacionalistične namene delitev in nadaljnje polarizacije. Politike zato pozivajo, da pričnejo kulturo obravnavati … Preberi več o Kaj bo s kulturo na evropskih volitvah?

Lokalne kulturne politike: MO Velenje

Asociacija, 3. oktober 2018 ― V Kulturosferi smo več kot leto dni raziskovali stanje lokalnih kulturnih politik za področje profesionalne nevladne kulture in samozaposlenih.  Zadnja izmed mestnih občin, ki jo predstavljamo, je Mestna občina Velenje, poznana predvsem po izjemno razvejani mladinski kulturni dejavnosti. Mestna občina Velenje Odgovarjajo uradniki, ki pokrivajo področje kulture v Mestni občini Velenje (MOV). Koliko NVO v … Preberi več o Lokalne kulturne politike: MO Velenje
še novic