Odprtje razstave slik z Velike planine

Kamnik.info, 30. oktober 2018 ― V preddverju občinske stavbe (v denacionalizacijskem postopku) je bila danes odprta razstava likovnih del, ki so nastala na 10. mednarodnem likovnem bienalu na Veliki planini. Likovno društvo Tone Kranjc, ki pod svojim okriljem združuje dobršen del kamniških likovnih ustvarjalcev, je konec avgusta na Veliki planini oz. na Mali in Gojški, organiziralo že 10. mednarodni likovni ... The post Odprtje razstave slik z Velike planine appeared first on Kamnik Info.

Mala Kline: SONG (27.11.2018 21:00)

Španski borci, 30. oktober 2018 ― Mala Kline se v predstavi SONG posveča ljubezenskim temam, saj pravi, da je SONG »ljubezenska pesem, ki jo pišemo v vsakem izjavljanju«. V svojem spremnem besedilu k predstavi med drugim zapiše: »Jezik je eden/ telo je eno/ življenje je eno/ en dotik/ en poljub/ en dih/ samo en/ samo ti/ samo jaz/ samo on/ samo moja ljubezen/ moja golobica/ samo ena/ samo …«

Pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. oktober 2018 ― S tokratno oktobrsko pravljično urico smo v Občinski knjižnici Tabor dokončno priklicali jesen. Prebrali smo pravljico o drevesu Krištofu in ob tem izvedeli, da ima vsako drevo svoje ime, ki ga lahko slišimo, če v vetrovnem dnevu stojimo pod drevesom ter v premikanju listov v vetru slišimo, kako nam drevo šepeta svoje ime. Drevo Krištof nam je povedalo tudi svojo zgodbo, kako je nastalo iz majhnega semena hrasta, se pravi želoda, in zraslo v mogočno in močno drevo. Z leti se je sicer postaralo in lubje mu je razpokalo. V ...

Noč čarovnic

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. oktober 2018 ― V Domu kulture Braslovče smo se spet zbrale vse male in velike nočne groze. Polno dvorano so preletavale čarovnice, vampirji, zombiji in duhci. V velikem kotlu smo s čarobnimi paličicami skuhale pravljično plesno animacijo. Povezale smo se in ponovno dokazale, da je v slogi moč. Pravljičarka Laura Jelen iz Občinske knjižnice Braslovče, Jasmina Roter Jager s čarovnico Mico iz Zavoda 3Jezera in Zinayida Vovk s svojimi plesalkami in plesalcem iz Plesnega društva Mavrica. Plesalo in rajalo se je še dolgo po končani predstavi, ko je mačka Tačka že zdavnaj dobila ...

SLON (ELEPHANT) (25.11.2018 18:00)

Španski borci, 30. oktober 2018 ― “Večkrat nagrajeni, vsestranski libanonski umetnik Rabih Mroué se ponovno vrača v Slovenijo. Osebno izkušnjo vojne in nemirov, s katero se v svojem opusu na kreativen in luciden način kontinuirano ukvarja, tokrat prenese v koreografski medij s predstavo Slon.” Predstava gostuje v okviru Cofestivala in programa UVOZ-IZVOZ.
Gledališka predstava “Čaj za dve” v Kulturnem domu Cerknica

Gledališka predstava “Čaj za dve” v Kulturnem domu Cerknica

Notranjsko primorske novice » Kultura, 30. oktober 2018 ― Cerknica – Gledališka skupina KD Rak Rakek vabi na ogled komedije “Čaj za dve”, avtorja Toneta Partljiča, v soboto 17. novembra v kulturni dom v Cerknici ob 19.00 uri. Foto: KD Rak Rakek Komedija Toneta Partljiča prikazuje pisano paleto odnosov med stanovalci doma, osebjem in sorodniki v domu za starejše občane. Intrigantstvo se prepleta s priliznjenostjo, prijateljstvo z intimo, vsakdanjik z visoko umetnostjo. Vojko Boštjančič je s spretno režijo nadgradil Partljičev humor.
096: Ne puščaj sledov

096: Ne puščaj sledov

FilmFlow, 30. oktober 2018 ― V oktobrski oddaji se Veronika, Mojca, Maja in Ana podamo globoko v Oregonske gozdove, v prostrano ameriško divjino, kjer stran od sodobne civilizacije in digitalnega sveta v objemu narave živita Will in Tom. Ne puščaj sledov, tiho mojstrovino Debre Granik, ki velja za eno najbolj cenjenih režiserk ameriškega neodvisnega filma, si boste v sklopu programa […]

Modna revija Fakultete za dizajn na LJFW

Fakulteta za dizajn, 30. oktober 2018 ― Modna revija Fakultete za dizajn na ljubljanskem tednu mode – LJFW 2018  6. novembra 2018 so se ob 16.00 uri na modni reviji Ljubljanskega tedna mode (LJFW 2018) v Viba filmu v Ljubljani predstavili študenti prvega, drugega in tretjega letnika Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem iz smeri Tekstilije in oblačila, ki so skozi različne […]

Evro na evro (november 2018)

Asociacija, 30. oktober 2018 ― V Kulturosferi redno sledimo zanimivim razpisnim priložnostim iz tujine. Tokrat posredujemo vesti o razpisih za vizualne in intermedijske umetnike, producente, ki sodelujejo s tujino ter rezidence za kuratorje. Do 12. novembra se lahko prijavite na poziv Trieste Contemporanea, ki meri na mlado generacijo umetnikov pod 30. let, ki povezujejo vizualne in uprizoritvene umetnosti. Prijava je … Preberi več o Evro na evro (november 2018)
Ivan Cankar – pisma in zapuščina

Ivan Cankar – pisma in zapuščina

ARS Arsov forum, 30. oktober 2018 ― Zbirka Cankarjevih pisem in drugega gradiva, ki jo hranijo v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, se meri v metrih. Zbirka Cankarjevih pisem in drugega gradiva, ki jo hranijo v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, se meri v metrih. V Arsovem forumu jo bo v pogovoru s Stašo Grahek predstavil vodja rokopisnega oddelka NUK-a mag. Marijan Rupert. Največ pozornosti bo veljalo obširni in bogati Cankarjevi korespondenci, ki je v NUK-u trenutno na ogled na razstavi Jaz sem Cankar  – in to ti pove vse.
Brez ljubezni (Nelyubov)

Brez ljubezni (Nelyubov)

Koridor, 30. oktober 2018 ― Brez ljubezni režiserja Andreja Zvjaginceva postavi ogledalo nesrečni, razpadajoči ruski družini in v odsevu se zrcali misterioznost zastrašujoče zgodbe izginulega otroka, propadajočega zakona in katastrofalnih zahtev družbe. Spremljamo mlad par z dvanajstletnim sinom, ki sta ga imela sprta starša ponesreči. Še vedno poročena se zakonca na pragu ločitve vrtita v krogu prepirov, prelaganja krivde in […] The post Brez ljubezni (Nelyubov) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Project X (29.11.2018 19:30)

Španski borci, 30. oktober 2018 ― Plesno gledališka predstava Project X skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce in opozarja na nespoštljiv odnos, ki ga ima človek do narave in zato posledično izgublja svoj prostor, svobodo in osnovne dobrine: hrano, vodo, zrak … Želimo opomniti na to, kaj se zgodi, če se človeštvo ukvarja in hlepi po vedno več in pozablja na okolje, ki mu daje pogoje za življenje.

Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA 2018 (15.11.2018 16:00)

Španski borci, 30. oktober 2018 ― Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA je vsakoletna prireditev, ki prinaša presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov/posameznic iz vse Slovenije ter z gosti iz tujine. Ime Živa predstavlja svojevrsten hommage Živi Kraigher, plesni pedagoginji, koreografinji in dolgoletni voditeljici Oddelka za izrazni ples na SGBŠ v Ljubljani.
Stanko Majcen: Umetnik in družba

Stanko Majcen: Umetnik in družba

ARS Esej na radiu, 30. oktober 2018 ― V oddaji Esej na radiu bomo tokrat predvajali esej Umetnik in družba slovenskega dramatika, pesnika, pravnika in politika Stanka Majcna, ki ga je France Koblar označil […] V oddaji Esej na radiu bomo tokrat predvajali esej Umetnik in družba slovenskega dramatika, pesnika, pravnika in politika Stanka Majcna, ki ga je France Koblar označil za psihološko pronicljivega in samosvojega oblikovalca s širokim kulturnim obzorjem. Esej bogatijo glasbeni odlomki iz skladbe Gnossiene št. 3 Erika Satieja v izvedbi pianista Bojana Goriška. Bralca sta Eva Longyka Marušič in Aleksander Golja, glasbo je izbral Mihael Kozjek, oddajo pa je uredil Andrej Rot.
Ženska na prelomu

Ženska na prelomu

Airbeletrina, 30. oktober 2018 ― Pod prevod monodrame Jeana Cocteauja Človeški glas (La Voix humaine, 1930) se je podpisal Marko Bratuš, uprizoritev na malem odru pa je nastala pod režijsko taktirko režiserke Ajde Valcl (r. 1981), ki je že večkrat sodelovala v novogoriškem teatru. V »Intimni igri poslavljanja«, kot je drama podnaslovljena, nastopa Helena Peršuh kot Ona.

Neforma 67 (13.11.2018 20:00)

Španski borci, 30. oktober 2018 ― Na 67 neformi sta Samo Kutin in Ana Kravanja dobila privilegij, da izbereta sodelavce iz plesnega področja. Njuna odločitev ni naključna ali nepričakovana. Izbrala sta namreč ustvarjalca, s katerima sta že sodelovala v takšnih in drugačnih konstelacijah in kombinacijah, vendar v tej dotični še nikoli niso javno improvizirali. Samo Potokar in Ryuzo Fukuhara bosta tokrat plesni tandem. Stara znanca. Intrigantneža posebne sorte z zelo individualnim pristopom do reči. Kako sibioza...
Liff, Poj mi pesem, Balkam, Bohemian Rhapsody, Lovec ubijalec, Ptice jezer

Liff, Poj mi pesem, Balkam, Bohemian Rhapsody, Lovec ubijalec, Ptice jezer

ARS Gremo v kino, 30. oktober 2018 ― Bliža se ljubljanski mednarodni festival Liffe (7. 11.18. 11.) V oddaji se oziramo v prihajajoči festival Liff in pogovarjamo o otvoritvenem dokumentarnem filmu Poj mi pesem, gosta sta režiser Miran Zupanič in glavni protagonist Vlado Kreslin. Napovedujemo tudi Balkam, pregled snemalsko najuspešnejših filmov s področja nekdanje Jugoslavije v zadnjih dveh letih, med premierami v tem tednu pa ocenjujemo film Bohemian Rhapsody , Lovec ubijalec in Ptice jezer.

Overlord

Deseta umetnost, 30. oktober 2018 ― Na Dan D med drugo svetovno vojno se ameriški padalci spustijo v nacistično okupirano Francijo na misijo, ki je ključnega pomena za uspeh invazije. Njihov cilj je uničiti radijski oddajnik na vrhu cerkve, v stolp pa vojaki skušajo prodreti s pomočjo mlade francoske vaščanke. Kmalu sprevidijo, da se v nacistično okupirani vasi dogaja precej več […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Star Wars: Last Jedi (2017)  Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?  Dallas Buyers Club (2013)  Forrest Gump (1994)  Shaun Of The Dead (2004) Copyright © Deseta umetnost [Overlord], All Right Reserved. 2018.

Lovec ubijalec

Deseta umetnost, 30. oktober 2018 ― Globoko v Arktičnem oceanu kapitan ameriške nuklearne podmornice Joe Glass (Gerard Butler) dobi informacijo, da je prišlo do ruskega državnega udara, ki ogroža svetovni mir. Ruskega predsednika je namreč ugrabila skupina odpadnikov, ki skuša zanetiti tretjo svetovno vojno. Kapitan Glass mora s svojo posadko in s pomočjo vojaškega poveljništva sestaviti elitno skupino tjulnjev, da bi […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Oblivion (2013)  Deadpool 2  Sodnica  Srpski film (2010)  Star Wars: The Force Awakens (2015) Copyright © Deseta umetnost [Lovec ubijalec], All Right Reserved. 2018.
Novi deli Lenarta Zajca in Dušana Jovanovića

Novi deli Lenarta Zajca in Dušana Jovanovića

ARS Svet kulture, 30. oktober 2018 ― Današnji temi sta med drugimi knjižne novosti založbe Beletrina in Noč grozljivk v Kinodvoru Danes uvodoma o knjižnih novostih založbe Beletrina, med katerimi sta avtobiografija in eseji Dušana Jovanovića Na stara leta sem vzljubil svojo mamo ter nov roman Lenarta Zajca Američanka. V nadaljevanju bomo pogledali čez mejo v Italijo, kjer so v Dolini proslavili častitljivo obletnico kulturno-umetniškega delovanja; napovedali bomo jutrišnjo Noč grozljivk v ljubljanskem Kinodvoru in se spomnili slikarja Jožeta Tisnikarja, ki je umrl na dan 30. oktobra pred dvajsetimi leti.
Hommage Jožetu Tisnikarju

Hommage Jožetu Tisnikarju

ARS Likovni odmevi, 30. oktober 2018 ― Ob 90. obletnici rojstva in 20. obletnici smrti 30. oktobra pred 20 leti je v prometni nesreči umrl slikar Jože Tisnikar, ki bi letos dopolnil 90 let. Dolga leta je delal kot obdukcijski pomočnik v secirnici slovenjgraške bolnišnice, kar je poleg revščine v otroštvu najbolj zaznamovalo njegovo samoniklo umetniško pot, v kateri je ustvaril izjemen opus risb, slik in grafik. Bil je slikar minljivosti in pričevalec poslednjih trenutkov človekovega bivanja, najbolj znan je po upodobitvah krokarjev, mrtvih, pogrebov, krajin in avtoportretov. Njegove umetnine, s katerimi je zaslovel tudi v tujini, so polne ekspresivnih in eksistencialističnih vsebin. Ob obletnicah je bilo pripravljenih več razstav, osrednja Hommage Tisnikarju, ki so jo pripravili v Koroški galeriji likovnih umetnosti je zdaj na ogled v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. S kustosom razstave Markom Košanom se je ob otvoritvi razstave v Slovenj Gradcu pogovarjala Simona Kopinšek.

Mile Korun praznuje 90 let

SiGledal Novice, 30. oktober 2018 ― Vsestranski gledališki ustvarjalec Mile Korun danes praznuje 90 let. Korun, ki je predvsem kot režiser, scenograf in profesor številnih generacij študentov na ljubljanski AGRFT zaznamoval slovensko gledališče minulega stoletja, se zadnja leta posveča pisanju dramskih del. Dve njegovi drami - Svetovalec in Sveti mož sta doživeli uprizoritev.
O prekarnosti oktobra 2018:

O prekarnosti oktobra 2018:

SKOZI OČI PREKARIATA, 30. oktober 2018 ― O prekarnosti smo v preteklem mesecu spregovorili s predstavniki civilne družbe, stroke in politike. Omenjeni diskurz je pomembna podpora peticiji, ki jo vodimo v vmesnem času. Je refleksija onovnih intenc in pogledov, ki nas povezujejo.  Uredništvo SOP*, Ljubljana, 2.11.2018 NA GLAVNO…

30. oktobra 1998 je v Slovenj Gradcu umrl Jože Tisnikar, slikar

Kamra.si, 30. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. oktobra 1998 je v Slovenj Gradcu umrl Jože Tisnikar, slovenski slikar. Rodil se je 26. februarja 1928 v Mislinji.  Po očetovi smrti 1947 je delal v Tovarni papirja in z materjo skrbel za brate in sestre. 1951 se je zaposlil v slovenjgraški bolnišnici in se po petintridesetih letih dela invalidsko upokojil. Pod mentorstvom Karla Pečka je leta 1958 prvič samostojno razstavljal v Ljubljani. Leta 1964 je postal član društva likovnih umetnikov in je prvič razstavljal v tujini na Dunaju. Nagrado Prešernovega sklada je prejel 1970, Bernekerjevo nagrado pa leta 1988. Za lutkovno igro Mrtvec pride po ljubico je 1986 naredil likovno zasnovo, 1989 pa scenske predloge za dramo Sings za Sheakespeare Theatre v Londonu. 1990 je nastopil v predstavi Brigade lepote in igral samega sebe.

30. oktobra 1895 je v Zagrebu umrl Fran Celestin, pisatelj, literarni kritik in literarni zgodovinar

Kamra.si, 30. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. oktobra 1895 je v Zagrebu umrl Fran Celestin, slovenski pisatelj, literarni kritik in literarni zgodovinar. Rodil se je  13. novembra 1843 v Kleniku pri Vačah. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in Ljubljani, kjer je obiskoval tudi gimnazijo. Po končanem študiju slavistike in klasične filologije na Dunaju je 1869 odšel v Rusijo, v Petrograd in Moskvo, kjer je opravil profesorski izpit iz latinščine, grščine in ruščine ter ruske zgodovine in zemljepisa, nato pa postal gimnazijski profesor v Vadimirju in Harkovu v Rusiji (1870—1872), Dunaju (1873—1876) in Zagrebu (do 1890). V Zagrebu je vse do smrti poučeval slovenski jezik na univerzi.  

30. oktobra 1891 se je v Črnomlju rodil Matija Malešič, pisatelj in pravnik

Kamra.si, 30. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. oktobra 1891 se je v Črnomlju rodil Matija Malešič, pisatelj in pravnik. Umrl je 25. junija 1940 v Škofji Loki.  Bil je tretji od štirih otrok kmeta Matije Malešiča in gospodinje Marije, rojene Šenica. Osnovno šolo je obiskoval v Črnomlju. V Novem mestu je v šolskem letu 1908/1909 končal četrti razred gimnazije, nato pa se je v peti razred vpisal v Ljubljani kot gojenec Marijanišča. Po končani gimnaziji je odšel na enoletno služenje vojaškega roka, ki ga je zaključil junija 1914. Takrat se je že začela prva svetovna vojna, tako da se je iz vojske vrnil šele novembra leta 1918. Prvi dve leti vojne je preživel v Bosni in Srbiji, leta 1916 pa je bil poslan na soško fronto, kjer je bil ranjen. V tem času je pisal vojni dnevnik, po vojni pa je na to temo pisal roman, ki je kot nedokončan ostal v rokopisu.
Mile Korun praznuje 90 let

Mile Korun praznuje 90 let

Misli, 30. oktober 2018 ― Vsestranski gledališki ustvarjalec Mile Korun danes praznuje 90 let. Korun, ki je predvsem kot režiser, scenograf in profesor številnih generacij študentov na ljubljanski AGRFT zaznamoval slovensko gledališče minulega stoletja, se zadnja leta posveča pisanju dramskih del. Dve njegovi drami - Svetovalec in Sveti mož sta doživeli uprizoritev.

1961 – Preizkus najmočnejše jedrske bombe vseh časov

Zgodovina na dlani, 30. oktober 2018 30. oktobra leta 1961 je Sovjetska zveza testirala hidrogensko Carsko bombo (RDS-220 – kodno ime Ivan) na severnem delu arhipelaga Nova Zemlja v Arktičnem oceanu. To testiranje ostaja do današnjega dne najmočnejša eksplozija v človeški zgodovini. Pri nastanku bombe so sodelovali znani fiziki kot sta Julii Borisovič Khariton in Nobelov nagrajenec… Preberi The post 1961 – Preizkus najmočnejše jedrske bombe vseh časov appeared first on Zgodovina na dlani.
1980 Begunje – S polhanja

1980 Begunje – S polhanja

Stare slike (Cerknica), 30. oktober 2018 ― To polhanje je bilo leta 1980, enkrat proti koncu septembra. Takrat je bil lov na polhe odprt 25. septembra, kasneje pa so začetek spremenili na 1. oktober. Slika je nastala naslednji dan po polhanju, enkrat pred kosilom, ko smo se vrnili iz gozda. Po celonočnem polhanju še kar dobro izgledamo. Na polhanje smo hodili peš […]

30. oktobra 1862 se je v Ljubljani rodil Anton Funtek, pisatelj, pesnik in prevajalec

Kamra.si, 30. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. oktobra 1862 se je v Ljubljani rodil  Anton Funtek, pisatelj, pesnik in prevajalec. Umrl je 21. oktobra 1932 v Ljubljani.   Anton Funtek se je rodil 30. oktobra 1862 v Ljubljani. Po končanih petih razredih realke (1877) in učiteljišču (1881) je kot učitelj nekaj časa služboval v Litiji, nato v Šentvidu pri Stični. Po študiju na dunajskem Tehnološkem muzeju za obrtno šolstvo in izpitu za meščanske šole (1888) je postal strokovni učitelj na obrtni šoli v Ljubljani (1889-1894), nato pa je bil do upokojitve leta 1925, profesor na ljubljanskem državnem moškem učiteljišču. Funtek je umrl 21. oktobra 1932 v Ljubljani. Bil je urednik Ljubljanskega zvona (1891-1894), potem Laibacher Zeitung (1895-1918) in po letu 1918 Uradnega lista Narodne in Deželne vlade SHS v Ljubljani. S pesmimi, prozo, razpravami in gledališkimi ocenami je sodeloval v raznih časopisih (Kres, Ljubljanski zvon, Slovan).
še novic